Hormonální rovnováha vs. hormonální nerovnováha

12. 05. 2020 | 17:01
Přečteno 11047 krát
Co je hormonální rovnováha?
Představte si člověka, který ráno vstává s radostí, těší se na celý den, během všech aktivit je plný energie a má skvělou náladu. Večer usíná s příjemným pocitem a celou noc klidně spí. Má vyrovnané partnerské vztahy a zdravý sexualní apetit. Krásná představa, na kterou má vliv mnoho faktorů.


Hormonální rovnováha je stav, kdy žlázy s vnitřní sekrecí, které jsou součástí endokrinní soustavy, produkují optimální množství hormonů(tzv. chemických poslů). Endokrinní systém je velice složitá soustava, která produkuje velké množství hormonů. Hormony se navzájem ovlivňují a zaštiťují společně s nervovým systémem všechny procesy v těle. Mají vliv na funkci jednotlivých orgánů, také na psychiku a emocionální projevy. Pokud dochází k optimální neboli ideální produkci hormonů, člověk je zdravý, cítí se výborně fyzicky i psychicky.

Funkce některých hormonů:

Estrogeny jsou ženské pohlavní hormony, které zajišťují vývoj primárních a sekundárních pohlavních znaků (dozrávání pohlavních orgánů, plné tvary, boky, posiluje kosti a zdravou pleť). Estrogeny ovlivňují průběh celého menstruačního cyklu. Připravují dělohu na uhnízdění oplodněného vajíčka. Ovlivňuje také pozornost a paměť. Nízké hladiny estrogenů se projevují výkyvy nálad, chronickou únavou, depresemi a úzkostmi. Problémem často bývá nejen nízká hladina estrogenů, ale také tzv. estrogenová dominance (nerovnováha mezi estrogenem a progesteronem). Také muži produkují malé množství estrogenů.

Progesteron každý měsíc připravuje dělohu na uhnízdění oplodněného vajíčka, nejdůležitější funkci má během těhotenství, díky jeho vysokým hodnotám v tomto období nedochází k menstruaci, připravuje mléčné žlázy a pomáhá od předčasných kontrakcí. Progesteron má velký vliv na náladu. Optimální hladiny hormonu progesteronu pomáhají udržovat psychickou pohodu. Pokud žena prochází obdobím úzkostí, důvodem může být nízká hladina hormonu progesteronu. Také muži produkují malé množství progesteronu.

Testosteron je nejdůležitější mužský hormon, který zodpovídá za vývoj primárních a sekundárních pohlavních znaků (zvyšuje nárust svalové hmoty, ochlupení, proporce těla). Pomáhá udržovat zdravé libido, erekci. Má vliv na počet a kvalitu spermií. Velmi ovlivňuje mužskou plodnost. I když je tento hormon primárně mužský, také ženy produkují v malé míře testosteron. Pokud ženské tělo začne produkovat větší množství testosteronu, můžou nastat problémy s nadměrným ochlupením, mastnou pletí, akné, nepravidelnou menstruací, i neplodností.

Prolaktin ovlivňuje růst prsních žláz a produkci mléka u kojících žen. Pokud je hormon prolaktin zvýšený brání uzrávání vajíček, ovulaci a tím tlumí menstruační cyklus. Má vliv na imunitu, vývoj a růst jedince. Zvýšená hladina hormonu prolaktinu mimo období kojení je nežádoucí a může způsobovat mnoho zdravotních problémů (u žen: nepravidelnost nebo vynechází menstruačního cyklu, neplodnost, bolesti hlavy, osteoporóza, u mužů: pokles libida, impotence, neplodnost). Hladinu hormonu prolaktinu může zvyšovat hektický způsob života, stres, nervozita, estrogenní hormony, snížená funkce štítné žlázy, nádor na hypofýze,…)

Hormony štítné žlázy mají významnou roli při fungování mentabolismu (cukrů, tuků a bílkovin). Tyto hormony zajišťují správnou funkci všech orgánů. Štítná žláza velice citlivě reaguje na vnější změny (stres, změna stravy, nedostatek spánku,…). Hormonální nerovnováha štítné žlázy většinou začíná autoimunitním zánětem štítné žlázy a poté může přejít buď ve sníženou nebo zvýšenou funkci štítné žlázy(projevy snížené funkce štítné žlázy: přibývání na váze, únava, zimomřivost, vypadávání vlasů, pokles libida, … projevy zvýšené funkce štítné žlázy: ubývání na váze, zrychlený tep, nervozita, nespavost, pocity horka,…).

Hladiny hormonů lze zjistit z krevních testů, které provede ošetřující lékař.

Přirozené hormonální změny:
Během života dochází několikrát k přirozeným změnám hormonálních hladin, tyto změny nepovažujeme za hormonální nerovnováhu, pokud nejsou provázené nežádoucími symptomy. Jedná se o období zdravého zrání organismu.
K přirozeným změnám v hormonálním systému žen i mužů dochází v období puberty, které je spojeno s reprodukčním zráním a v období přechodu. V andropauze (tzv. mužský přechod) dochází k přirozenému poklesu hladiny testosteronu. Tento pokles přichází postupně a začíná už kolem třicátého roku. U žen dochází k pozvolnému poklesu ženských pohlavních hormonů od třicátého páteho roku a největší pokles přichází v premenopauze (období před menopauzou) a v období menopauzy (tzv. ženský přechod).
Ženy v reprodukčním období prochází výraznými hormonálními poklesy a vzrůsty během menstruačního cyklu. Pokud je kolísání hormonálních hladin v optimálním poměru, nemělo by během menstruačního cyklu docházet k nepříjemným symptomům.
Ženy dále prochází hormonálními změnami v těhotenství. Během porodu odchází placenta, která produkuje hormony důležité k zachování těhotenství a tím dochází k obrovskému poklesu hormonálních hladin. Tento velký hormonální pokles je přirozený a je běžné, že ho většina žen v období šestinedělí pocítí. U některých žen je pokles hormonů tak velký, že může stav přejít až v poporodní deprese. V těchto případech je nutné konzultovat symptomy s lékařem.

Je možné se na tato období připravit a nepříjemným symptomům předcházet dostupnými terapiemi a zdravým způsobem života. Prevence je důležitou součástí péče nejen o hormonální zdraví.


Hormonální nerovnováha a její příčiny

Pokud člověk dlouhodobě pociťuje některý z níže popsaných projevů, je velmi pravděpodobné, že u něj došlo k narušení hormonální rovnováhy. V těle došlo k určitým změnám, které způsobily rozkolísání hormonálních hladin. V první řadě je podstatné všimnout si změn, které nastaly. Symptomy hormonální nerovnováhy bývají často velmi obtěžující a omezující v běžném fungování.
Pro ženy je skvělým ukazatelem menstruační cyklus, jehož jakákoliv výchylka, může značit hormonální nerovnováhu.

Projevy hormonální nerovnováhy u žen:
únava
emocionální nestabilita
deprese
úzkostné stavy
podrážděnost
sklíčenost
špatná paměť
pomalé myšlení
nespavost
padání vlasů, lámavé nehty, suchá pleť
akné
nadměrné ochlupení
přibývání na váze
nízké libido
vaginální suchost
neplodnost
inkontinence
problémy s trávením
problémy s vyprazdňováním
suchá kůže
svědění kůže
zhoršení čichu

Důsledky hormonální nerovnováhy u žen:
nepravidelná menstruace
ztráta menstruace a ovulace
bolestivá menstruace
nežádoucí projevy v období menopauzy (návaly horka, noční pocení, emocionální výkyvy, časté změny nálad, nespavost, vaginální suchost, nízké libido)
předčasná menopauza
cysty na vaječnících
myomy
syndrom polycystických vaječníků
premenstruační syndrom (PMS)
neplodnost
migrény
snížená funkce štítné žlázy
osteoporóza
syndrom karpálního tunelu


Projevy hormonální nerovnováhy u mužů:
pocity únavy a vyčerpání
nežádoucí projevy andropauzy
problémy s erekcí
prostatická onemocnění
nízké libido
inkontinence(únik moči)
nízká mentální odolnost
ukládání tuku v oblasti břicha
nadváha
problémy s trávením
nespavost
úbytek svalové hmoty
špatné výsledky spermiogramu
neplodnost

Co ovlivňuje hormonální rovnováhu žen i mužů?

Hormonální produkci zásadně ovlivňuje způsob života a prostředí, ve kterém člověk žije.

Možné příčiny hormonální nerovnováhy:
stres
nesprávná strava
průmyslově zpracované potraviny
nedostatek spánku
sedavý způsob života
nedostatek pohybu
nadměrná fyzická aktivita
znečištěné ovzduší
nekvalitní voda
chemické látky v potravinách a kosmetice
užívání hormonální substituce (např. Hormonální antikoncepce)
nadměrné pití alkoholu, kávy a kouření
nezdravé vztahy
nezpracovaná traumata

Jak předcházet problémům s hormonální nerovnováhou?

Rovnováha v životě přináší rovnováhu hormonální. Je potřeba udržovat rovnováhu mezi prací, odpočinkem, zábavou, cvičením a spánkem. Měli bychom si každý den vymezit čas pro sebe, při kterém se budeme věnovat aktivitám, které nás naplňují, dávají radost. Důležité je také naplňování potřeb, které jsou individuální.

Ideální je začít den cvičením sestavy Hormonální jógové terapie podle Dinah Rodrigues. Jedná se o nejlepší cvičení pro hormonální zdraví žen a mužů. Dinah Rodrigues vytvořila sestavu zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Hormonální jóga harmonizuje hormonální systém a tím pomáhá ke správnému fungování celého těla. Cvičení sestavy zabere pouhých 30 minut. Výsledky při pravidelném cvičení přicházejí velmi rychle. Tuto cvičební metodu se lze naučit na kurzech, které vedou certifikované lektorky/lektoři, kteří prošli školením přímo u autorky Dinah Rodrigues. V České republice vzniklo CENTRUM HORMONÁLNÍ JÓGY, které zaštiťuje kurzy v různých městech České republiky pod vedením kvalitních certifikovaných lektorek/lektorů. Během dne je možné přidat ještě nějakou další fyzickou aktivitu (Ženy by měly volit nenáročné pohybové aktivity - např. půlhodinovou procházku v přírodě, plavání, lehké posilovací cviky, tenis, tanec. Muži mohou zvolit fyzicky náročnější sporty - např. box, ….).

Zdravá a správně zvolená strava je základem pro optimální hormonální produkci. Doporučuji vyhledat odborníka k sestavení individuálního jídleníčeku a nechat si udělat test na potravinou intoleranci. Vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám, geneticky modifikovaným potravinám(GMO) a sóje. Kupovat ovoce a zeleninu, která není při pěstování ošetřována chemií. Jíst maso z ověřeného zdroje. To stejné platí u mléčných výrobků. A jak se říká: “Všeho s mírou.”. Z odborníků doporučuji např. Margit Slimákovou nebo Žanetu Kremsa.

Stres neodmyslitelně a zásadně ovlivňuje hormonální systém. Situacím, které vyvolávají stres je složité se vyhnout, existují ale techniky, které pomáhají stres eliminovat. Na kurzu Hormonální jógy se kromě sestavy vyučují také protistresové techniky. V současné době je mnoho dalších dostupných technik, které pomáhají lépe zvládat stresové situace(Stres management, homeopatie, Bachova terapie, meditace, řízené meditace, jóga, jógový spánek, kraniosakrální terapie, různé druhy masáží, …).

Pokud člověka trápí nepříjemné pocity nebo dokonce úzkostné stavy, deprese, je určitě žádoucí vyhledat odborníka, vhodného terapeuta. V současné době je nabídka metod téměř neomezená, stačí si najít metodu, která s člověkem rezonuje (např. psychoterapie, úžasná je psychoterapie kombinovaná s homeopatií, kraniosakrální terapie, pro práci na vztazích je vhodná metoda RUŠ nebo rodinné konstelace a mnoho dalších).

Prostředí, ve kterém trávíme nejvíce času, je možné přizpůsobit tak, abych člověk přišel do kontaktu s co nejmenším množstvím chemie. Chemie a chemické hormony kolem nás mají negativní dopad na naše zdraví. Na internetu jsou dostupné informace, jak eliminovat chemii v prostředí, ve kterém žijeme(např. SVĚT NON TOXIC podává odborné informace). Také kosmetika může obsahovat velké množství látek, které neprospívají hormonálnímu systému. Informace k tomuto jsou velmi dobře dohledatelné. Zásadní roli hraje také voda, kterou pijeme, ve které vaříme a koupeme se. Je možné nechat si udělat rozbor vody a případně instalovat filtr na vodu.

O jakýchkoliv zdravotních problémech je důležité informovat svého ošetřujícího lékaře a ideálně s ním konzultovat také volbu podpůrné terapie, pro kterou se člověk rozhodne.

S přáním hormonálně vyrovnaných dnů

Adéla Bavlšíková

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy