"Šibeničníci" na pranýři

20. 07. 2015 | 02:31
Přečteno 5286 krát
Sluníčková demonstrace proti nenávisti a lžím o uprchlících

Po vzoru středověkých měst připravila strana Národní demokracie Adama B. Bartoše šibenice pro spoluobčany. Prvního července v Praze předvedla veřejnosti tyto nástroje k výkonu hrdelního práva a očistě národa od tak zvaných vlastizrádců na demonstraci proti imigraci, kvótám a za vystoupení z EU. K „vlastizrádcům“ tato extremistická strana počítá českou vládu a všechny, kdo souhlasí s přijetím uprchlíků do České republiky a s členstvím v Evropské unii.

Šibenice na Václavském náměstí
Šibenice na Václavském náměstí

Policie byla průvodem s šibenicemi údajně tak zaskočena, že proti těmto veřejným vyhrůžkám smrtí nezasáhla a příznivcům krajní pravice ještě kryla záda. Naopak proti několika odpůrcům "šibeničníků" velmi tvrdě zakročila. Pod policejní ochranou průvod s šibenicemi prošel až k úřadu vlády. Pak Policie ČR vypracovala odbornou analýzu, podle které nosit šibenice s oprátkami ulicemi měst a vyhrožovat svým odpůrcům „Budete viset!“ je naprosto v pořádku.

Předseda extremistické Národní demokracie Adam B. Bartoš svěřil úvodní slovo k „šibenicové“ demonstraci předsedovi jiné strany - poslanci Tomio Okamurovi. Proslulý populista použil veškerou svou výmluvnost, aby dodal pochodu Bartošovců punc legitimity. Po rozpadu Úsvitu přímé demokracie se chtěl znovu objevit v médiích a trochu zahojit na vděčném tématu protiuprchlické hysterie a nenávisti. Populisty nezajímá, že postupný příchod 1500 uprchlíků z válkou sužovaných oblastí Sýrie či dalších blízkovýchodních nebo afrických zemí neznamená pro Česko žádnou hrozbu a je mezinárodní povinností, které se nevyhneme. Běženci jsou politickým hitem horkého léta 2015. Olej do ohně přilil i prezident Zeman: pozor, mezi uprchlíky jsou prý džihadisté…

Tomio Okamura vrací úder
Tomio Okamura vrací úder

Jistě, porozumět dění na Blízkém východě je poměrně složité. A když k tomu připojíme děsivé mediální zprávy o praktikování práva šaríja a počínání islámských teroristů, nedivme se, že mnoho lidí má iracionální strach ze všech Muslimů. Ze strachu Čechů před neznámým tito politici se rozhodli vytřískat maximální politický kapitál.

Sluníčka proti šibenicím

Po úspěchu šibenicového pochodu tandem Bartoš-Okamura o pár týdnů později svolal další demonstraci proti uprchlíkům a proti EU podle hlesla „Kuj železo, dokud je žhavé“. Sobota 18. července byla vskutku žhavá, teploměry v Praze se vyšplhaly přes pětatřicítku. Ale tentokrát extremisté nepochodili, ačkoliv vsadili na stejnou kartu. Strašili sociálním kolapsem a hordami uprchlíků, kteří se k nám derou po statisících s cílem zlikvidovat naší kulturu. Požadovali generální stávku, demisi vlády a vystoupení z EU, a pak se vydali na předem připravený pochod k Úřadu vlády… Neúspěšně. Zlatým křížem z Václavského náměstí přes Můstek ke Staroměstskému náměstí neprošli. Zabránili jim v tom „sluníčkáři“ a jejich příznivci, účastnici hned dvou akcí proti nenávisti, rasismu a xenofobii na pomoc uprchlíkům.

Only one sun we have...
Only one sun we have...

"Sluníčkáři" byli tenkrát nejen početnější, ale i vytrvalejší. Přehradili extremistům cestu přímo na Můstku. Tentokrát Policie ČR proti nim nezakročila, pouze vytvořila postranní koridory, kudy mohli bartošovci potupně odejít. Pak přece jen došlo k teatrálnímu pálení vlajek EU před prázdným úřadem vlády, ale symbolické naplnění hesla "No pasarán!" ("Neprojdou!") tentokrát znamenalo vítězství „pravdy a lásky nad lží a nenávistí“.

Sluníčkaři
Sluníčkaři

Sluníčkaři a spol.

Spoluzakladatel iniciativy Stop nenávisti a mladý zelený Filip Bořivoj Schneider tvrdí, že se mise „sluníčkářů“ zrodila 1. července, kdy národní demokraté a další pravicoví extremisté s dřevěnými šibenicemi a pod ochranou policie pochodovali Prahou a nikdo se jim nedokázal postavit. V ten den už nešlo o počet uprchlíků, ale o strach, že se „obyčejným populistům jako Okamura vyšplhají po zádech skuteční fašisti“. Podle Schneidera mohou tito lidé v hysterické debatě o uprchlících získat legitimitu.

Filip Bořivoj Schneider
Filip Bořivoj Schneider

Česká společnost by měla na hrozbu neonacismu zareagovat stejně zrale jako společnost německá nebo francouzská. A tak již v den šibenicové demonstrace vznikla iniciativa Stop nenávisti. Varovala, že veřejnou debatu ovládla prostřednictvím několika jedinců a jejich iniciativ atmosféra paniky, zastrašování a výhrůžek. Vyzývala vládu, aby prošetřila vyhrůžky smrtí, pomáhala uprchlíkům a bořila nesmyslné mýty, které je obklopují. Od 1. července se pod výzvou Stop nenávisti podepsalo skoro 11 000 lidí, včetně Elišky Wagnerové, Petra Uhla, Heleny Třeštíkové, Martina C. Putny, Břetislava Rychlíka nebo Tomáše Halíka.

Pergoly místo šibenic!
Pergoly místo šibenic!

Na týž den jako další Bartošova demonstrace bylo svoláno shromáždění na podporu uprchlíků a proti nenávisti - jak jinak, než přes facebook. „Jsme sluníčkáři! Nezapomeňte na žlutou barvu a sluníčka s sebou! České vlajky vítány - I my jsme přece Češi,“ stálo na stránce události. Pořadatelé akce měli žluté reflexní vesty s namalovanými sluníčky. Transparenty se sluníčky měly ukázat solidaritu s běženci.

České vlajky vítány!
České vlajky vítány!

Pohodou, uvolněností, úsměvem, přátelstvím se na první pohled lišili od radikálů, kteří se shlukovali jen několik desítek metrů blíže k soše svatého Václava.

Strach je prý nejhorší kuchař...
Strach je prý nejhorší kuchař...

Svátečně naladěné setkání mělo odblokovat nenávistného válečného ducha mobilizace proti imaginárnímu nepřáteli. Zněla hudba, účastníci vzdorovali horku vzájemným poléváním vodou z konvice. Byly vidět i české vlajky nebo vlajka EU. Nešlo přehlédnout ani zástavu Antify.

V projevech připomínali, že právo na azyl je jedním z mezinárodně ukotvených práv a že je výrazem naší lidskosti poskytnout pomoc těm, kteří prchají před válkou. Ozývala se kritika politiků, včetně ODS - strany, která se dlouhodobě vyznačuje xenofobní rétorikou. Podle organizátorů i vláda k nárůstu xenofobních projevů v české politice buď úplně mlčí, nebo kritizuje velmi opatrná, čímž dává extremistům veliký prostor.

Solidarita je víc než národ...
Solidarita je víc než národ...

Otáčení lodí

Svolavatelka sluníčkové akce Romana Červenková upozornila, že Tomio Okamura již několikrát vybízel, aby se lodě s uprchlíky vracely zpátky tam, odkud vypluly. Nazval uprchlíky nevzdělanými vetřelci s kalašnikovy, což se objektivně nezakládá na pravdě. Připomněla, že s otáčením lodí lidstvo už má zkušenosti. V roce 1939 Američané a Kanaďané u svých břehů otočili loď s necelou tisícovkou Židů, kteří prchali před Hitlerem. Loď se vrátila a čtvrtina těchto židovských uprchlíků byla rukou nacistů připravena o život. Za nevyjasněných okolností zahynul u břehů Ameriky i český továrník Jindřich Waldes. „Ačkoliv jsem muslimka, nestojím zde za všechny! Stojím tady za křesťany, za ateisty, za Židy a také za ty Muslímy… Za Syřany, za Ukrajince, Etiopany a mnohé další národy,“ řekla Červenková.

Mezi sluníčkáři nešlo přehlédnout omladinu některých politických stran – sociálních demokratů, zelených či pirátů.

Mladí sociální demokraté
Mladí sociální demokraté


Mladí zelení
Mladí zelení

Člena TOP 09 Pavla Malinu přivedl na demonstraci do Prahy strach - nikoliv z uprchlíků, ale z obyčejných lidí. Vyprávěl, jak nedávno na dětském hřišti slyšel maminku s kočárkem, která vykládala něco o „střílení čmoudů“. Připadalo mu to otřesné. Pavel Malina má strach, aby naše děti nežili ve státě, kde budou pochodovat nějaké domobrany a esesácké milice budou nahánět muslimy, černochy a sluníčkáře.

Zástupce pirátů promluvil jménem obyčejných lidí, kteří sem utíkají.

Piráti z Václaváku
Piráti z Václaváku

Přál si, abychom byli na jedné lodi a dokázali na ni přijmout i ostatní. Správný pirát prý přijme na palubu kohokoliv…

Člen Strany zelených Šádí Shanaáh poukázal na alarmující fenomén: mnozí extremisté se svým slovníkem velmi šikovně zdánlivě posunují k politickému středu a politici se v obavě o ztrátu voličů zase posouvají směrem opačným. Výsledkem je drsná populistická rétorika plná předsudků, zkratkovitostí a arogantní nelidskosti.

Šádí Shanaáh: bez ohledu na arogantní nelidskost politiků nezoufejte  a nevzdávejte to!
Šádí Shanaáh: bez ohledu na arogantní nelidskost politiků nezoufejte a nevzdávejte to!

Promluvil i evangelický farář Petr Turecký. Připomněl, že přijímat cizince je už ve Starém zákoně prvořadý úkol. To jsou křesťanské hodnoty. V Novém zákoně čteme: „Anděl Hospodinův se ukázal Josefovi ve snu a řekl „Vstaň, vezmi dítě i jeho matku, uprchni do Egypta a buď tam, dokud ti neřeknu, neboť Herodes bude hledat dítě, aby je zahubil…“ Totalitní režimy plodí nešťastné a zoufalé lidé, kteří jsou na útěku. Křesťan je člověk, který uprchlého přijímá bez ohledu na jeho víru, když už ne z lásky, tak alespoň proto, že ho o to žádá Bůh, v něhož - jak sám tvrdí - věří.

Evangelický farář Petr Turecký
Evangelický farář Petr Turecký

Farář Turecký ukončil svůj projev modlitbou: „Hospodine vyslyš moji modlitbu, přej mi sluchu, když o pomoc volám! Nebuď k mému pláči hluchý. Vždyť jsem u tebe jenom hostem, cizincem, příchozím, jako všichni otcové moji…“

Když sluníčkovou akci vystřídalo další shromáždění proti xenofobií, po sedmnácté hodině jen o kousek výš na Václavském náměstí začala demonstrace proti imigraci a za vystoupení z EU, kterou pořádala Národní demokracie Adama B. Bartoše.

Znovu, jako při šibenicové demonstraci, jako první dostal slovo Tomio Okamura. Obviňoval politiky a EU z extremismu. "Přísun tisíců imigrantů z Afriky, to není extremismus?" řečnicky se ptal Okamura. Adam B. Bartoš neopominul zmínit, že stejně jako jeho předřečník byl za akci se šibenicemi předvolán na policii. Vyzval nejen k generální stávce s cílem demise vlády, ale i k vytvoření Výboru národní záchrany a zakládání oddílu domobrany. Slíbil dodat metodické pokyny. Koalici krajně nacionalistických sil přirovnal Bartoš k „Blanickým rytířům“, kteří by se dokázali postavit africké vlně.¨

Došlo i na střety
Došlo i na střety

Sluníčkaři - na Bartošův seznam?

Bartoš proslul svými seznamy veřejně aktivních osob s židovskými kořeny a „právdolaskářů“. Na demonstraci pohrozil zveřejňováním seznamu „nepřátel státu“, kteří dlouhodobě podrývají suverenitu ČR a pracují proti vůli národa. Seznam sestaví podle názorů lidí v klíčových otázkách národní suverenity – o Lisabonské smlouvě, členství v EU a především o imigraci. „Zrádci musejí být potrestáni,“ znovu varoval Bartoš a podle reakce naslouchajícího davu dalo tušit, že mají „šibenice“ v živé paměti.

Mladí zelení versus Národní demokraté
Mladí zelení versus Národní demokraté

K večeru se zdvihl vítr a rozvinul nad shromážděním extremistů četné vlajky Národní demokracie. Nechyběly vlajky DSSS nebo Ruské federace.

No pasaran!

Průvod příznivců nacionalistů měl začít v půl sedmé večer. Předseda Bartoš s úsměvem vyzval shromáždění, aby počkali tak pět minut, než jim policie uvolní průchod přes Můstek k Úřadu vlády. Dobře věděl, že průchod blokuje několik set odpůrců, ale trasu měnit odmítl. Žádal policii, aby druhou stranu rozpustila a dovolila jeho lidem projít. Tento plán jim však nevyšel. Průchod z Václavského náměstí přes Můstek zablokovali sluníčkáři a další odpůrci extremismu. Svou akci měli rovněž povolenou. Přes stovku demonstrantů si sedlo na zem a skandovalo „No pasaran!“– „Neprojdou!“ Vyjednání a přímluvy antikonfliktního týmu, aby demonstranti udělali průchod pro radikály, nepomohlo.

Pomáhat a chránit...
Pomáhat a chránit...

Organizátoři nahlášeného a povoleného protestu navrhovali, ať je národní demokrati obejdou. Mezi tím tlak extremistů sílil. Dva tábory oddělil kordon těžkooděnců. Na sedící demonstranty začali dopadat nedopité lahve a dýmovnice. Národní demokrati provolávali hesla "Nic než národ" a "Budete viset". Policie však měla celou akci pod kontrolou. Profesionálně bránila střetu obou táborů. Pak respektovala pokojný protest sluníčkářů proti pravicovým radikálům a musela jim vytyčit cestu jinudy. Těžkooděnci nakonec vytvořili obchodný koridor, který umožnil příslušníkům Národní demokracie projít. Sluníčkáři skandovali hesla a proměnili tento koridor v „uličku hanby“. Extremisté, kteří podle středověkého vzoru vyhrožovali lidem šibenicemi, sami skončili na pranýři.

No pasaran!
No pasaran!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy