Archiv článků: září 2009

21. 09.

First Here: Nelson Piquet Jr. speaks

Fabiano Golgo Přečteno 42535 krát

Just 3 minutes after Nelsinho released his statement about the Renault affair (at 15:08 CET), through a Twitter link, I copied and pasted it here for you. It will take hours until it is picked up by the international news agencies and translated by ČTK. So here it is, before anyone else:

Nelson Ângelo Piquet - Official Statement (21 September 2009 - 15:08 CET)

"I am relieved that the FIA investigation has now been concluded. Those now running the Renault F1 Team took the decision, as I did, that it is better that the truth be known and accept the consequences. The most positive thing to come from bringing this to the attention of the FIA is that nothing like it will ever happen again.
I bitterly regret my actions to follow the orders I was given. I wish every day that I had not done it.

I don't know how far my explanation will go to making people understand because for many being a racing driver is an amazing privilege, as it was for me. All I can tell you is that my situation at Renault turned into a nightmare. Having dreamed of being a Formula One driver and having worked so hard to get there, I found myself at the mercy of Mr Briatore. His true character, which had previously only been known to those he had treated like this in the past, is now known.

Mr Briatore was my manager as well as the team boss, he had my future in his hands but he cared nothing for it. By the time of the Singapore GP he had isolated me and driven me to the lowest point I had ever reached in my life. Now that I am out of that situation I cannot believe that I agreed to the plan, but when it was put to me I felt that I was in no position to refuse. Listening now to Mr Briatore’s reaction to my crash and hearing the comments he has made to the press over the last two weeks it is clear to me that I was simply being used by him then to be discarded and left to ridicule.

I have had to learn some very difficult lessons over the last 12 months and reconsider what is valuable in life. What has not changed is my love for Formula One and hunger to race again. I realise that I have to start my career from zero. I can only hope that a team will recognise how badly I was stifled at Renault and give me an opportunity to show what I promised in my career in F3 and GP2. What can be assured is that there will be no driver in Formula One as determined as me to prove myself.

As my final words on this matter, I would like to repeat that I am so sorry to those who work in Formula One (including the many good people at Renault) the fans and the governing body. I do not expect this to be forgiven or forgotten but at least now people can draw their conclusions based upon what really happened."



Zde je rozhovor s Piquetem, který jsem dělal pro LN:

"Piquet: S otcem se bavíme jen o autech
18. prosince 2007

Syn legendy formule 1 Nelson Piquet pokračuje v rodinné tradici. „Chci být mistrem světa,“ říká v rozhovoru pro LN

BRASILIA (od spolupracovníka LN) Jako požehnání i prokletí před sebou tlačí své jméno - Nelson Piquet. Jeho otec patří k nejslavnějším jezdcům v historii seriálu formule 1 a Nelson Piquet (22) kráčí po vyšlapané stezce. Na jaře se poprvé postaví na start Velké ceny, získal totiž angažmá po boku Fernanda Alonsa ve stáji Renault. Snad aby si Brazilci nepletli svého favorita, říkají mu raději Nelsinho.

* LN - Nelsinho je zdrobnělina, která znamená malý Nelson. Nepřál byste si raději jiné jméno? Navíc takhle vás všichni budou neustále porovnávat s vaším slavným otcem.

Asi by nepomohlo mít jiné křestní jméno, když pořád zůstanu Piquetem. Ale je pravda, že být malý Nelson znamená, že lidé předpokládají, že navazuji na svého otce.

* LN - A je to tak? Váš otec musel na konci kariéry překousnout, jak jeho slávu a rekordy překonává Ayrton Senna.

Ne, otec ukončil kariéru na vrcholu, jenže se Sennou měli komplikovaný osobní vztah. Ale ne na profesionální úrovni. Otec byl na úplném vrcholu dřív, následoval Emersona Fittipaldiho v naší brazilské tradici. Senna v ní jen pokračoval. Pamatuji si, že otec strašně plakal, když Ayrton zemřel. Nikdy předtím a ani potom už jsem ho neviděl plakat.

* LN - Takže vy nejenže úpíte pod tlakem neustálých srovnávání s otcem, ale také pod obrovským očekáváním 200 milionů Brazilců. Jak se vám s tím žije?

Rubinho, což mimochodem znamená malý Rubens, Barrichelo o tom říká, že v Brazílii nesmějí fotbalisté a piloti formule 1 nikdy prohrát. Na tyhle dva sporty jsme jako národ velice přísní a nároční. Nemám nějaký jiný cíl než kdokoli přede mnou. Prostě chci jezdit nejlépe, jak dovedu a samozřejmě se chci stát mistrem světa.

* LN - Od nadcházející sezony budete u týmu Renault krýt záda Fernandovi Alonsovi. Jak se chcete ze druhého místa vyškrábat až k titulu světového šampiona?

Nevím, co máte na mysli. Oba budeme závodit za Renault, jak nejlépe dokážeme a úvahy o tom, kdo je v týmu výše postavený, jsou pro lidi s daleko větším egem, než mám já. Jsem šťastný, že se můžu pokusit být nejlepší bez porovnávání s ostatními piloty.

* LN - Nebojíte se, že ve dvojici s Alonsem se ocitnete v roli Barrichela, který stínoval triumfy Michaela Schumachera?

Já jsem šťastný, že se od Alonsa mohu učit, a nesoutěžím s ním. Chci porazit ostatní týmy. Pro mě to je fantastická příležitost, protože si premiérovou sezonu odbudu v jedné z nejlepších stájí na světě, a navíc vedle jednoho z nejlepších jezdců současnosti.

* LN - Smrt je jakousi paralelní realitou formule 1. Nenapadne vás někdy před startem, alespoň na malou chviličku, že by to mohl být váš poslední závod?

Abych byl upřímný, hlavně teď ve formuli 1 o tom budu přemýšlet, jestli to náhodou není poslední závod, ale ne proto, že bych se bál, že se rozplácnu o zeď, ale proto, že tenhle byznys je hrozně nestálý. Dneska jste týmový pilot, ale zítra...

* LN - Nedávno jeden jezdec zemřel na brazilském okruhu Interlagos. To vás přeci musí donutit přemýšlet o nebezpečích, která na vás v každém podniku číhají.

Je zajímavé, že se na to ptáte, protože jezdec podle mého otce zemřel kvůli primitivní chybě organizátorů. Gumy, které se používají jako ochrana, totiž postavili příliš blízko zdí, takže místo aby auto zpomalily, tak ho vymrští dopředu. Před startem mám vždycky trochu strach, ale adrenalin ho přehluší. Ale i otec tvrdí, že do třiceti se to dá zvládnout.

* LN - Zpátky k rodinným záležitostem. Vaši tři bratři Geraldo, Laszlo i nejmladší Pedro také závodí. Nešpičkujete se navzájem?

Otec nás všechny inspiroval. Laszlo a Pedro jezdí motokáry, Geraldo závodí s tahači.

* LN - Váš otec se proslavil arogantním přístupem k novinářům. Nejenže je po závodech ignoroval, ale byl i velmi agresivní, když chtěli nějaký rozhovor získat. Vy se ale tváříte přátelsky.

Vyrostl jsem v jiném světě než otec. On se médiím vyhýbá dodneška.

* LN - Nevyplývalo jeho chování z faktu, že jeho otec, váš dědeček, byl ministr ve vládě vojenské diktatury? Nestyděl se kvůli tomu? Vždyť raději používal jméno Piquet, což bylo jméno vaší babičky, a ne Maior po otci.

Ne. On se nestyděl sám za sebe, to s tím nemá nic společného. Umím si představit, že se styděl za svého otce, ale moc o tom nevím, protože s otcem se bavíme o autech, a ne o dědečkově minulosti. A tohle je konec rozhovoru.

***

Nelson Ângelo Piquet

Narodil se 25. července 1985 v německém Heidelbergu, ale má brazilský pas. Závodní kariéru začal v roce 1993 v motokárových podnicích. Jeho otec Nelson Piquet se stal třikrát mistrem světa v seriálu formule 1. V uplynulé sezoně plnil Piquet junior roli testovacího jezdce u týmu Renault. Po letošních špatných výsledcích angažovalo vedení stáje jako jedničku mistra světa Fernanda Alonsa a jako dvojku právě Piqueta, který by si na jaře měl odbýt debut ve formuli 1. Piquet žil v Monacu se svou matkou Sylvií Tamsma, která pochází z Nizozemska, až do svých osmi let, pak se přestěhoval k otci do hlavního brazilského města Brasilia. Má dvě sestry, Kelly a Julii, a čtyři bratry - Geralda, Laszla, Pedra a Marca.

FABIANO GOLGO, Lidové noviny

Teď závodit asi jenom virtuálně...


Otec a syn:


Sex symbol F1 :-)

08. 09.

Mediální válka: Balšínek X Šimůnek

Fabiano Golgo Přečteno 57025 krát

Redaktoři Hospodářských novin dostali včera interní email od šéfa. Je to odpověď Petra Šimůnka na včerejší sloupek Dalibora Balšínka v Lidovkách (kopie níže).

HN se v poslední době vzhledově zbulvarizovaly (s novou grafickou úpravou mají přibližně o 55 % méňe textů, než dříve, což pomáhá ušetřit) a LN správně chtějí získat pro sebe ty čtenáře, kteří hledají kvalitní články o ekonomice (je někdo lepší než Jaroslav Plesl?), o kultuře a o politice.

"Sektor novin už nemá dlouhodoběji udržitelný podnikatelský model", řekl nedávno Warren Buffett. Ve Spojených státech podle odhadů klesly tisku tržby z reklam od roku 2005 o celou čtvrtinu, inzerenti ji totiž přesunují na internet. V ČR se například v letošním roce náklad tištěných médií snížil podle Unie vydavatelů zhruba o deset procent.

Lidovky by se měly urgentně odlišit od MfD, aby čtenáři ztratili pocit, že je to stihlejší nebo chudší verze Mladé fronty Dnes.

Už několik redaktorů uteklo z HN do LN v posledních několika týdnech. Kolik jich ještě Balšínek přiláká?

Vive la Guerre!

Následuje Šimůnkův email:

"Milí kolegové,

jistý Dalibor Balšínek dnes v Lidových novinách ohlašuje novou éru. Lidovky prý budou byznys-politika-kultura a budou mít nejlepší domácí zpravodajství a nejsilnější ekonomický tým redaktorů (myslel asi nejsilnější tým ekonomických redaktorů), nejlepší komentátory už prý mají. A budou to prý nejlepší prémiové noviny.

Well, vítej konkurence! A nebo, máme-li to vnímat jako oficiální vyhlášení už dlouho probíhající války, pak Vive la Guerre! My jsme připraveni! A titul prémiové noviny bude dál patřit Hospodářským novinám, to všem garantuju.

Tento týden vám představíme výsledky nejnovějšího průzkumu agentury Gfk, který jsme si nechali v polovině srpna zpracovat ke zhodnocení relaunche. Základní výsledky jsou velice potěšující a dobré: 60 procent čtenářů říká, že se HN za posledních šest měsíců zlepšily. Čtyřicet procent považuje jejich kvalitu za stabilně dobrou. Čtenáři oceňují lepší přehlednost a lepší grafiku listu po relaunchi. Příznivě hodnotí kvalitu a množství ekonomického zpravodajství. Téměř polovina z nich považuje obsah novin za lepší, než před půl rokem.

Průzkum se zaměřil i na nečtenáře, kterým jsme týden noviny nabízeli.

Máme šanci získat minimálně čtvrtinu z nich jako potenciální pravidelné čtenáře! Jinými slovy, tenhle reprezentativní a rozsáhlý průzkum jednoznačně potvrdil, že jsme na správné cestě. Dalibor taky píše o personálních posilách LN, mimo jiné od nás.

Zcela upřímně, odchody některých našich kolegů zrovna do Lidovek mě mrzí a raději bych je měl tady. Ale patří to k běžnému českému mediálnímu životu. A my máme šanci některé věci dělat jinak a budeme posilovat.

Komentátorský tým posílí v září Petr Honzejk, již na začátku měsíce přišla Julie Hrstková. Na konci roku počítáme s velkým comebackem Dana Anýže z USA domů a právě do komentářové rubriky – nikoho podobného, takovou zkušeností a erudicí žádné české médium nemá. Hlavním editorem a dramaturgem rubriky bude Josef Greš. A kromě toho stavíme tým exkluzivních a stálých přispěvatelů do naší názorové rubriky. V tomto týmu budou Tomáš Sedláček, Luděk Niedrmayer, Honza Macháček, Miroslav Zámečník. A taky k nám bude pravidelně přispívat Petr Fischer, i když bude pracovat pro televizi.

A na cestě jsou příchody dalších, velmi, velmi zajímavých autorů. Připravujeme na podzim celou řadu velmi podstatných věcí. Tak především nás už docela brzy čeká relaunch našich magazínů – Víkendu a IN magazínu. Podle toho, co jsem zatím z práce Lucie viděl, se máme my i čtenáři na co těšit. Čeká nás také druhá fáze integrace papírových novin a on-line zpravodajství. Obě tyhle věci doprovodí stěhovací manévry v newsroomu někdy koncem září. Výsledkem by měla být nová velká redakce příloh v místě, kde jsou dnes komentáře a kultura a pak domino, které posune komentátory do newsroomu, přesune k nám také scanner a rozprostře dnešní on-line tým do jednotlivých oddělení.

Máme před sebou také zajímavé projekty. Příští týden 15. září proběhne Forum HN, na němž vyhlásíme další ročník našeho pravidelného žebříčku 25 žen českého byznysu. O den později tady v redakci uskutečníme živé vysílání diskuse špičkových zástupců pěti velkých českých firem – ČSOB, Auto Škoda, OKD, Makro/Globus, ČEZ – na téma Krize v Česku. Přenos bude na našem webu ihned.cz. 23. září máme další Forum HN a to s předsedy čtyř nejsilnějších politických stran (asi s výjimkou J.Paroubka).

A v listopadu exkluzivní Forum HN s investorskou hvězdou Markem Faberem. Takže, Hospodářské noviny budou nadále nejlepšími novinami na českém trhu. S nejlepším domácím i ekonomickým zpravodajstvím, bezkonkurenčními a zasvěcenými komentáři, perfektní kulturou a magazíny, které nemají v Česku obdoby.

Konkurenci nepodceníme, budeme jí pečlivě sledovat a i se inspirovat. Ale my jsme a budeme prostě lepší.

Hrr na ně!

Ptr

=========
Quién es más macho?

A zde je Balšínkův sloupek, který vyvolal Šimůnkovu reakce:

Nová éra
7. září 2009
SLOUPEK LN

Když se řekne Lidové noviny, musí se každému vybavit tři slova: politika, byznys a kultura. Držíte v rukou vydání, kterým zahajujeme novou éru.

Máme tyto cíle: musíme dělat nejlepší domácí zpravodajství, musíme postavit nejsilnější ekonomický tým redaktorů a musíme mít nejzvučnější jména české umělecké kritiky. Nejlepší komentátory už máme.

Změnu nelze deklarovat jen slovy, má-li dojít k jejímu naplnění, musí se něco významného stát. Redakce proto začala výrazně personálně posilovat a zároveň došlo k přerozdělení kompetencí. Byznys LN je vizitkou a odpovědností Jaroslava Plesla. David Shorf se postará o magazín Pátek a měsíčník Esprit. Již v srpnu LN posílil Tomáš Němeček, který vede přílohu Orientace. Přichází z Hospodářských novin a nebude jediný.

LN budou mít také nového zástupce šéfredaktora. Zpravodajství bude starostí Jana Dražana, který spolu s Kamilou Klausovou bude dále rozvíjet server Lidovky.cz. Razantně posílíme také kulturní redakci. V jejím čele bude od října Jiří Peňás, který se spolu s Ondřejem Štindlem po letech vrací do LN. Přivedou s sebou předního českého spisovatele Jáchyma Topola.

Bez vedení a stranou nechceme nechat ani vizuální jazyk novin. Proto fotografy povede desítkou cen Czech Press Photo vyznamenaný Jan Zatorsky. A budou přicházet další. Nové obsahové vizi je přirozeně přizpůsobena i formální struktura novin tak, abyste se v nich každý den snadno orientovali a vždy nacházeli rubriky na svých místech. První díl novin bude vždy věnován domácím a zahraničním událostem, kultuře a komentářům. Ty budou nově končit stránkou publicistiky. Druhý díl s označením Byznys Lidových novin se zaměří na ekonomické zpravodajství a analýzy.

Noviny tradičně uzavře sport. Pochopitelně zachováváme tři klíčové přílohy. Úterní vydání doplní díl Akademie a Věda. V sobotu výrazně rozšíříme přílohu Orientace, která bude bohatší o sekci umění. Rovněž přidáme stránky příloze Relax.

Novou grafiku LN zatím nechystáme. Chtěl bych vás ale ubezpečit, že pokud bychom ji měnili, LN zůstanou konzervativními a uměřenými novinami, které nepůjdou cestou barevného obrázkového vzduchoprázdna. Lidové noviny mají na čem stavět, přesto jsou svým způsobem na začátku.

Chceme být nejlepší prémiové noviny. Víme, že se k našemu ideálu nedostaneme zítra. A nebude to ani za týden. Uděláme ale všechno pro to, abyste to poznali brzy a aby byly každý den lepší.

DALIBOR BALŠÍNEK
Dalibor Balšínek

Dalibor Balšínek


VERSUS


PETR ŠIMŮNEK
Petr Šimůnek
Petr Šimůnek


P.S. = Zcenzurováný článek z Aktuálně.cz je tady: http://fabianogolgo.blogspot.com/

A teď prosím Ivetu
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/fabiano-golgo.php?itemid=1139

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy