Nový Bydžov: lidská práva pod kopyty koní

13. 03. 2011 | 01:43
Přečteno 27790 krát
Byl zásah policistů proti Romům a odpůrcům neonacismu přiměřený?

Kostel svatého Vavřince a hlídka na koních
Kostel svatého Vavřince a hlídka na koních


Tento příběh začal ještě dříve, než se v sobotu ráno 12. března začaly do Nového Bydžova sjíždět skupinky pravicových extremistů, aby se prošly ulicemi, kde bydlí převážně Romové a přinesly tam strach. Náš příběh začal ještě dříve, než se v Novém Bydžově sešlo 51 starostů, aby diskutovali o taktice „jak na sociálně nepřizpůsobivé“ (řečeno termínem zavedeným starostkou Chomutova Ivanou Řápkovou namísto korektnějšího termínu „sociálně vyloučení“) a dohodli se na „Prohlášení starostů“. Jeho obsahem byl návrh represivních opatření, která měla vstoupit do soukromého života všech občanů bez výjimky, nikoliv jen sociálně vyloučených. Náš příběh začal tehdy, kdy starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS) oproti dosavadnímu směřování města k integraci sociálně vyloučených vsadil pouze na pranýřování a represe sociálně slabých. Místo zařazení města do vládní Agentury pro sociální začleňování v romských komunitách našel snadnou zkratku k rychlým politických bodům.

Když v listopadu loňského roku v Novém Bydžově recidivista a „poloviční“ Rom znásilnil jednadvacetiletou dívku, starosta ve svém prohlášení označil za viníky brutálního zločinu „cikány“. Ve svých prohlášeních starosta nerozlišuje mezi „spořádanými“ rodinami Romů-starousedlíků a nově příchozími „problémovými“ rodinami a hází všechny do jednoho pytle, ačkoliv nárůst nenávisti jedné skupiny obyvatel vůči jiné kriminalitu ve městě nemůže vyřešit. Prohlášení starosty místní obyvatele ještě více znesvářilo a posílilo protiromské nálady.

Proto není divu, že do Nového Bydžova zavítali pravicoví extremisté, jejichž taktikou už od konfliktu na litvínovském sídlišti Janov je úsilí o získání sympatií a podpory místního obyvatelstva v problémových lokalitách.

Vítejte v Novém Bydžově!
Vítejte v Novém Bydžově!


Tito extrémisté se pomocí pochodů převážně romskými vyloučenými lokalitami prosazují ve veřejném životě a usilují o vstup do politiky. Snad nejaktivnější a nejznámější subjekt této skupiny je krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), pohrobek rozpuštěné Dělnické strany. A právě tato strana svolala na sobotu 12. března 2011 demonstraci do Nového Bydžova, údajně na žádost místních obyvatel a přes výzvu starosty, aby do města nejezdili. Přidalo se k ní i nelegální Hnutí autonomních nacionalistů. Podle slov přítomného předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky se do svolávání demonstrace DSSS na svých internetových stránkách aktivně zapojila i další ultrapravicová a neonacistická uskupení včetně Národního odporu. Tyto extrémní protiústavní činnosti a vzájemné propojení aktivit byly jedním z důvodů zákazu někdejší Dělnické strany. Podle Lišky to bylo rovněž dostatečným důvodem pro zákaz nynějšího shromáždění ještě před jeho konáním nebo pro jeho rozpuštění v průběhu konání. Nic z toho ale vedení radnice v Novém Bydžově neučinilo. Pochod pravicových radikálů povolilo a neukončilo toto nelegální shromáždění ani v jeho průběhu, když Ondřej Liška podal oznámení na místním oddělení Policie ČR. Policie naopak velmi tvrdě zakročila proti skupině Romů a odpurců nacismu, kteří extremistickému pochodu stáli v cestě.

Ulice v Novém Bydžově vypadají jako za války
Ulice v Novém Bydžově vypadají jako za války


Ale podívejme se na novobydžovské události popořadě.

Kromě pravicových radikálů ohlásili shromáždění na 12. března i Romové a vznikla výzva „Nový Bydžov není sám“. K výzvě se přidaly nevládní organizace včetně občanského sdružení Romea, lidskoprávní aktivisté, politici, členové Strany zelených, hosté za zahraničí a další sympatizanti.

Celkem se ve městě sešlo na tři sta lidí s jednotným názorem, že „protest proti neonacismu a rasismu je přirozený společenský postoj a povinnost každého slušného člověka“. Na shromáždění byla pozvána i nová vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Nový Bydžov není sám!
Nový Bydžov není sám!


Dělnická strana sociální spravedlnosti si naplánovala trasu pochodu ulicemi, kde bydlí mnoho romských rodin, například i uličkou Na Šarlejích, kde celé drama později vyvrcholilo policejním zásahem, v němž těžkooděnci na koních a se štíty rozehnali odpůrce neonacismu s použitím obušků a dělobuchů. Většina romských rodin z této lokality v obavách z pogromu již o několik dnů dříve odvezla své ženy, děti a starší lidi z města k příbuzným. Napětí ve městě by se dalo krájet.

Z romských rodin zůstali jen muži
Z romských rodin zůstali jen muži


V sobotu 12.března na přijíždějící do Nového Bydžova již od rána čekala policejní kontrola. Zastavila nejen autobusy, které pro příznivce vypravila Strana zelených, ale i auto, které řídil někdejší ministr pro lidská práva, Michael Kocáb. Hned ráno část prodejců v Novém Bydžově uzavřela obchody a výlohy zajistila dřevenými deskami. Jen v několika málo prodejnách byli návštěvníci města, včetně těch holohlavých, vítáni. Ulice sedmitisícového města byly vylidněné.

Romové a občané podporující výzvu Nový Bydžov není sám! se shromažďovali do průvodu u fotbalového hřiště. Sešli se zde například bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb, ústecký herec Achab Heidler, předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička, německý novinář a sociolog Markus Pape, členové Strany zelených, členové České pirátské strany a mnoho dalších…

Achab Heidler
Achab Heidler

Ústečtí zelení
Ústečtí zelení


Organizátoři akce Miroslav Brož a Drahomír Radek Horváth těsně po jedenácté hodině oznamují, že průvod je zrušen a místo něj proběhne náboženské shromáždění, protože nepodléhá ohlašovací povinnosti a průvod se může se ubírat libovolným směrem.

Farářka Církve československé husitské Mgr. Michaela Kajlíková, Miroslav Brož a Drahomír Radek Horvath
Farářka Církve československé husitské Mgr. Michaela Kajlíková, Miroslav Brož a Drahomír Radek Horvath


Shromážděných se ujala farářka Církve československé husitské Mgr. Michaela Kajlíková a vede průvod do centra města k nedalekému katolickému kostelu svatého Vavřince.

V čele průvodu Čeněk Růžička
V čele průvodu Čeněk Růžička


Po 200 metrech pokojný průvod zastavila policie, aby prověřila, zda smí pokračovat dále jako církevní shromáždění. Farářka Michaela Kajlíková zahajuje společnou modlitbu, pak si lidé v průvodu podají ruce a vytvoří lidský řetěz, symbolizující svornost a společný odpor proti zlu.

lidský řetěz symbolizuje svornost a společný odpor proti zlu
lidský řetěz symbolizuje svornost a společný odpor proti zlu


Hodinu trvající vyjednávání s tajemnící městského úřadu dopadlo úspěšně.



Kolem poledne procesí dorazilo ke kostelu a začalo se modlit. Mezitím první skupinky pravicových radikálů s vlajkou DSSS směřují k Masarykovu náměstí poblíž kostela sv. Vavřince. Z blízkosti několika metrů sledují církevní shromáždění Romů a odpůrců neonacismu, ozývají se urážky konkrétních osob.

null
null


Mezi modlícími se a extremisty stojí bariéra policistů.

null
null


Krátce po poledni farářka Michaela Kajlíková ukončila církevní shromáždění, oznámila to městskému úřadu a v čele průvodu se vydala zpět na shromaždiště. V ulici převážně romských domů Na Šarlejích, kudy měl vést pochod extrémistů, se většina účastníků procesí rozhodla zůstat a zablokovat ji, aby tudy pochodující extrémisté nemohli projít. Společně s Romy zůstala v ulici Na Šarlejích většina účastníků průvodu, včetně obou exministrů pro lidská práva, předsedy a příznivců Strany zelených a Pirátské strany. Přidali se i radikálové - zástupci antifašistické skupiny Antifa.

V těchto chvílích na Masarykově náměstí začíná projev předsedy DSSS Tomáše Vandase. Policie ho požádala, aby DSSS změnila trasu průvodu a šla jinudy než ulicí Na Šarlejích, kterou blokují Romové a odpůrci fašismu. Vandas žádost odmítl a trval na původní trase.
Romové ale byli rozhodnutí nenechat pochodovat extremisty pod okny svých domovů. Jeden z organizátorů Drahomír Radek Horváth prohlásil, že to tak učiní i za cenu občanské neposlušnosti.

null
null


Skoro hodinu pokojný dav vytvářel blokádu z vlastních těl na trase očekávaného pochodu neonacistů. „Černí, bílí, spojte síly,“ skandovaly zhruba dvě stovky lidí.
Antikonfliktní týmy se pokoušejí přesvědčit demonstranty, aby trasu pochodu DSSS opustili. Lidé jsou ochotni se dopustit přestupku s tím, že kousek od nich na náměstí se skandují protiromská a rasistická hesla, která jsou mnohem více než přestupek, neboť porušují samotnou ústavu.

null
null


K obratu dochází, když na scénu vstupuje předseda Strany zelených Ondřej Liška. Oznamuje starostovi města Pavlovi Loudovi, že disponuje informacemi, podle kterých se na svolání shromáždění DSSS podílelo i hnutí nelegální Národní odpor, což je patrné z obsahu jejich webových stránek. Shromáždění DSSS dle Ondřeje Lišky je protiústavní, neboť podněcuje k rasové nesnášenlivosti a násilí vůči skupině osob. Ondřej Liška požádal starostu, aby z těchto důvodů shromáždění ukončil. Starosta poukázal na ukázněnost účastníků povoleného shromáždění na Masarykově náměstí a v obsahu jejich projevů ani ve smyslu průvodu neviděl nic, co by ho vedlo k pokynu průvod DSSS zakázat.

null
null


Šéf zelených se nevzdával a vyvolal jednání s velitelem policejného zásahu Petrem Krásou.

null
null


Zdálo se, že velitel zásahu má větší pochopení pro naše argumenty a proto navrhl podání oficiálního oznámení na místní oddělení policie. Dle velitele zásahu by pak vznikla možnost pochod DSSS, který se ještě nevydal z náměstí do ulic města, rozpustit. Ondřej Liška, Michael Kocáb a Džamila Stehlíková se okamžitě vydali na nejbližší policejní oddělení podat oznámení, na základě kterého by pak bylo možné krajně pravicový mítink rozpustit.

null
null


Jen pár minut poté, co Ondřej Liška a oba exministři vkročili do policejní budovy s podnětem k rozpuštění pochodu DSSS, policie bleskově zasáhla a velmi tvrdě rozprášila protinacistické shromáždění. Po jedné výzvě k rozchodu policisté pobídli koně ke klusu a najeli do demonstrantů. Strážníci na koních rozdávali rány dlouhými obušky.

null
null


Těžkooděnci použili dělbuchy. Přiotrávení a zmatení demonstranti byli pak namátkově zatýkáni. Dle očitých svědectví rychlost a brutalita zásahů všechny zaskočila. Minimálně desítka účastníků vyprávěla o ráně obuškem nebo „srážce s koněm“, jak eufemisticky lze pojmenovat situaci, kdy jezdec najede na sedícího člověka, který nemá dostatek času se zvednout a utéct. Minimálně tři lidé byli ošetřeni pro zranění, rovněž způsobená koňmi. ¨

null
null


Zprávu o tomto neočekávaném brutálním zásahu se dozvídáme na policejní služebně a okamžitě se vydáváme zpět do ulice Na Šarlejích. Pozdě, ulice je liduprázdná. Demonstranti byli vytlačeni do vedlejší Havlíčkovy ulice tak, aby se uvolnila cesta pro průvod Dělnické strany sociální spravedlnosti. Stačíme ještě předat kopii oznámení předaného policii veliteli zásahu Petru Krásovi. Slibuje, že uvidí, co s tím ještě půjde udělat a mizí směrem k Masarykově náměstí. Víckrát jsme ho už neviděli.

Po několika minutách ulici vedoucí z náměstí zaplňuje pochod příznivců DSSS. Za skandování hesel „Čechy – Čechům“ či „Stop černému rasismu“ vydávají se po oznámené trase, kterou policie před chvilkou vyčistila od Romů a antifašistů.

null
null


Průvod chrání četné zástupy těžkooděnců, daleko početnější než při předcházejícím romském průvodu.

null
null


Starosta Nového Bydžova později na radničním webu průběh policejního zásahů pochválí: „Policie ČR prokázala perfektní připravenost, průvod řádně oznámeného shromáždění DSSS doprovodila. Vysokým početním i technickým nasazením byl po celou dobu konání shromáždění i bezprostředně po jeho skončení veřejný pořádek ve městě ochráněn.“ Naopak, zásah policie považují za brutální a neadekvátní Ondřej Liška nebo Drahomír Radek Horváth, který se chystá podat podnět k prošetření přiměřenosti zákroku policie.
Smutnou tečkou za touto sobotou bylo střetnutí, při kterém tři Romy napadlo 13 příznivců DSSS. Jeden z napadených Romů po kopání a úderech do hlavy upadl do bezvědomí a byl převezen do nemocnice s otřesem mozku. Předseda Dělnické strany sociálně spravedlnosti Tomáš Vandas oznámil, že je s akcí své strany spokojen.

null
null


Fotografie: autorka
Fotografie ze zásahu: G.Hrabáňová






Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy