Angelino majstrštyk

23. 11. 2015 | 16:58
Přečteno 5231 krát
Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat ... Kolaterální past sklapává.
Co když její podstata je úplně jiná, než si třeba myslíte, vážení?


Včera oslavila Angela Merkelová desetileté jubileum svého kancléřování.
V pátek hovořila na Parteitagu sestersté strany CSU. Bavoři požadují, stejně jako část CDU, limitování počtu uprchlíků. CSU, sama blízko bodu varu, přijala kancléřku ledově. Ona se tvářila ustaraně, ve svém projevu se o litmitu ani nezmínila, neslevila v ničem, načež se obrátila a odešla.
Předseda Seehofer ještě minulý týden vlastnoručně sepsul svého korunního prince Södera, protože ten si dovolil zacvrdlikat, že prý Paříž mění vše, což mu bylo vykládáno jako neuctivost vůči kancléřce. Na Parteitagu byl Seehofer sám útočný, byl zvolen za předsedu nejhorším výsledkem všech časů, pozice CSU ve vládní koalici je tím notně oslabena.
Tak to dopadá s každým, na nějž se Merkelová zatváří ustaraně.

Bezalternativnost:
Kancléřka si může s CSU vytřít cokoliv a kdykoliv. CSU ji totiž ohrozit nemůže. Naproti tomu demontáž kancléřky by nadlouho zničila celou křesťanskou demokracii. Oni totiž vůbec nikoho jiného na kancléře nemají. Zcela absurdní je pak myšlenka, že by na ni mohl dočůrat kdokoliv z opozice.
Tento stav je zapříčiněn dekádou vyhlazovací politiky, o níž byly sepsány knihy, aniž by kdo přesně chápal, jak to ta ženská dělá. Ono se ani nedá říct, že by kohokoliv kdy odrovnala a už vůbec ne podrazila. Merkelovské otisky prstů na žádné z politických mrtvol (a že je těch vyhlazených alfasamců pěkná štreka) nalezeny. Fenomen snad lze popsat tak, že Angela s holčičím úsměvem dovede každého soka do stavu strádání a poskytne mu fórum, aby se s vervou veřejně znemožnil sám. Při tom se tváří velice ustaraně a vyslovuje mu neomezenou důvěru, zatímco borec se hřímavě šachmatuje. S kancléřčiným dovolením smí skonat, někde za rohem se kompostovat a vsáknout dle vlastního uznání.

S vyjímkou Schäubleho, který včas nalezl s Merkelovou modus vivendi, se CDU skládá z bezbarvých betasamečků a nastřelené ministryně obrany. Výsledkem je, že koalice vykostěné CDU s dekapitovanou SPD, jíž sama vytlačila levé stopy tak, že Gabriel dře karoserií o svodidla, je poměrně neschopná zorganizovat cokoliv. Přikladem budiž zmršená Energiewende, která je kočírována tak, aby poškozovala partaj zelených, nikoliv aby zajistila zásobování země zaplatitelnou Energií. Příkladná je i dezorganizace uprchlické krize. Logistické problémy se pod Merkelovou zkrátka řeší většinou způsobem, jakým některé ženské a já parkujeme pozpátku: hekticky, blbě a podle sluchu.

Zvláštní vlastností Angely Merkelové je, že se přesto těší hluboké důvěře a chyby jsou přisuzovány jiným. Ona je to asi skutečně slušná a poctivá žena. Myslí si to o ní dokonce většina jižních Němců, o socializované prušačce jedné, a to je co říct. (Ostatně já si to myslím také.) Asi se opravdu snaží, vyhovět jak může.

Její slabá stránka je, že nesleduje žádné vize. Věnuje se politice taktické a decimuje partaje, jichž se dotkne.
Věc komplikuje, že sleduje politiku minimální informace, takže vlastně nikdo neví, co má za lubem. Jenom, že to má promyšlené aspoň tři tahy dopředu.

Vsuvka 1 - dědictví kancléřů:

U Německých kancléřu se stalo obyčejem, že po nějakém čase se pustí do něčeho velkého, což jim a jejich partaji zlomí vaz, ale národu se to stane trvalým dědictví.
Kupříkladu Willi Brandt zahájil tzv. Ostpolitik, jíž koupil a zkorumpoval vedení DDR.

Schmidt odolal vydírání rudých teroristů i za cenu smrti rukojmí, a odolal ruskému vydírání atomovými SS20 (NATO Doppelbeschluss), za což mu vlastní partaj vypověděla důvěru. S tím prvním se nikdy osobně nevypořádal. To druhé jej stálo kancléřství, což věděl předem. Obojí rozhodnutí se později ukázala jako jediná správná.

Kohl se chtěl zapsat do dějin jako kancléř sjednotitel, zapsal se ale jako korupčník.

Schröder zničil SPD (dodnes se nezbráborala) instalováním neoliberální sociální politiky pod socdemokratickou zástavou, s rasancí, na jakou by se konzervativci nezmohli. Německo tím vyvedl z hospodářské krize, čehož úspěch sklízí dnešní vláda.
Jeho vlastní partaj se z toho dodnes nezbráborala.

Dosud se mělo za to, že po Merkelové zůstane sociáldemokratizovaná CDU bez personálu, jejíž jediná šance bude, že SPD je zničena ještě více.
Ale teď jakoby Kancléřka sledovala se zarputilostí jí tolik nevlastní nějaký nový cíl, což logiky tu- i cizozemské značně mate.
Větu: „Musíme-li se začít omlouvat, že v nouzových situacích ukazujeme vlídnou tvář, pak to není moje země." od ní nikdo nečkal.

Pochopitelná motivace:
Vycházejme z předpokladu, že Angele Merkelové pozvánka uprchlíkům jen tak neujela (což by pro ni bylo absolutní novum), nýbrž že sleduje nějaký cíl.
V minulé krizi (Řecko) seznala, že EU je spolek nafouklý za pokraj akceschopnosti nedozrálými členy. Namíchaná je i na Junckera, protože ji v jednání s Tsiprasem podrážel, a zejména na východní členské státy, které si volí polodiktátorky, cukrblikující s plnodiktátorem (ukrajinská krize).
Co takhle podrobit EU malému testu odolnosti? Roztrhne-li ji to, budiž. Prásknou-li kontraproduktivní kantonisti za sebou dveřmi - Německu to jedině prospěje. Stejně byl Schengen už dávno netěsný a síla neroste počtem nespolehlivých.

Vsuvka 2: Krátká historie Bundesmindráku:
Po prohrané válce převládl v Německé společnosti konsens, že válka byla bohužel prohrána a že o tom už nebudeme mluvit. Přeživší nac- i nenacisté se zapojili do budování Wirtschaftswunderu.
S rokem osmašedestátým a fackou Kiesingerovi došlo ke generační výměně a reálné denacifikaci. Brandt na kolenou ve Varšavě zahájil upřímné pokání, přerod pak završil Buprä Weizsäcker revolučním konstatováním, že Německo svoji porážkou válku vlastně vyhrálo, neb získalo demokracii.
Přerod spočíval v tom, že Němci se s horlivostí ujali své genocidní viny a vzali na sebe roli světových morálních parijců.
V té době stačilo, aby se v jednání proneslo slovo „Holocaust“(leta 80 až 90, dnes je PC: „Shoa“), „Osvětim“, „Lidice“ nebo něco podobného. Němec způsobně sklopil zraky, diskuze končila, pěněženka se otevřela.

Teprv útok dosud zářného supermana na Irák, zdůvodňovaný sprostou lží (a navrch ještě hanebně zvoraný), jakož i nemravná politika státu Izrael vůči Palestincům způsobily, že Německo pokaždé mravně trochu pookřálo. Zaplať pámbu za Netanjáhua. Není úlevnějšího pocitu, než když uznaně zubližovaný se sám veřejně projeví jako kruťas.

A teď pozor: Spiklenecká teorie:
Evropa si snad pamatuje hrůzné obrázky genocid na blízké v vychodě, vymboardovaná města, Jesidi a Křestani v horách. Lágry v pohraničí.
Je nepopiratelně velkodušný, mravní čin, ubohým nabídnout pomoc.
Německo ji nabídlo a dlužno podotknout, že s tímto rozhodnutím souhlasila valná většina národa. (Pozor: že provedení bylo a je chaotické, a co všechno bylo zanedbáno, je otázkou úpně jinou. Však už se na tom pracuje. Pomalu a blbě.)
Faktem je, že obyvatelé Německa ve své většině s pomocí souhlasí. Jedna desetina by volila AfD. Ještě menší procento, zvané „pakáž“, demonstruje za Pegidu nebo zapaluje ubytovny.
A jakpak u sousedů?
Merkelová by nebyla Angela, kdyby reakce vysegrádské čtyřky neměla předem zakalkulované.
Tož Evropo, dobře se dívej, světe div se: někdejší nacistické Německo rozdává po nádražích blízátka snědým dětičkám, zatímco kdysi pozubližované národy východu se dnes chovají jako pohrobkové nacistů. To, co hřímají jejich pohlaváři, pokřikují v Německu jedině extremisti, které sleduje policie a řeší justice. Když polská vláda na chvilku vybočí, lid tamnější si ihned zvolí ty správné Führery. Sledujete všichni?

Němci sledují bedlivě. Pocit mizivšího sedmdesátiletého mindráku je takřka hmatatelný. Pan Kačínský se bude napříště šeredně divit, až se opět pokusí na Německu vydírat peníze, či očekávat solidaritu, jak málo budou osvědčená historická zaklínadla účinkovat a kam bude s požadavky posílán.

(Povšiml-li si už někdo, jak nápadně ztvrdl tón Gabriela a naposled i Martina Schulze vůči východní Evropě? Postřehl někdo, jak dovede Německo prosazovat své zájmy, není-li poutáno vnitřními zábranami.)

Co může vysegrádská čtyřka podniknout?
Třeba ještě hlasitěji upozorňovat, že před sedmdesáti lety bylo Německo nacističtější než oni dnes. Nebo pohrozit vystoupením z EU, když nepoplynou peníze. A vysoupit a oplotit hranici. Problém s Ukrajinou se vyřeší s Putinem bez EU. Následná vlna ukrajinských uprchlíků se pak zarazí o ten nový plot na Německé hranici.
O to totiž jde až v první řadě, mijáctové.

Tragické je,
že obavy v české a německé veřejnosti se až zas tolik neliší.
Samozřejmě že ani Němci nestrpí doma šarii, no-go-areas v Německu nejsou a nebudou. Respektive na buranském východě jsou, ale těm se říká „Ausländerfreie Zonen“ a řádí tam NPD.
Samozřejmě, že když se nepodaří uvést vnější hranice do funkce, Schengen končí.
Gaussova křivka od sluníčkářů po PEGIDU bude v Německu té české velmi podobna.
Jenže existují dva závažné rozdíly:

Rozdíl 1) Jeden z důvodů české vyplašenosti je pocit, že lid je vydán na pospas smečce padouchů, která bůhvíjak vnikla do vládních prostor. Tropí si tam co chce, respektive co je jí nařízeno záhadnými mocnostmi.

Zdánlivá německá trpělivost se zakládá na důvěře, že vláda je ta, kterou si předešlemi zvolili sami. Lid je vesměs přesvědčen, že vláda chce konat vůli většiny. Nedokonale, tápavě, často špatně. Ale snaží se a reaguje na signály.
Rozšířená domněnka, že politická kasta v Německu koná zpupně proti vůli haptákující většiny po způsobu, jemuž doma uvykli Češi, je mylná.
Vlastní lid své kancléřce zazlívá jak, nikoliv že. Což je něco úplně jiného, než co jí zazlívá zahraniční publikum v mylném domnění, že si v tom bude s německou veřejností zajedno. Je si zajedno jedině s německou chátrou.

Rozdíl 2) Ten macatý střed křivky se v Německu vymezuje oproti ultrapravé pakáži. Sluníčkáře považuje za naivní svědomí národa až za hranici pitomosti, ale motivací sympatické, dokud svoje maximalistické požadavky neprosadí. Což neprosadí.
V ČR je tomu zřejmě naopak. Střed se raději dá zajmout populisty.

Možná je nevymezování české společnosti proti extremistům podmíněno menším významem tzv. P.C. Nedávno jsem četl prostoduchou diskuzi o tom, jak západ je sužován údajně přehnanou P.C.
Kristova noho, jakoby P.C. bránila svobodné vyměně názorů. Jedině P.C. umožňuje diskuzi, protože z ní vylučuje svoloč, která by si usurpovala právo, mluvit za všechny.
Bez notné dávky P.C. se možná obejdou společnosti holubiček, kde přesvědčení, že kromě kušnění nám už nic nezbývá, se stalo samosplňujícím se proroctvím. (V Německu, kde krok od vyřčeného k uskutečněnému není příliš velký, je P.C. zárukou soužití a přežití.) Však i holubníček bez P.C. navenek vypadá dosti fašounsky ku své vlastní škodě.

Indicie 23/11
Dnes se konal státní akt za Helmuta Schmidta.
Z projevu kancléřky přímo čišelo, že si v prosazování mravní pevnosti proti terorismu, pohrdajícímu svobodou a lidskou důstojností, i proti strachu a nenávisti, bere Schmidta za příklad. Je ochotna, jako on, nést za to zodpovědnost do všech důsledků.

Paní Merkelová neustoupí ani o píď.
Raději odstoupí, nezdaří-li se uprchlickou vlnu organizačně ukormidlit. Čas se krátí.
Není ani vyloučeno, že po terroristickém útoku, na nějž se víceméně čeká, se nálada v Německu se nezvrtne doprava

Jedno se ale určitě nestane: že by Němci kdy padli východním populistům kolem krku a řekli: „Měli jste pravdu, kuci zlatí.“

Řeknou: „Stejně vy jste ta pakáž, protože vy jste ti, kteří od začátku nebyli ochotni pomáhat. My ze svého mravního piedestalu dobrovolně neslezeme. Vy se tam nahoru budete zase hezky dlouho škrabat.“

No řekněte, je tohle spravedlivé? Můžete s tím nesouhlasit ...

--------------------------------- Reakce na komentáře ------------------------
Výrazem "pakáž" překládám německý "das Pack", kterýmžto pojmem označil známý hate-speaker, předseda SPD Gabriel, zástupy jistých demonstrantů. Dodnes jej při demonstracích PEGIDY lze pravidelně čísti na mnohých transparentech.
Nevím, jsou-li, nebo nejsou-li názory PEGIDY mainstreamem v ČR. Projevy české hlavy státu i mnohé komentáře zde takový dojem vzbuzují. Nakonec ani není podstatné, reflektují-li skutečně většinový názor, nebo připouští-li většina, aby tento dojem byl vzbuzován. Podstatné je, že v jiných zemích ten dojem existuje a že tudíž v nich hrozí převládnout názor, že mimo jiné obleasti východu je i ČR obydlena pakáží. Pokud to Čechům nevadí, nebo jim to slouží ke cti, oukej. Jenom jsem si dovolil upozornit.

Vážený idealisto, jako v mnohém jsem se vyjádřil nemístně stručně: Seehoferův volebni výsledek byl nejhorším výsledkem kterého kdy docíli on sám, tedy Seehofer. Ostatně Merkelová dnes před CDU získala pětiminutový aplaus na truc. Seehofer prokázal Angele velkou službu.

Přeregistrovaný pane, záleží na tom, co se rozumí pod posunem do prava. Je-li to zlepšená kontrola identity příchozích, třízení na politické a ekonomické, a že se již zabydlení Salafistí mají na co těšit, tak tenhle posun již nastal a je předvídatelné, že se bude v rámci ústavy prohlubovat. Inšalláh.
Posuv do prava směrem k populismu, skupinové nenávisti, ten snad nenastane. Tím by ovšem Německo nebylo až tak ojedinělé. Většina stabilních demokracií má schopnost takovému puzení i v krizových situacích odolat. Doufám, neb doufám že se mnou v to doufá většina.

Paní Sonin, tak dobře, tak to nemá promyšlené dopředu, jen tápe tváří se ustaraně
... a teď si schválně zkuste vzpomenout na jediný případ, kdy se zcela náhodné události neskloubily zrovínka tak, že by výsledek byl jiný, než že Angela Merkelová nakonec všechny převezla. Jenže to je vidět vždycky až ve zpětném pohledu - například na řeckou krizi.
-------
Pane Gerde,
jak, simVás, IS zneužívá uprchlíky? Považuje je z části za dezentýry, z části za uniklou kořist, kterou by rád postínal nebo znásilnil. IS ne nadarmo pracuje na tom, aby uprchlíky zdiskreditoval. Bude-li z nich kdy mít nějaký užitek, pak snad v druhé, třetí generci.
Jestli je někdo zneužívá, pak Erdogán k vydírání EU. To zajisté. Prospěch z krize mají všichni, kteří rádi vidí EU pod tlakem, například Rusko, které k udržování tlaku přispívá ochranou masového Assada, nicméně EU a USA by se k dokonalému rozhašení BV dobře obešly i bez Putinovy asistence.
Proti důkladném prošetřováni migrantů ani slovo - o tem žádná. Připojil bych ještě jeden test - nad vyšetřovatelm by visela na zdi karikatura mohameda a zároveň by byl monitorován krevní tlak immigranta.
---------
Nazdarte Šašku, jó to bejvaly časy. Zlatá rekapča. Diskuze s naším protandrickým obojživelníkem bývaly trudné, ale dlouho ne pod pás.
---------
Pane z Tábora,
cíl autora je poskytnout pohled na sebe zvenčí a na tu smyčku, která oproti rozšířenému mínění skutečně zadrhuje. Jak víte, formu galaxie nelze pozorováním vlastní mléčné dráhy tak úplně vytušit.
Popisuju to, co celé Německo zřetelně vidí, a nejen ono, jenže to nedovede Čechům sdělit, a co Češi zřejmě nevidí či nechtějí vidět. Kdybych tu něco podobného četl od někoho jiného, psal bych raději o zhoubném vlivu endokrinních disruptorů na populace nejen obojživelníků. Jenže by to nikoho nezajímalo, protože teď sedíme na větvi z uprchlíků.
---------
Pane Petřeph,
zpět o dvacetpět let, zpět k EG (jak je to česky - EHS?) Bezva nápad. Bez páté kolony, jen Francie, Německo, Benelux, Itálie, třeba i Španělsko, Skandinávie, bude-li chtít a šmitec. Beru!
---------
Paní Anno A,
A sakra, revoluce za humny. Leda že bych na otázku, jsem-li spokojen s přistěhovaleckou politikou také odpověděl, že ne.
A hádejte, jak bych odpověděl na otázku: Platíte raději vysoké daně nebo nízké? Nebo vadí vám, že vám kůň šlápl na nohu?
Jedno z tajemství úspěchu zastupitelské demokracie je, že během legislaturní periody lze dělat nepopulární kroky a nebrat ohledy námitky nekvalifikovaných, které z toho mají pochopitelně nervy nadranc. Zúčtuje se při volbách. Koalice má ostatně i teď absolutní většinu 61%. https://www.tagesschau.de/inland/deutschlandtrend-437.html
Projel jsem si ty PL. Pěkná snůška blbostí. Vy to čtete? Tedy není divu ...
--------
Pane snímající - submisivní Némci, to je dobrý. Vy jste nějaké viděl? Kde? Šel bych se podívat.
Viděl už jste prostor, jímž prošel zástup Němců, kterým se vládní politika nelíbí?
Víte jak co by zbylo z pražského hradu, kdyby Zeman byl prezidetem Německa? Trenky by tam rozhodně nevisely.
--------
Nazdar Argune,
z vaničky se dá vylejt cokoliv. S přehnanou P.C. je aspoň sranda. Vřele doporučuji 20 let staré dilko:
https://en.wikipedia.org/wiki/Politically_Correct_Bedtime_Stories
Zase úplně bez P.C. to taková sranda taky není - leda tedy doma a mezi kámošema, to jo.
Robejšek žije nejspíš ve stejném Německu. Jenže asi prošel českou školou a socializací. Já jen školkou a třemi roky ZDŠ a docela pamatuju, jak jsem se asi po tři roky na svobodě zbavoval strachů. Nevím jak to popsat -vylejzá to z člověka pomalu jako taková tasemnice uťáplosti a její pravý rozsah se vidí, až když je venku. Možná, že po několika letech normalizace už úplně nevyleze vůbec. Nevim. Neznám ho.
Dobrou noc.
-----
DoneChichote - nemám. Můžu se zeptat salafistů, až tu zase budou v ulicích rozdávat korány v Němčině. Ale nebude Vám k ničemu. Papír tuhej a příliš drsnej.


--------

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy