Zelení budou mít v čele strany muže a ženu

12. 12. 2011 | 01:31
Přečteno 3143 krát
Na sjezdu strany zelených těsně neprošel návrh dvou stranických předsedů – muže a ženy. Dvojice muž plus žena přesto povede stranu od roku 2012, a to z pozice předsedy a prvního místopředsedy.



Zelení se o víkendu sešli v Pardubicích na svém sjezdu. Navrhli kroky jak vzdorovat krizi a změnili své stanovy. Nově v čele strany mají stanout bok po boku muž a žena. Sice nikoliv jako spolupředsedové (tak zněl původní návrh), ale jako předseda a první místopředseda.

Přitom chybělo málo – kolem desítky hlasů – k tomu, aby v čele zelených rovnoprávně stanuli dva lidé, muž a žena v pozici spolupředsedů. Byla by to v dějinách českých stran první dvojice na vrcholu stranické pyramidy. Tento model už úspěšně funguje u zelených v mnoha zemích, například v Německu nebo v Evropské straně zelených.

Na první pohled bylo smyslem tohoto návrhu posílit zastoupení žen na stranické špičce, motivovat a aktivovat ženy ve straně, přinést do nejužšího vedení ženskou zkušenost a ženský pohled na svět. Je to tak, ale v zamítnutém návrhu šlo o více než o genderový princip. Šlo o nové pojetí vrcholné politické moci ve straně, která by již nebyla soustředěna v rukou jednoho člověka, ať již muže nebo ženy, ale byla rozdělena mezi dva předsedy. Právě proto nezískal tento odvážný návrh na spolupředsednictví muže a ženy podporu stávajícího vedení strany. Předsednictvo strany zelených v čele s Ondřejem Liškou podpořilo měkčí variantu návrhu nezasahující do struktury stranické mocenské pyramidy. Muž a žena musí být v pozici předsedy a prvního místopředsedy strany.

Ženský prvek ve vedení strany byl sice posílen, ale mnoho řadových členů zelených bylo tímto usnesením zklamáno. „Místopředsedkyně není totéž co spolupředsedkyně“, znělo v kuloárech. „Nejedná se o rovný, ale o hierarchický vztah.“ Delegování moci na více osob mělo být pojistkou před jejím zneužitím, symbolem kolektivního, demokratičtější řízení strany. Proč zeleným na těchto principech tolik záleží?

Politika bez celebrit

Strany zelených ve všech zemích světa spojuje snaha o posílení maximální participace občanů na rozhodovacích procesech – kroky politiků by měly být odrazem názorů a potřeb většiny, nikoli hrstky mocných v exekutivě. To, že princip řízení „zezdola“ funguje, dokazuje celá řada úspěšných podniků, v nichž řadoví se zaměstnanci podílejí na vedení podniku, jsou si rovní a mají podíl na zisku.

Stejný princip maximální participace na rozhodování se snaží zelení uplatňovat i uvnitř vlastních stran. Návrh dvouhlavého vedení odkazuje k nejlepším tradicím antické demokracie Římské republiky, v jejímž čele stáli dva každoročně nově zvolení konzulové. V moderní politice ne-zelených partají to však neplatí, tam to nabourává vžité „říšské“ rozdělení moci: silný a charismatický vůdce vede stranu a straníky, formuluje vizi, vyjednává, komunikuje s novináři a veřejnosti a stává se „tváři“ strany.

Přitom zelení v zemích, kde funguje spolupředsednictví muže a ženy, tím dávají najevo nejen hodnotu paritního zastoupení mužů a žen v politice, ale i jiné pojetí politické moci. Odmítají striktní hierarchii a autoritativní vedení „shora“. Chtějí každého člena aktivovat a zapojit do stranického života, chtějí dělat politiku „zezdola“. Šanci by měli dostat každý a každá, moc předsedy a nejužšího vedení strany je omezena celou řadou mechanismů – nejen spolupředsednictvím, ale i kolektivním vedením, zákazem kumulace funkcí a jejich častou rotací, transparentností rozhodování, rovným zastoupením v orgánech strany mužů a žen a co nejširší účastí členů na rozhodování.

Strany zelených, fungující na těchto principech, mluví mnoha hlasy a stávají se stranami mnoha tváří místo toho, aby byli stranou jednoho muže, která stojí a padá s jeho reputací.

Zelená politika – moc pro všechny

Jedním z nejhorlivějších zastánců „vícehlavého“ způsobu vedení zelených byl Derek Wall, někdejší „spolumluvčí“ strany zelených Anglie a Walesu. Výraz „spolumluvčí“ byl v anglické straně zelených používán místo někdejšího termínu „chairman“ - předseda, protože měl podtrhnout, že ve straně rozhodují členové, nikoliv předseda. Mluvčí má za úkol pouze tlumočit postoj svého členstva.

Když angličtí zelení vyhlásili referendum k návratu modelu jednoho předsedy či hlavního mluvčího místo dosavadních dvou – muže a ženy – Derek Wall prohlásil, že nosit jméno „vůdce“ je trapné, jako kdyby hlava strany byl pastýř, a členové jeho ovečky. Varoval před tím, že politické strany přitahují lidí, toužící po slávě, kariéře a moci, což je nebezpečné pro společnost. „Co je moc?“ prohlásil doslova. „Nemůžete si na ní sáhnout ani ji ochutnat. Občas si myslím, že smrdí jako bohatství nebo odpadní vody… Hromadění moci na jednom místě je stejné jako hromadění peněz na mnohamilionovém bankovním účtu, je to práce lakomce či sebou posedlého fanatika. Zelená politika je o tom dát moc všem.“

V zavedení institutu dvou mluvčích místo jednoho předsedy viděli britští zelení pojistku proti přílišné centralizaci moci a kultu osobnosti. Z úst některých členů zaznívala varování o zhoubném vlivu moci v duchu Tolkienova příběhu o Prstenu moci, který musel být zničen jako zhmotnění veškerého zla. Ideální zelená strana byla popisována jako neporazitelná mnohohlavá Hydra, které naroste nová hlava v okamžiku, když je nějaká useknuta, například v souboji s nelítostnými medii.

Naopak, silný vůdce ve straně zelených se nezbytně vystavuje neustálým útokům aktivistů a zastánců radikální demokracie, čímž strana ztrácí mnoho energie ve vnitřních sporech a posléze i sympatie voličů. Není náhodou, že parlamentní angažmá zelených v ČR silně narušili vnitrostranické spory, jejichž rozbuškou byla silná pozice tehdejšího předsedy strany Martina Bursíka. Tento charismatický politik podcenil sílu protitlaku, který vyvíjeli aktivističtí členové strany, toužící po větším podílu na moci a rozhodování, než umožňovaly stranické stanovy. Stranu opustila řada jejích členů a příznivců, kterým nestačila pozice pouhých „následovníků“ vedení strany, jejichž hlas nebyl dostatečně slyšet.

V čele jen jeden (jedna)

Snaha prosadit dvojhlavé nebo skupinové vedení zelených je snahou lépe ochránit stranu před autoritativními postupy a zakotvit styl vedení, který by ve větší míře motivoval a inspiroval, než nařizoval a rozkazoval. Vzhledem k nedostatečným zkušenostem jde o experiment, který má sice hluboký hodnotový základ podpory participace, ovšem ne vždy ideálně fungoval v praxi a znemožňoval rychlé rozhodování a manévrování v souboji s politickými soupeři. Řada německých zelených, kde model muže a ženy v čele strany úspěšně funguje, přiznává, že zdaleka není všelékem na mocenské spory. Naopak, vážný rozpor ve dvojicí spolupředsedů může být pro stranu fatálním.

Před několika léty v referendu anglických zelených zvítězil návrh návratu od dvou spolumluvčích – muže a ženy - k jednomu hlavnímu mluvčímu. Důvodů, proč se zelení z Anglie a Walesu vrátili k tradičnějšímu způsobu vedení strany, bylo více a moc se nelišily od důvodů, proč ani čeští zelení ve svých stanovách nezakotvili spolupředsednictví muže a ženy.

Vedení českých zelených se drželo názoru, že nejen média, ale společnost potřebuje osobu, která stranu reprezentuje. Media a veřejnost rádi komunikují nikoliv s abstraktními idejemi a názory, ale s konkrétními lidmi, kteří tento názorový proud ztělesňují. Lidé se rychleji ztotožní s reálnými osobnostmi z masa a kosti než s holými myšlenkami. Nechtějí mnohohlavou hydru, chtějí „stranu s lidskou tváří“, političku či politika, který nejen tlumočí názory stranického členstva, ale také jménem strany vyjednává a přebírá zodpovědnost za svá rozhodnutí. Pokud jménem strany po každé mluví někdo jiný, strana se stává pro voliče méně čitelná a méně atraktivní. Česká politika zůstává velmi personalizována a politické souboje se odehrávají nikoliv mezi idejemi, ale mezi lidmi.

I když zelení neschválili spolupředsednictví muže a ženy, došlo k výraznému posílení genderové rovnosti ve straně. Zakotvení povinných kvót pro třetinové zastoupení žen na kandidátkách a v orgánech strany určitě přidělá práci mnoha stranickým organizacím při sestavování kandidátek, ale zároveň zvýší počet žen v politice, především na komunální úrovni. Povinnost obsadit pozici prvního místopředsedy strany osobou opačného pohlaví lze vnímat jako měkčí variantu mít jak muže, tak ženu na vrcholku stranické mocenské pyramidy a je pro českou politickou scénu průkopnickým krokem. Naopak vize dvojího předsednictví muže a ženy v čele zelených se poněkud vzdálila. Pro změny stanov v budoucnu bude zapotřebí nikoliv nadpoloviční, ale dvoutřetinová většina delegátů sjezdu. I tak prosazování zásad rovnosti mužů a žen může sloužit inspirací nejen pro jiné politické strany, ale pro celou společnost, kde více než padesát procent tvoří ženy. Měly by mít odpovídající podíl na rozhodování.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy