Svatováclavská koruna pro Putina

20. 11. 2017 | 03:00
Přečteno 5167 krát
Se Zemanem míříme na Východ

Prezident Miloš Zeman dnes odlétá do Ruska s cílem zpochybnit protiruské sankce – tedy vysmát se Západu a vypláznout na něj jazyk. V době, kdy Vladimír Putin agresí na Ukrajině zavedl Rusko do mezinárodní izolace a vystavil jej západním sankcím, český prezident přispěchá se zástupci 150 českých firem, které mají během návštěvy podepsat smlouvy se svými ruskými protějšky v řádech miliard korun. Česko, ačkoliv je členem EU, chce využít výhodu, že západní konkurence dodržuje sankce a stydí se porušovat pravidla obchodováním s agresorem. Zeman se nestydí a ukazuje směrem na západ vztyčený prostředníček. Nechává Rusko otevřeně kupovat si vliv a posilovat pozici v českém byznysu. Otevírá Rusku cestu do vnitřní politiky Česka a Evropy.

Proč prezident Miloš Zeman činí něco tak nepochopitelného a nezodpovědného? Důvodů může být mnoho.

Ve šlépějích Le Penové – Krym „za třicet stříbrných“?

Chce-li Miloš Zeman zůstat na Hradě a udržet přízeň voličů, potřebuje peníze. Vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová se také těsně před francouzskými prezidentskými volbami setkala v Kremlu s Vladimírem Putinem. Nezapomínejme, proč v listopadu 2014 Národní fronta dostala od První česko-ruské banky půjčku 9 milionů eur – byla to odměna za to, že Le Penová hlasitě podpořila anexi Krymu. Miloš Zeman se stejně jako Le Penová ztotožňuje s Putinovými antiliberálními hodnotami, brání jeho postup na Krymu a na východní Ukrajině, kritizuje sankce Západu vůči Rusku. Zemana a Le Penovou spojuje touha získat peníze z Ruska.

Zeman se snaží dostat Vladimíra Putina zpátky na evropskou palubu, ačkoliv chápe, že Rusko má rozkladný vliv na západní řád. Miloš Zeman pro svůj osobní prospěch a mocenský vliv obětuje cokoliv a kohokoliv.

Český lev v náručí ruského medvěda


V říjnu prezident Miloš Zeman hovořil na půdě Rady Evropy ve Štrasburku o nesmyslnosti evropských sankcí proti Rusku. Hajíl zájmy nikoliv vlastní země, ale Ruska, neboť Česko nejvíce obchoduje s Němci a s dalšími sousedy v EU, nikoliv s Ruskem, které je pro Česko marginálním partnerem.

Zeman velmi volně citoval bývalého německého prezidenta Gaucka, který údajně řekl, že když se pokusíme vzít Rusku Krym a připojit ho zpět k Ukrajině, tak to bude znamenat evropskou válku. „Chcete to riskovat?“ ptal se Zeman téměř výhrůžně. Mluvil ke svým potenciálním voličům v Česku, ne ke světu.

Zemanův volič má velmi neurčité představy o Krymu, který je „hodně daleko“, ale slyší na příslib spolupráci s kymkoliv včetně Ruska v boji proti teroristům. Pro voliče Miloše Zemana rusko-ukrajinský vojenský konflikt neznamená obranu evropských hodnot, ale nebezpečí války v Evropě. „Buďme radši s Ruskem kamarády, jen kdyby byl klid, Zeman to s Putinem nějak domluví…“ Vlastní zklámání z polistopadového vývoje Zemanovi voliči promítají do dění na Ukrajině a přetavují v odpor proti Západu, kapitalismu i v nostalgickou náklonnost vůči Rusku. Ruština je zase v módě.

Stát jsem já!

Prezident odlétá do Ruska v pondělí v 15 hodin - v den zahájení ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny. Zeman demonstruje, že agendu politiků a médií v Česku nastoluje nikoliv sněmovna, ale prezident, že on zůstává nejtěžší váhou české politiky se světovým přesahem. Zeman donutí republiku, aby diskutovala především o jeho oficiálním setkání s ruským prezidentem (prvním za posledních 8 let), nikoliv o bezvýznamném pinožení ve sněmovně. Tak jako Putin může dnes prohlásit „Rusko jsem já!“, i Zeman svým konáním připomíná, že Česko a Zeman jedno jest.

Zemanovi ve skutečnosti nezáleží ani na zájmech českých voličů, ani na sněmovně, dokonce ani na Krymu, o budoucnosti Evropy nemluvě. Záleží mu jedině na tom, aby byl znovu zvolen prezidentem. I za cenu obětování českého lva ruskému medvědu.

Vrána k vráně…

Miloš Zeman má Vladimíra Putina rád. A na rozdíl od mnoha západních liberálů bere ho vážně. Fandí mu, obdivuje jeho autoritativní způsob vládnutí, podbízí se mu a dokonce ho předbíhá v ohlášení ruských velmocenských plánů (například návrh federalizace, tj. zbavení Ukrajiny suverenity nebo finanční kompenzace za Krym). Zeman se chová jako vazal Ruska a Putin ho na oplatku podporuje.

Zeman má s Putinem hodně společného. Oba politikové se marně snažili vyniknout na Západě a sedět u jednoho stolu s americkým prezidentem. V krocích Západu pak oba často viděli odmítnutí, zradu a ponížení.

Oba touží po pomstě a naučili se nedůvěřovat ostatním. Oba chápou svět jako kolbiště, jako mocenský prostor pro velké konspirace a cynické hry, kde mohou vítězit pomocí machiavelistických pastí, rafinovaných podvodů, tajných operací a dezinformačních kampaní.

Zeman i Putin bojují na stejné straně barikády proti hodnotám liberální demokracie za právo silnějšího napadnout slabšího a beztrestně porušit zákony. Oba se rozhodli hrát podle vlastních pravidel. Vnímají demokraty coby slabochy, kteří nedokáží prosadit svou. Pro oba prezidenty je společné nesnesitelné potěšení být nad zákonem, stejně jako touha „likvidovat“ nepohodlné novináře.

Uražené děti Evropy

Česká republika byla dlouho považována za novou baštu demokracie a most mezi východní Evropou a Západem. Po proruských krocích prezidenta Zemana a vítězství oligarchy Andreje Babiše v parlamentních volbách se tento most hroutí.

Nyní visegrádská čtyřka (Česká republika, Polsko, Maďarsko a Slovensko) - uražené děti Evropy - brání hlubší integraci Evropy. Na obzoru je rozkol mezi starými a novými unijními státy. Zeman jako hlava českého státu pomáhá Putinovi podkopávat jednotu Evropskou unii a NATO, dělá vše pro to, aby Západ nechal Českou republiku sobě samé napospas.

Politika mluví řečí symbolů. Miloš Zeman symbolicky předkládá Vladimíru Putinovi Svatováclavskou korunu - na zlatém talíři. Ve Státním historickém muzeu na Rudém náměstí budou vystaveny poklady Pražského hradu včetně kopie českých korunovačních klenotů. Mytické vyznění výstavy posiluje dílo Ivana Ajvazovského "Východ slunce na Krymu", datováno rokem 1873. Ex oriente lux. Zeman je opojen zašlým leskem bývalé totalitní supervelmoci a vidí se v učebnicích dějepisu jako milovaný vůdce jásajících davů, který otočil kormidlem českých a evropských dějin. Totalitarismus v Česku není zcela mrtev. Naši politici vydatně zalévají jeho hluboké kořeny, skryté ve tmě.

Sdílená paranoia - společný nepřítel dělá přátele

Populistům Zemanova typu a extremistům Okamurova ražení volby vyhrávají emoce – strach a nenávist. Stejně jako Putinovi či Trumpovi. V duchu ruského hesla „Za všechno mohou cizinci“ Zeman a další tuzemští autoritářští populisté využívají obavy z migrace a konspirační teorie zaoceánského spiknutí. Pomáhají si lží, polopravdami a apely na ty nejagresivnější pudy a xenofobní archetypy.

Vydatně jim v tom pomáhá Rusko. Podpora pravicového extremismu v Evropě a masivní dezinformační kampaň, která zpochybňuje zavedená media, poštvává místní obyvatelstvo především proti migrantům a jiným „nenašincům“, je velmi účinnou ruskou zbraní k rozložení vnitřní soudružnosti a sociálního smíru západních států, k navození strachu a davového fanatismu. Všimněte si, že jak Zeman, tak Okamura jsou proruští a ve své propagandě používají stejné Putinovo paranoidní schéma nepřítele, rozdmychávají studenou občanskou válku mezi našinci a nenašinci, respektivě mezi našinci a podporovateli nenašinců. Mimo migrantů zvenku máme i vnitřní nenašince – k nim střídavě patří kdekdo - od mentálně postižených a takzvaně nepřizpůsobivých až po Pražáky, politiky, novináře a další menšiny, které v součtu dají pohodlnou většinu…

Politici, kteří kopou za Rusko, konspirativně naznačují, že dokonce existuje spiknutí nenašinců celého světa proti českým našincům. Spiknutí řídí různí sluníčkáři, nevládky, pravdoláskaři, pražská kavárna, Brusel nebo USA a tak dále. Podle Zemana i Okamury je proti nenášincům přirozené bojovat, naopak Rusko má být parťákem v boji proti Západu.

Demokracie není samozřejmostí


Demokracie není garantovaná a zaručená věc, a jak právě sledujeme: i Ústavu lze ohýbat podle potřeb mocných. Nejnebezpečnější extremisté nejsou na ulici, ale na Hradě, ve sněmovně a ve vládních koloárech, kde mají imunitu a skutečnou moc změnit směřování země.

Když se dostanou k moci okamurovci a komunisté, tedy extremisté fašizujícího a bolševického ladění tak, že podpoří menšinovou Babišovu vládu se souhlasem Pirátů a se Zemanovým požehnáním, probudíme se na druhé půlce zeměkoule, kde nikdo není jistý ničím. Bude pokračovat oklešťování práv a svobod každého z nás, potlačování politické opozice, deskrukce médií. Prospěje to hlavně Putinovu Rusku a ohrozí jednoty Evropy a bezpečnost České republiky.

Co může Zeman prodat Putinovi?

Rusko chce destabilizovat evropskou politiku, ovlivnit poliické dění uvnitř evropských států, vnitřně rozložit, různými způsoby kontrolovat a nakonec vyvést z evropského společenství bývalé sovětské satelity včetně Česka, nabourat západní liberálně demokratický řád a tím posilit svůj neoimperiální vliv na světové scéně, uspořádat „novou Jaltu“ - dosáhnout nového rozdělení světa.

Zeman dělá vše, aby posunul Česko do oblasti ruského vlivu ze Západu na Východ. Záleží na každém z nás, jestli se mu to podaří.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy