Už zase je ve hře soukromí

22. 06. 2012 | 15:00
Přečteno 8029 krát
Před rokem a čtvrt Ústavní soud (dále ÚS) zrušil § 97 odst. 3 a 4 zákona o elektronických komunikacích a na něj navazující vyhlášku o rozsahu provozních a lokalizačních údajů, době jejich uchovávání a formě a způsobu jejich předávání orgánům oprávněným k jejich využívání, protože odporovaly právu na informační sebeurčení jednotlivce, které je jednou z fazet práva na soukromí. To chrání jak Listina základních práv a svobod, tak evropská Úmluva o lidských právech a základních svobodách.

Již v tomto nálezu ÚS také upozornil na protiústavnost ustanovení § 88a tr. Řádu a přítomný představitel poslanců, Marek Benda, sliboval, že Parlament neprodleně zjedná nápravu. Nestalo se… Nakonec návrh na jeho zrušení podal soudce z Obvodního soudu pro Prahu 6 a koncem roku 2011 přijal ÚS nález, jímž i toto ustanovení jako protiústavní zrušil, a to opět z důvodu nepřiměřeného zásahu do základního práva na informační sebeurčení.

Jak ÚS uvedl již v prvním zmíněném nálezu, za primární cíl právní regulace plošného a preventivního sběru a uchovávání provozních a lokalizačních údajů o elektronické komunikaci bývá obecně označována ochrana před bezpečnostními hrozbami a potřeba zajištění dostupnosti těchto údajů pro účely předcházení, odhalování, vyšetřování a stíhání závažných trestných činů ze strany veřejné moci. To znamená že použití tohoto nástroje nelze ústavně právně aprobovat ve vztahu ke všem trestným činům, ale jen opravdu ve vztahu k těm závažným.

Umožňuje-li trestní právo realizaci veřejného zájmu na stíhání trestné činnosti pomocí opravdu robustních nástrojů, jejichž užití má za následek vážné omezení osobní integrity a základních práv a svobod jednotlivce, pak i při jejich aplikaci musí být respektovány ústavněprávní limity. K omezení osobní integrity a soukromí osob proto ze strany veřejné moci může dojít jen zcela výjimečně, je-li to v demokratické společnosti nezbytné, nelze-li účelu sledovaného veřejným zájmem dosáhnout jinak a je-li to akceptovatelné z pohledu zákonné existence a dodržení účinných a konkrétních záruk proti libovůli. Esenciální předpoklady spravedlivého procesu také vyžadují, aby byl jednotlivec vybaven dostatečnými garancemi a zárukami proti možnému zneužití pravomoci ze strany veřejné moci. Nezbytné záruky sestávají z odpovídající právní úpravy a z existence účinné kontroly jejich dodržování, kterou představuje především kontrola nezávislým a nestranným soudem, neboť dle čl. 4 Ústavy je povinností soudů poskytovat ochranu základním právům a svobodám jednotlivců.

Nová zákonná úprava musí především odpovídat nárokům plynoucím z principu právního státu. Dále musí naplňovat požadavky vyplývající z testu proporcionality ve vztahu k omezení práva na informační sebeurčení. Nová právní úprava musí být přesná a zřetelná ve svých formulacích a dostatečně předvídatelná. Také musí být striktně definovány i pravomoci udělené příslušným orgánům, způsob a pravidla jejich provádění tak, aby jednotlivcům byla poskytnuta ochrana proti svévolnému zasahování. Nezbytný požadavek soudní ochrany základních práv se v případě užití trestněprávních nástrojů omezujících základní práva a svobody jednotlivce projevuje zejména ve vydání soudního příkazu a v jeho dostatečném odůvodnění.

Zrušená zákonná ustanovení měla být implementací Směrnice Evropského parlamentu a Rady, avšak byla přijímána ještě před platností této Směrnice a jejich obsah omezoval právo na informační sebeurčení zřetelně víc než Směrnice sama. Ústavní soud v nálezu dlouze a podrobně vysvětlil, proč je třeba sběr dat o elektronické komunikaci stejně masivním, ne-li masivnějším zásahem do práva na informační sebeurčení než je samotný odposlech telefonních hovorů. Ze shromážděných údajů lze totiž sestavit jakýsi genom sociálního života sledované osoby, včetně údajů o jejím pohybu, pravidelných zvycích apod. To lze hodnotit jako invazivnější zásah do soukromí sledované osoby než odposlech hovorů, které sledovaným telekomunikačním prostředkem učinila.

Dnes přijímaná novela zrušeného zákonného ustanovení sice na rozdíl od předchozí úpravy již konkrétně vyjmenovává orgány, které o shromážděné údaje mohou požádat, avšak jejich výčet ve srovnání s předchozím stavem poněkud problematicky o ČNB. Tu staví vedle orgánů činných v trestním řízení (policie, státní zastupitelství soudy), které jsou ale navíc zákonem omezeny v tom, že jsou oprávněny údaje žádat jen v souvislosti s trestním řízením. Zatím nemáme informace o tom, zda v zákoně bude zúžen rozsah trestních řízení jen na ta, která jsou vedena pro závažné trestné činy. Dále má údajně být policie a pravděpodobně i BIS a Vojenské zpravodajství oprávněny údaje žádat i již jen v souvislosti s podezřeními z terorismu. Jakým účelem je omezena ĆNB není zatím známo. Nebudou-li však všechny orgány, které novela zmiňuje, limitovány zdůrazněnou a již zmíněnou závažností trestných činů, pro něž je vedeno trestní řízení, míjela by předmětná novela jedno ze základních vyznění nálezu ÚS. Jistě, tato úprava by měla být obsažena v trestním řádu, jehož §88a, které jak jsem již uvedla, ÚS v závěru loňského roku zrušil. Vykonatelnost tohoto svého rozhodnutí odložil do konce září tohoto roku. Zatím není známo, alespoň autorce, že by novela tohoto ustanovení byla do Parlamentu vládou předložena.

Zdá se, že v popsané situaci budou orgány činné v trestním řízení odkázány pouze na úpravu obsaženou v novelizovaném zákonu o elektronických komunikacích. Je však otázkou, zda ta bude odpovídat limitům vytyčeným ÚS. Ostatně ono omezení na závažné trestné činy předvídá i zmíněné evropská Směrnice a nevidím jediný důvod pro to, aby Česká republika šla v omezení práva na informační sebeurčení dál než většina evropských zemí. Ostatně nálezy našeho ÚS byly formulovány s vědomím judikatury evropských ÚS a nesly se ve stejném duchu. Uvidíme také, zda novela zákona bude předvídat sankce pro providery v případě nedostatečného zabezpečení a úniku shromážděných dat, stejně jako uvidíme, zda bude jednotlivec informován o tom, že byl sledován. To vše ÚS požadoval.

Je ovšem pozoruhodné, že adekvátní pozornost není stále věnována odstranění anonymních sim-karet, jež jsou, dle vyjádření policie, používány při páchání trestné činnosti v 70 % případů. Víme, že proti jejich odstranění se v minulosti stavěli ministři vnitra obou našich největších politických stran. Argumentovali paradoxně tím, že odstranění tohoto institutu by bylo zvětšením zásahu do soukromí. Je na místě se ptát čí soukromí má být tak intenzivně chráněno, hovoří-li sama Policie o zmíněných hrozivých 70% ze strany jedné a statistiky uvádějící počty sledovaných telefonů (osob) ve statisících (za rok 2009 mělo jít dle zprávy Komise pro Radu a Evropský parlament o 270 281 případů).

Vývoj v oblasti zásahů do soukromí budeme sledovat neboť ani zájem na bezpečnosti nemůže zlikvidovat samotné základy materiálního právního státu, tj. státu, který ctí a chrání základní práva.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy