Archiv článků: září 2010

30. 09.

Svatý Václave…

Alex Koenigsmark Přečteno 3230 krát

Musím říci, že jsem se nad Svatým Václavem upřímně bavil. Nad málokterou českou komedií propadám do takových výbuchů smíchu. Navíc mi maska Zdeňka Štěpánka pořád připomínala Romana Jocha.

Nicméně některých temných myšlenek je těžko se zbavit. Především těch širších konotací. Stačilo poslouchat před tím a potom zprávy a v ruce mít noviny, které u nás začínají tam, kde ostatní končí.

Většina projevů kolem toho filmu a film sám taky jaksi jen přidávala k otazníkům, které já sám pro sebe kolem Václava mám odjakživa: proč je vojvodou této země ze všech zrovna on? Nic zvláštního jako vladaři se mu nepodařilo, také vládl dost krátce a státnické úspěchy měl až bratrovrah Boleslav. Mučedníkem vlastně také není, protože pro víru zabit nebyl. Jistě měl mnohé skvělé osobní vlastnosti a byl velmi zbožný, ale tak nějak… Napsal mi jeden přítel, že si prošel pomníky svatého Václava a na všech je vojevůdcem s mečem, kdežto v životopisech je téměř knězem.

Něco prostě na tom nesedí, i když asi nedodával přímo voly do Německa a před mocným sousedem se možná tolik neponížil, ne tedy víc, než prezident Beneš, jehož celou svou politikou výrazně připomíná, i když právě to jeho příznivci neradi slyší.
Prý, říká se, se pozná, kdy je to s českým divadlem špatné, tehdy se na jevišti objeví Jiráskova hra Otec, což neumím vysvětlit - :O) – a když je trochu temno, vytahují příslušní zkušení pracovníci svatého Václava a staví ho proti nerozvážným a konfliktním husitům, ačkoliv je dělí celá staletí a souvislost neexistuje.

Je tu nevalná atmosféra obecně: panuje krize a nezaměstnanost, jsou problémy s penězi a odbytem et cetera, v Americe mají černého presidenta s rooseveltovskými koncepcemi (jsem na druhou stranu pobaven a spokojen z toho, že stejně jako kdysi Rudé Právo na Reagana, teď jiné tiskoviny týmiž slovy a argumenty nadávají na Obamu). Asijské země bez demokracie, o které se myslelo, že se bez ní kapitalismus neobejde, nám berou trhy i práci, chudí chudnou a bohatí si zlobují, aby nechudli… Lze se tím i bavit, ale je snadné si vzpomenout, že na všechny tyhle hospodářské a psychologické problémy existoval a existuje jeden zaručený „pravicový“ recept – a ten se jmenuje válka. Viz Irák či Afghánistán.

Stačí jen vytvořit atmosféru, najít hodně vzorů v minulosti, s jejich pomocí vybudovat obraz nepřítele, přesvědčit dost voličů, že je třeba být vůči všem nepřátelům tvrdý a nesmlouvavý, bránit neústupně Zásady a Civilizaci, neustupovat Zlému… a průmysl ožije, peníze se roztočí, nezaměstnaní dílem zařvou na bojištích, dílem vyrábějí děla a vojenské fusekle… Pro určitý druh inženýrů je to veliké, veliké pokušení, protože si zároveň hrají na vojáčky a hrdiny, nakonec ta válka nemusí být u nás, bude kousek dál… a doma zavřeme ústa těm, kdo nesouhlasí, protože si neváží našich hrdinů z minulosti dávné i nedávné, znevažují naše veliká písmena na začátku, naše Dobro…

Já vím, maluju jenom čerta na zeď.

Ale fakt mi ten Václav připomínal maskou Jocha.


28. 09.

Pohádka o jedné smutné zřícenině

Alex Koenigsmark Přečteno 3144 krát

Já sám jsem restituent a spolumajitel jednoho domu, předesílám.

Soukromý majitel, rozumí se jaksi samozřejmě, jest vždy lepší, než stát nebo nějaká korporace. Výjimky pak jen potvrzují pravidlo. Vylíčím zde prosím anonymní příběh, jenž ukazuje, že tomu tak vždycky být nemusí. A nejde o tu banální příhodu z báječných let s VK, kdy si někdo tzv. zprivatizoval továrnu za 200 milionů, vzápětí ji za 120 melounů prodal a všichni šťastně někam zmizeli, zatímco továrna se rozpadla. Ne, je to pohádka o jedné smutné zřícenině.

Jde o jeden dům ve výtečné, velmi drahé historické lokalitě. Postaven v 16 století, renesance, atd. Za první republiky a druhé světové války patřil zámožnému právníkovi, který se po roce 1948 dohodl se státem, jaksi se z občanství ČR vyplatil, přenechal státu dům a odjel se všemi penězi kamsi do Argentiny.

Dům, jinak památka v první kategorii, sloužil jednou, tak podruhé tak, až se posléze stal obytným domem v majetku města. Byl tak historický, že se žádné instituci nechtělo ho modernizovat pro své účely.

A přišel plyšový listopad a časy po něm. Bylo zjištěno, že dům do restituce nespadá, ostatně někdejšímu majiteli nebyl odňat, také že majitel nezanechal potomků a nájemníci se chystali založit družstvo vlastníků a odkoupit byty od města.

Byla to báječná doba, kdy zaměstnanci OPBH úžasně na kšeftech s domy bohatli, zatímco ekonomové prchali před právníky, jak napsal klasik.

Tehdy se před jedním ze zkušených pracovníků zjevila starší paní, která prý slýchala v dětství od maminky, že někdejší majitel by mohl být jejím tatínkem. Bylo to sice velmi problematické, nebyl totiž zapsán v jejím rodném listu, aniž kde jinde, ale zkušený pracovník vycítil možnost toho, čemu se v odborném jazyce říká vývar a dámu laskavě přivinul ke svým ňádrům.

A tehdy šel kolem procházkou se svou českou milenkou jeden americký pán s německým jménem (rodiče s ním prchli v roce 1945 do Brazílie, později odešli do USA a tatínkova hodnost v SS není známa) a dům se jim zalíbil. Představili si, jak dávají své lásce průchod v bytě s tím krásným balkonem a rozhodli se takový byt získat.

Tatínek české přítelkyně byl starý policajt a znal kdejakého lumpa, takže spojil zkušeného pracovníka s Američanem a byla ruka v rukávě. Američan zaplatil starší dámě náklady na proces a zapůjčil jí značnou sumu, zkušený pracovník za Američanovy peníze zařídil, že dáma proces vyhrála (se slzami líčila, jak ji tajný otec chovával v pracovně na klíně, a devadesátiletá bývalá domovnice dosvědčila za dvacet tisíc korun, že ji vítal slovy „dceruško“) a dům jí byl slavnostně odevzdán. Odměnila Američana desetinou domu (v domě bylo víc než 20 bytů) a zdálo se, že to všechno vyšlo.

Nicméně šlo to ztuha. Američan ze získaného nebytového prostoru učinil bytový (k úžasu všech, neboť všichni ostatní se snažili o pravý opak) – tím pádem měl v domě byt - a jal se ho velmi pomalu zařizovat. Jelikož má v domě byt, nemůže chtít jiný. To se mu nelíbí, v Texasu takový zákon není.

Následuje řada nezajímavých let. Dům nikdo nerenovuje, jelikož na to nikdo nemá. Paní majitelka v městě nebydlí, činže jsou regulované a Američan se rozčiluje, pokud je tedy zrovna v zemi, jelikož v Texasu platí jiné zákony a tady je nechtějí uznat. Obyvatelé domu se nechtějí vystěhovat jen tak a dělají podobné hlouposti, otravují s postupně se kazícím zařízením… Američan se odvolává na zákony v Texasu a nelze se s ním na ničem dohodnout.

Až přichází velká povodeň 2002. Dům je zaplaven až po první patro a poničen do velké míry. Paní není ve městě, je nemocná, spolumajitel Američan (nemohla mu vrátit půjčku, přidala mu další desetinu domu) Obyvatelé dům uklidí, některé byty jsou v takovém stavu, že nájemníci dostanou „dočasně“ náhradní byty. Část domu má narušenou statiku.

Paní je těžce nemocná, před smrtí se vyrovná s Američanem tak, že ten dostane ideální polovinu domu. Je to to nejhorší řešení ze všech, samozřejmě. Zbytek zdědí její dcery. Obě jsou nemocné a nežijí ve městě.

Od povodní dům nikdo neopravuje. Ani dcery, ani Američan potřebných několik desítek milionů nemají. V domě běhají krysy, je tam vlhko a plíseň. Některé byty jsou prázdné. Zvyšují se jen činže.

Po šesti letech odejdou i dcery. Jejich dědicové rychle prodají svou shnilou polovinu mladé developerské firmě. Zástupci mladé firmy mají velký plán: renovovat dům a rozprodat byty na drahé kondominium. Varováni, že se s Američanem na ničem rozumném nedohodnou, usmívají se. Je to Američan, chlap, ze země, kde plácnutí do dlaně platí jako smlouva, muž ze země kapitálu a dolaru, však my si porozumíme.

Dům chátrá a běhají po něm krysy.

Po roce dohadování s Američanem jsou naprosto vysílení. Každou dohodu ten dobrý muž vzápětí označí jen za jedno z možných řešení a odstoupí od ní. Posléze, podobně jako umírající majitelka i oni přistoupí na naprostou pitomost a rozdělí si dům na jednotlivé byty a ty si pak napůl dělí. Dům chátrá a běhají po něm krysy. Už plesniví i byty v prvním patře.

Mladí developeři vyplácejí své nájemníky a jejich část se vyprazdňuje. Tím chátrá ještě víc. Američan nikoho nevyplácí, protože a) nemá peníze, b) v Texasu to není zvykem. Svůj byt stále ještě ani nedokončil a v domě nebydlí.
Město uděluje majitelům dvoumilionovou pokutu, protože řádně nedbají o mimořádnou historickou památku. Developeři pokutu zaplatí.

Dům chátrá a běhají po něm krysy.

Vyčerpaní developeři se pokoušejí svou část prodat, mají mohutné dluhy u banky a už léta žádný výdělek. Takového šílence ovšem nemohou celé měsíce najít. Američan v sudé měsíce s prodejem souhlasí, v liché nikoliv, načež v tichosti oslaví patnáct let do doby, kdy se stal poprvé spolumajitelem. Už je mu přes sedmdesát let. Stále v domě nežije a jeho „byt“ není dokončen.

Dům chátrá a běhají po něm krysy.

Nezazvoní zvonec a pohádka konec nemá. Poslední nájemníci, plesniví a ohryzaní od krys, si říkají, jak pěkné je, že dům má majitele a nepatří obci. Dnes jsou už rádi, že nepatří ani jim – nedoplatili by se. Kdepak, není nad to, mít majitele.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy