Archiv článků: leden 2018

24. 01.

Nejen Zemanovi: proč je liberalismus vadný a proč demokracie není jen diskuze

Bohumil Sláma Přečteno 2670 krát

Rád i nerad dodnes vzpomínám na bouřlivé diskuze, které se vedly v letech 1968 a 1969 v přeplněné aule mé almy mater, brněnské filosofické fakulty. Vystupovali tam naši učitelé (byť jen někteří), politici, spisovatelé a samozřejmě též studenti. Byla tam stísněná atmosféra, na druhé straně však i hektická a povznesená. Ta ovšem trvala jen do prvního výročí okupace, kdy jsme na protest fakultu obsadili a z náklaďáků pak vyskákali milicionáři, vyhnali nás a nám „sklaplo“. Sklaplo ovšem celému národu, vyvedenému z míry kromě mnoha jiných věcí tím, že to už nezasahovali nenávidění „Rusáci“, ale naši lidé. A jako smog se vplížila nepovznesená atmosféra deprese, na kterou plynule navázala „normální“ atmosféra normalizace. To jsem už jen pozoroval, jak mnozí nadšenci z roku 1968 otáčejí, včetně těch, do kterých bych to nikdy neřekl.

Více »

19. 01.

Proč je nyní třeba volit pravdu, slušnost a statečnost

Bohumil Sláma Přečteno 3855 krát

Hledaj pravdy, slyš pravdu, uč sě pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti: nebť pravda tě vysvobodí od hřiecha, od ďábla, od smrti dušě a konečně od smrti věčné.
Jan Hus

Více »

16. 01.

Jiří Drahoš a co je to formát člověka a národa

Bohumil Sláma Přečteno 6143 krát

Nemohu nezačít malým příběhem, neboť ho dodnes nosím v sobě a je přinejmenším zajímavý: Jeden z mých celoživotních přátel, přestože od roku 1970 emigrant žijící v USA, přijel někdy v první polovině sedmdesátých let do Česka, s batohem plným protirežimní literatury. (Jezdit domů tehdy mohl, protože se oženil s americkou studentkou a emigroval díky tomu legálně.) Mně dal mimo jiné Solženicynův Dopis představitelům Sovětskeho svazu. Pak jsem ho až do roku 1990 neviděl, neboť při jeho další návštěvě policie udělala v autobusu kterým jel „šťáru“. Nejdřív přiměla cestující, aby autobus opustili a prohledala je, pak prohledala i autobus. Můj přítel to vyřešil tak, že batoh s tiskovinami nechal v autobuse, takže mu nic nedokázali. Policii však byl jasný, protože o něm už delší dobu věděla a nikdo jiný z cestujících z něčeho takového podezřelý nebyl. Další příjezdy mu byly zakázány; nesměl ani na pohřby svých rodičů.

Více »

14. 01.

Stručná analýza myšlení a slovních projevů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše

Bohumil Sláma Přečteno 6507 krát

Již od počátku prezidentské kampaně se ukazovaly zřetelné rozdíly mezi oběma hlavními kandidáty Zemanem a Drahošem. Byly zřejmé i z jejich včerejších závěrečných vystoupení, neboť dokreslily obraz, který je možno si o nich vytvořit.

Více »

09. 01.

Demokraticky smýšlející spoluobčané, kdo jen trochu můžete, všichni k volbám!

Bohumil Sláma Přečteno 3962 krát

Každá jen trochu vyspělá demokracie se brání tomu, aby její vůdci byli delší dobu u moci. Jsou pro to dějinnými zkušenostmi dány pádné důvody: moc mnohým politikům kalí morálku a rozum. Winston Churchill, přestože Británii zásadním způsobem pomohl k vítězství nad nacisty, po válce nebyl zvolen a premiérem se znovu stal až poté, co byl vystřídán. Margaret Thatcherová, přestože nikdy neporušila základní principy demokracie a lidských práv, se stala už po deseti letech neúnosná a musela odejít.

Více »

08. 01.

Pořad Čt, který by měl vidět každý

Bohumil Sláma Přečteno 4420 krát

Je to mimořádně poutavě a podle mne i fakticky výborně podložený seriál o tom, čemu se říká osa dějin lidstva. Možná, že ještě výstižnější by bylo nazvat ji ložiskem dějin civilizace. V té době vystoupili muži, kteří dodnes kladně ovlivňují svět a jejichž klíčové ideje dodnes platí.

Více »

06. 01.

Lánští pučisté se ozvali mimo jiné nebo hlavně (?) proto, aby podpořili Zemana. A co s ČSSD?

Bohumil Sláma Přečteno 2828 krát

Těžko lze uvést lepší příklad k doložení toho, že vrána k vráně sedá. Zkorumpovaným Zimolovi a Haškovi se hodí do krámu Zeman, zkorumpovanému Zemanovi se hodí Babiš, Babišovi Zimola s Haškem. Dalo by se říct, že v této „psí“ trojce něco neklape, protože sociální demokraté by měli spřežení táhnout do leva a Babiš do prava, ale o to přece vůbec nejde: co se týče cíle, táhnou všichni jednotně stejným směrem. Tím cílem není nic jiného než politická moc.

Více »

05. 01.

Slovenští polistopadoví prezidenti lepší než čeští?

Bohumil Sláma Přečteno 1715 krát

V naší nynější situaci, těsně před novou volbou prezidenta, je podle mého názoru poučné a inspirativní si připomenout, jaké prezidenty měli po Listopadu naši „bratři“ Slováci, jaké my, a jak to ovlivnilo vývoj našich společností, ekonomik a politiky.

Více »

03. 01.

Euroskepticismus: jde o českou suverenitu nebo o suverenitu českých autokratů?

Bohumil Sláma Přečteno 2894 krát

Více než polovina Katalánců si počínala hloupě až slaboduše, když volili odtržení se od Španělska. Jako kdyby hráli šachy a nepomysleli na další tah. Stejně si počínali Britové, kteří volili brexit, a podobně si počínali Američané, kteří volili Trumpa. Ve všech případech tomu předcházely různě dlouhé a různě sofistikované politickomediální kampaně opírající se o lži a polopravdy, sloužící k zmanipulování lidí a vymytí jejich mozků. Založené především na slibech o ekonomickém zlepšení, které byly sporné nebo se vůbec nezakládaly na pravdě. Nejhůř si teď počínají Britové, kteří již silně tuší, že brexit byl omyl, ale jako by jim to mentálně nedocházelo a příznačně slaboduše to nejsou schopni zkorigovat.

Více »

02. 01.

Co bylo pro vznik Československa v roce 1918 nejdůležitější

Bohumil Sláma Přečteno 2596 krát

Ve svém prvním poselství parlamentu a československé veřejnosti v prosinci 1918 Masaryk kromě jiného uvedl: „‚Věřím i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu, hříchy našimi na hlavy naše uvaleného, vláda věcí tvých k tobě zase se navrátí, ó lide český, a pro tuto naději tebe dědicem činím všeho toho, co jsem koli po předcích svých zdědila a přes těžké a nesnadné časy přechovala, nýbrž i v čemkoli dobrém skrze práci synů mých a požehnání boží, rozhojnění jsem přijala, to všecko tobě odkazuji.‘ Proroctví-motlitba Komenského se vyplnila doslova; náš národ je svobodný a nezávislý a vstupuje vážen a podepřen všeobecnou sympatií do společnosti evropských národů. Žijeme v pohádce? Tak se ptají politikové všech zemí, a sám si kladu stejnou otázku; a přece je to všechno skutečná skutečnost, výsledek čtyřletého zápolení všech národů světa. Svět se rozestoupil na dva tábory a v hrozném boji zvítězili ti, kdo hájili ideály spravedlnosti – zvítězili idealisté, zvítězil duch nad hmotou, právo nad násilím, pravda nad chytráctvím.“

Více »

01. 01.

Chceme mít opět prezidenta-psychopata?

Bohumil Sláma Přečteno 4634 krát

Včerejší, reprízovaný Fokus Václava Moravce měl název Stav duše, doplněný otázkou Žijeme v době šílené? Nejvíc mne zaujal poslední blok s názvem Psychopati mezi námi. Václav Moravec se v něm omezil na asociální psychopaty, které rozdělil na úspěšné a neúspěšné. Hlavním diskutujícím byl neuropatolog František Koukolík, kterého Václav Moravec uvedl citací z jeho nedávno publikované knihy: „Jestliže národ a jeho stát nebude mít pod kontrolou své úspěšné psychopaty, budou mít úspěšní psychopati pod kontrolou národ a jeho stát.“

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy