Játrový bojkot

10. 08. 2009 | 13:39
Přečteno 8056 krát
Bojkotujte foie gras! Vyzývá britské občany ministr Bill Bradshaw. A kdekdo si možná řekne správně, jen těm Frantíkům dát co proto, každou chvilku zakazují dovoz něčeho britského, tu jehněčího, tu hovězího, tu ryb. Takže další běžná britsko-francouzská potravinová válka? Sotva. Bradshaw není ministrem pro boj proti francouzským bojkotům, nýbrž pro zvířecí práva a blaho.

Ano, blairovská Británie má i takovéto ministry. A už se hovoří o možném zákazu foie gras čili tučných husích jater. Ten už platí v několika amerických městech, v Argentině a Izraeli. Pár militantních antifoiegrasistů to už navrhuje pro celou EU. Francouzi si to samozřejmě líbit nenechají, foie gras není jen tak nějaký kus jídla na zaplnění žaludku, nýbrž národní kulturní dědictví hodné institucionální ochrany.

Bude to tuhý boj. Obranu foie gras už mobilizují britští labužníci a restauratéři. Proti nim se zase šikují bojovníci za práva zvířat. Argument se vede o tom, že tučná husí játra nejsou přirozená potravina, nýbrž choroba jater způsobená násilným krmením. Násilným otvíráním zobáku, vtlačováním krmiva do chřtánu a pak ještě stlačováním krku a stahováním až do žaludku. Takto krmené husy jsou prý viditelně nemocné, nemotorné, nešťastné a trpí bolestí.

Není to argument nový, debatovali o něm už někdy v 11. století evropští rabíni, z nichž někteří chtěli Židům foie gras zakázat na základě biblického zákazu trápení zvířat. Protože ale v té době byla produkce foie gras jedním z mála zaměstnání, kterým si Žid mohl vydělat na slušné živobytí, postavila se proti zákazu druhá rabínská lobby, citující zase zákon, podle něhož nad laskavostí ke zvířatům převládá záchrana lidského života – potažmo živobytí. Lobby výrobců tučných jater zřejmě dokázala uplatit víc rabínů a konečné hlasování dopadlo v její prospěch.

Takže foie gras zůstala košer, třebaže někteří rabíni proti nim dál brojili a mnozí Židé z úcty k nim foie gras nejedli. Nebo je jedli s pocitem viny. Dovolit si je ostatně mohli jen ti bohatší. V Izraeli nakonec před několika lety vyhrál argument, že život židovského státu přece není závislý na násilném krmení hus. Pořád tam samozřejmě husí játra dostanete, ale už jsou menší a trošku tužší a nejpopulárnější přípravou je tradiční marocká, v níž máte na špízu nabodnutých několik jater střídavě s paprikovými lusky a grilujete je na otevřeném řeřavém popelu.

V Anglii byla tučná husí játra od samého začátku výlučností bohatých tříd a chudí židovští přistěhovalci z východní Evropy si za ně vymysleli jako náhražku játra kuřecí, z nichž se stala typická anglo-židovská specialita zvaná chopped liver. Jsou to kuřecí játra nejprve krátce osmažená, pak nasekaná na drobné kousky spolu s drobně nasekanou cibulí a nakonec ještě s drobně nasekaným natvrdo vařeným vejcem. Vše se dobře promíchá, takže se to podobá hrubší kuřecí paštice. Jí se za studena, nabírá se a roztírá nožem na krajíc kmínového režného chleba a patří mezi samozřejmosti anglo-židovských restaurací, snack-barů a hostin spolu s podobně posekaným slanečkem zvaným chopped herring, uzeným lososem a soleným vařeným hovězím, které vypadá jako uzené a kterému se říká salt beef.

Britové sami si spíš potrpí na játra jehněčí nebo hovězí, většinou plátkovaná spíše než nakouskovaná, a dělají je na tři způsoby: Na grilu – vlastně častěji pod grilem, protože v Anglii je běžnější grilování shora. Přírodně smažená na oleji. Nebo dušená v omáčce čili braised. A na ta si dáme několik receptů.

Úplně nejjednodušší jsou braised liver and onion, na plátky nakrájená játra (očištěná od všech žilek a tkání) obalená v opepřené mouce a rychle osmažená po obou stranách v oleji do hnědava. Dají se stranou, na oleji se osmaží tenké, ale dlouhé nudličky nakrájené cibule jen do změknutí a játra se do ní vrátí. Zalijí se zředěným rajským protlakem, přidá se trocha červeného vína, nadrobno nakrájený česnek a několik lístků šalvěje. Dusí se na mírném ohni nebo v mírné troubě v zakrytém hrnci nebo pekáči až do úplného změknutí.

Pozor, nesmí se předem solit, to by vám ztuhla a už nikdy nezměkla.

My si dušená játra můžeme taky zpestřit ořechy a rozinkami podle starodávného receptu z historického městečka Marlow na Temži zvaného braised liver in nuts and raisins. Opět je krájíme na plátky, balíme v mouce, lehce osmažíme na pánvi, přemístíme do vymaštěného pekáče. Na pánvi pak lehce osmahneme tenké a dlouhé nudličky cibule, ty hodíme na játra. Přidáme předem mírně opražené podrcené ořechy nebo mandle a rozinky. Opepříme, otymiánujeme. Zalijeme masovým vývarem a červeným vínem a přikryté dusíme v troubě.

Nakonec rychlovka z jater na pomerančích – liver with orange. Játra pokrájíme na nudličky, obalíme v mouce a rychle osmahneme do hněda. Posypeme strouhanou pomerančovou kůrou, přidáme pepř a tymián a štědré množství na tenko nakrájených pomerančů zbavených peciček a kůry. Přikryjeme a dusíme čtvrt hodiny.

Jenže pozor. Játra všech druhů jsou jednou z hlavních potravin působících tu nejznámější pravicovou nemoc zvanou dna. Abyste si pak nestěžovali, že vás nikdo nevaroval.

Vyšlo v týdeníku Euro

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

Pepa Řepa napsal(a):

No já nevím, nemohl by se gurmán někdy trochu uskrovnit?
Nestačili by mu játra kuřecí?

My, řepy z Widlákova máme obden králíci a taky žijeme.

Jak by bylo Vám, pane Kurasi, kdyby Vám někdo násilím otvíral zobák, vtlačoval krmivo do chřtánu a pak ještě stlačoval krk a stahoval potravu až do žaludku?

On by Vás přešel humor, kdyby se na Vás chodil každý den dívat Hannibal Lecter.

Nám, alkoholikům je to jedno, játra nikdo neukousne, ale gurmán, to musí být delikatesa.

Jestli se nepletu, teď kamarádíte se zelenou Liškou.

Jsou foie gras biopotravinou?
Ani bych se nedivil.
10. 08. 2009 | 14:02

Pepa Řepa napsal(a):

Pardon za obvyklou chybu.
10. 08. 2009 | 14:53

skeptický napsal(a):

Plně se stavím za názory pana ministra.

Řád Templářů,který stále skrytě vládne Evropě z území dnešní Francie znovu vytáhl tuto dábelskou protikatolickou zbrań,tentokrát proti protestantskému pivnímu národu britskému.

Vyhynutí katolicismu v Čechách lze připisovat rozšířenosti tohoto pokrmu zde,pod názvem husí játrová paštika.

Čtvrtá křížová výprava se neuskutečnila jen kvůli tomu,že se tehdejší papež Innocent III. tímto produktem s odpuštěním přežral na popud Velmistra Templářů Phillipa de Plessis.A to poté,co byl naveden zmíněnými rabínskými lobbyisty poslat mu svůj produkt coby dar.
Danajský,mírně řečeno.

Podruhé byla tato zbraň použita Angelikou de Sance de Monteloup de Morens d' Irristu du Plessis de Belliere de Peyrac,která užívala tuto směs,kterou vyrobil černokněžník její manžel Joffry,dle příjmení potomek výšezmíněného Velmistra,aby dosáhl ovládnutí francouzského království svým strýcem kardinálem Armandem Jeanem du Plessis de Richelieu.
Toho času tajným velmistrem templářů.

Choťi Angelice podstrčil tuto pochutinu coby lubrikant,a svoji choť pak králi.

Poté se ji snažil v mnoha zfilmovaných dílech znovu nalézt,aby jí doplnil zásoby neodolatelné ambry.

Tento Ludvík XIV jí přišel na chuť,a zanechal vládnutí temným silám.

Alexandre Dumas,další výtečník zasvěcený v temných kruzích zednářských to částečně vykecal ve svém románu,aby zesměšnil chabé pokusy o záchranu království jedním ze čtyř mušketýrů,který byl údajně Generálem Jesuitů,a tuším zmínil onu tajnou zbrań i někde na stole pana Porthose du Vallon,jemuž byla rovněž podstrčena.

Nejezte to,i kdyby to bylo košer.
Jedině domácí.Já si to dělám sám,a ani k tomu nepotřebuju žádnou Angeliku.

Případná upřesnění panem Stejskalem,coby expertem na Tři mušketýry vítána.Ten je jistě také zasvěcen.
10. 08. 2009 | 15:30

skeptický napsal(a):

P.S.
Vůbec by mne nepřekvapilo,kdyby se v rámci nových ideologií objevil totální zákaz zabíjení zvířat,a to pod trestem hrdelním,aby se vědělo,že zabíjet se nemá,a budeme krmeni otrávenými náhražkami.
10. 08. 2009 | 15:41

milo napsal(a):

Hle, nepolitický ostrůvek ! Pane K., jak Vy jste těmi játry celý zjemněn a na jemno načinčán. Škoda, že nám to léto brzy skončí.
10. 08. 2009 | 15:49

Baba napsal(a):

V ČR se dostane harmonizující sada bylinných kapek. Namísto reťázkování prokládejte hlívou.
10. 08. 2009 | 15:51

skeptický napsal(a):

Je pravdou,že Jan Hus ( původním jménem Jan Ben Huschen ),jehož otec byl velkovýrobcem této speciality,toho udělal v mladickém zápalu v boji proti církvi dost,ale ukázalo se,že otcovy nenásilné metody vedou k cíli jistěji.
10. 08. 2009 | 16:10

Pepa Řepa napsal(a):

To skeptický
pán rath játra?
10. 08. 2009 | 16:39

Eliška II napsal(a):

Husí paštika je věru tuze velká dobrota, dělám ji s mandlema a brusinkama, muhu však přísahat, že přitom žádné huse po krku nejdu. Já vím, že je to alibismus, tak aspoň přiznám, že naše kočky by mi hned vyčetly, že na jejich krk si troufám, když jim tam někdy rvu antibiotika. Ale to neřeknou, že jim tu tabletu schovám občas do té paštiky:-))
Krásný letní den ...
10. 08. 2009 | 16:39

Pepa Řepa napsal(a):

To Eliška
Jde na mě chřipka. Kde bydlíte?
10. 08. 2009 | 16:43

Pepa Řepa napsal(a):

To skeptický
nadkolego, žasnu, jak máte lehké péro.
Nezkoušel jste TV scénáře?
10. 08. 2009 | 16:46

Eliška II napsal(a):

s chřipkou si zůstaňte doma, nějak se nám rozmohla ta vepřová, kdo by o ni stál. Taky jsou pro různé tvory různé praktiky, něco jako co je dobré pánovi, nebo tak nějak...
Ještě mějte na paměti, že husí paštička vždycky s dobrým červeným vínem! A to je snad i na tu chřipku, mimochodem:-))
10. 08. 2009 | 17:09

Ládik napsal(a):

Pane Kurasi,
nevíte taky, jak změknou tvrdá játra?
10. 08. 2009 | 17:17

slečna Krtek napsal(a):

Již tisíce let se člověk upevňuje v názoru, že zvířata tu jsou k tomu, aby nám zajišťovala obživu, ale také, aby nás bavila. Chováme zvířata doma v panelácích, provozujeme zábavné parky. Mnohá zvířata člověk z jejich přirozeného prostředí doslova vyštval nebo zlikvidoval. Jiná jsou nucena žít v zajetí pod rouškou jejich přežití jako druhu. Nejedná se však spíše o jakési dodatečné ospravedlnění devastační činnosti člověka na úkor všech a všeho živého v přírodě ?

Našla jsem si na internetu zajímavé srovnání např. takovéto :
náklady na chov 16-ti černých nosorožců v přírodě jsou stejné jako náklady na chov jediného nosorožce v zajetí..
každoroční náklady Národního parku Garamba (492.000 hektarů) v Zairu jsou stejné jako náklady na udržení 16-ti nosorožců v zajetí za jeden rok. Mezi chované druhy v tomto parku patří: 31 severských bílých nosorožců, 4.000 slonů, 30.000 bůvolů, 16 druhů masožravců, 10 druhů opic, 14 druhů kopytnatců ...

Představy lidí o tom, že zvířata nic necítí, nebo že cítí mnohem méně než člověk, jsou mylné. Nejnovější objevy zoologů totiž dokazují, že duševní život zvířat je mnohem komplexnější, než jsme si mysleli.
To se týká i porážky zvířat. Četla jsem popis likvidace stáda krav, ve kterém se objevila choroba BSE. Jedna kráva za druhou je nejprve uklidněna, pak svázána provazem a poté usmrcena. Řada zvířat však zemřela ze stresu ještě dlouho před porážkou na srdeční infarkt. Nevydržela totiž napětí při čekání na plánovanou smrt.

Kdo chcete, podívejte se na tento podrobný a zřejmě velmi vystihující rozbor chovu hospodářských zvířat. Je to velmi poučné čtení až do konce: http://www.ochranazvirat.cz...

Dobrou chuť.
10. 08. 2009 | 17:51

buldatra napsal(a):

I kdyby se Angličani rozkrájeli a na hlavu stavěli i s tím svým, eh, ministrem, bude jim to prd platný.
Furt to budou nejhorší kuchaři.
Mají nejhorší kuchyni na světě, tak ať se jdou s tím svým bojkotem nechat vyfotit.
Ať se jdou vycpat.

Žabožrouti, to je jiná sorta. Jsou něco jako nadkuchaři, což ví celý svět a Angláni jim to mohou jen závidět. A také závidí. To si pište.

Husí játra lze tedy brát jen jako trapnou anglickou záminku.
Snad právě kvůli svému neumětelství mají poddaní Jejího Veličenstva neustále protažené xichty.
Už od snídaně je mají protažené,
i v době toho, čemu neprávem říkají oběd je mají protažené, po večeři jakbysmet.

Snad s výjimkou těch několika šťastlivců, kterým vaří Francouz.. Ti pak dělají machra.
A navíc jim tam neustále prší.
Že se nestydí!

Játra jako nenahraditelná ingredience, i jako doplněk nezbytný pro výrobu paštik, by měla být u nás, v naší mlékem a strdím oplývající republice zákonem ošetřena a chráněna, neboť játra (ano i ta pivní, čili veškerá játra), jsou neodmyslitelnou součástí našeho národního zlatého dědictví:

http://www.youtube.com/watc...

No nic, jdu nakrmit husy.
10. 08. 2009 | 18:08

Michal Macek napsal(a):

treba takova pastika z foie gras s lanyzi.......to sem taky nikdy nejedl :)))

nicmene kureci jatra nekdy smazim v klasicke trojobalu jako rizek - me to chutna :)
10. 08. 2009 | 18:10

buldatra napsal(a):

Hmyzožravci, jako například krtci, by se měli zamyslet nad utrpením hmyzu.

Nebo myslíte, že taková žížala, jsa za labužnického pomlaskávání, pomalu konzumována krtkem, netrpí?
10. 08. 2009 | 18:14

Michal Macek napsal(a):

budatra:

netrpi - nema dostatecne vyvinuty nervovy system aby mohla trpet :)
10. 08. 2009 | 18:30

Jag napsal(a):

Noooo kdybyste se podívali,jak někteří "rodiče" nutí děti sníst všechno co je na talíři,tak byste nemleli o husách,ale o hloupých lidech.A že jich není málo o tom svědčí i tloustnutí populace.Takže nejen husy jsou násilím krmeny.
10. 08. 2009 | 18:31

Sab. napsal(a):

Nechutným labužníkům:
http://www.nofoiegras.org/F...

http://www.stopforcefeeding...

Stojí vám to za to?
10. 08. 2009 | 18:38

P.K. napsal(a):

Slečno krtku, vypadá to, že něco se vyvíjí, zdokonaluje(věda,technika...:-)), a něco zůstává pořád stejné(lidé, pokud nejsou ke změnám tím předchozím donuceni:-)). Takže je nepravděpodobné, že se nějak výrazně změní náš postoj ke zvířatům...ovšem, kromě psů: ti budou za pár let zrovnoprávněni s lidmi. Již teď je jejich majitelé staví nad své sousedy. Ale veškerý dobytek má zřejmě i nadále smůlu. Pokud si tedy lidé nezačnou do paneláků vodit namísto psů nějaké krávy, či prasata.
10. 08. 2009 | 18:46

Sab. napsal(a):

http://www.gourmetcruelty.c...

Lze říci, že to, co činí člověka opravdu lidským, je právě jeho schopnost pochopit, že utrpení zvířete je důležitější než požitek z kousku masa.
Matthew Scully, *1959,  republikán, katolik, vegetarián, pracoval v administrativě Bílého domu za Bushe

pro zájemce
http://www.matthewscully.co...
10. 08. 2009 | 18:46

Pepa Řepa napsal(a):

Fuj, až mně z toho naskočila husí kůže.
10. 08. 2009 | 18:51

Sab. napsal(a):

Zákaz výroby foie gras platí i v některých evropských zemích, například v Dánsku, Norsku, Německu či Švýcarsku. Do boje proti foie gras se zařadil i papež Benedikt XVL ( http://www.nofoiegras.org/p... ), podle něhož je násilné vykrmování kvůli delikatese proti bibli.

Skutečností je, že ptáci, jejichž játra mají skončit na talíři jako zmiňovaná pochoutka, bývají pěchováni pomocí dlouhých trubic zavedených do útrob až dvěma kilogramy omaštěné kukuřice denně. Není divu, že se jim játra za několik týdnů rozlezou až na desetinásobek normální velikosti. A občas prasknou. (to Jag: tak se přece děti nevykrmují)

Česká legislativa je v husokachní otázce poměrně shovívavá: od roku 1992 se sice drůbež nesmí násilně vykrmovat, ale zákaz dovozu či prodeje foiegras u nás neplatí. Servírují ji v mnoha restauracích, ať už jako domácí paštiku z bílých jater foie gras za 185 korun v Hliněné baště nebo třeba plátek opečených kachních jater „ foie gras" na pomerančích za 690 korun v La Perle.

Játrové speciality na českých stolech jsou většinou francouzské provenience.

Na trh pronikají i produkty z nedalekého Mad'arska, které je na druhém místě v produkci krutě vytvářené pochoutky
10. 08. 2009 | 19:02

skeptický napsal(a):

Pan Pepa

My spiklenci používáme husího brku,proto ta lehkost.

Anglická kuchyně má ze starých dob se tradující špatnou pověst,a řadí se mezi klišé,jako mlha vpravdě londýnská,a anglické počasí.

A musím říci,že celkem nezaslouženě.Je tam dost krmí,které jsou zcela jedlé.

K husí játrové paštice je nutná bílá veka,nebo bageta,a viselá kokůrka.
10. 08. 2009 | 19:04

skeptický napsal(a):

Proč si myslíte,že Vostře sledované vlaky dostaly Voskara.
Spiknutí,říkám vám.
10. 08. 2009 | 19:08

Baba napsal(a):

Eliška II:
Pochopit, co zmiňovat nemáte, je někdy důležitější, než neopomenout, co všechno uvést třeba.
10. 08. 2009 | 19:13

skeptický napsal(a):

Předposledním Velmistrem Templářů ve východní Evrpopě byl Gus-tav Hus-ák.Měl to ve jméně hned dvakrát,a my jsme byli slepí.
Poslední je tak tajný,že kdybych jeho jméno komukoliv vyjevil,musel bych ho zabít.
10. 08. 2009 | 19:15

skeptický napsal(a):

Tyto spiklence nutno hledati na místech nejvyšších.

Něm.die Gansleber přešlo do češtiny jako Kancléř.
Co více dodati.

A za to všechno prý může nějaké utopistické lobby z 11. století,snažící se údajně zavést poctivé živobytí.

Už jste slyšeli o falšování dějin?
10. 08. 2009 | 19:24

Sab. napsal(a):

Ohledně Izraele starší zpráva:

Izrael zakázal foie gras
30.01.2004

V Izraeli bude od roku 2005 (?)zakázán násilný výkrm hus a kachen na tzv. foie gras. Izrael dnes produkuje asi 300 tun foie gras ročně, které vyváží především do Evropy a do Japonska.

Nejvyšší soud v Izraeli rozhodl, že produkce foie gras způsobuje nepřijatelné utrpení a je proto v rozporu se zákonem.
10. 08. 2009 | 19:24

Sylar napsal(a):

To Sab.

Ano stoji. Foie gras jsou vybornou pochoutkou. Chtit, aby se ji Francouzi vzdali, je jako zadat Cechy at prestanou jist na Vanoce kapry. Proste smula. Tradice je tradice.
10. 08. 2009 | 19:29

Sab. napsal(a):

"Místní tradice: velké slovo, na něž narážejí všechny humanitární kampaně. V jiných zemích patří k posvátné místní tradici obětování berana, obřízka, infibulace dívek. Heslem je to jejich kultura se ospravedlní všechno, i kanibalismus***.
Obětování dětí Molochovi, jejich upalování zaživa v železné soše býka, bylo v Karthágu rovněž dlouhodobou místní tradicí, zrušenou až císařem Tiberiem, výjimečně jednou také milosrdným."

***Lidské maso je vybornou pochoutkou. Chtit, aby se ji lidožrouti vzdali, je jako zadat Cechy at prestanou jist na Vanoce kapry. Proste smula. Tradice je tradice.

Nakonec to šlo, třeba to půjde i s těmi játry, i s těmi českými káděmi.
10. 08. 2009 | 19:43

skeptický napsal(a):

Ale na Kabalu(=tradici) mi nešahat!
10. 08. 2009 | 19:48

Michal Macek napsal(a):

Sab:

ano takova jatra s fazolkami a dobrym Chianti :))tss,tss,tss,tss
10. 08. 2009 | 19:49

skeptický napsal(a):

Je neuvěřitelné,co se na světě najde samozvaných osvícených vylepšovatelů,kteří by chtěli druhým něco zakazovat.Bombardování lidí zpravidla právě jim nijak nevadí.
10. 08. 2009 | 19:52

Sab, napsal(a):

TRADICE, POVÁTNÉ SLOVO TRADICE

G.Hogg, Kanibalové:

Kanibalismus provázel člověka téměř po celý jeho pravěk, tj. po více než 2 miliony let. Tento fakt badatelé podceňovali a nedoceňovali....

ČÍNA: V jedné starověké čínské kuchařské knize je popisována příprava několika druhů sekané z lidského masa, která se podává buď jemně dietně připravená se zeleninou, nebo v bujonu, či jako kotletky s kostí a šťávou, vždy dobře osolené a okořeněné různými aromatickými přísadami.

Za vlády dynastie Sung ve 12. století n.l. bylo v oblibě u dvora zvláště ragú a bílé libové maso zpod kůže, vařené nejprve v páře a potom grilované. Používalo se zejména maso zabitých nepřátelských vojáků. Čínští gurmáni si zvláště pochutnávali na malých dětech a k jejich pečenému masu obvykle přikusovali černý chléb.
Ještě v roce 1901 patřily k vybraným pochoutkám gurmánů na Formose (Tchaj-wanu) játra, ledviny, srdce a chodidla.Tyto speciality se podávaly porcované na malé kousky v polévce, připravené z dlouhých morkových kostí obětí.
10. 08. 2009 | 19:54

Sylar napsal(a):

Fakt nesmyslny argumenty. To, ze se nezerem navzajem neni rozhodne zpusobeno nejakym zakazem. To je proste dano kulturni tou kulturni tradici :).

Stejne jako vetsina lidi nevidi na pojidani masa nic divneho. Pokud se tento vetsinovy nazor zmeni pak prosim, ale zakazy jeste nikdy nic nevyresili pokud je poptavka. Viz. treba prohibice a prostituce :).

Abych te uklidnil, tak priste pri pojidani teto pochoutky budu mit pocit viny :). Stejne jako pri pojidani jehneciho a dalsich masovych pochoutek. Jinak obetovani berana je rozhodne lepsi nez ta obrizka. Muzes jim to tam jit rozmluvit.
10. 08. 2009 | 19:55

Sab.. napsal(a):

Reverend David Cargill,1838 o velkých gurmánech z Fidži:

…Sklon k pojídání lidského masa u nich existuje ve svých nejbrutálnějších formách. Fidžijci jedí lidské maso nikoli kvůli pomstě nebo z nutnosti, ale na základě své vlastní volby. Zajatci a cizí lidé jsou také často zabíjeni a snědeni….

Unášejí muže, ženy i děti, aby ukojili svou chuť po lidském mase, říká se jako lidské hyeny vyzvedávají z hrobu mrtvá těla, dokonce i ta, jež ležela dva nebo tři dny pod zemí, a po umytí v moři je pečou a pojídají…

Kosti lidí, jejichž těla byla snědena , se nikdy nepohřbívají, ale jsou volně rozházeny kolem jako kosti zvířata z menších kostí se zhotovují jehlice.
10. 08. 2009 | 19:56

Sab. napsal(a):

No, jo ti gurmáni:

Misionář Jaggar:
Náčelník kmene Bau měl ve zvyku ohmatávat své oběti. Když byly tlusté a plné tuku, říkával: Tvůj tuk je dobrý. Sním tě. Když byly hubené, poslal je pryč, aby byly vykrmeny. Dával lidskému masu přednost před vším ostatním….

Rverend John Watsdorf, 1846
…Jeden křesťan byl ubit holí v Rewě a část jeho těla snědli pohané z Vewya pohodili pak jeho kosti poblíž našich dveří. Můj chlapec je sesbíral a pohřbil…Neřekneme vám – prostě nemůžeme vám řící – všechno, co víme fidžijské krutosti a fidžijských zločinech….

...Ti ubožáci byli spoutáni, aby mohli být vhozeni do těchto pecí, a jejich nepřátelé netrpělivě čekali, až je budou moci jíst...Někteří však nedokázali čekat, až se pece rozpálí, a odřezávali uši těch ubožáků a jedli je syrové….
10. 08. 2009 | 19:58

Sab. napsal(a):

Je to náš zvyk:

skeptický: "Je neuvěřitelné,co se na světě najde samozvaných osvícených vylepšovatelů,kteří by chtěli druhým něco zakazovat".

A. P. Rice, americký antropolog, jehož jsme zde již citovali v souvislosti s kanibalskými zvyklostmi Fidžijců, podává zprávu o jednom podivném zvyku Papuánců, o němž se Seligmann nikde nezmiňuje:

„Jeden z papuánských kmenů na Nové Guineji má zvyk vyvést ven své staré rodiče, když již příliš zestárnou, než aby mohli být kmeni jakkoli užiteční, a přivázat každého z nich nepříliš pevně do větví některého stromu. Příslušníci kmene pak vytvoří kruh kolem stromu a začnou provozovat složitý tanec, který se do jisté míry podobá tradičnímu lidovému tanci kolem májky. Když tančí, vykřikují sborově refrén, jenž má poněkud zlověstný dvojznačný význam. „Ovoce je zralé! Ovoce je zralé!" Potom, když zopakovali tento pokřik, obstoupí strom a prudce zatřesou jeho větvemi, takže ti sta¬ří muži a ženy se zřítí dolů na zem, kde se jich zmocní a snědí je mladší příslušníci kmene.“
10. 08. 2009 | 20:00

skeptický napsal(a):

Pan Pepa

Jako hříšného katolíka Vás bude jistě zajímat,že DNES nahradil biblické desatero desaterem jak se starat o penis.
10. 08. 2009 | 20:05

im napsal(a):

Mmmm, dobrý večer vespolek.

Tady to zpočátku vypadalo tak mile, útulně, jatýrka, vínečko, mandličky, brusinky, a huuup, už jsme u kanibalismu. Achjo.

Kde jsou Líná černá pejska a Hajný, aby hodili do placu něco chutných receptů či kuchařských historek?

Sabino, nechcete přispět nějakou vegetariánskou bezmasou chu´tovkou, která by vhodně doplnila téma večera?
:-)
imča
10. 08. 2009 | 20:07

Sab. napsal(a):

skeptický: "Je neuvěřitelné,co se na světě najde samozvaných osvícených vylepšovatelů,kteří by chtěli druhým něco zakazovat".

K překonání kanibalismu a vyloučení ze života domorodých obyvatel přispěli největší měrou křesťanští misionáři, kteří při této práci v mnoha případech přišli o život a někteří z nich se sami stali obětí domorodého kanibalismu.

Tito často bezejmenní hrdinové v poměrně krátkém čase tuto metlu lidstva vymítili a přispěli zároveň k nápadně rychlému a všestrannému rozvoji původně velmi zaostalých a rozvrácených domorodých společenství, např. kanibalské Havajské souostroví se během jediného století stalo rozvinutým padesátým státem USA.

(Šlo to těžce, ale podařilo se tuto tisíciletou a hojně praktikovanou tradici zničit. Přežívá snad jen ojediněle papuánských pralesích. Moc se o tom nemluví, jednak z politic. korektosti , jednak se za to lidstvo jako takové stydí a nechce si to připomínat)
10. 08. 2009 | 20:08

Sylar napsal(a):

Sab:

Tvoje argumenty jsou zcestne a motas se tak trochu ve spirale. Pokud by tady byl kanibalismus, tak bys byl asi prvni snedenej, ale rozhodne bys nic nezmenil.
My mame holt duchodovej system (pyramidova hra) a oni 'Zrale ovoce'. Jeste jednou, bez jim to tam rozmluvit.

Zda se me, ze ti chybi maso:).Dej si poradnej steak a ja si zatim za tebe ukrojim jedno kolecko foie gras. A budu se pokat.
10. 08. 2009 | 20:09

skeptický napsal(a):

Doporučoval bych v Čechách zakázat májky jako symboly kanibalství,a zařadit pokřik "Ovoce je zralé" mezi zakázané pozdravy,protože je dvojznačný,a je mi z duše odporný.
10. 08. 2009 | 20:11

Sab. napsal(a):

to im:
S tématikou foie gras, obranou hnusných tradic koresponduje téma kanibalismu dobře. Proto dodám spíš kanibalský recept než vegetariánský.
10. 08. 2009 | 20:12

skeptický napsal(a):

Tisíciletou nechutnou tradici amerických indiánů lovu na bisony se také díky hrdinství podařilo vymýtit vybitím jak bisonů,tak Indiánů.
Zvlátě se v tom vyznamenal hrdinně padlý neznámý voják Rob Malkoff.
10. 08. 2009 | 20:17

Sylar napsal(a):

Nekoresponduje. Spis koresponduje s tim, co nekdo napsal o tech 'osvicenych'.

Muzes nam jeste napsat, ze pri tom sireni krestanstvi (jedine spravne viry) nebyl zabit jediny clovek. To by me velice zajimalo. Tak trochu rozpor, co? Sice sve protivniky nepojidali, ale podle desatera se rozhodne neridili. Kolik krestani vybili lidi?

Srovnavat husy s clovekem muze opravdu jen vymastena hlava. Dej si ten steak, chybi ti.
10. 08. 2009 | 20:17

skeptický napsal(a):

Imčátko,

Paprsek světla v temnotách.
Jestlipak už máte naložené vokůrky?
10. 08. 2009 | 20:24

Sab. napsal(a):

Sylar: Nerozumíte ničemu.

MMch já nejsem věřící křesťanka, do kostela nechodím... a nemám potřebu misionáře obhajovat. Na poli zrušení tradic kanibalismu však vykonali pro lidstvo nedoceněné dobro. Za to jim patří vděk.
10. 08. 2009 | 20:25

Pepa Řepa napsal(a):

To im
největší pochoutkou budou zřejmě jatýrka gurmána, živícího se výhradně foie gras.

Proč Savarin? Hannibal Lecter má být patronem gurmánů.
10. 08. 2009 | 20:30

skeptický napsal(a):

Na druhou stranu dobře živený člověk,jako vrchol potravinového řetězce by měl obsahovat téměř vše k životu potřebné.
Doporučuji starší am.film Soylent Green s Charltonem Hestonem.Je na webu.
10. 08. 2009 | 20:30

Michal Macek napsal(a):

sab:

neni nutno chodit do tak dalekych a exotickych kraju - kanibalismus je i v evrope - napriklad jeden z pravnich zaznamenanych seriovych vrahuv evrope byl jisty chudy skot ktery byl se svou druzkou za nejaky prohresek vyhnan z mesta - tusim ze to bylo ve 13.stoleti.se svou druzkou se usadil v lese kde s ni zplodil asi 12 deti.Tyto deti spolu pak zili v incestnich vztazich a splodili spolu asi dalsich 25 vnoucat,celkove tak rodinny gang tohoto skota cital pres 40 hlav.banda se zivila tim ze prepadavala pocestne v lese.po nejake dobe jim doslo ze krome veci a penez maji tito poutnici u sebe jeste neco cenneho - sve maso.cela kanibalisticka banda se brzy stala postrachem okoli a az rytiri poslani kralem ucinili jejimu radeni pritrz.
jinak behem druhe svetove valky (napr oblehani leningradu) nebo behem hladomoru na ukrajine byl kanibalismus take bezny - vetsinou se zacinala od nejmensiho a nejslabsiho ditete v rodine - aby ostatni silnejsi prezili
:)
10. 08. 2009 | 20:31

im napsal(a):

Okůrky naložené ještě nemám, ale už jsem je na Haveláku byla obhlídnout!:-)
10. 08. 2009 | 20:32

Sab. napsal(a):

to Michal Macek napsal(a):

Nu ano. A co?
10. 08. 2009 | 20:35

skeptický napsal(a):

I v Holešovižnici se dají sehnat občas slušné. Máte je jen pro bábovku,nebo je jíte taky?
10. 08. 2009 | 20:41

Michal Macek napsal(a):

sab

no nic jen ze za priklady kanibalismu nemusite az do ciny nebo afriky :)
10. 08. 2009 | 20:45

Sab. napsal(a):

Michal Macek napsal(a):

Možná kanibalismus kvete mezi devianty-gurmány (např. sexuálními) na Západě (viz německé případy) a v Japonsku víc než v Africe. I když nedávmo v Kongu, během války černoši pojídali Pygmeje. Považují je za opice. V Číně jí prý potracené plody, mozky živých opic se gurmánům rychle přejí. O tom mám však málo ověřených informací.

Gurmáni, loučím se.
10. 08. 2009 | 20:56

LEVAK napsal(a):

TUKOŽROUTSKÁ POLÉVKA – (zhubnete 5 – 9 kg za 7 dní)

6 velkých cibulí, 4 – 5 rajčat,2 velké zelené papriky, 1 svazek dužnaté celerové natě, 1 hlávka zelí, 1 bujón v kostce. Můžete okořenit solí,pepřem,kari,petrželkou. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a zalijeme vodou.Vaříme 10 minut, potom dejte na sporo a mírně dovařte až zelenina změkne.
Tuto polévku můžete jíst kdykoliv,když pocítíte hlad.Snězte co snesete,kdykoliv chcete.Tato polévka neobsahuje kalorie.Čím více jí sníte, tím více zhubnete.Dejte si ji ráno do termosky,nebudete-li přes den doma.Pokud budete jíst pouze ji,můžete začít trpět podvýživou.

PRVNÍ DEN :
Kromě polévky můžete jíst veškeré ovoce,kromě banánů.jezte pouze polévku a ovoce.k pití neslazený čaj,kávu nebo vodu.

DRUHÝ DEN :
Kromě polévky veškerou zeleninu.Jezte klidně až dosyta jakoukoliv zeleninu čerstvou nebo konzervovanou(bez přísad).Zkuste zejména zeleninu ze zelenou natí a vyvarujte se suchých fazolí,hrachu a kukuřice.K večeři se dnes můžete odměnit velkou pečenou bramborou s máslem.nejezte ovoce.

TŘETÍ DEN :
Jezte polévku a jakékoliv ovoce podle libosti. Nejezte pečenou bramboru.Pokud jste dosud jedli podle těchto doporučení a nepodváděli jste, měli by jste zhubnout už 2 až 4 kg.

ČTVRTÝ DEN :
Kromě polévky, banány,sbírané mléko(odtučněné!). Snězte alespoň 3 banány a zároveň vypijte vody co nejvíc můžete.Banány a mléko jsou bohaté na uhlohydráty,ale tento den potřebujete,aby tělo zahnalo touhu po cukrech.

PÁTÝ DEN :
Kromě polévky hovězí maso a rajčata.Můžete si dopřát 20 – 30 dkg hovězího a 5 – 6 čertvých rajčat.Vypijte alespoň 6 – 8 sklenic vody,abyste odbourali kyselinu močovou.Musíte sníst alespoň jednu porci polévky i kdyby se vám nechtělo!

ŠESTÝ DEN :
Kromě polévky hovězí maso a zeleninu.Dopřejte si hovězího a zeleniny co hrdlo ráčí.Klidně si dejte 2 – 3 steaky(pečené na grilu či roštu,bez tuku!!!!)!A zeleninu s natí,ale žádné pečené brambory.Pozor i dnes do sebe vpravte alespoň jednu porci polévky.

SEDMÝ DEN :
Rýže natural, neslazený džus a zelenina.Opět se můžete nacpat,co chcete.I dnes však musíte sníst alespoň jednu porci polévky.

Nyní jste na konce sedmého dne.jestli jste nešidili měli byste mít o 5 až 9 kg méně. Pokud jste zhubli víc než o 9 kg a hodláte v dietě pokračovat,dejte si alespoň 2 dny přestávku,než začnete znovu!
10. 08. 2009 | 20:57

Sab. napsal(a):

Mělo být to Michal Macek
10. 08. 2009 | 20:58

Michal Macek napsal(a):

sab:

diky za pouceni mejte se hezky - a nebojte sem gurman ale bez obrich jater se obejdu - proste si dam normalni jatra ze 3 hus nez jedny velke z 1 husy foie gras
:))
10. 08. 2009 | 21:05

im napsal(a):

Křupavé okůrečky miluju!
10. 08. 2009 | 21:09

Sylar napsal(a):

To Michal Macek:

Jen pridam par upresneni. Ty spravny foie gras se delaj jen z kachnich jater (krmenych vyhradne kukurici).
Proto se tady ve Francii dela dalsi vyborna pochoutka - magret de canard.

Jinak recept pochazi od Egyptanu, kteri si vsimli, jak se ptaci precpavaj pred preletem stredozemniho more. Jatra meli vetsi a lepsi. Takze se poucili z prirozeneho chovani kachen a postup umele opakovali :).
10. 08. 2009 | 21:32

im napsal(a):

Dobrou noc a mlsné sny všem gurmánům i gurmetům!
:-)
10. 08. 2009 | 21:44

PatientO.T. napsal(a):

10. 08. 2009 | 21:47

buldatra napsal(a):

to Michal Macek:

napsal jste:
netrpi - nema dostatecne vyvinuty nervovy system aby mohla trpet :)

tss, tss, no, nevím, nevím.
Zde bych si dovolil vyjádřit jisté pochyby, páč má vlastní nervová soustava, stejně jako mysl, je dosti jednoduchá a přesto mnohdy trpím i při pouhé četbě některých blogů. O některých diskusních příspěvcích raději nehovoře. Ty píší nejspíš tvorové bez jakékoliv soustavy.

K těm pochoutkám z husích jater a z hus vůbec, bych si dovolil ještě připodotknout, že i v Maďarsku vědí jak na to a jejich recepty jsou naprosto skvělé.
Jó ízlés
11. 08. 2009 | 10:26

Michal Macek napsal(a):

budatra:

zizala je krouzkovec a ma zebrickovity nervovy system tvoreny velkou uzlinou tam kde ma zizala hlavu (kde to je? :) a malymi uzlinami v kazdem krouzku - je to vubec jeden z nejjednodussich nervovych systemu.kdyz ji zere krtek tak asi vi ze se neco deje ale neciti bolest tak jako my jednoduse proto ze nema cim
verim tomu ze vase nervova soustava je prece jen vyvy nutejsi :))
11. 08. 2009 | 10:33

VDC napsal(a):

Vnucivatelé dobra, polibte si prdel!!!
11. 08. 2009 | 11:00

jaryn napsal(a):

Nazvěte mě třeba barbarem, ale pokud máte fofr a chcete výtečnou baštu z kuřecích jatýrek, pak je udělejte klasicky na cibulce, frkněte do toho pěknou hrst nahrubo rozkrájených opražených mandlí, pokapte to svrchu Italským dresingem (běžně k dostání snad všude) a směle do toho! Kurnik, to se to krásně doplňuje, snoubí a harmonizuje... v puse pochopitelně. Příloha dle ctěné libosti, rýže, hranolky... (mimochodem, rýže a hranolky žvýkané najednou třeba s čínou, to je velká lahoda!)
11. 08. 2009 | 11:03

skeptický napsal(a):

VDC

Děkuji.
Zatím nejlepší příspěvek.
11. 08. 2009 | 11:07

Michal Macek napsal(a):

jaryn:

ste barbar!recept dobrej az na ten italskej dresing - fuj velebnosti!a rejze s hranolkama?vy uz samou roztazenosti nevite co byste do ty huby dali!!!
to je jak z babicovejch dobrot :)))
11. 08. 2009 | 11:19

skeptický napsal(a):

To jsem v devadesátých letech vyvenčil omylem nějakou zaoceánskou vegetariánku ve značně pokročilém stádiu náběhu na to se stát v Indii posvátnou.

Ta si objednala rýži s bramborem.Pochopitelně jí to na lávce omastili nějakým lojem.
11. 08. 2009 | 11:32

skeptický napsal(a):

Pan Pepa

Jestli Vám těžkne pero,doporučil bych občasnou obměnu kalamáře.
11. 08. 2009 | 11:50

zlý kolemjdoucí napsal(a):

Vynucovatelé zla: pro své požitky, barbarští labužníci, sloužící svým žaludkům bez ohledů, vy, s kterými bychom byli stále v temném pravěku, vy kteří trpíte smrtelným hříchem obžerství a narcismu: POLIBTE SI PRDEL
11. 08. 2009 | 12:15

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat, o všelikém líbání zde:
Veselé krizování a vepřové chřipkování...
http://www.bomba.cz/video/p...
11. 08. 2009 | 12:46

Líný černý pes napsal(a):

to im 10.08.2009 20:00 :

Pes se hlásí - od pátku nebyl na síti, má dovolenou, leží, odpočívá a má se dobře.

Jatérka po způsobu mlsného líného čeného psa :

Telecí játra (nebo husí) naplátkovat na plátky o rozměru cca 7 x 7 cm, tyto posypat čerstvým tymiánem a mletým bílým pepřem, osmahnout na rozpáleném lívanečníku z obou stran, po obrácení již osmahnutou stanu pokrýt čerstvým vejcem (neprotrhnout žloutek a část bílku nepoužít) vejce osolit, opepřit, posypat sladkou paprikou, po zapečení na talíři ozdobit snítkou čerstvé petrželky a pojídat s vařeným bramborem.
11. 08. 2009 | 14:20

jams napsal(a):

Pan Kuras se probudil?
Ben (nikoli Bill) Bradshaw už 2 roky není náměstkem (angl. Minister of State) na Ministerstvu životního prostředí, jídla a záležitostí venkova (the Department of Environment, Food and Rural Affairs) zodpovědným za "Local Environment, Marine and Animal Welfare". Pak byl náměstkem na Ministerstvu zdravotnictví a od letošního června je Ministrem kultury a sportu (Secretary of State for Culture, Media and Sport).
Viz:
http://www.publicwhip.org.u...
http://en.wikipedia.org/wik...
Ta výzva je přinejmenším z června 2007, alespoň 2 roky stará. http://www.caterersearch.co...

Fois grass jsou výborná. :-)
11. 08. 2009 | 14:23

jams napsal(a):

Omlouvám se za špatně napsané FOIE GRAS.
11. 08. 2009 | 14:54

buldatra napsal(a):

Zdůrazňuji, že:
Játra nejsou určena jen gurmánům, gurmetům a podobné čeládce.
Jsou zde zejména pro nás, vesnické žrouty.

Nám je celkem jedno, na jaká játra narazíme, stejně je sežereme. Důležité je jen množství, které by zásadně nemělo být malé. U vepřových jater lze oprávněně předpokládat, že jsou dostatečně velká.
Vezměme si například takovou zabíjačku. (vegetariáni a jiné slabé povahy nechť tuto stať raději nečtou, ve vlastním zájmu).
Játra z čerstvě zamordovaného pašíka (nejlépe čuně 190-300 kg) rozdělíme, by zbylo dosti na jetrnice, omáčku,atd., ale i na pokrajovačku.

Pokrajovačku uchystáme tak, že příslušný díl jater přivážeme provázkem a ponoříme do kotle, kde je společně s ostatními pozůstatky z prasete povaříme. Vznikne tak polévka a spousta dalších vařených zajímavých masitých záležitostí k dalšímu použití. Vzniknou i čerstvá vařená játra.
Na provázku jsou játra z důvodů občasné kontroly a také abychom je nemuseli pracně hledat ve vařícím kotli.

Uvařená játra pak nakrájíme na nepříliš tenké plátky položíme na krajíc čerstvého chleba. Potřeme vrstvičkou utřeného česneku. Mírně posolíme. Proložíme plátky vařeného brzlíku, též mírně potřeného utřeným česnekem a mírně posoleným. Někteří jedinci mající silnou povahu, sypou na játra čerstvě nastrouhaný křen a pak pláčí štěstím.
Požíváme pokud možno teplé. V co největším množství.

Abychom nedali spát someliérům a těm, kteří si na vinaře hrají, zapíjíme tuto krmi svařeným červeným, jedno jakým, jelikož skořice stejně všecko přerazí. Jako předkrm doporučuji štamprdli slivovice, nejlépe loňské a starší, tak plus minus padesátky.

PS

Michale Macku, víte houby, jak trpí žížala.
11. 08. 2009 | 16:16

Pepa Řepa napsal(a):

To zlý kolemjdoucí
Obtížný kousek i pro gymnastu, řekl bych.

Jinak si myslím, že gurmán je zvláštní jedinec, kterého-z neznámých důvodů- nedohonila cukrovka, dna, hypertense,hepatida, syfilida ....etc.etc.či nějaká džendrteta.

Na tomto světě se spravedlnosti nedočkáte.
11. 08. 2009 | 16:18

buldatra napsal(a):



Já bych řekl, že by to zvládl kdejaký bezpáteřník.
Těm to asi ten zlý kolemjdoucí adresoval.
Co asi poradí ostatním?
11. 08. 2009 | 16:33

Baba napsal(a):

jams:

Liver-pool by mohl být syndikát podobně založených lidí, ale taky něco úplně jinýho, nejlepší by bylo zeptat se na místě. A to nádraží v Londýně je v Liverpoolské ulici. Pro našince je to blízko Trafalgarského náměstí a Tower Bridge.
11. 08. 2009 | 19:53

im napsal(a):

Dobrý večer vespolek.

Mmmmm, gurmáni a gurmeti stranou, tady vládnou čeští labužníci! Moc vegetariánsky to tu nevypadá. Po Jarýnových jatýrkách s mandlemi se s námi LČP podělila o dovolenková jatýrka s vajíčkem a Buldatra hbitě přidal originální křenovou variaci. Myslím, že bude skvělá i bez brzlíku (kde ho v dnešní době sehnat, vlastního pašíka nemajíc?).

Díky díkoucí, hned jsem měla nápad, co k večeři.

Ještě mi voní prsty po tymiánu a malé snítečce rozmarýny ze zahrádky, oboje našmidlikané nůžtičkami na minikousíčky, kterými jsem posypala jatýrka a la LČP. Rodina si spokojeně pošušŇala k večeři.

Milý JAMSi, vůbec nevadí, že náměstek Bradshaw brojil proti husím játrům před dvěmi roky. Dal nám pěkné téma k probírání. :-)

Pepo Řepo, vězte, že Nick Cave napsal knihu, odkaz viz blog "Co čteme..."
11. 08. 2009 | 20:02

Baba napsal(a):

Když roku 1500, osm let po dokonání španělské reconquisty, papež Alexander VI. Borgia zrušil manželství Vladislava Jagellonského s Barborou Hlohovskou i s uherskou královnou Beatricí Aragonskou, netušil, že třetí Vladislavovo, šťastné a naplněné manželství s o čtvrt století mladší Annou z Foix a Candale potvrvá jen do narození syna, Ludvíka Jagelonského. Mramorové plastiky první dcery Anny Jagellonské, jejího chotě Ferdinanda I., vnuka katolických králů, a jejich syna Maxmiliána odpočívají naproti oltáři ve Svatovítské katedrále. Annu z Foix a Candale zvěčňuje nástěnná malba v kapli svatého Václava. Letopočtem 1500 je signován Vladislavský sál na Pražském hradě, jeho třetinová předloha od Benedikta Rejta, jehož jméno nese i jedno ze čtyř křídel zámku v Blatné, dominuje hradu Křivoklát.
11. 08. 2009 | 22:54

Michal Macek napsal(a):

im:

nick cave napsal knihu a taky sbirku basni
12. 08. 2009 | 06:21

Pepa Řepa napsal(a):

To im
dík za tip.Počkám si, až bude v Luxoru. U Amazonu je problém s poštovným.
Jinak musím přiznat, že Oslice pro mne moc srozumitelná nebyla.
12. 08. 2009 | 07:02

Sab. napsal(a):

Gurmáni, četli jste Plútarchovu esej "O jedení masa" nebo Porfyriův spis "O zdrženlivosti" ?

Tento chlápek taky ne:

http://zhuyu.ytmnd.com/
12. 08. 2009 | 07:24

skeptický napsal(a):

Husí prsa nemají bradavky.To je celkem nezvyk.
12. 08. 2009 | 08:06

skeptický napsal(a):

Imčátko,

Když jsme u knížek,a nehledáte nijaké zvlášť těžké čtení,romány o Flshmanovi od George Mac Donalda Frasera bývalo zábavné oddychové čtení,synátorovi by se možná líbilo.Byl jich napsán asi tucet.

Pár titulů dováží Czech English Bookstore za nekřesťanské peníze,asi 400 - 700 Kč za paperback!(asi to opravdu křesťani nebudou).

Jeden takový krám býval v devadesátých letech pod Jiřákem,blok od Vinohradské k anténě,možná je to tentýž.
12. 08. 2009 | 15:45

skeptický napsal(a):

P.S.

Oprava FLASHMANOVI.

Royal Flash
Flashman at the charge
Flash for Freedom
Flashman in the great game (zfilmováno).
12. 08. 2009 | 15:49

im napsal(a):

@M.Macek
Přidejte, Michale, přidejte...
http://en.wikipedia.org/w/i...

Pepa Řepa
Rozumný krok s Luxorem, jistě to nebude dlouho trvat.

Skeptický
Marno, ach, marno, synek je scifista, na historický román, jakkoliv ftipný, ho nenalákám, ani náhodou. I když, jak jsem si vygooglila, byl Fraser i zručný filmový scénárista ( a 3 mušketýry s M. Yorkem milují skoro všichni a Bond v Octopussy taky nepostrádá břink).
Paperback za 7 kilo je dnes neprodejný. Myslím, že stačí obejít pár antíků a bude vystaráno. V Městské knihvně mají od Frasera jen ten boxerský román Black Ajax, to není můj šálek čaje. :-)

Sab.
Hrůza, ještě že už jsem po večeři... Nemusíte až k Plutarchovi, takový Shakespearův Titus Andronicus je taky pěkný maso.
13. 08. 2009 | 00:47

Michal Macek napsal(a):

im:

zkuste synka nalakat na historicke romany Noaha Gordona
(Ranhojic,Saman,Posledni Zid....)
ja sem taky scifista ale tohle se mi moc libilo :)
13. 08. 2009 | 07:13

jaryn napsal(a):

To: Michal Macek

Já za to nemůžu, že jsou hranolky a rýže dohromady dobrý... :-)
Koneckonců, bratránek projezdil Francii, a tam to prý není nic neobvyklého. Nevím, sám sloužit nemohu, Francii jsem dosud nenavštívil a kdoví jestli někdy.
Italský dresing je sice typický průmyslový produkt se vším všudy, leč v množství velmi uměřeném (jako šafránu, pane kolego, jako šafránu!) je na oněch játrech vynikající. Máte-li recept na domácí směs s podobným chuťovým efektem (nejlépe ještě lepším), sem s ním!!
13. 08. 2009 | 14:08

im napsal(a):

Ještě k Flashmanovi:

V tomhle hicu odložím obcházení antíků kvůli Flashmanovi, a poznamenám si velkými písmeny do kalendáře 25. srpen, nebo´t v 20 hod budou na ČT 2 dávat film Royal Flash, s Malcolmem McDowellem (Mechanický pomeranč) coby Flashmanem a Oliverem Reedem v roli Bismarcka.:-)

No uvidíme...
17. 08. 2009 | 23:10

TUTORIAL TIPS AND TRICKS napsal(a):

Danke f information
23. 08. 2009 | 00:59

wandering star napsal(a):

Frankofonního klenota jsem vzala na výlet do Maďarska. Z husích jater na tisíc způsobů a tokajského se mohl zbláznit radostí.
01. 09. 2009 | 10:33

Free Ringback Tones napsal(a):

good article thanks you very much for your information
19. 03. 2010 | 03:00

KATYMORRISON19 napsal(a):

freelance writer
06. 06. 2011 | 16:13

MorinANTONIA25 napsal(a):

freelance writer
01. 07. 2011 | 16:38

MolinaRACHAEL23 napsal(a):

freelance writer
21. 09. 2011 | 22:00

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Boudal Jiří · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Glanc Tomáš · Groman Martin H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrbková Lenka · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Navrátil Marek · Němec Václav · Niedermayer Luděk · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rath David · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vích Tomáš · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojta Vít · Vojtěch Adam · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Wichterle Kamil · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy