Dvojí hra kyrgyzského prezidenta

15. 10. 2017 | 03:14
Přečteno 4277 krát
Zůstane Kyrgyzstán svobodnou zemí?

Dnes probíhá první kolo volby nového prezidenta středoasijského Kyrgyzstánu se šesti milióny obyvatel a svět doufá, že převzetí moci proběhne řádně a bez krveprolití. Ačkoliv byl prezident Almazbek Atambajev mezinárodně vnímán jako prodemokratický, v poslední době ztrácí nervy, začal napadat a obviňovat opozici, potlačovat svobodu tisku a vyhrožovat tvrdým zúčtováním nejen vlastním lidem, ale i sousednímu Kazachstánu. Ústava mu brání, aby se ucházel o druhé funkční období v čele země a z pozice prezidenta odchází dobrovolně, ale prosazuje svého nástupce Sooronbai Jeenbekova, který by mu umožnil stát se premiérem, a pak by se znovu mohl o post hlavy státu ucházet. Nebo si alespoň zajistit beztrestnost a poklidný život ve vlasti.


Ruské zájmy v Kyrgyzstánu

Nezávislá republika Kyrgyzstán vznikla v roce 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz. Byla to jedna z nejchudších zemí bývalého SSSR. Dnes je však Kyrgyzstán pro Rusko mimořádně významnou zemí. Je členem obranné Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB) i Eurasijské hospodářské unie (EAHU), Rusko má v kyrgyzském Kantu u Biškeku strategicky významnou leteckou základnu. Kromě Kantu má ještě Rusko v pronájmu komunikační uzel Kara Balta na severu země a ještě ze sovětských dob vlastní torpédovou střelnici na jezeře Issyk-Kul. Rusko v Kyrgyzstánu usiluje o vybudování další vojenské základny. Za šestileté Atambajevovy vlády se Kyrgyzstán z vlivu Ruska nevymanil.

Mocenská rošáda na obzoru

Nehledě na fungující parlamentní demokracii v zemi, je situace před prezidentskými volbami velmi napjatá. Prezident Atambajev sice opakoval, že nemá v úmyslu podpořit svého nástupce, avšak letos v létě dokázal opak. Ovlivnil výběr svého nástupce - technokratického premiéra Sooronbai Jeenbekova. Tento nečekaný záměr budoucí mocenské rošády zpochybňuje demokratický charakter Atambajevova vládnutí. A nejen to.

Jeenbekova rodina je nechválně známá svými korupčními a klientelistickými praktikami. Hlavním sponzorem Jeenbekova je z korupce obviněný zástupce šéfa celní správy Raimbek Matriamov (zvaný „Milionář“). Jak tvrdí Babanov ve své negativní předvolební kampani, díky korupci na celním úřadě se každoročně nelegálně dostává do oblasti Eurasijského hospodářské unie (EAHU) zboží v hodnotě až 3 mld. dolarů. Není divu, že oblíbenost provládního uchazeče o prezidentský úřad Jeenbekova byla v okamžiku ohlášení kandidatury nižší než 5 %. Má starší elektorát především ve vesnických oblastech na severu země.


Seznamte se: vyzyvatel prezidenta Kyrgyzstánu Omurbek Babanov


Z 13 dalších uchazečů o pozici prezidenta je nejsilnější opoziční kandidát - oligarcha Omurbek Babanov, představitel parlamentní frakce Republika-Ata Jurt. Oslovuje spíše mladší voliče z měst a má podporu převážně na jihu země. Jeho strana vyhrála demokratické volby do parlamentu v říjnu 2010. Země byla na dobré cestě k první parlamentní demokracii v centrální Asii.

Omurbek Babanov
Omurbek Babanov


Obliba opozičního kandidáta Babanova roste, protože voliči věří, že Babanov nebude pokračovat v neúspěšné hospodářské a mezinárodní politice současného prezidenta. Hned na počátku kampaně jeho podpora přesáhla 30 % a nyní po masivních finančních investicích do volebního boje ještě stoupla. Babanov se snaží dostat na svoji stranu další opoziční kandidáty, kteří nemají šanci na zvolení.

Agresivní kampaň

Nynější kampaň je velmi špinavá, agresivní, plná vzájemných obvinění nejen z korupce, ale i z dalších zločinů. Před týdnem tragicky zahynul v dopravní nehodě vicepremiér Kyrgyzstánu šéf volebního štábu prezidenta Temir Jumakadyrov. Tato tragedie vrhá krvavý stín na kyrgyzské volby a doufejme že bude poslední.

Hádka mezi Kyrgyzstánem a Kazachstánem

Čím více se blíží hlasování, tím nervózněji se chová odcházející prezident. 7. října Almazbek Atambajev nečekaně ostře zaútočil na prezidenta sousedního Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva, který se setkal s konkurenčním kyrgyzským prezidentským kandidátem Babanovem. Atambayev obvinil svůj kazašský protějšek, že Nazarbajev zasahuje do vnitřních záležitostí Kyrgyzstánu a prosazuje „svého“ kandidáta Omurbeka Babanova, jehož popularita je momentálně výrazně vyšší než provládního Jeenbekova. Uřadující prezident útočí i na samotného Babanova, ve státních mediích nastartoval masivní kampaň, která opozičního kandidáta očerňuje.

Kauza Liglass pomohla ruským zájmům

Další úder utrpěla popularita Atambajeva kvůli kauze Liglass. Opozice kritizuje vládu za to, že koalice v čele se sociálními demokraty ztratila špatným postupem důležitý obchod se státem Evropské unie a vystavila zemi mezinárodní ostudě.

Česko sehrálo roli pěšáka ve Hře o trůny mezi Ruskem a Čínou na území středoasijského Kyrgyzstánu. Prodleva, způsobená námluvami s českým Liglassem, vyšachovala čínskou konkurenci ze soutěže o výstavbu velkých vodních elektráren v Kyrgyzstánu, který nemá nic mimo vodních zdrojů a nerostného bohatství. Liglass dostal zakázku bez tendru na přímluvu Zemana. Po krachu nastrčeného nesolventního Liglassu, kyrgyzských prezidentských volbách a odchodu nynějšího prezidenta Atambajeva se do Kyrgyzstánu vrátí ruská státní firma RusHydro a Rusko získá kontrolu nad největším vodním tokem v Kyrgyzstánu. Před tím po konfliktu s kyrgyzskou stranou RusHydro o zakázku přišla. Rusku nejde o zisk, ale o geopolitický vliv. Liglass a RusHydro o sobě navzájem vědí.


Strach z barevné revoluce


Situace se vyostřila natolik, že vznikla obava o možné zatčení Omurbeka Babanova a jeho odstranění z volebního klání. Vedení země se nejspíše neodváží zakročit, protože se obává nepokojů a třetí revoluce. Vývoj událostí částečně připomíná revoluční roky 2005 a 2010, kdy docházelo k opozičním projevům, zatýkání, rozhořčení lidskoprávních nevládních organizací, a to vše vyústilo do masových nepokojů. Právě v roce 2005 nastolila demokratický vývoj země Tulipánová revoluce, jedna z tzv. barevných revolucí, které proběhly v zemích bývalého SSSR (Oranžová revoluce na Ukrajině v roce 2004, Růžová revoluce v Gruzii v roce 2003).

Zájmy Moskvy


Atambajev nevystupoval vůči Moskvě pokaždé vstřícně – odmítal rozšíření základny ruského vojenského letectva v Kantu, vyzdvihoval spíše negativní stránky ruské operace v Sýrii. Navíc vládní kandidát na prezidenta Jeenbekov má příliš těsné obchodní vztahy se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Opoziční kandidát Babanov naopak v létě tajně navštívil Moskvu a setkal se tam se zástupci ministerstva zahraničí. Babanov se netají svými proruskými postoji, obdivuje Rusko, kterému podle něj mají být Kyrgyzové vděční za rozvoj průmyslu a infrastruktury.
Atambajev před několika dny rovněž navštívil Moskvu, ale co bylo předmětem jednání, není jasné. Možná se domlouval na mezinárodní pomoci v případě nutnosti „pořádně utáhnout šrouby“ a při případných masových nepokojích doma. Nebo po příkladu prvního prezidenta Kyrgyzstánu Askara Akajeva vyjednával v Moskvě možnost útočiště pro sebe a svojí rodinu pro případ prohry svého následovníka.

Ať už je to jakkoliv, Kyrgyzstán - jediný svobodný ostrov opravdové parlamentní demokracie v centrální Asii - čeká vláda pevné ruky, větší příklon k Moskvě, posílení represí proti politické opozici a omezení svobody slova. Kyrgyzstán pravděpodobně hodí zpátečku a se zařadí se do řady sousedních autoritářských režimů – Uzbekistánu, Turkmenistánu a Kazachstánu. Ostatně nebude jedinou zemí v postsovětském prostoru, která po říjnových volbách udělá krok zpátky.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy