Turecko na křižovatce

01. 06. 2013 | 23:06
Přečteno 4258 krát
Protesty proti autoritativní a fundamentalistické vládě jsou dalším krokem země do Evropy

"Demokracie v ulicích" po turecku


Už několik dnů probíhají v tureckých městech, včetně Istanbulu a Ankary, demonstrace proti vládě Recepa Erdoğana a jeho straně. Rozbuškou byl neobvykle brutální zásah policie proti lidem, pokojně demonstrujícím za zachování zelené rekreační zóny v centru Istanbulu, která měla ustoupit stavbě nákupního centra. Policie použila proti demonstrantům vodní děla a slzný plyn, zranila přes tisíc lidí. Protest, který se šíří Tureckem, byl zpočátku namířen proti policii, která překročila své pravomoce, ale záhy se proměnil v daleko masivnější vzpouru proti autoritativnímu premiérovi a proti vládě, která prosazuje plíživou islamizaci státní správy, výkonu práva a každodenního života. Ačkoliv 99 % populace Turecka se hlásí k islámu, země má za sebou úspěšný proces modernizace a westernizace, jehož základy položil stále populární a obecně uctívaný reformátor Mustafa Kemal Atatürk (otec Turků). Turecko dnes je moderním státem s parlamentní demokracií a tržně liberální ekonomikou, kde došlo k naprostému oddělení státu a náboženství. Podle ústavy z roku 1924 zůstal islám sice státním náboženstvím, avšak republika je plně sekulární. Nepopulární proislamistické kroky vlády, včetně nedávného výrazného omezení dostupnosti alkoholu a policejní brutalita otevřely cestu bouřlivým projevům dlouhodobé nespokojenosti se způsobem vládnutí a arogancí moci.

Turecký Putin


Současný premiér Recep Erdoğan je dominantní postavou turecké politiky již celou dekádu – je u moci od roku 2002. Kdysi profesionální fotbalista, Erdoğan získal podporu veřejnosti ve funkci starosty Istanbulu v roce 1994. Pak vstoupil do islamistické strany, aby v roce 2001 přestoupil do středopravé konzervativní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), které dnes předsedá. Ve volbách roku 2011 získala strana premiéra Erdoğana úctyhodných 50 % hlasů. Ačkoliv AKP se ve svém programu hlásí k „umírněnému islámu“, sám Erdoğan a většina členů jeho partaje neskrývají daleko fundamentalističtější ambice.

Na jedné straně premiér a jeho vláda plní předvolební sliby: podporují vstup země do EU a prosazuj liberální ekonomické reformy. Na straně druhé tatáž politická garnitura usiluje o návrat některých prvků islámského náboženského práva šaríji do veřejného a soukromého života. Minulý týden parlament bleskově schválil zákaz prodeje a konzumace alkoholu od 22 do 6 hodin. Do dílny tureckého premiéra patřil i návrh na kriminalizaci manželské nevěry, který byl stažen díky kritice z Bruselu. Stejně jako v sekulární Francii, i v Turecku je nošení muslimského šátku hidžábu či nikabu zakrývajícího obličej u žen ve státních institucích a na univerzitách zakázano. Erdoğanova strana usiluje o zrušení tohoto zákazu nejen ve státní správě, ale i v některých sportovních disciplínách, provozovaných na veřejnosti. Manželka premiéra před několika léty si oblékla tradiční muslimský šátek, v kterém se ukazuje po boku svého chotě nejen v každodenním veřejném životě, ale i při událostech, kdy se jedná o reprezentaci státu. Po zpřísnění reklamy na alkohol a zákazu jeho konzumace ve večerních a nočních hodinách se v istanbulských kavárnách začalo rozčíleně vtipkovat o tom, že když to tak půjde dál, další zastávkou bude zahalování žen na veřejnosti a konečnou pak bude… Írán.

Nejde jen o prvky islamizace. Dlouhodobá vláda jedné strany podporuje zpevnění klientelistických sítí a bujení korupce ve vládních strukturách. Navíc autokratický a do sebe zahleděný premiér nekomunikuje s opozicí a malicherně se mstí novinářům, kteří se pokouší o jakoukoliv kritiku. Mediální pokrytí probíhajících nepokojů v Turecku místními novináři je velmi kusé a propagandisticky zdeformováno. V Turecku je cenzurován i Internet. Premiér obvinil z přípravy a organizace masových nepokojů opozici. Možná nejsou daleko od pravdy kritici, kteří srovnávají Erdoğana s ruským prezidentem Putinem.

Do parlamentu se v roce 2011 dostaly ještě dvě strany: Atatürková středolevicová Republikanská lidová strana (CHP), která je nyní v opozici a ultrapravicová Strana národního hnutí (MHP). Zbytek několika desítek různorodých stran a hnutí zůstal pod desetiprocentní hranicí volitelnosti do parlamentu. Opoziční CHP chce obrodit Atatürkovu stranu a získat podíl na správě země. Ke svému cílí má ale daleko, zkušený technolog moci Erdoğan, který kontroluje státní média, zatím vycházel vítězem ze všech politických klání. Lídr opozice charismatický Kemal Kılıçdaroğlu, přezdívaný tureckým Gándhím za svůj asketický životní styl, dlouhodobě obviňuje vládu z "diktátorských tendencí" a "omezování svobody".


Turecký most mezi Evropou a Asií


Dalším znepokojivým prvkem vládnutí Erdoğanovy strany je stále hlasitěji se ozývající skepse vůči vstupu Turecka do EU. Na nedávné návštěvě v Berlíně Erdoğan alibisticky prohlásil, že na členství v EU bude Turecko čekat maximálně do roku 2023, kdy Turci oslaví sto let své republiky. Pak s ním Evropská unie už nemá počítat a prohraje – přijde o Turecko. Turecko se pak zaměří jinam – na Blízký východ a Rusko.

Ale již pouhý pohled na dnešní geopolitickou mapu potvrzuje, že Turecko – jak politicky, tak ekonomicky - již do tohoto „východnějšího prostoru“ nepatří, že ho historicky „přerostlo“ a proto jedinou alternativou pro budoucnost této země je Evropa. Připojování Turecka k Evropě je beze sporu běh na dlouhou trať, ale samotná prozápadní orientace Turecka do značné míry utváří její vnitřní a vnější politiku. Znamená to mimo jiného bezpečnější Evropu, stejně tak jako vstup Turecka do NATO odvrátil hrozbu mnoha vážných vojenských konfliktů. Turecko by mělo být mostem mezi Západem a Východem, který transatlanticky orientována Evropa tolik potřebuje.

Postoj ke vstupu Turecka do EU rozděluje nejen evropskou, ale i českou politickou scénu. Vstup islámského Turecka do Evropské unie s křesťanským náboženským základem je snadným terčem pro populistický odpor, hrající na xenofobní a islamofobní strunu. Český prezident Miloš Zeman, který prohlásil, že nesouhlasí s přijetím Turecka za člena EU je příkladem politika, který se jen tak mimochodem vymezuje vůči dlouhodobému a složitému procesu, jehož finále je spolehlivě mimo jeho funkční období. Tak sbírá laciné politické body, aniž by nesl za své výroky jakoukoliv zodpovědnost. To, že Česká republika tradičně podporuje členství Turecka v EU, prezident ČR samozřejmě nezohledňuje, neboť od příchodu na Hrad má vlastní - Zemanovu - zahraniční politiku.

Závěrem se nemohu vyhnout klišé a neprohlásit, že Turecko je na křižovatce. Turecko zůstává jedním z mála případů úspěšné modernizace islámské země. Atatürkovy demokratické ideály jako záruka sekulárního státu a ochrany lidských prav a svobod se stále těší obrovské veřejné podpoře. Aktuální protivládní nepokoje v Turecku jsou důkazem toho, že nehledě na autoritativně, centralisticky a fundamentalisticky smýšlející vládu, turecká společnost je ve skutečnosti pluralistickou a participativní demokracií a proto se nenechá strhnout zpátky.

foto: Zafer KARATAY
foto: Zafer KARATAY

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy