Přísně utajené hrozby České republiky

04. 01. 2012 | 14:43
Přečteno 7618 krát
Prolog: Českou republiku a její občany čeká na dlouhé cestě k prosperitě nejedna hrozba a překážka. Jsou zřejmě identifikovány a popsány ve studii, kterou si objednal a před mnoha měsíci obdržel Úřad vlády (ÚV). Důležitá a možná i zajímavá studie však dodnes není veřejnosti k dispozici. Zveřejněna má být ÚV až poté, co na jejím základě vláda schválí priority orientovaného výzkumu, které mají hrozby a překážky reflektovat. Studii se již několik měsíců snažím od ÚV získat. Marně. Zatím se z toho urodil pouze smutněsměšný příběh o handrkování se s úředním šimlem. Zde je prvních osm kapitol příběhu.

Kapitola 1: Situace
V dubnu 2011 vláda schválila přípravu národních priorit orientovaného výzkumu do roku 2030. Podle těchto priorit má být v dalších dvaceti letech veřejná podpora výzkumu směrována tak, aby se díky jeho objevům a poznatkům snížila potenciální ohrožení České republiky, usnadnilo se překonávání překážek rozvoje a využily se komparativní výhody země (více o tomto T.Opatrný). Cíle to jsou veskrze smysluplné. Teď ještě dobře identifikovat, kterým hrozbám, překážkám a příležitostem bude Česká republika v dalších dvaceti letech skutečně čelit. Co asi jsou největší hrozby ČR, ptám se:

- epidemické nákazy typu ptačí chřipky?
- teroristická ohrožení našich komunikačních sítí?
- nestabilita energetických sítí a dodávek energie?
- rozmanité důsledky demografického stárnutí populace?
- nízká kvalita veřejných politik jako jsou vzdělávací, zdravotní, zaměstnanosti?
- sociální problémy?
- ekonomické dopady globalizace či rozpadu Eurozóny?
- nedostatek pitné vody?
- změny klimatu a rozmanité důsledky extrémnější výkyvů počasí?
- neefektivní a nefukční státní administrativa?

Takové a případně jiné hrozby a překážky rozvoje ČR měla identifikovat a pojmenovat podkladová expertní studie zadaná Úřadem vlády. Myslím že nebudu sám, koho zjištění uvedené studie zajímají. Jaké české a hlavně světové experty si ÚV na zpracování takové studie najal? Na takovou věc je totiž třeba velkých zkušeností a širokého rozhledu, který postihne mezioborové faktory přesahující hranice České republiky a horizonty našeho současného vnímání problémů.

Docela mě zajímá, k jakým závěrům studie došla a jak se s jejími závěry ztotožní veřejnost. Bohužel i dnes, více než půl roku po dokončení studie vím pouze to, že studie se jmenuje Klíčová ohrožení a příležitosti rozvoje ČR do roku 2025. Byť na přípravě priorit výzkumu pracovaly odborné panely celý podzim, uvedená studie pro veřejnost zůstává i nadále přísně utajovaným dokumentem. Řečeno jinak, za státní peníze vznikla studie, která zásadním způsobem ovlivní směřování veřejné podpory výzkumu na dalších 20 let, ale zrakům a názorům veřejnosti, včetně té odborné, je tato studie stále přísně zapovězena.

Kapitola 2: Ale je tu přece zákon
Zpočátku jsem naivně předpokládal, že dotyčnou studii dostaneme jako členové Odborné poradní komise pro společenské a humanitní vědy při Radě vlády pro výzkum. Její odborné komise totiž mají stanovování výzkumných priorit státu přímo ve svém statutu (článek 2.1.a). Protože se tak nestalo, několikrát jsem o studii neformálně požádal. Bylo mi však stejně neformálně řečeno, že to nejde. A tak jsem se poprvé v životě rozhodl využít zákona o svobodném přístupu občanů k informacím a Úřad vlády jsem o dotyčnou studii požádal jako občan. Netušil jsem, jak absurdní příběh se z toho nakonec vyvine.

ÚV má pro tyto žádosti internetový formulář. Protože ale formulář z nespecifikovaného technického důvodu žádost tehdy neodesílal, zaslal jsem ji postaru doporučeným dopisem. Díky tomu se na něj můžete podívat zde.

Kapitola 3: Odpověď první
Celkem obratem přišla z ÚV odpověď. Čtyři stránky kvalitního úředního ptydepe. Z něho jsem vydedukoval následující podstatu: ÚV došel k závěru, že nárok na studii v dané chvíli nemám. Usoudil, že nárok mít spolu s veřejností získáme až poté, co vláda priority výzkumu schválí. Přišlo mi to absurdní, protože vláda ve schváleném harmonogram úředníky zavázala k transparentnosti celého procesu přípravy priorit (sekce 4, na stránce 5). Navíc asi bude vypadat hodně divně, když se i širší odborná veřejnost o hrozbách a překážkách rozvoje ČR dozví až poté, co vláda priority schválí.

Kapitola 4: Rozklad
A tak 31.října podávám rozklad. Rozklad, jak už teď díky této eskapádě vím, je úřední krok pro vyjádření občanské nespokojenosti s rozhodnutím úřadu. Protože nejsem schopen ani ochoten psát v úředním ptydepe, prostě lidově jsem odepsal, že rozhodnutí úřadu považuji za mimo mísu, tedy v rozporu se zákonnými důvody a v rozporu s vládním příslibem transparentnosti procesu stanovení priorit.

Kapitola 5: Odpověď druhá
Po měsíci, tedy po plném využití zákonné lhůty na odpověď, přichází z ÚV další odpověď. Opět jde o poctivý úřední dokument dosvědčující, že jsem svou žádostí ÚV před svátky pěkně zaměstnal. Normální smrtelník si to musí číst několikrát, aby z úředního ptydepe vypreparoval věcnou podstatu odpovědi, která jak se domnívám, je přibližné následující:

ÚV v odpovědi rozvíjí zcela novou domněnku. Spekuluje, že cílem požadované studie možná nebyla samotná identifikace Priorit, ale pouze počáteční ustavení expertních panelů. Z toho úřad dovozuje, že samotným ustavením expertních panelů již možná byly naplněny podmínky ke zveřejnění studie. Veřejnost by tedy možná nemusela čekat až priority výzkumu vláda schválí. Ale úřad si v prosinci jaksi ještě nebyl jist. Aby získal další čas žádost dále zkoumat, odvolal své původní říjnové rozhodnutí, ale žádné další rozhodnutí neučinil. Intuice mi říkala, že jde o mezikrok k tomu, aby úřad studii posléze zveřejnil.

Touto spekulací ale ÚV otevřel další zajímavou otázku. Vládou na samém počátku schválený harmonogram v sekci 4.1. totiž jasně stanoví, že podkladová studie bude určena ke stanoveni prioritních oblastí výzkumu. O tom, že by cílem studie bylo pouze a právě ustavení expertních panelů se tam nepíše. Jinak by mohly mohly panely stanovovat priority bez ohledu na studií identifikované hrozby a překážky ČR.

Pozoruhodná je ta část odpovědi ÚV (na 2.str. druhý odstavec), kde se naznačuje, že při vytváření expertních panelů došlo k zásadním změnám oproti podkladům a studiím. Divné na tom je, že vládnou schválený harmonogram (v sekci 4.1.) jasně stanovuje, že "...expertní panely budou ustaveny pro každou oblast příležitostí a hrozeb identifikovaných v předcházející etapě." O žádných odchylkách od identifikovaných priorit se tedy ve vládním dokumentu nehovoří. Říkám si, zda k zásadním změnám při vytváření expertních panelů oproti podkladům a studiím nedošlo navzdory vládou schváleným pravidlům. Změny sice schválila Rada vlády (RVVI), ta ale samozřejmě nemůže vládní rozhodnutí přehlasovat.

Kapitola 6: V mezidobí
Kromě písemného ping-pongu s ÚV jsem se neformálně poptal i u známých, kteří v panelech působí, zda dotyčnou studii mají, co jí říkají a zda z ní při přípravě priorit vycházejí. Ukázalo se, že o studii nikdo moc neví. Až na základě mého dotazu se po studii začali pídit a studii snad už mají alespoň oni. Jak jinak by se již mohlo na prioritách pracovat.

Spíše pouhou pikantností je, jak velký prostor ÚV v textu odpovědi věnuje rozboru toho, zda jsem náhodou nepropásl zákonnou lhůtu pro podání rozkladu (str. 3). To by totiž úřad zbavilo povinnosti se se mnou dále handrkovat. Se štěstím jsem to ale zřejmě na poslední chvíli stihl, takže šaráda pokračovala.

Kapitola 7: Nové zprávy do nového roku
Hned první pracovní den v novém roce mi ve schránce přistál e-mail z ÚV s objemnou přílohou ANALYZY_PRIORITY.ZIP Zdálo se, že mě předtucha nezklamala. Zklamala. Z ÚV sice přišel balík nejrůznějších studií, ale ta, o níž jsem původně explicitně žádal, mezi nimi není. Podíval jsem se tedy podrobně, co mi vlastně z ÚV napsali.

Č.j. 16618 /11-OSV
ze dne 31.10. 2011
posta@vlada.cz

Vážený pane docente,
v návaznosti na Rozhodnutí vedoucího Úřadu vlády České republiky ze dne 6. prosince 2011, č.j. 16618/11-OSV, o rozkladu ve věci Vaší žádosti o poskytnutí informací ohledně agendy "Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací", konkrétně o poskytnutí "Výhledové studie zaměřené na identifikaci hlavních problémových oblastí a příležitostí české společnosti a dále kvalitní analytické podklady výzkumného a aplikačního potenciálu ČR" Vám sděluji, že jsem Vaši žádost znovu posoudil a v příloze Vám zasílám materiál obsahující Vámi požadované informace.
S pozdravem
Bc. Jan Osúch, v.r.
ředitel Odboru tiskového a styku s veřejností


Uvědomil jsem si, že ÚV vlastně o ničem stále nerozhodl. Pouze se rozhodl zaslat mi nezaslat studii o kterou jsem celou dobu žádal. A tak mě i nadále zajímá:
- Jaká že jsou klíčová ohrožení a příležitosti České republiky do roku 2025?
- Jaké asi bude přijetí priorit veřejností, když jejichž příprava probíhá v takovém utajení?
- Nakolik budou identifikovaným hrozbám odpovídat pro vládu připravované priority orientovaného výzkumu?
- Jak hladce vláda navržené priority schválí?
- Jak se na tak vysokou utajenost studie před veřejností dívají členové KRE, tedy Koordinační rada expertů, která práci odborných panelů přípravy priorit koordinuje a má se posléze podílet na zpracování výsledných priorit?

Kapitola 8: ..... Pokračování tohoto příběhu teď sepisují na Úřadu vlády ...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy