Jak se činí IZIP-koalice…

19. 10. 2011 | 07:53
Přečteno 3625 krát
Trávím teď hodně času objížděním republiky a diskusemi (pod názvem „Mluvte nám do toho“) nad návrhy nového programu ČSSD, který má odpovědět na dvě klíčové otázky. První - jak z krize. Druhá - jak napravit nespravedlnosti a chyby, které se tu nashromáždily za poslední roky pravicového vládnutí. Ne, že bychom nepředkládali návrhy už teď, ale je výhodou opozice, že může využít volebního mezidobí a hledět dál dopředu. Může uvažovat koncepčněji. Může si vzpomenout, kdy dosáhla největšího ohlasu, když měla sama vládní odpovědnost. Může se poučit z chyb vládních stran, a pochopitelně nejen z nich, i z těch vlastních.

Největší ohlas měla naše obrana veřejných služeb, které byly budovány po generace a jsou důležitou složkou životní úrovně – spolehlivé zdravotnictví, kvalitní školství, záruky pracovní kariéry, dostupné bydlení a slušné zabezpečení seniorů. Jsou to cíle, ke kterým je mnohdy daleko, ale musíme jít směrem k nim, nikoliv zpátky. Platy jsou často mizerné, ale když má člověk naději, že v nemoci se bude rozhodovat podle toho, co mu pomůže, ne podle toho, kolik má, je i ten skromný život přijatelnější. Proto jsme tak rozhodně vystupovali proti zdravotnickým poplatkům, protože jsme je považovali za nácvik komercionalizace zdravotnictví, věci pro nás naprosto nepřijatelné. A měli jsme pravdu. Julínkovy poplatky dnes následuje Hegerova už plně pacientem hrazená „ekonomicky náročnější“ péče a snaha řídit zdravotnictví jen na základě rozpočtů pojišťoven.

A proto ČSSD tak rozbouřil konflikt kolem pronájmu zadlužené nemocnice v Novém Jičíně. Všichni vědí, že jsem se to snažil moravskoslezskému hejtmanu Jaroslavu Palasovi rozmluvit, ale víc jsem udělat nemohl, než upozornit na jednoznačně formulovaný program strany, za kterou kandidoval. Předseda demokratické strany není všemocný, a ani není o co stát. Když jsme si to pak ve vedení ČSSD rozebírali, bylo jasné, že musíme zasáhnout už na začátku mechanismu, který pak vede k podobným koncům, třeba i neodvratně. Každá veřejná nemocnice, která se ocitne v hledáčku soukromého investora, je totiž připravována na privatizaci v předstihu řady let. Nejprve se pronajmou všechny lukrativní obory a zařízení, které nemocnici vydělávají. Pak se nemocnice zbaví prádelny, lékárny a kuchyně. Postupně začne hospodařit se ztrátou a kumulovat dluhy. Situace pro zachránce, v podobě soukromého podnikatele ve zdravotnictví, který kraj či obec „zbaví“ starostí, je tak připravena. Přesně tak to bylo i v Novém Jičíně. Natrávení nemocnice privatizací proběhlo ještě před rokem 2008, za vlády ODS, ale nové vedení kraje, které přišlo po minulých krajských volbách, už na to nenašlo adekvátní reakci. Jsem rád, že jak předsednictvo ČSSD, tak nedávné jednání ÚVV jednoznačně odmítlo snahy privatizoval páteřní krajská a státní lůžková zdravotnická zařízení a doufám, že podobná situace jako v NJ se již nebude v krajích, vedených ČSSD opakovat.
Záleží ale na tom, jestli ČSSD udrží a posílí svůj vliv. Stínový ministr zdravotnictví David Rath to popsal při vystoupení v Poslanecké sněmovně: Proč vyvíjí Marek Šnajdr z ODS takový tlak, aby z českého právního řádu zmizel zákon umožňující zřizování neziskových nemocnic? Mají plán někdy v budoucnu tyto nemocnice privatizovat.
Nebo vznikají dluhy v nemocnicích opravdu jen proto, že je ve zdravotnictví málo peněz? V České republice zdravotnictví dostává o třetinu méně než v Rakousku a Německu, tam je to 10,5 procenta HDP, u nás 7 procent HDP. To, že přesto poskytuje slušné služby, je vykoupeno tím, že čeští zdravotníci mají zhruba třetinový plat ve srovnání se západními kolegy, budovy jsou zastaralé, často chybí i potřebný personál a nahrazuje se to nekonečnými přesčasy. Peněz je třeba přidat, minimálním cílem sociální demokracie je zvýšit podíl zdravotnictví na 8 procent HDP a potom v horizontu několika let tento podíl ještě mírně zvýšit. Detaily probíráme v programových tezích k reformě zdravotnictví, kterou najdete na adrese www.reformycssd.cz. Takže – přidat peníze, ale taky zrušit tunely.

Na téma zdravotnických tunelů se velice poutavě mluvilo na středočeské konferenci ODS. Zpozorněl jsem, když nový předseda Petr Bendl charakterizoval skupinu svého soupeře Petra Tluchoře jako IZIP-koalici. I Bendlovi je jasné, že IZIP není dobrá visačka a že mu pomůže položit soupeře na lopatky. Na druhou stranu, je to visačka celé ODS.
IZIP, tato průměrná internetová aplikace pro zaznamenávání zdravotnických údajů, kterou používá jen minimum lékařů, už stála Všeobecnou zdravotnickou pojišťovnu miliardu korun. Vznikla takříkajíc incestem, protože VZP ji vnutili dva členové zdravotního výboru sněmovny, Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, oba za ODS, tedy ti, kdo mají jménem lidu na správnou činnost VZP dohlížet. O co méně se systému dařilo, o to lepší to byl penězovod. Podle informací Mladé fronty Dnes, v roce 2009 si rozdělilo devět zaměstnanců firmy IZIP odměny ve výši 59 milionů korun. Každý si průměrně vydělal 546.000 korun hrubého měsíčně. Kam se hrabou ombudsman Českých drah a guvernér ČNB dohromady. Pracovat pro IZIP, to je jiná kariéra…
Na tuto monopolní rentu pro partičku internetových kutilů si VZP zadělala hned na začátku, když do tendru na elektronickou zdravotní knížku vyzvala jediného uchazeče – IZIP. Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže to označil za nezákonné a roku 2006 za to VZP vyměřil astronomickou pokutu 800 milionů korun. Zdálo se, že IZIP je na zrušení, ale teď se vynořila návnada na další miliardy, které by mohly být odsáty formou arbitráží, protože majitelé, teď už europoslanci za ODS, do toho na poslední chvíli zatáhli i zahraniční partnery.

Podívejme se, koho „spravedlivý“ Petr Bendl (jinak též aktivní privatizátor středočeských nemocnic) řadí do IZIP-koalice. Vedle Tluchoře je to také Luděk Rubáš, Milan Cabrnoch, Marek Šnajdr. O tvůrci penězovodu IZIP Cabrnochovi jsme se už zmínili. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr je předsedou správní rady VZP, takže trik s bleskovým prodejem do zahraničí jde i za ním, přinejmenším v rovině politické odpovědnosti. Do stejné skupiny Bendl řadí také někdejšího ministra zdravotnictví Luďka Rubáše. Na toho se snaží shodit také jiný skandál z časů svého hejtmanování, prodej nemocnice v Brandýse nad Labem spekulantům za desetinu ceny. Ti neváhali, odprodali vše cenné, nemocnici ještě víc zadlužili, a pak se jí zbavili. To nejlepší nakonec – peníze skončily u pokladníka brandýské ODS Radka Kundráta, jak informoval Týden. Stalo se to „za mými zády“, stěžuje si Bendl. Tluchoř to Bendlovi jistě vrátí a popíše, jak se za Bendlova hejtmanování privatizovaly jiné nemocnice, třeba ta zcela státem opravená v Hořovicích a v dalších středočeských městech.

Sociolog Jan Keller neváhá srovnávat neoliberální model, kterým se naše pravice řídí, s „mafianizací ekonomiky“. Mafiáni poskytují ochranu za úplatu, ale aby měli dost zakázek, sami nejistotu pečlivě udržují na potřebné úrovni. Neoliberální ekonomika to dělá kromě jiného osekáváním sociální státu. „Nejprve je vyvolán strach o budoucnost, zároveň se vzbudí sen o zajištěném zítřku a nabídne se ochrana v podobě soukromého fondu,“ píše Keller v brilantní úvaze Tunel na konci světla, která vyšla v Právu a dál se spontánně šíří po všech webech. Klienty méně solventní chce přimět, aby se v nich pojistili přímo ze zákona. Nejvyšší úsilí v tomto směru je vyvíjeno v oblasti zabezpečení na stáří a ve zdravotnictví, protože zde protéká zdaleka nejvíce peněz, upřesňuje Keller a pozastavuje se nad paradoxem, že právě ty instituce, které po zhruba sto let kompenzovaly zaměstnancům jejich podřízenou pozici, se mají proměnit v nový zdroj zisku pro majitele velkého finančního kapitálu. Vidí v tom pokus o tunelování budoucnosti.

Jeho názor plně sdílím a zaměřuji připravovaný program ČSSD k tomu, abychom tento trend se vší vážností zvrátili.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy