Nalézt osamělé vlky-střelce dříve než se narodí

10. 12. 2019 | 13:56
Přečteno 8915 krát
Ostravská tragédie vyvolala přirozené otázky: Jak se dá takovému řádění bránit? Některá diskutovaná řešení jsou důležitá, jiná absurdní, žádné ale zatím neukazuje tím jediným podstatným směrem: k samotným vlkům.

SLUŠNÝ OBČAN SE ZBRANÍ ANI OCHRANKA VLKA NEODSTŘELÍ

První řešení bylo nabídnuto hned ráno v živém zpravodajském vysílání myšlenkovou dílnou poslance Radka Kotena a bylo podpořeno i dalším souhlasem milovníků palné síly - více zbraní slušným občanům. Argument, že by mýtický "slušný občan se zbraní", který by zrovna byl v čekárně nemocnice, v podobné situaci dokázal cokoli udělat, je mimořádně nedomyšlená i na poslance SPD. Reagovat během takovéto absolutně emočně vyhraněné a několik sekund trvající události dokáže pouze elitně vycvičený policista nebo voják, nikoli fotřík s předplatným military časopisů, který dvakrát ročně chodí na střelnici. Mimoto, v nemocnici je zákaz nošení zbraní pro všechny, tedy především pro slušné občany.

Podobně nedokáže problém vyřešit žádná sebelepší ochranka, rámy, prohlídky zavazadel. Pokud bychom takto opevnili nemocnici, nejen, že by přestala plnit svou funkci, ale proti osamělým vlkům tím neučiníme vůbec nic. Musíme si totiž uvědomit absurditu našeho magického uvažování: To, že dneska zaútočil osamělý střelec v nemocnici, neznamená přece, že když ochráníme nemocnice, eliminujeme osamělé útočníky. Zítra klidně zaútočí v restauraci, v tramvaji, v metru, v parku, na koncertě, na nábřeží.... To vše opevníme?

Jistě, přiměřená bezpečnostní opatření jsou důležitá. Mají ale své hranice. Ve svobodné společnosti jsme všichni a všude měkké cíle. Z definice. Protože jsme svobodná společnost. A naopak - opevněná společnost není společnost svobodná.

POMŮŽE BRANNÉ CVIČENÍ?

Podobně přehnané jsou staronové návrhy na každoměsíční "cvičení útěku před střelcem" a zavádění jakési nové branné výchovy do škol. Jistě, v zemích s reálným ohrožením mají postupy civilní obrany v krvi. Nemohu nevzpomenout, že když v roce 2016 vtrhli konvičkovci přestrojeni za teroristy v džípech na Staroměstské náměstí i s atrapami zbraní, přítomní svědci tvrdí, že u izraelských turistů bylo dobře vidět, jak mají dril pro podobné situace dobře nacvičen, protože jako jediní neřešili, jestli se jedná o šprýmaře, nebo reálné teroristy, ale prostě v restauračních zahrádkách uléhali na zem a kryli se. (Panu Kotenovi mohu v této souvislosti vzkázat, že bylo tehdy jen dobře, že jeho výše zmíněná idea ještě nebyla známá a na náměstí nebyl žádný "slušný občan" se zbraní, který by špatně vyhodnotil situaci.)

Jenže v naší zemí bez reálné každodenní připomínky válečného ohrožení (jak jej zažívají např. ve zmiňovaném Izraeli) by bylo absurdní domnívat se, že můžete u občanů nacvičit podobné chování. Podstatou drilu (který je právě tím, co ve chvílích, kdy rozhodují zlomky sekund, pomůže přežít) je totiž - prostě dril: tedy neustále opakování až do totální automatizace. Ne jednou, desetkrát, ale stokrát, tisíckrát. Jako to dělají záchranáři nebo vojáci. A to si vyžádá desítky až stovky hodin cvičení. Navíc bychom mohli podobně drilovat třeba vytahování obětí autonehod, únik z hořícího domu, hašení auta, školu smyku, co dělat když bouchá chemička - protože to vše se přece u nás stává a připravuje o životy. Budeme-li ovšem drilovat na všechny myslitelné život ohrožující situace, na samotný život nám příliš času nezbude.

Jistě - dobré školení bezpečnosti nebo nácvik evakuačních plánů je potřeba. Nemysleme si ovšem, že nám příliš pomůžou v případě, když k nám do restaurace, baru, kina, kulturáku, tři metry před nás - vrazí osamělý vlk s pistolí.

KDE SE HLÁSÍ OSAMĚLÍ VLCI?

Myslím si, že v celé situaci přehlížíme nejdůležitější část rovnice: vlka samotného. Na toho se musíme zaměřit. Protože spektrum situací, ve kterých může udeřit, a počet zbraní, které může použít, se blíží nekonečnu. Ale počet těchto "vlků" nekonečný není.

Jsou to jedinci, kteří se pohybují v šedé zóně mezi radikalizací, duševní poruchou, psychopatií, narušenou osobností, zásadními životními problémy, extrémním stresem a trestným činem. Je jen velmi zřídkavé, že si nikdy nikdo nevšiml jejich podivného chování. Že nepojal podezření. Není to obvykle tak, že vzorný a rozzářený taťka malých dětí zítra ráno vezme pistoli a půjde vystřílet obchoďák. V naprosté většině případů jde hodně vidět dopředu. A vidět to můžeme vy, já, sousedé, rodinní přislušníci, kolegové, někdy i lékaři. A nejenom že můžeme. My to také vidíme.

Klíčové otázka ale je: Co teď? Kde se to hlásí? A odpověď - bohužel - je ta, že za současného stavu, pokud se nejedná o jedince zjevně připravujícího trestný čin nebo aktuálně ohrožujícího druhého člověka (či sebe) nebo zjevně aktuálně duševně nemocného/dezorientovaného, pak neuděláte nic. Policie vám v tuto chvíli řekne, že pokud vás druhý neohrožuje nebo něco "neudělal", jsou na něj krátcí. Na psychiatrii totéž.

Narazil jsem na to i já opakovaně ve své praxi i životě a ve vyprávěních s mnoha přáteli. V takové situaci neuděláte nic - ať se jedná o rodinného příslušníka, který vyhrožuje, že se chce zabít, ale jinak nevykazuje známky duševní poruchy, nebo o kolegu v práci, který se občas chlubí že má bouchačku a že ji použije, nebo parťáka v hospodě, který po třech pivech začne tvrdit, že tu verbež vystřílí, a vy víte, že už dvakrát seděl...

VĚDĚT O NICH DŘÍVE, NEŽ SE NARODÍ

Toto je šedá zóna, ze které se rodí vlci. Vlci, kteří ještě ne dneska, ale zítra ráno budou nebezpeční sobě a/nebo druhým. V systému veřejného zdraví a společenské ochrany chybí jakákoli možnost dohledu nad takovými osobami. Budete-li mít dojem, že nějaká osoba je "potenciálně" nebezpečná druhým (nebo sobě), kam se obrátíte? Nikam. Nemáte kam.

Určitým způsobem pak (zůstaneme-li u informací současné chvíle, tedy úterý 10.12. 13:22), pokud je pravda, že ostravský osamělý vlk měl pocit, že trpí vážnou nemocí a nikdo mu nechce pomoci a že se nemá kam obrátit - touto svou zkušeností zcela zásadně a zcela pravdivě vystihl realitu: My se nemáme na koho obrátit, pokud máme podezření na postupnou radikalizaci či patologizaci osamělého vlka, zkrátka že se někdo v našem okolí postupně stává (sobě či druhým) nebezpečnou osobou - z jakéhokoli důvodu. Ani tento vlk se příliš nemá kam obrátit, pokud tento prožitek u sebe rozpoznává. To jeho zoufalství zvýší do té míry, že svou situaci řeší zkratem.

Bohužel takto složité to je, pánové politici a manažeři veřejného zdraví. O tuto šedou zónu se musíme začít zajímat a musíme vědět, jak jí pomoci, jak na ni upozornit, jak se před ní varovat, jak nastavit systém, ve kterém na podobné jedince můžeme upozorňovat. Jak toho dosáhnout konkrétně, je samozřejmě nesmírně složité a musí se dít na úrovni zdravotnické, kriminálně-preventistické, legislativní, sociálně-právní. Ale toto je jediné řešení, jak eliminovat osamělé vlky-střelce: Abychom proti nim mohli intervenovat a mohli jim pomoci, musíme je umět najít a vědět o nich daleko dříve, než se "narodí".

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy