Drogy: trestat nebo léčit?

02. 06. 2011 | 22:29
Přečteno 6067 krát
Globální komise pro drogovou politiku složená z někdejších významných postav světové politiky, včetně bývalého šéfa OSN Kofiho Annana či někdejšího generálního tajemníka NATO Javiera Solany, ohromila svět prohlášením, že represe selhaly a problém drog nevyřeší.

Komise doporučuje radikálně změnit protidrogovou politiku – místo kriminalizace a trestů pro uživatele drog – doporučuje upřednostnit prevenci, léčbu a ochranu lidských práv drogově závislých. Tato komise dále slibuje, že protidrogová politika, založená na nabídce pomoci a léčby, bude účinnější než ta represivní, která přes veškeré vynaložené prostředky a tisíce zmařených životů, prozatím nevedla ke kýženému vymýcení drog.

To, že represivní protidrogová politika je ve slepé uličce, odborníci komise demonstrují na základě zevrubných analýz. Podle statistik Organizace spojených národů užívání opiátů vzrostlo od roku 1998 do roku 2008 o 35 procent, užívání kokainu o 27 procent a spotřeba marihuany o 8,5 procenta. Proto se musí zvolit jiná strategie. Měkké drogy, především marihuana, by se podle Globální komise měly legalizovat. Pro Českou republiku není toto téma nové. Léčebné konopné produkty v Česku získávají na oblibě. Průvodu Million Marihuana March v květnu 2010 na podporu dekriminalizace konopí a jeho uživatelů se zúčastnilo přes 12 tisíc lidí. Podle nového českého trestního zákoníku se snížila trestní sazba pro přechovávání konopných drog v množství větším než malém. Pokud se týče tvrdých drog, tam se naopak trestní sazba zvýšila, což odráží i vyšší míru jejich společenských a zdravotních rizik. Ani členům Globální komise pro drogovou politiku nejde o dekriminalizaci obchodu s tvrdými drogami, ale o dekriminalizaci uživatelů drog. Závislost na drogách je nemocí s celou řadou sociálních a psychologických příčin, a závislí lidé by měli bojovat se svou chorobou nikoliv ve vězení, ale ve zdravotnických zařízeních za pomocí lékařů. „Jsou to pacienti, ne zločinci“ – píše se ve zprávě.

Dle zprávy Globální komise pro drogovou politiku kriminalizace drog má mnoho negativních dopadů na veřejné zdraví. Obavy z postihu nutí osoby užívající drogy vyhýbat se zdravotní péči a léčbě, což ohrožuje nejen je, ale celou společnost. Tak například uživatelé drog, sdílející injekční stříkačky, jsou ohroženi celou řadou krví přenášených chorob – především infekční žloutenkou a HIV/AIDS. Zatlačení drogově závislých do ilegality vede k lavinovitému nárůstu nových případů infekce, včetně HIV/AIDS.

Naopak, pokud drogově závislí nejsou v ilegalitě, ale v léčbě, přináší to užitek a chrání to před riziky celou společnost. Programy harm-reduction („snižování rizika“) včetně výměny stříkaček a podávání léků, nahrazujících opiáty, zabraňuje přenosu infekce použitými stříkačkami, vede k výraznému snížení počtu nových případů HIV, otevírá prostor pro prevenci a léčbu drogově závislých, snižuje počty závislých osob a úmrtí v důsledku předávkování. Substituční léčba osob závislých na opiátech podáváním náhradních látek, je vysoce účinná, snižuje riziko kriminality přenosu nakažlivých chorob, především HIV mezi toxikomany, a dále do společnosti. V Česku se používají metadon a buprenorfin v přípravcích Subutex a Suboxone. Zdravotní benefity substitučních programů jsou evidentní: nepřenáší se HIV, ani další infekce, snižuje se jejich hrozba pro veřejné zdraví, klesá kriminalita včetně kriminality na trhu s drogami.

Odmítavé postoje veřejnosti a velmi nízká tolerance k lidem, závislým na drogách a alkoholu, jsou důvodem k využití hesel podporujících represivní drogovou politiku. Například během komunální volební kampaně Městské části Praha 5 v roce 2010 přišli kandidáti ČSSD s heslem „Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami.“ Problém těchto politiků spočívá v tom, že kromě hesel nemají žádný konkrétní plán, jak proti drogám efektivně bojovat. Represivní drogová politika ve skutečnosti hrozby pro veřejné zdraví znásobuje.

Proč represe nepomáhají, ale spíše škodí? Uvedu jeden odstrašující případ za všechny, kdy represe zažehly největší epidemii HIV/AIDS na našem kontinentu. V Rusku jsou zakázány programy harm-reduction (snížení rizika), především podávání léků nahrazujících opiáty injekčním uživatelům drog. Je tam naprosto nedostatečná výměna injekčních stříkaček a jehel. Podle názorů ruských zákonodárců jsou tyto programy pro uživatele drog zdravotně škodlivé a hlavně morálně závadné, protože jen podporují šíření drog a vytváří smířlivý postoj veřejnosti k tomuto společenskému zlu. Morální odsudek a populistická hesla byly silnější než argumenty odborníků a výsledky zahraničních studií. A tak peníze ruských daňových poplatníků putují na věznice a represe drogově závislých, zatímco naprosto chybí zajištění potřebné abstinenční léčby či prevenci.

Za tyto politické chyby platí celá společnost. Důsledkem absence programů výměny stříkaček nebo substituce opiátů došlo k hrozivé expanzi HIV/AIDS mezi injekčními uživateli drog. Týká se to nejen Ruska, ale i dalších postsovětských států – především Ukrajiny a zemí Pobaltí. V regionech od východní Evropu až po střední Asii nyní žije přibližně 1,4 milionů HIV pozitivních osob. Dvě třetiny nových případů HIV pozitivity v těchto zemích jsou mezi injekčními uživateli drog. Na Ukrajině 60 % injekčních uživatelů drog jsou HIV pozitivní, a v Rusku téměř 40 %. Stejné chyby – tj. zákazu programu výměnných a substitučních programu snížení rizika, se dopustilo i Thajsko, kde již promořenost HIV mezi injekčními uživateli drog převyšuje 40 %. Pro porovnání – v České republice, kde programy harm-reduction úspěšně běží od pádu železné opony, je promořenost HIV u uživatelů drog pouze 0,12 %.

V Rusku a na Ukrajině vysoký výskyt HIV nezůstává jen ve skupině drogově závislých, ale šíří se dál – mezi partnery toxikomanů, a následně i do zbytku společnosti. Je to fakt, který ani nás nemůže ponechat lhostejnými. Jde o země, odkud pochází značná část cizinců pobývajících v České republice, proto jejich situace může být rizikem i pro situaci u nás. Podle studie Centra adiktologie Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze z roku 2008, představuje imigrace ruskojazyčných injekčních uživatelů drog významné riziko pro veřejné zdraví, neboť promořenost HIV a infekční žloutenkou je v prostředí toxikomanů ze zemí východní Evropy podstatně vyšší.

Globální komise jmenovala několik zemí, které by mohly jít příkladem ostatním vládám: pochváleny byly Švýcarsko, Velká Británie nebo Nizozemsko, kde soustavně klesá počet uživatelů tvrdých drog, kriminalita spojená s jejích užíváním a výskyt HIV u injekčních uživatelů drog dosahuje jen jednotek procent. Stejně by komise mohla jmenovat i Českou republiku, kde je výskyt HIV u drogově závislých hluboko pode jedním procentem. Česko je dobrým příkladem státu s rozvinutou sítí nízkoprahových zařízení, poskytujících služby harm-reduction injekčním uživatelům drog, a proto se vyznačuje velmi nízkým výskytem infekčních chorob mezi injekčními uživateli drog.

Je dobře známo, že bourání tabu a zažitých předsudků – včetně represivní politiky vůči drogám – může stát leckterého politika jeho kariéru. Proto klobouk dolů před odvahou někdejších prominentů světové politiky z Globální komise pro drogovou politiku, kteří prozradili světu, že v boji proti drogám represe selhávají a potenciál prevence, léčby a programu redukce rizik není dostatečně využit.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy