Uprchlíky pohladit, vyhodit nebo jedno po druhém?

20. 07. 2015 | 18:13
Přečteno 4463 krát
Dvě mediální události ilustrují, na čem vázne diskuse mezi sluníčky a šibenicemi

1. Reem a Angela
Ve veřejné diskuzi minulou středu se přihlásila žákyně Reem a perfektní němčinou se svěřila kancléřce, že před čtyřmi roky přišla s rodiči z Libanonu, že dnes chodí do školy a chtěla by jednou studovat. Její otec stále ještě nemá povolení k práci, neb rodina je dodnes ohorožována odsunem. Řekla, že vidí, jak její spolužáci hledí radostně do budoucnosti a že ona by takový pocit též ráda zakusila, ale místo toho se cítí zle.
Kancléřka korektně igelitově odpověděla, že jakkoliv je jí děvče sympatické, problém je ale v tom, že do Německa míří tolik lidí, že nelze všechny přijmout. Je prý občas tvrdá - ta politika. Nejistota dlouhé vyřizovací doby je ale neúnosná a musí být zkrácena na jeden rok (vulgo: bývali jsme tě měli vyhodit už před třemi lety) ... tu se školačka rozbrečela. Kancléřka přerušila výklad, přistoupila k ní, hladila ji a říkala, věcně opět správně, že ať nepláče, přece své stanovisko podala úplně prima.
Vložil se do toho moderátor, který pravil, že tady ani tak nejde o prima vyjadřování stanoviska.
Vždy korektní kancléřka byla zřejmě skutečně povykolejena. (Na amatéra to snad zapůsobilo dojmem nedostatku empatie. Ve skutečnosti to byla nejsilnější možná manifestace emočního rozjitření, k níž lze prusky socializovanou vyjadřovací soustavu vybudit.)

Mezitím vešlo ve známost, že učenlivá čtrnáctiletá plynně hovoří nejen arabsky a německy, nýbrž i anglicky, neplynně pak švédsky a příští rok se hodlá učit francouzky. Veřejnost přijala dojem, že Reem je “náš člověk” a jinak populární Angela Merkelová kvůli ní právě sklízí nejrozsáhlejší shitstorm své kariery.

obrazový materiál a shitstorm viz internet pod heslem”Merkel streichelt”


2. Ebrahim B. a IS
První z asi 260ti německých navrátilců ze služby v IS, který se rozhodl poskytnout mediím náhled do banality svého zla:
Primitivní němčinou líčil masér, rodák z Wolfsburgu, nyní bydlištěm ve vězení, jak byl naverbován planými sliby, že prý jako IS-džihádistovi se mu dostane čtyřech manželek - kdo prý by nechtěl mít čtyři holky - a velmi luxusního auta. Když však zaklaply dveře, bylo mu dáno na vybranou, chce-li padnout v boji nebo se vyhodit do povětří coby atentátník.
Ubikace nehezká, mobil a šampón zabaveny, sprchování jen v pátek špinavou vodou. Odpuzující prý bylo, když jim do noclehárny položili soudruha Araba s čerstvě uříznutou hlavou, podezřelou ze zrádných myšlenek. To prý vůbec neodpovídalo slibům, jimiž byl do Syrie vlákán.
Rozumějme vepřovému uvažování šestadvacetiletého živočicha: Ebrahim nezazlívá IS, že je to hlavy kidlající, masově vraždící a znásilňující banda dobytků. Je chudák zklamán, že jemu se nedostalo přislíbených děvčat na ukájení, že fáro ani sprchy se nekonaly. Pocit křivdy a vlastního ohrožení jej motivovalo k dezerci.
Příště si asi bude lépe vybírat, který typ banditů lépe platí.

držka pod gůglicím heslem: Ebrahim, IS, Rückkehrer (Nikoliv: Ibrahim B., ten zase vraždí malé děti)


Kořeny nedorozumění ve vášnivé ne-diskuzi je oboustranně selektivní vnímání. Rozněžněná Sluníčka by měla brát na vědomí existenci Ebrahimů a hnutí šibenic by nemělo ignorovat statisíce lidí z jiných kontinentů, kteří jsou o několik tříd vzdělanější, slušnější a integrovanější než mnohý z je ztělesňujících dacanů.

Problematika může mít více vrstev a jelikož jde o osudy lidí, dlužno se jí věnovat věcněji než manifestacemi.


Diskuze o kriteriích přijímání, oživená příkladem Reem Sahwil:

Od zkušeností z dob nacismu, kdy mnoho lidí hledalo ochranu mimo Německo, a ještě více zahynulo, protože ji nenalezli, je právo na asyl pro pronásledované v německé ústavě pevně zakotveno. Což v dnešních převratných dobách může kriticky čerpat kapacity, neb asylový proces bývá zdlouhavý. Kvóta přijetí je nakonec minimální.

Asylu podobná je kategorie válečných uprchlíků. V době balkánské války poskytlo Německo dočasnou ochranu 350 tisícům civilistům z Bosny. Po skončení bojů a genocid se museli vrátit domů. Dnes jsou balkánští imigranti (převážně z Kosova) vraceni co možná obratem.

Zcela odlišná je kategorie ekonomických migrantů, dříve Gastarbeiterů. Ti nárok na přijetí nemají. Z téhle kategorie pochází valná většina německých Turků i slamistů.


Školačka Reem dle zákona nárok na asyl nemá. Směrnice říkají, že palestinčtí uprchlíci v a z Libanonu nejsou ohroženi na životě, takže po právní stránce byly kancléřčiny výroky naprosto bezvadné. Že neudělila od boku punc panovnické milosrdnosti bylo od ní jedině korektní.
Tož nechybila-li Angie, vězí možná cos blbého v systému samotném? Proč integrovaní, vzděláníchtiví lidé, jichž je v Německu akutní nedostatek, mají být vyháněni a na druhé straně jsou přijímány tisíce takových, kteří mají na formulářích dobře zaškrtané relevantní kastlíky - a zároveň z nich běhá mráz po zádech?

Však už se rýsuje opatrný posuv kriterií přijímání. Jsou vypouštěny „testovací balóny“, jak dlouhodobě omezit těžko regulovatelnou immigraci pronásledovaných ve prospěch regulovaného náboru pro pracovní trh, ba dokonce systematického odluzování kvalifikovaných z rozvojových zemí.

Koincidentě s rozruchem kolem Reem se ozvala Bundesagentur für Arbeit (BA), že účelným by teď byl nový model „Blue Card“, urychleného to přijímání uprchlíků nikoliv na základě jejich ohrožení, nýbrž dle kvalifikace odpovídajíci poptávce na pracovním trhu. Skutečně se dnes zdá nesmyslné, proč uprchlíkům bývá pracovní povolení udělováno až po pěti letech. Proč tedy ne hned?

Nahlas se nedodává, že hojná nabídka levných pracovních sil usnadní mzdové vydírání tuzemských zaměstnanců i v oborech neoutsourcovatených do ciziny. Začnou-li ekonomové definovat kriteria o přijímání migrantů, bude nebezpečí, že to půjde na úkor těch, kteří ochranu skutečně potřebují a zároveň to přiostří sociální situaci tuzemců. Ekonomie se s mravností překrývá jen letmo a proto není pravděpodobné, že importované mravy migrantů budou při výběru dle kvalifikace hrát roli.

Vykotlávání asylového práva by bylo nebezpečné pro zachování evropské kultury. Ona je totiž lepší než jiné, je otevřená, vyzařuje do světa a zavazuje, pomáhat v nouzi těm, kteří se s jejími hodnotami ztotožňují (to jsou přibližně ty 2% uznaných uchazečů o asyl v Německu). Vzdáme-li se tohoto principu, klesneme se mezi ty, na něž nyní shlížíme a zradíme ty, kteří v naše hodnoty věří.

Multi-Kulti za tim nevězí:
Ze sporadických informací k osobě IS-bojovníka Ebrahima B. lze vyčíst, že jen z jeho rodného Wolfsburgu do džihadu odešlo dvacet rekrutů. Třetinu z nich už lze považovat za vyřešenou, hamduláh.

Tito hoši jsou zplozenci politiky let sedm- a osmdesátých, kdy byli neasyloví migranti přijímáni dle následovných kriterií:
1. Upotřebitelnost v průmyslu.
2. -
Tenkrát nešlo o „multi-kulti“. „Kulti“ bylo kriterium dočista bezpředmětné - Ebrahimův otecko býval užitečným a nenápadným tuniským dělníkem u VW. Matka zatím vychovávala grázla orientálním způsobem (přechodně i v Tunisu).

Potomci této generace dělají buď v týchž fabrikách, studují, uplatňují se v politice nebo při prodeji oliv, patří k nejpopulárnějším komikům - a nebo jsou z nich nevychovaní lůzři, kteří nacházejí jedinou možnost identifikace v pokurvené verzi islámu (obdobně jako se zmetkové němečtí ztotožňují s nacismem, jímž doufají legitimovat svou primitivní, násilnickou povahu.)
Některé rodiny už v třetí generaci posílají své nevzdělané dcery na nucené svatby do sultanátu, odkud se vracejí zafáčované a oplodněné pologramotným pašou. Jiné dcery naopak vystudovaly.

Z čehož vyplývá, že 1. i migranti jsou někdy všichni různí a 2. že problémy plynou zejména z nevydařených spratků generace, která byla přijata nikoliv na základě politického asylu (tudíž na základě smýšlení), nýbrž kvůli ekonomické využitelnosti.

Kam s EU-opasovanými Ebrahimy?

Naděje, že se odeberou za IS a zůstanou si tam, se žel neplní dost dobře. Bylo by nefér, aby tam byli aktivně posílání, vzhledem k tomu, že evropská pakáž tam vyvražďuje cizí národy, které na si ni nezadělaly.

Zbavovat evropskou civilizaci zde narozených nepřátel, kteří tu vytvářejí paralelní společnosti asi nebude snadné. Jak se zachovat k rodině, která v třetí generaci posílá dcery za obřízkou nebo nucenou svatbou do orientu a vyrábí negramotné pašy?
Jak integrovat rodilé Evropany uvažující v kategoriích kalifátu, gubernie respektive evropského středověku?

Sarkózy kdysi plánoval Banlieue vyčistit Kärcherem.
Za prvé to neudělal a za druhé proč jenom Banlieue?
Kde a proč by se měl jednou rozjetý Kärcher zastavit? Co s rusko-německými bandity, kteří si vyrazili za vražděním Ukrajiny? Zcivilizovat třeba i Orbánovo barbary, východoevropské šibeničníčky, trucovité katolibány? Nebo se omezit na domácí hordy PEGIDY, které hodlají zachraňovat západní kulturu skuhráním koled a mlácením basebalovým kyjem?

Kärcher bude asi příliš neselektivní nástroj.

Co si nalhávat, levné to nebude: má-li být řád evropské civilizace zachráněn, pak jedině jeho důsledným uplatňováním, nikoliv popíráním. Šarii nemá smysl nahrazovat jinou šarií.

Házení celých skupin do jednoho pytle je popíráním všeho, co na Evropě stojí za zachování. A je celkem jedno, je-li pytel onálepkován slunečnou tváří Reem nebo šibeničníkem Ebrahimem B.

Bude zapotřebí hojně policie, soudů, vězení - a hlavně občanské soudnosti.
A hodně evropských integračních kurzů, snad nejen pro cizince.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
************ upřesňující dodatek pro SuPa:
"Evropskou pakáží" vyvražďující nevinné domorodce poukazuji na to, že hordy IS, plenící město za městem a vyvražďující křesťany, jesidy, alavity a vůbec každého, nejsou zdaleka jen domorodé. Možná ani převážně ne. Podstatnou část, a zřejmě i ideologické jádro, tvoří fanatici odchovaní v Evropě, disponující i dobrým technickým a organizačním know-how. Což mimo jiné potvdil i insider Ebrahim B., který uvedl, že nejbestiálnější vedoucí kádry IS sestávají z německy hovořících islamistů. Proto je správné, když jim Německo odebírá pasy a nedovoluje jim cestovat do Syrie. Za tuhle pakáž Syřani opravdu nemůžou.

Za ostatní komentáře zatím děkuji a odpovím na ně později, případně sve formě dalšího blogu.
I na Damúzinu první námitku.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy