Hlasité mlaskání se vrací

09. 11. 2009 | 10:21
Přečteno 5046 krát
Bonvivánská okázalost se vrací do restaurací v okolí londýnské City s novými milionovými bonusy, které si po roce uskrovňování opět začali vyplácet londýnští bankéři. V módě jsou opět okázalé obědy za pět stovek liber (14.000 korun). Nejprve nesměle jen se šampaňským Dom Pérignon, teď už troufaleji i s dvacetiletým Château d´Yquem, které po staletí zušlechťovalo stoly aristokratické, ale u londýnských bankéřů se stalo nabubřelou snobárnou chlubící se astronomickými výdělky. Kdo nepije d´Yquem, není „in“.

Nedivme se jim, d´Yquem je nejkvalitnější Sauterne, které vydrží a dozrává přes sto let. Před třemi lety na jedné londýnské aukci za sbírku 135 láhví, po jedné za každý ročník od 2003 nazpět, zaplatil 775.000 liber Grand-Hôtel du Cap-Ferrat z francouzské Riviéry, který se pyšní prý nejlepší sbírkou vín na světě. Château d´Yquem produkuje ročně jen 65.000 lahví a když není absolutně „top quality“ (působené plísní botrytis cinerea), celá roční sklizeň se na trh pod jeho značkou nepouští. Dvacetiletá láhev přijde v londýnské restauraci bratru na čtyři stovky liber (11.000 korun).

A přejme to špičkovým londýnským restauratérům, kteří prožili krušný rok. Aby si udrželi zákazníky v rozumných počtech, museli ceny kompletních „business lunch“ meníček bez vína stahovat pod třicet liber. Za ty například v bankéřské čtvrti v jedné z TOP10 londýnských restaurací požitkářsky pojmenované Vivat Bacchus zchudlí bankéři obědvali tříchodově třeba takto:

V předkrmech na vybranou vývar z volského ocasu a brambor, prudce opečené svatojakubky s celerovým pyré, nebo uzená křepelka na šťovíku a řeřiše. V hlavních chodech v medu pečené vepřové bůčky s karamelizovanými jablky, grilovaná treska na špenátu s bramborovým salátem, nebo pečená kýta z jihoafrického springboka v krustě z biltongu (to jsou jihoafrické masové plátky upečené na škvarky) na polentě a omáčce z ostružin a ginu. Plus nějaký ten dezert nebo sýr. S láhví průměrného jihoafrického za dvacku kompletní oběd pořízen za padesát liber čili 1.400 korun. Běžná každodenní polední útrata skromného bankéře. V předstíraném spěchu si dokonce mohli z výběru malých tapas po třech librách sestavit rychlovku za patnáct liber plus skleničku za čtyři. A ještě ušetřili na hubnoucích procedurách.

Dnes si k tomu opět přidávají husí foie gras, křepeličky, bažantíky, tygří krevetky, langusty a kaviár. A vína jaksepatří. Plus nějaký ten koňáček za třicet a doutníček za padesát. V nových oblecích šitých na míru u krejčovských maestrů v Saville Row za tři tisíce. Prý si na to znovu vydělali, mají na to právo. Před rokem krachující banky opět bohatě vydělávají a makléřské příjmy okolo třiceti tisíc měsíčně (850.000 korun) jsou znovu spíš slušný průměr. A tak jim Bacchus (který s jejich záslužností nadšeně souhlasí) opět vrátil své slavné dřívější a rok nefunkční meníčko za tisícovku (28.000 korun), které zase vypadá takto:
Kaviár Royal Sevruga, porcička 30 gramů, jinak à-la-carte za 360 liber. Domácí linguini v omáčce z langusty a čtyřicetiletého armagnaku. Grilovaný hovězí steak Wagyu (černosrstý skot původem z Japonska, dnes už pěstovaný i v Evropě) s prudce opečenými husími játry. Pestré zeleninové oblohy a patnáct druhů sýra. Zapíjené dvacet let starým červeným Lafitem od Rotschildů a nakonec 45 let starým portským, v ceně započítanými.

Bylo by to všechno krásné a gastronomicky záslužné, kdyby to opravdy byly jejich peníze. Akorát že nejsou. Oni si ti furianti totiž baští za peníze britských daňových poplatníků, z nichž navíc téměř milion přišel díky nim o zaměstnání, když krachovaly tisícovky podnikatelů. Před necelým rokem britská vláda banky před téměř totálním krachem zachránila dotací 250 miliard liber, zadlužila zemi na pokraj hospodářského kolapsu a nechala její ekonomiku spadnout na dvacáté místo. Banky jí za to pokorně slíbily, že se začnou chovat slušně. Britský daňový poplatník se domníval, že by bylo fair, kdyby mu bankéři nějakou tu libru vrátili, než zase začnou hlasitě mlaskat.

Tato finanční krize prý měla šanci nás dokonce všechny naučit znovu rozumně žít, efektivně hospodařit a poctivě podnikat. Jo, tůhle.

Vyšlo v týdeníku Euro

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat...
Veselé krizování
A teď ešče něco o vepřové chřipce, to už tu též dlouho nebylo...
http://i1.korzik.net/2009-0...
09. 11. 2009 | 10:44

Michal Macek napsal(a):

sakra a ja tu zvykam bagetu od krorkodyla - smrt kapitalismu!!! :)))
09. 11. 2009 | 11:07

jaryn napsal(a):

Nenažranost, odtrženost od skutečného života.Peníze nekryté ničím, virtuální obchody a zisky.
Padne to celé na hubu, i s námi. Kdo nebude mít alespoň políčko, studnu, plot a v rohu kulometný hnízdo na obranu spláče nad výdělkem.
Pod taktovkou EU si necháváme likvidovat zemědělství, stáváme se nesoběstačnými. Naplňujeme pomalu ale jistě nevyřčenou ideu leadrů EU: stát se tupým spotřebištěm zboží, vydělávajíc si všichni tolik, aby vůbec nějaká spotřeba byla...
Jsme v řiti. Už dnes, jen o tom nikdo nechce mluvit. Pod líbivou fasádou se nám rozpadají základy všeho.
09. 11. 2009 | 11:12

Carlos V. napsal(a):

Pan Kuras zjevne nepochopil, ze personal restauraci, ale treba i ridici, zahradnici a jini domaci zamestnanci jsou pracujici trida a vlada jim musi zajisit pravidelny prijem.
09. 11. 2009 | 11:14

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat, já o tom souzi proletářští destabilizační pouze propagčíci. A to takto:
http://www.bomba.cz/video/p...
S pozdravem, ať všichni imperialisti naskáčou do moře...
Veselé krizování a vepřové chřipkování...
09. 11. 2009 | 11:17

Gerd napsal(a):

Drobná připomínka, skot Wagyu se pěstovat nedá, ten se chová, stejně jako jakákoliv jiná zvířata. Pěstují se brambory a jiné rostliny, ale krávu do země nezasadíte a když už ano, nic z ní nevyroste.
Fakt by mě ale zajímalo, kdo v Evropě pěstuje krávy. Blbce s mizernou češtinou "pěstují" všichni naši slavní novináři a redaktoři. a pak za pomoci Ústavu pro jazyk český ještě provedou dubleta a později přesmyčku, takže dříve správné se stane nespisovným a dříve nespisovné náhle spisovným. Vřelé díky!
09. 11. 2009 | 11:18

Jedla napsal(a):

Levičáku :-)

Jinak springbok je antilopa skákavá (Antidorcas marsupialis). Jestli toužíte vidět, z čeho je ta kýta, najděte si ji na biolib.cz
09. 11. 2009 | 11:23

Al Jouda napsal(a):

Je dobré, že ty bankéři alespoň pustí ty prachy do oběhu.
09. 11. 2009 | 11:32

Al Jouda napsal(a):

Oprava : Samozřejmě ti bakéři......
09. 11. 2009 | 11:33

Al Jouda napsal(a):

Omlouvám se : Práce kvapná, houby platná.
09. 11. 2009 | 11:35

Pípa napsal(a):

Ani jednu z těch dobrot nesmím. Kvůli dietě. Až snad na trošku toho šampáňa. Tak nevím jestli to těm mlaskajícím bankéřům mám přát nebo závidět.
09. 11. 2009 | 11:53

buldatra napsal(a):

Úplná katastrofa by byla, kdyby bankéři kromě stylové hospodské dlábky ve stylu vybrannného vývaru z volského ocasu a brambor, prudce opečené svatojakubky s celerovým pyré, nebo uzené křepelku na šťovíku a řeřiše, sežrali i peníze.
09. 11. 2009 | 12:21

Vico napsal(a):

Už vidím toho výtečníka, jak traumatizován osekaným business menu otrávěně odsune bokem grilovanou tresku na špenátu, s trpce odevzdaným způsobem svlaží ret v Dom Perignonu a než přinesou domácí linguini, nadiktuje do diktafonu závěr své úvahy o potřebě utáhnout si opasky pro příští číslo Respektu.
09. 11. 2009 | 12:26

Gerd napsal(a):

Všem lze vřele doporučit přečtení povídky Vlastním přičiněním autora Stephena Leacocka z knížky Literární poklesky.
Je to o dvou milionářích u oběda, kteří se trumfují, jak kdo hůře na tom byl a že i dnes jsou ochotni v luxusní restauraci pohrdnout vybraným obědem a dát si místo toho starou ohřátou kaši. Nakonec sní luxusní oběd.
09. 11. 2009 | 13:34

Radim napsal(a):

No tak ale zkuste si denně zajít do echtovní britské kantýny na jídlo. Sice za 5 liber, ale po týdnu si rád připlatíte desetkrát víc:))) Oni si asi vždycky za naše peníze nejvíc pomlaskávají ti, co ruinují společnost. V Británii finanční bankéři a u nás politická lůza napříč spektrem. Tak nevím, co je horší.
09. 11. 2009 | 14:03

StandaT napsal(a):

mňam! V příštím životě budu bankéřem!
09. 11. 2009 | 14:04

Eliška II napsal(a):

zrovna na vedlejším blogu říká pan Klvaňa, že vydělávat velké peníze konkretně v bankovnictví snad ani není nemorální.
I já udělala minulý týden prudce opečené svatojakubky a udělalo se mi nějak zle, asi že jsem je nezapíjela byť jen Dom Perignonem. Teď mám strach i z tygřích krevet, co když mi spíš sedí sladkovodní havěť? Ostatně husička mezi ni patří, že? No a po ní mi bylo dobře, ba stačilo červené z místní provenience. Oni to ti bankéři prostě nemají lehké :-))
09. 11. 2009 | 14:39

Líný černý pes napsal(a):

Mno, jak vidno, jmenovaní bankéři se stravují jako zbytek GB, tedy nic moc.
Osobní zkušenost - tradiční britské jídlo nikde, jen fish and ..., ale to se dalo jíst jen ve stánku u moře. Jinak všude samé přeplácané "speciality" a to jak levné tak i velmi drahé, čína, indie, itálie. Tzv. speciality jsou v módním stylu "vraž tam všecko". Jen ta chuť jídla jaksi zaniká.

Skutečná stará anglická kuchyně, která je mimochodem daleko lepší, než její pověst, se nikde sehnat nedá; jen ve Walesu, ale to zas není Anglie, že ...

Takže jeden receptík pro 2 mlsouny :
1 tuřín, snítka mateřídoušky, 2 poctivé steaky nebo 8 jehněčích kotletek, mišpulový jam, jablka, med a ořechy.
Tuřín uvařit ve slané vodě, rozpatlat s kouskem másla a usekanými mateřídouškovými lístky na hrubou kaši. Steaky ugrilovat a poté osolit a opepřit.
Jablka rozdělit na čtvrtky, vyříznout jádřinec a upéci, po upečení potřít medem, dát na ně kopeček mišpulové zavařeniny, vše složit na předehřátý talíř a posypat drcenými ořechy. Ani nevím, jak se ta ves jmenovala, ale měli to v neděli jako menu.
09. 11. 2009 | 14:42

Vico napsal(a):

LČP : Obratem vám posílám účet za novou klávesnici.

Při čtení vašeho receptu/dnes jsem vynechal oběd/ jsem začal slinit jak Pavlovův pes. No a odnesla to klávesnice, nad kterou jsem byl bohužel předkloněn, když jsem hltal z obrazovky alespoň text. :)
09. 11. 2009 | 15:58

Pepa Řepa napsal(a):

To LČP a autor
opovažte se přejít na sexuální téma.
Nedovedu si představit, co by se stalo s klávesnicí kolegy Vica.
09. 11. 2009 | 16:34

Líný černý pes napsal(a):

to Vico :
Pes psal blog po obědě, jinak by to asi nepřenesl přes srdce a trávicí trakt.
Po dobrém jídle mám vždy geniální nápady ;)

To Pepa Řepa :
Ve psím věku už jen o tom jídle.
09. 11. 2009 | 16:42

Vico napsal(a):

P.Ř. Zase bych začal slinit. Však, co vám budu povídat...
09. 11. 2009 | 16:58

Baba napsal(a):

Londýn se zatím na seznamu mých priorit neocitl. Jsem pozadu. Ale vědět o londýnské Havelské Koruně nebo lahůdkářství kolem Trafalgar Square by též nebylo k zahození.
09. 11. 2009 | 17:32

Petr Havelka napsal(a):

http://www.youtube.com/watc...

Je to vložené i u pana Klvaňy

Pro Pepu Řepu, už je znáte .)
09. 11. 2009 | 18:01

jarpor napsal(a):

LČP

Tak to z receptu bych si tedy dal... a vůbec mi nebude vadit, že nebudu vědět, jak se to jmenuje... a stejně je mi "u něčeho", co dlabou ti z bankéřských čtvrtí...

Hezký večer
09. 11. 2009 | 19:32

Chudý milionář napsal(a):

Byla jednou jedna chudá rodina. Otec byl chudý, matka byla chudá, děti byly chudé, i jejich komorná, zahradník a šofér byli chudí ...
09. 11. 2009 | 19:34

Pepa Řepa napsal(a):

Jo a pak se chudým rodičům narodil bohatý kníže Nikolič.
09. 11. 2009 | 21:58

Radim napsal(a):

LČP
No to je teda vec. Ja nemam se zazivanim problemy, ale britske stravovani mi je spolehlive privodilo. V Britanii si totiz lidi zijou jako v pohadce ... Sul nad zlato! Kdyz uz tady v kazde hospode cepuji Staropramen, tak by k tomu mohli davat taky karbenatky, rizky, svickovou a boruvkove knedliky:( To by me fakt zajimalo, kde jste byla na tom jidle, o kterem pisete. Doufam, ze to nebyla nektera z restauraci varicich celebrit. A co je to ten myšpulkový džem?
10. 11. 2009 | 02:41

Pavel napsal(a):

Ještě jeden pohled, který zde ani náhodu od nikoho jiného nezazní: Kdyby si 2 procenta nejbohatších nepřivlastnila 95 procent světového majetku a ten se dejmetomu rozléval víceméně rovnoměrně mezi většinu obyvatel, představovalo by to mnohem větší ekologickou zátěž pro planetu (při zachování stejných vzorců chování a spotřeby, jako např. v Evropě - nebo bychom se museli uksrovnit všichni, ještě více) Příměr: Když si bankéř koupí 35pokojový dům, 20 z těch pokojů bude po většinu času prázdných nebude se tam svítit a topit což způsobí menší celkovou ekostopu než kdyby si pořídil 3+1 a 31 jednopokojových místností dostali afričtí běženci kteří by je využili na 100 procent. Tedy nepopiratelně to má vliv na celkovou spotřebu která je tímto nižší neb střední třída si nemůže tolik dovolit. Jistě kdyby se lidi tak nepřemnožili, argumentační váha této úvahy by byla pramalá. Závěr: za planetu a jako globál (i když nikdo z vás sám za sebe to zřejmě nedokáže (a já, to se přiznám, také jen ztěží)) bysme jim měli být vlastně vděčni ne?
10. 11. 2009 | 03:27

Líný černý pes napsal(a):

to Radim :

Byla to taková malá obec s nádherným starým kostelem někde na sever od Heresfordu. Jela jsem se podívat jak dnes vypadá okolí města, kam jsou zasazeny detektivky o bratru Cadfaelovi. A protože z dálnice jeden nic nevidí, brala jsem to okreskách, hezky pomalu - řízení bylo jaksi na druhé straně a ty silnice taky nic noc, že. A prolézala jsem co se dalo. Prostě nejhorší turista - neorganizována ve skupině, ubytování nepředplacené, žádný pevný plán. Jenže pokud tam žijete, jste daleko více svázán, na jídlo se chodí tam, co chodí všichni a pak všichni svorně nadávají. Ani na počasí se už v Londýně tak nenadává jak na polední jídlo.

Mišpule je keř, u nás to moc neroste, jsou to taková malá žlutá jablíčka. Jam je velmi hustý a má příchuť asi jako angrešt s meruňkama. Anglicky je to "medlar".

Jo, to menu bylo pro 2 osoby, ale spásla jsem to k pobavení paní majitelky sama. A při kafi (to bylo vskutku kafe a ne káva) jsem z ní vypáčila recept.
to jarpor :

Jdu si k obědu ohřát šunkofleky od neděle - domácí nudle i uzené - heč.
10. 11. 2009 | 11:56

buldatra napsal(a):

Lčp:

Mišpule jsou někde keř, někde strom,u nás je to ve velké většině strom a jeden exemplář mám na zahradě. Měl jsem dva, ale hryzec měl na to svůj názor a rozhodl se provést redukci, asi se mu zahrada zdála moc hustá.
Je zajímavé, že kdoule mu nevadí, nebo nechutnají, rostou hned vedle a nechávají ho v klidu. I hryzec má své chutě a neleze mu všecko. Mišpule jsou plné vitamínů a doporučuji každému ke konzumu. Babičky a dědci věděli, proč mišpule sázet.

Nejkrásnější mišpule (μούσμουλο)mají asi v Řecku.
Říkají jim tam despola.
Zralé plody jsou tam takové zlaté, stejně jako tamější slunce a lidé. Bráchanec v Nea Kerassia je má na zahrádce před domem, jeho mišpule jsou chutnější než ty moje. Ale zas tam nemá hryzce. V tom jsem já lepší.
11. 11. 2009 | 11:45

Free Ringback Tones napsal(a):

good article thanks you very much for your information
19. 03. 2010 | 02:59

tatulduv syn :D napsal(a):

do pr**** je to i u nás!!!
17. 06. 2010 | 21:17

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Boudal Jiří · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Černý Jan · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Glanc Tomáš · Groman Martin H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrbková Lenka · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Navrátil Marek · Němec Václav · Niedermayer Luděk · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rath David · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vích Tomáš · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojta Vít · Vojtěch Adam · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Wichterle Kamil · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy