Archiv článků: listopad 2009

25. 11.

Dvořák, Smetana a ztráta suverenity

Alex Koenigsmark Přečteno 4537 krát

Vůdce naší pravice si plete jednotlivé Sobotky a omylem prohlásil za blba Sobotku vlastního. Vůdce naší levice si plete jednotlivé Pavlaty a omylem strčil do kriminálu za dávné hospodářské malverzace herce. Významný šmok největšího deníku si plete Dvořáka se Smetanou. To poslední je myslím nejpitomější, ale Dvořák i Smetana si toho nevšímají. Jsou si vědomi, že tím se na tom podstatném, totiž na jejich umění, nic nezmění.

Nejlepší změnou, praví konservativec, jest, zůstane-li všechno stejné. V tomto smyslu, jelikož u nás zatím stále ještě není příliš co konzervovat, jest zřejmě nejlepší, zůstanou-li na svých místech stejní muži. Žen je pramálo, nejspíše nejsou dostatečně konzervativní. Smáli bychom se, kdyby nám nebylo smutno.

Za nejdůležitější zprávu v posledních letech považuju krátkou informaci v tisku o tom, že Slováci houfně kupují nemovitosti na severu Maďarska. Je to velice, velice pozitivní informace a raduji se z ní.

Jsem totiž eurofanoušek, či jak to nazvat, přeju si mít evropský pas, chci jednotnou měnu v celé Evropě, líbil by se mi evropský stát s evropským prezidentem, Evropa regionů a tak dále. Vybízí mě k tomu hrůzný pohled na naši rozhádanou politiku domácí a úplatný parlament, na festival tunelaření, na stupidní kulturní a vzdělanostní ne-politiku a tak dále. Ale to by byla jen krátkodobá reakce, moje touha po Velké Evropě je cosi jako svoboda skrze poznanou nutnost (Hegel, ne Marx!)

Ani deset tisíc demonstrací proti „globalizaci“ globalizaci nezastaví, protože i ti demonstranti jsou sami jejím plodem.

Státy, jako je náš, nerozhodují stejně skoro o ničem. Nedávno napsala někde jedna otrávená občanka, že jsme velicí asi jako předměstí čínského města. Říkám to už dávno, přál bych si, aby úřednická vláda vládla aspoň dvacet let.

A vlastně, jak jsme si říkali ondyno ve vinárně, bylo by krásné, kdyby zde nějaký čas vládli místodržitelé, vyslaní sem z Belgie, Nizozemska, Lucemburska a zejména Finska. Představuju si, jak během několika let vypracují jasný služební zákon, vytvoří nepolitické úřednictvo, zavedou rozumné zákony proti korupci a stvoří vzdělanostní a kulturní politiku, postačí ostatně, když opíší zákony finské.

To by bylo podle mého názoru teprve konzervativní. A ani by mi nevadilo, kdyby si pletli i nějaké spisovatele.

09. 11.

Láska v háji - Pozvání na křest knížky do PEN Klubu

Alex Koenigsmark Přečteno 3170 krát

Součástí hereckého umění je kouzlo převtělení, schopnost nás přesvědčit o identitě figury; herec překračuje sám sebe, svádí nás a omamuje nás a my proto vždy znovu a rádi uvěříme, že známý lehce vyžilý homosexuál a třikrát rozvedená nymfomanka na hranici třicítky jsou křehcí, nesmrtelně zamilovaní veronští milenci Romeo a Julie a my se nad jejich smutným osudem rozpláčeme.

Je v tom veliká síla a také naděje.

Existují různá měřítka kvality filmů. Například U Vopičků štamgast nezaměstnaný básník Šušma odsuzuje každý film, který je delší než dvě hodiny, majitel předraženého penzionu a špatné o to dražší restaurace Churaň, kterému říkáme Čuraň, chceme-li ho rozveselit, zase nesnese, aby ve filmu hrál Jim Carrey nebo Jan Kraus; pro mne je mimo jiné důležité, zda ve filmu milenci běhají po louce nebo sadu.

Jestliže spatřím rozkvetlý sad a v něm běžící milence, vstávám a odcházím z kina na pivo.

Nevím, jaké vy máte zkušenosti, drahé čtenářky, nejsem, jak často zdůrazňuju, vůbec směrodatný, ani asi moc typický a mohu se mýlit, ale já nikdy, ať v máji nebo jindy, neběhal s dívkou, drže se s ní za ruce, rozkvetlým sadem či letní loukou. Často jsme s nějakou dívkou sadem či po louce šli. Často jsme v sadu nebo na louce seděli, někdy i leželi. To ale bylo až koncem máje, spíše v červnu, když už nebyla země tak studená.

Ale nikdy jsme neutíkali. Ve filmech však milenci pořád běhají. Jak uvidí sad nebo louku, něco se jim sepne, popadnou se za ruce a už utíkají. Možná je v tom něco sexuálního, mně nepochopitelného, ale připadá mi to nepravděpodobné. Někdy možná musí milenci běžet, například když se blíží bouřka a oni se musí útěkem zachránit, aby nezmokli - to však nemá s erotikou nic společného, aspoň zpočátku. Později, někde v altánu či otevřené chatě, které se při podobných příležitostech ve filmech vždycky poblíže vyskytují, už je možné leccos.

Uspořádal jsem mezi kamarády anketu a jediný, kdo si vzpomněl, že jednou se svou láskou utíkal, byl režisér Jáno Zeman z Bratislavy, ale utíkali prý před policií, když se předtím pokusili vylézt za krk pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí.

Pobíhání milenců ve filmu myslím vzniklo ve filmovém pravěku, když byl filmový materiál ještě drahý a byl ho nedostatek, takže se spěchalo a navíc režisér ve snaze mít záběr rychle za sebou nařídil představitelům, aby utíkali a co možná nejrychleji. Od té doby opisovali umělci jeden od druhého, jako nejen v tomto případě. Někdy je to opravdu hrozné.

V jednom starším, pomalu starém českém filmu takto pocítil režisér touhu předvést své hrdiny – ne postarší, ale přímo starou manželskou dvojici – jako mladé milence, takříkajíc ve flashbacku neboli vzpomínce.

Tím se ovšem ocitl přímo před častým filmovým problémem: trvá-li příběh řadu let, musí se buďto a) představitelé líčit a to mladý na starého, nebo starý (stará) na mladého(mladou), anebo b) mladého (mladou) hraje mladej (mladá) a starého (starou) starej (stará) – a ti mladí nejsou holt těm starým podobní a někdy je to opravdu sranda.

Tak se mi například nedávno v jednom jinak obstojném americkém filmu o mafiánech velmi líbilo, že hlavní hrdina byl v osmdesáti o hlavu větší, než ve středních letech, což se v reálu tak často neděje. Pokud vím, tak se většinou věkem spíše scvrkáváme – mnozí politici jsou proto na stará kolena víceméně neviditelní, ale o to víc je bývá slyšet.

Režisér toho postaršího českého filmu to měl těžké: jiný způsob, jak zobrazit mladou lásku, než pobíhání po louce a rozkvetlém sadu, pokud možno višňovém, si neuměl představit, jeho představitelé však měli ve filmu i v reálném životě něco přes sedmdesát, byli to paní Jiřina Šejbalová a Bohuš Záhorský, oba opravdu skvělí herci.

Podle často zneužívaného hesla „když je dobrej, on to uhraje a lidi se neposerou“ zvolil režisér nakonec první metodu, nalíčení starých představitelů na mlado. A tak ve filmu běželi – no, klusali - ti dva staří, dávno už nikoliv štíhlí, ale na černo obarvení a mladistvě nalíčení, mladistvě oblečení herci po májové louce, trochu kulhali a drželi se za ruce. Bylo to opravdu příšerné.

Bylo mi těch dvou skvělých herců velmi líto (ale měl jsem je i nadále rád a pořád mám). Přesvědčili mě však, že i ono na počátku zmiňované kouzlo převtělení má svoje meze.

Myslím, že se tady, pokud opravdu nějací milenci sady a lukami běhají, projevilo takzvané Wildovo (poznámka autora pro technokraty: Oscar Wilde, anglický bisexuální spisovatel, autor např. hry Jak je důležité míti Filipa, proslul mj. aforismy a paradoxy, pozn. autora pro technokraticky orientované čtenáře ) pravidlo – totiž, že život vždycky napodobuje umění. Když se lidé v kinech po desetiletí pořád dívali na pobíhající milence, nabyli dojmu, že se to tak dělá a začali také běhat po lesích, lukách a stráních.

Vyprávěl jsem to Šušmovi a Čuraňovi, zaujalo je to a pravili, že v případě, že pokud by se za ruce drželi a po rozkvetlém sadu běhali Jim Carrey, Sámer Issa a Jan Kraus, nevadilo by jim ani, kdyby ten film trval dvě hodiny. Mám dojem, že mi neporozuměli. No, nebylo to poprvé. (2004)

Láska v háji je jedním z fejetonů z mé druhé podobné knížky (první vyšla pod názvem Jak se stal Rockefeller miliardářem aneb Neštěstí mohou být různá v roce 2003 v nakl.Academia), kterou právě vydalo nakladatelství Akropolis a kterou uvedeme do společnosti ve čtvrtek 12. listopadu 2009 v 17 hodin v prostorách PEN klubu v Klementinu (univerzitní knihovna) v 5.patře. Bude i trochu vína. Čtenáře srdečně zvu!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy