Antigastronomie aneb Umění nejíst

17. 07. 2010 | 21:38
Přečteno 7625 krát
Na křísící se českou gastronomii číhá nové nebezpečí. Jmenuje se půst. Holdují mu ve velkých počtech donedávna ještě vesele baštící čeští podnikatelé a finančníci. Dočítám se to v jednom týdeníku, který sděluje příběh stočtyřicetikilového bankéře postícího se celý měsíc, aby se dostal pod stovku. „Nedržím žádnou dietu, prostě nejím,“ vysvětluje. Další desítky úspěšných a zámožných si dávají půsty třídenní, pak jeden den jedí a pak další tři dny se postí a tak dokola, až ztratí patnáct kilo. Jiní se postí obden nebo dvakrát týdně. Většinou si libují, jak jsou klidnější, svěžejší, nadlehčenější, soustředěnější, jasnější mysli a kdovíco ještě, samá pozitiva. Náruživost pro půst se znásobuje tím, že obesita se ve vybraných kruzích přestává pokládat za známku žoviálního joie-de-vivre.

Jakou ránu to zasadí nadějně pokračující cestě české gastronomie k vrcholu evropského kulinárního umění, se zatím neodvažuji odhadnout. Ale je to trend, který už není možné přehlížet. Nejpozoruhodnější na něm je, že tito postitelé jsou většinou sekulární agnostici nepostící se ze spirituálních pohnutek, zatímco půst samotný byl donedávna pokládán za ctnost náboženskou. Proto je tedy půst činnost (či nečinnost) sice nepochybně pravicová, ale začne-li se přehánět, hrozí nám pravicovost extrémní. Půst toho či onoho druhu mají ve svých tradicích všechna náboženství. Zbožní židé, zvláště rabíni a kabalističtí mystici, se postili alespoň jeden den v týdnu.
I traduje se odtamtud tento příběh:
Stařešina jedné židovské obce někde na Ukrajině se snaží přetrumfnout stařešinu druhé obce, která z nich je chudší:
„My jsme tak chudí a platíme našemu rabínovi tak málo, že kdyby se každé pondělí a čtvrtek nepostil, umřel by hladem.“

Něco trochu méně drastického, na čem prý vydržíte žít ve zdraví a štíhlé linii do 140 let, vymyslel kalifornský profesor Roy Walford. Napsal o tom bestseller, který mu získal tři miliony následovníků. Nazval to „Calorie Restriction“ (zkratkou CR), snížil denní příjem kalorií na 1.500 denně, vyloučil maso, mléčné výrobky, čaj a kávu, tuk, cukr, sůl, ostré koření a alkohol všeho druhu, zrušil vaření, pečení, smažení a grilování a doporučil jen jídlo syrové nebo připravované v páře. Vzrušující celodenní repertoár vypadá takto: Snídaně – čerstvě vymačkaný džus a domácí cereálie s banánem. Přesnídávka - „proteinový koktejl“ (nejspíš asi luštěninový vývar) a kousek sušeného ovoce. Oběd – zelenina dušená v páře. Večeře – zelenina, jednou za čas ryba, též dušená v páře. Další záruka krachu pravicové gastronomie. Zatím to běží asi pátý rok, takže život do 140 let ještě není empiricky potvrzený. A i kdyby byl: kdo by chtěl takhle žít až do chraň pánbůh 140. Jako kdyby tahle civilizace už neměla nadbytek nudných starců, kteří ne a ne na něco rozumného umřít.

Před obezitou, ale zároveň před krachem špičkových restaurací, by nás jako náhražka podnikatelského půstu mohl zachránit rytmus štíhlé diety, jaký prý už po staletí tajně provozují Francouzky. Před nějakými deseti lety jej z esoterických kruhů vyhrabal a postupně světu (nejprve však hlavně dobře platícím klientkám) vyzradil Dr. Pierre Dukan. Taky samozřejmě o tom napsal bestseller. Je to dieta, na které vydržíte celý život, aniž byste přicházeli o chuťové požitky opravdického a vynalézavého jídla. Propadlo jí už několik milionů lidí včetně slavných filmových hvězd, politiků a podnikatelů toužících po pověstné štíhlosti elegantních Francouzek. Mezi nejslavnější „Dukanovce“ patří Jennifer Lopez. A mrkněte se na její figuru. Dieta spočívá v tom, že jeden den v týdnu za hojného pití neperlivé vody nejíte nic jiného než proteiny (bílkoviny), tedy zhruba jen maso, ryby, vejce, sýry, luštěniny a ořechy – takže ji mohou provozovat i vegetariáni. Syrové nebo tepelně a chuťově upravované, jak se vám zlíbí. V jakémkoli množství, v němž se cítíte v pohodě. V ostatní dny jíte cokoli vám chutná.

Z dalších pár zaručeně osvědčených metod hubnutí bez drastické diety nebo půstu je úplně nejlepší – a zcela jistě nejpravicovější – ta, co udržuje Francouzky elegantní, štíhlé, energické a touhyhodné (désirables). Vychází ze zjištění, že trápit se neukojeným bažením po dobrém jídle škodí mozku, mysli a emocím tolik, že se nedokáží soustředit nejen na práci, ale i na každodenní běžné úkony a mohou mít za následek ztrátu paměti a automobilové nehody. Kromě toho se pak taky brání tím, že z obav o strádání dávají tělu povel střádat – čili ukládat tuk. Zvlášť když se zběsile potýkáme s bažením po nějakém specificky chlácholivém jídle, jako je třeba naše oblíbená příprava candáta po mantovansku, náš milovaný sýr, lanýžové raviolky, chřestové risotto, čokoládový mousse či hruškový parfait. Čili odpírat si milované dobroty vede k tloustnutí, nervozitě a nehodám.

Potvrzuje to výzkum neurologů Flinders University v Melbourne, podle něhož když po nějakém konkrétním jídle bažíme, zobrazujeme si je před očima. Přesněji za očima, v těch částech mozku, které vytářejí myšlenkové obrazy čili vizuální myšlenky. Ty pak stále se zvětšujícím zobrazením (bažením) „zaplavují“ mozek tak, že „prosakují“ i do částí potřebných k jiným úkolům.
Můžeme se tomu bránit dvojím způsobem:
Jedním je odolat bažení tím, že si zobrazení jídla nahradíme zobrazením něčeho jiného, příjemného a tím je „vyplavíme“. Melbourneští neurologové doporučují (trochu banálně) duhu nebo slunnou pláž, Pravicová kuchařka doporučuje taoistický sex (třeba i na té pláži nebo pod duhou). Ten ale s sebou samozřejmě často nese touhu po ukojení, ta pak vede k reálnému ukojování a to je nejlepším způsobem udržování rozumné váhy a kardiovaskulárního zdraví.

Druhým je poddat se bažení, ale jen po tom konkrétním jídle, které nám zaplavilo mozek a ukojit je, aniž bychom k němu přidávali zbytečné kudrlinky, doplňky či přídavky (knedlíky, housky, hranolky, atd.), po nichž nebažíme. Ty – mnohem víc, než naše oblíbené bažené jídlo – jsou totiž zdrojem nebezpečné tukové nadváhy. Ale úplně nejlepší je naučit se bažené jídlo kuchtit a připravit si je sami. To víc než cokoli jiného nás udržuje v rozumné váze a dobrém zdraví.

To zase doporučuje v New Yorku žijící francouzská gastrospisovatelka Mireille Guilliano v knížce „Francouzky netloustnou“. Přípravou vlastního oblíbeného jídla si jednak zaručujeme, že do něho nejdou žádné nežádoucí příměsi, chemikálie, nadměrné množství soli, cukru nebo tuku, čímž si často nemůžeme být jisti v restauraci. Jídlo, říká Mme Guilliano, se tak mění z obyčejné nezbytnosti či dokonce nepřítele v našeho přítele. Naučíme se tedy rozeznávat mezi jídly přátelskými a nepřátelskými. A pak si přirozeně budeme volit jídla přátelská (my jim můžeme říkat pravicová) a vyhýbat se jídlům nepřátelským (u nás levicovým). Těch přátelských pak můžeme jíst, co hrdlo ráčí a po čem mozek baží. Ale pozor – důrazně dodržovat ony tři hlavní jídelní časy, snídani, oběd a večeři, nejíst nic mezi nimi, ke všem se v klidu posadit a k večeři si dávat nejmíň tři chuťově odlišné chody, které uspokojují naše touhy a tím odbourávají bažení. Na každý chod měnit talíře, dává nám to iluzi větší nasycenosti při menších kvantitách. Dbát na vizuální zajímavost jídla. Omezovat cukr a karbohydráty, zato ale bohatě ochucovat kořením, bylinkami, octem a citrónem, které zvyšují chuťový požitek, aniž by přidávaly na kaloriích. Před prvním soustem si dát pauzu a zamyslet se, co jíme a jak se to před nás dostalo. Prvních několik soust, která jsou vždy nejchutnější, jíst pomalu a s vychutnáváním. Pít čistou vodu, žádné industriální sladké nápoje. A nezapomínat na skleničku vína, která jídlu dodává noblesu a napomáhá trávení.

Obě předchozí metody dávají smysl. Tahle ale nás všechny překvapí: dvě vejce každý den. Překvapí proto, že nutriční věda nám ráda tvrdí, že vejce obsahují škodlivý cholesterol. Jenže vědci Univeristy of Surrey teď naopak zjistili zajímavý paradox, že vejce sice hodně cholesterolu obsahuje, ale jeho hladinu v těle snižuje, protože má malý obsah saturovaných tuků. Navíc prodlužuje pocit sytosti a oddaluje hládnutí. Takže kdo jí vejce k snídani, nepotřebuje velký oběd a večeřet může tříchodově. V Anglii byl kdysi populární reklamní slogan: Go to work on an egg. Čili doslovně choďte do práce na vejci, čili vejcem nasyceni. Ještě lepší je chodit na dvou vejcích.

A tak se vymýšlení diet a půstů stává téměř tak dokonalým uměním, jako ta nejdokonalejší gastronomie.

(Vyšlo v týdeníku Euro)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy