Karel Marx vs. Milton Friedman

12. 11. 2009 | 22:39
Přečteno 6386 krát
Matt Welch - Karel Marx vs. Milton Friedman

23. srpna 1989 přestala nově reformovaná (a brzy přejmenovaná) Komunistická strana Maďarska hlídat těžce militarizovanou hranici s Rakouskem. Nějakých 13 000 východních Němců, kteří se v té době rekreovali u Balatonu, okamžitě prchlo do svobodného světa. Bylo to největší prolomení Železné opony za generaci a odstartovalo řetězovou reakci, která za dalších 11 týdnů skončila proměnou Berlínské zdi v hromadu suti.

Dvacet let nato je však v Americe ticho po pěšině. Americká média oslavují jiná srpnová výročí, například 400 let Galileova teleskopu, 150 od založení prvního ropného vrtu a 25. narozeniny Želv Nindža.

Taková je realita, zvykněte si. Listopad 1989 byl z hlediska občanských svobod možná nejrevolučnějším měsícem v lidské historii, leč pouhá dvě desetiletí poté si země, která svého času vedla světovou koalici ve studené válce proti komunismu, nemá příliš zájem onu historickou lekci připomenout. A co hůř, ona se z ní ani nehodlá poučit. V době, která tak hlasitě volá po vzpomínce na pošetilost centrálního plánování, Američané blaženě ignorují dějinný konflikt poválečného světa a nadšeně táhnou zemi zpátky do – slovy Stevena Forbese – „pravěkého etatismu 30. let minulého století“. Za posledních pět let nám Hollywood nadělil víc oslavných životopisů Che Guevary než plnohodnotných filmů o antikomunistických revolucionářích, kteří svrhli diktátory od Tallinu po Prahu.

Jestli na Západě vzpomínají na některý rok jako na rok revolucí, pak je to devatenáctistý šedesátý osmý, plný politických vražd, pařížských protestů a rebelie mladých. Jak ale napsal přední odborník na moderní středoevropské dějiny Timothy Garton Ash, rok 1989 „ukončil éru komunismu v Evropě, rozdrolil sovětské impérium, spojil Německo a rozhodl ideologický a geopolitický boj, který utvářel světovou politiku po půl století. Ve svém důsledku byl stejně významný jako roky 1945 nebo 1914. Rok 1968 byl ve srovnání s tím jen krtinec.“

Nedávno jsem se zeptal Šimona Pánka, jednoho ze studentských lídrů Sametové revoluce v Československu, proč je podle něj rok 1968 stále předmětem novinových titulků. Odpověděl mi typicky českým pokrčením ramen: „Asi protože šedesátý osmý se stal spíš na Západě.“

Ale význam roku 1989 nekončí jen v Evropě. Konec zápasu supervelmocí vzal vítr z plachet (a výzbroj) nejrůznějším zástupným občanským válkám a brutálním diktátorům v zemích třetího světa. Tyrani začali ustupovat demokratům od Johannesburgu po Santiago de Chile, nekonečné války Střední Ameriky vystřídal mír a z národů, které nikdy nepoznaly vlastní sebeurčení, se stali nezávislí, prosperující a integrovaní členové Západu.

Podle globální nadace Freedom House bylo v roce 1988 pouze 36 procent ze 167 zemí světa svobodných, 23 procent částečně svobodných a 41 procent nesvobodných. V roce 2008 nejen že přibylo k celkovému počtu dalších 26 zemí (včetně těch svobodných jako Chorvatsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko), ale poměr se obrátil: 46 procent svobodných, 32 procent částečně svobodných a „pouze“ 22 procent nesvobodných. V roce 1989 existovalo jen 69 zastupitelských demokracií. V roce 2008 už jich máme 119.

A ani tato čísla nevystihují skutečný rozsah revolučních změn. Totální zhroucení centrálního plánování coby ekonomického modelu mělo zásadní dopad i na těch pár komunistických režimů, které rok 1989 přežily. Ve Vietnamu si sice komunisté udrželi vládu jedné strany, ihned však odstartovali tržní reformy, které z Vietnamu udělaly jednu z nejrychleji rostoucích zemí za posledních dvacet let. Kuba, které po uzavření sovětských penězovodů nastaly těžké časy, legalizovala zahraniční investice a soukromý obchod. Zřejmě nejdramatičtější geopolitickou změnu však podstoupila země, která byla ještě v roce 1989 samotným ztělesněním státní represe – Čína v 90. letech pustila do země kapitalismus a s jeho pomocí rozpoutala jedno z nejúspěšnějších tažení proti bídě a hladomoru, jaké kdy svět viděl. Třebaže tamější tržní reformy začaly již v 70. letech a dočasně jim udělal přítrž masakr na náměstí Nebeského klidu (který překvapivě povzbudil antikomunisty v Evropě), po zhroucení Sovětského svazu dala Čína soukromému podnikání definitivně zelenou. Následná prosperita nejen vyzvedla miliony nuzáků na úroveň střední třídy, ale také osvobodila čínské ženy od kulturního útlaku.

Ale pád Železné opony přinesl spoustu dobrého i vítězné straně, třebaže ta si to dodnes příliš neuvědomuje. Ještě do roku 1989 se v západním politickém myšlení velmi hlasitě projevovaly nezdravé sympatie ke státnímu vlastnictví výrobních prostředků. Původní Marshallův plán byl téměř zoufalým pokusem předejít vlně vnitrostátně populárních, leč z ciziny řízených komunistických převratů, jaký v roce 1948 potopil Československo. Socialistický prezident Mitterand po nástupu do úřadu v roce 1981 znárodnil velkou část francouzské ekonomiky. Když padala Berlínská brána, bylo naprosto normální, že státy vlastnily všechny velké aerolinky, telefonní společnosti, televizní stanice, plynárny a mnohem více.

Dnes už to neplatí. I demokratičtí socialisté museli uznat, že dlouhý zápas mezi Karlem Marxem a Miltonem Friedmanem skončil drtivým vítězstvím Friedmana. Ačkoli média oprávněně upírala pozornost především k dramatickým hospodářským změnám v Asii a Východním bloku, dobrá polovina světové privatizace se v prvních deseti letech od konce studené války odehrála v Západní Evropě. Z evropské politické a monetární integrace, nad kterou angloamerická pravice ohrnovala nos, se vyklubal jeden z nejsilnějších motorů ekonomické svobody moderních dějin. Není vůbec náhoda, že v době, kdy Washington protiústavně (a hloupě) zachraňoval obří americké automobilky, odpověděla švédská ministryně obchodu Maud Olofssonová na otázku ohledně osudu churavějícího Saabu lakonicky: „Švédský stát není připraven vlastnit továrny na automobily.“

Když začnou Evropané poučovat Američany o úskalích státních intervencí, jak se to od nástupu Baracka Obamy do úřadu stalo několikrát, stojí za to se zamyslet, jak drasticky se za ony dvě dekády změnila geopolitická situace. Spojené státy, či přinejmenším jejich zvolení představitelé a ekonomičtí poradci, již nevedou globální boj za demokratický kapitalismus coby nejosvědčenější cestu k lidské svobodě a prosperitě. Dnes se spíš dočkáte reformy sociálních dávek v Itálii než v USA. Washington jde proti celosvětovému trendu a snaží se roli centrální vlády naopak posilovat.

Bohužel jediná lekce, kterou si američtí politici ze studené války odnesli, je zcela nepoužitelná mimo Východní blok. Uvěřili totiž, že neústupná a občas násilná konfrontace se zločinnými režimy musí nakonec vyústit v mír a demokracii. To, že hrdinové epického ekonomického, myšlenkového a duchovního boje si ze svého vítězství vzali primárně vojenské ponaučení, mluví skutečně za vše.

xxx


Matt Welch je šéfredaktorem amerického politicko-ekonomického měsíčníku Reason. Článek byl přeložen se svolením autora.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy