Čeká nás „průlom“ v ukrajinsko-ruských vztazích? Aneb čeho si dnes nevšimla většina světových médií (včetně českých)

11. 02. 2020 | 23:56
Přečteno 6167 krát
V úterý (11. února) došlo především v Kyjevě a takřka současně i v Moskvě k dvěma důležitým personálním změnám, které mohou znamenat nový vývoj v ukrajinsko-ruských vztazích.

Nejprve je nutné si trochu přiblížit, koho se tyto personální změny týkají.

Ukrajinský prezident dnes odvolal a hned jmenoval nového šéfa své prezidentské kanceláře. O tom, jak významná je tato funkce v ukrajinské politice může svědčit skutečnost, že mnozí nazývají kancléře prezidenta druhou nejvýznamnější osobou ve státě.
A nová tvář na této pozici je skutečně zajímavá. Stal se jím Andrij Jermak, kterého v Ukrajině do května loňského roku neznal takřka nikdo. Tohoto právníka a filmového producenta jmenoval tehdy čerstvě zvolený prezident Zelenskyj svým poradcem.
A Jermak, navzdory tomu, že měl do svého jmenování nulové zkušenosti s diplomacií a mezinárodními vztahy, rychle začal „růst“. Řadě čtenářů se toto jméno vybaví s souvislosti s impeachmentem amerického prezidenta Trumpa. Jermakovo jméno tam zaznívalo poměrně často, protože to byl on, kdo byl hlavní kontaktní osobou pro Američany, kdo jednal přímo s Trumpovým právníkem Giulianim a také například s dnes již bývalým americkým velvyslancem při EU Sonlandem.
Nicméně, na Ukrajině je Jermak znám především tím, že to byl on, kdo jménem ukrajinského prezidenta jednal s Rusy. Jermak vedl jednání ohledně dvou velkých výměn zajatců, byl u vzniku nové dohody o tranzitu plynu přes Ukrajinu a také se podílel na návratu ukrajinských námořníků a lodí, které Rusko nezákonně zadrželo v listopadu 2018 v Černém moři.
A všechny tyto mezinárodní úspěchy samozřejmě pomáhaly prezidentu Zelenskému udržovat a nebo dokonce i zvyšovat i již tak vysokou popularitu mezi obyvatelstvem.

Přímým vyjednávacím partnerem Jermaka na ruské straně byl a bude Dmitrij Kozak, rodák z ukrajinského města Kropyvnycké (tehdy Kirovogradu), který již více jak 20 let úzce spolupracuje s prezidentem Putinem. Do nedávné změny ruské vlády byl jejím vicepremiérem, kde měl mj. na starosti otázky spojené s Krymem, „humanitární podporou“ tzv. DNR/LNR na ukrajinském území a nebo ještě dříve přípravu olympiády 2012 v Soči nebo světový fotbalový šampionát v roce 2018. Kozak také v posledních letech vedl ruskou delegaci na tzv. Minských jednáních o konfliktu na Donbasu.
Zde je nutné zmínit, že Kozak již dříve pomáhal hledat „řešení“ jiného zamrzlého konfliktu – v Podněstří. V roce 2003 připravil poměrně známé „Memorandum Kozaka“, kterým se z malého Moldavska měla stát federace, jehož subjekty měly dostat široká práva a kompetence, kterými by se Moldavsko de facto dostalo pod plný vliv Moskvy. (Memorandum ale nakonec paradoxně odmítl podepsat tehdejší moldavský prezident Voronin, který byl považován za proruského).
Po poslední rošádě ve vládě si prezident Putin vzal Kozaka zpět do své administrativy, kde má funkci zástupce jejího šéfa.
A právě dnes (úterý 11. února) Putinův mluvčí potvrdil, že Kozak se oficiálně stává hlavní osobou, která na ruské straně bude zodpovídat za jednání s Ukrajinou. Došlo tak k odsunutí Vladislava Surkova (je na sankčním seznamu EU a USA), který je považován za hlavního architekta a stratéga ruského vměšování na východě Ukrajiny.

Co tedy dnešní jmenování na obou stranách znamenají?

1) Ukrajinsko-ruská vyjednávání se dostávají pod přímou kontrolu obou prezidentů, jejichž nejbližší spolupracovníci, kteří budou zastávat nejvyšší pozice v jejich administrativách a kteří povedou přímá jednání. Tomu tak dříve nebylo. Na ukrajinské straně dochází k dalšímu odsunu do pozadí ministerstva zahraničních věcí právě ve prospěch prezidentské kanceláře.
2) Na jedné straně máme nezkušeného Andrije Jermaka, který povede jednání s ostříleným a zkušeným Dimitrijem Kozakem. Nicméně, Jermak, který už dříve s Kozakem jednal (například ohledně výměny zajatců), o Kozakovi tvrdí, že se s ním dají vést produktivní a věcná jednání.
3) Oba prezidenti mají svůj zájem na možném „průlomu“ v jednáních. Zelenskyj, jehož popularita v únoru poklesla na 49% z předchozích 63% ví, že většina společnosti si přeje ukončení konfliktu na východě Ukrajiny. (Většina z nich si ale nepřeje dosažení míru za jakoukoliv cenu).
4) Pro Putina je Ruskem vyvolaný konflikt na východě Ukrajiny finančně dost nákladnou záležitostí (náklady na udržování pseudorepublik, náklady na udržování vojenského konfliktu). Navíc by rád dosáhl alespoň částečného zrušení západních sankcí a znovunavázání ekonomických kontaktů s klíčovými západními zeměmi.
5) Dá se tedy očekávat přinejmenším impulz k novým mírovým iniciativám, například ohledně naplňování Minských dohod. Asi ne náhodou dnes ukrajinský prezident řekl, že si dovede představit, že na podzim tohoto roku by se na dnes okupované části Donbasu konaly místní volby, ke kterým dojde po celé Ukrajině. (Velice důležitou a praktickou otázkou zůstává, jak, a zda vlastně vůbec, se dají za půl roku připravit volby podle ukrajinských zákonů a podle mezinárodních standardů tam, kde jsou desetitisícové nelegálně vyzbrojené oddíly pod ruským velením, kde nepůsobí ukrajinské politické strany, ukrajinská média, ukrajinské volební komise, ukrajinské bezpečnostní složky, kde bude velký zmatek ve volebních seznamech, atd.).

Ukrajinský prezident to bude v případě nových mírových iniciativ na rozdíl od ruského kolegy v poměrně těžké situaci a to nejen doma, ale i v zahraničí, kde je cítit značná únava z „ukrajinské krize“ a odkud proto bude sílit tlak na Ukrajinu, aby se konečně s Ruskem dohodla.
Nejtěžší to bude mít Zelenskyj doma, s domácí opozicí a odporem značné části obyvatel k jakýmkoliv dohodám a ústupkům Rusku. Během dneška už zazněla celá řada výhrad a obav spojených s novými personáliemi vyjednavačů a možnými novými ukrajinsko-ruskými dohodami.

Hlavní výhrady a obavy by se daly stručně shrnout takto:
1. Rusko nyní v žádném případě nemění svoji politiku vůči Ukrajině, jejíž cíl zůstává stejný: zabránit dalšímu sbližování Ukrajiny s EU a NATO a získat nad ní zpět kontrolu. Mění se jen vyjednavač, vyjednávací taktika a vyjednávací způsoby;
2. Řada předních expertů a osobností, jakými je například v Rusku dříve vězněný režisér Oleh Sencov, tvrdí, že Putinovi se nesmí věřit a že jakákoliv vstřícná gesta a návrhy ze strany Ruska jsou jen pastí;
3. Zatímco prezidentu Putinovi jde o geopolitické strategické zájmy (posílení pozice Ruska, získání Ukrajiny pod svůj vliv), prezident Zelenskyj pro to, aby dosáhl vůle většiny (mír na východě) a tím i pro sebe větší popularitu, může obětovat strategické zájmy Ukrajiny (euroatlantická integrace). Existují proto obavy, zda a jak budou případná navrhovaná řešení výhodná i pro Ukrajinu jako takovou;
4. Rizikem pro domácí politický vývoj uvnitř Ukrajiny bude už jen existence jakýchkoliv „mírových“ iniciativ a návrhů (ohledně voleb na kupovaných územích, otázka kontroly vnější hranice), protože vyvolají zcela jistě bouři v ukrajinské politice a i ve veřejnosti. Dojde tak k dalšímu vnitřnímu rozpolcení a rozhádanosti ukrajinské společnosti, oslabení vnitřní jednoty Ukrajiny, což zase bude hrát do karet Ruska, i když k realizaci nových návrhů nakonec třeba vůbec nedojde.
5. Ať už jednání dopadnou jakkoliv, pro Rusko bude každý scénář vývoje přínosný a pokaždé to bude na úkor Ukrajiny.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy