Nezávislý deník Metro?

19. 06. 2007 | 10:28
Přečteno 227362 krát
Nezávislý deník Metro?

Minuly tyden jsem byl odvolan z funkce sefredaktora deniku Metro. To se stalo pote, co mne navstivil v redakci generalni reditel Martin Konrad a jsme se pohadali nad zverejnenim clanku o prohre Paroubka s Mafrou.

Hned pote, jsem pripravil report pro materskou spolecnost ve Svedsku, ve kterem jsem poukazal na opakovane porusovani pravidel deniku Metro (na priklad PR clanky nebo politicky zaujate clanky).

Metro International muj report ignorovalo a posleze ma odmena byla odvolani z funkce. Dle oficialni zpravy slo o "kvalitu novin". Konrad pro Lidove noviny sdelil, ze "Ani já ani nikdo jiný nikdy panu Golgovi nepřikázal, aby něco otisknul".

Tak nize muzete videt kopii email, ktera trvzeni pana Konrada popira.

(Originalni emailu mam k dispozici.)


-----Original Message-----
From: Filip Doubek
Sent: Monday, April 23, 2007 4:36 PM
To: 'Martin Konrad'
Cc: 'mirek.mares@metro.cz'
Subject:

Ahoj chlapi,

jak jsem s vámi mluvil, posílám Vám článek do novin, stihnete to otisknout už zítra. Moc díky, máte to u mě.

ahoj

filip

<>

Filip DOUBEK
ViceChairman of the Board
Business Director
MÉDEA, a.s., Mikuleckého 1311/8, 147 00 Praha 4
tel: +420 241 004 500, fax: +420 241 004 690
mob.: +420 724 045 140
e-mail: fdou@medea.cz, http://www.medea.cz


From: martin.konrad@metro.cz
Subject: FW:
Date: 23. dubna 2007 16:54:22 GMT+02:00
To: Fabiano.Golgo@metro.cz

<>

From: Filip Doubek [mailto:fdou@medea.cz]
Sent: Monday, April 23, 2007 4:37 PM
To: Martin Konrad
Cc: Miroslav Mares
Subject: FW:

... je to pro Jaromíra Soukupa, tak prosím o nějaké "hezké" umístění

díky


TEXT:
Ministerstvo školství zezelenalo

Při svém vstupu do vlády slibovali zástupci Strany zelených, že se zasadí o ekologizaci provozu jim svěřených resortů. Například místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová tvrdila, že „její“ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se k přírodě stále nechová dostatečně šetrně. Co se změnilo po čtyřech měsících od jejího nástupu do čela úřadu?
„Do budoucna budeme rozhodně při nákupech zboží jakéhokoliv druhu preferovat výrobky se značkou Ekologicky šetrný výrobek,“ říká ministryně. Stoprocentně se tento záměr daří naplňovat u hygienických a čistících prostředků, nábytku a dalšího vybavení. S kancelářským papírem už je to složitější. „Recyklovaný papír tvoří zatím jen asi 30% spotřeby. Nakupujeme hlavně sešity, bloky, desky, tedy výrobky, které nepřijdou do styku s tiskárnami, recyklovaný papír, který se na ministerstvu používal dříve, totiž tiskárny ničí svou prašností,“ vysvětluje Kuchtová. Tento stav chce ale změnit. Jde jen o to, že kvalitnější recyklovaný papír je výrazně dražší než ten „normální“ a bude nutné vypsat nové výběrové řízení. Podle Kuchtové se tady šetřit nevyplatí. „Jedná se o rozdíl v řádu desetitisíců korun, to si snad můžeme dovolit. Ministerstvo spotřebuje ročně miliony listů papíru, nejde o žádnou maličkost.“ Ministryně po svých podřízených také vyžaduje, aby spolu komunikovali pokud možno pouze elektronicky a pokud už musí dokumenty tisknout, aby tak činili oboustranně.

Třídit a zhasínat

Mezi úsporná opatření, která ministerstvo provedlo, počítá Kuchtová i přechod na úsporné žárovky. Chystá se rovněž tzv. energetický audit, který má odhalit skryté plýtvání elektřinou a přechod na tzv. zelenou elektřinu vyráběnou z obnovitelných zdrojů.
Na chodbách ministerstva se objevily i barevné nádoby na tříděný odpad. „Úředníci se budou muset chovat mnohem ekologičtěji než dosud,“ usmívá se Kuchtová. I na služební cesty by podle ní měli jezdit pokud možno hromadnou dopravou.

-----

Nezávislý deník Metro? - II. DÍL


From: Miroslav Mares Mailed-By: metro.cz
To: Fabiano Golgo
Date: 07-Feb-2007 11:26
Subject: Komentář předsedy ČSSD Paroubka

Ahoj Fábio,

měl tady takovou specialitku.

Děkuji za pomoc

Mirek


Miroslav Mares
Sales manager

TEXT:
K jednotné a silné Evropě


V posledních týdnech učinila česká vláda v čele s pravicovou ODS i prezident Václav Klaus, který je čestným předsedou této strany, několik zásadních prohlášení, jejichž společným jmenovatelem je odmítnutí myšlenky integrované a silné Evropy. Kancléřka Merkelová se setkala při své nedávné návštěvě Prahy v otázce Smlouvy zakládající Ústavu pro Evropu (dále jen Ústavní smlouva) se zásadním, až nerealistickým odporem, který vzbudil v Evropě, ale i velké části české veřejnosti oprávněné rozpaky. Vrcholní představitelé české vlády v reakci na kritiku svých antievropských postojů ze strany předsedy Ústavního výboru Evropského parlamentu Jo Leinena místo argumentů použili urážek v podobě záměrného zkomolení jeho jména či přirovnání jeho kritiky ke stesku po okupaci Československa nacistickým Německem. Tyto výstřelky i pokusy prezidenta Václava Klause vytvořit eurofóbní „osu Praha – Varšava“ při odmítání tohoto dokumentu vyžadují, abych se jménem české sociální demokracie proti těmto postojům otevřeně ohradil.

Pro další prohlubování evropské integrace je Ústavní smlouva nezbytná. Ústavní smlouva posiluje charakter evropského projektu jako projektu mírového a politického, projektu založeného na solidaritě, na zachování a modernizaci sociálního státu. Zvyšuje roli národních parlamentů, čímž posiluje roli občana a prohlubuje demokratičnost integračního procesu. Směřuje ke zvýšení mezinárodní úlohy EU ve světě. Pro zemi velikosti a hospodářského potenciálu ČR by odmítnutí dokumentu tohoto typu mohlo mj. citelně oslabit českou schopnost prosazovat své obchodní a ekonomické zájmy v dynamicky se globalizujícím světě.

Znovu je nutno zdůraznit, že Ústavní smlouvu již ratifikovalo 18 členských zemí, z toho některé z nich až po referendech ve Francii a Nizozemí. Nedávno došlo k ratifikaci Ústavní smlouvy ve Finsku. Postoj osmnácti zemí, které již Ústavní smlouvu ratifikovaly, přece nemůžeme a ČSSD ani nechce ignorovat. A pro veřejnost středně velké a nové členské země jako je ČR, je také potřebné znovu a znovu podtrhovat, že s výjimkou ČR a Polska již smlouvu ratifikovaly všechny ostatní nové členské státy. Tedy státy střední, malé či velmi malé. Já si proto kladu ve světle názorů českých „suverenistů“ otázku: že by přitom žádná z těchto středních a malých zemí nepochopila jak „hrozivě“ bude Ústavní smlouvou omezena její často nově nabytá suverenita?

Tyto země naopak pochopily, že jejich zájmy budou nejlépe ochráněny politickou integrací, tedy „sdílenou svrchovaností“ ko-existující se svrchovaností národní. ODS a prezident Klaus si zřejmě opravdu myslí, že např. boj s nelegální migrací, drogami, pašováním lidí, tedy s organizovaným zločinem se dá zvládnout jen spoluprací na mezivládní úrovni. To je zcela neproduktivní úvaha a nebezpečná naivita. Koncem tohoto roku se ČR stane členem Schengenu a i ona se pak může stát cílem migračních proudů z mimoevropských regionů.

Ze všech těchto důvodů si myslím, že vést už delší dobu řeči o „smrti“ Ústavní smlouvy nejsou ničím víc než předčasně rozesílaná parte.

Ano, po letošních prezidentských a parlamentních volbách ve Francii, se může definitivně ukázat, že stávající text Ústavní smlouvy je nezbytné upravit. Pak to je třeba udělat rychle a zachovat přitom maximálně podstatu textu Ústavní smlouvy. Tak, aby k volbám do Evropského parlamentu v první polovině roku 2009 již byl text schválen všemi členskými zeměmi.

Německé předsednictví EU vedeno svou odpovědností vůči Evropě nastolilo téma Ústavní smlouvy se vším důrazem. Kancléřka Merkelová přitom

delší dobu nijak netajila, že tak učiní. Pnutí, které v řadách ODS a u prezidenta Klause ještě před svou návštěvou v Praze vyvolala, však překonal veškerá očekávání. Takové ideové, mediální a dokonce mezinárodní „zbrojení“ před zahraniční návštěvou v Praze jsme tady snad ještě neviděli. Prezident Klaus již Evropskou unii napadal ve svém novoročním vystoupení. Poté opětovně odmítl snahy o přijetí Ústavní smlouvy. Ve věci společného postupu proti tomuto trendu evropské integrace se také neváhal poradit se svými novými politickými přáteli ve Varšavě. Zahraniční politika Polska, představovaná bratry Kaczynskými je totiž silně proti jakémukoliv prohlubování evropské integrace a je tak v mnoha ohledech shodná s antievropanstvím v pojetí ODS a českého prezidenta. Tím jen prezident Klaus posílil fakt, který je už delší dobu možné sledovat v evropských médiích. Totiž, že ČR je - nejčastěji s Polskem a V. Británií - zařazována do skupiny evropských kverulantů. Francouzský Le Monde dokonce nedávno označil Prahu za „jedno z hlavních měst nejvíce nepřátelských Ústavní smlouvě“. Opravdu „skvělá“ reklama pro Českou republiku.

ČSSD proto bude z opozičních lavic činit vše proto, aby tento jednostranný obraz České republiky v Evropě uvedla na pravou míru. Podle posledních analýz Eurobarometru 51 % Čechů podporuje přijetí Ústavní smlouvy (30 % je proti a zbytek neví). Je to tedy značný názorový posun oproti převažujícím negativním postojům české veřejnosti tak, jak se projevovaly řadu měsíců po neúspěšných referendech ve Francii a Nizozemí.

ČSSD, tzn. i sociálně-demokratický koncept Evropy, v našich parlamentních volbách podpořil velmi vysoký počet voličů, ne tak vzdálený od počtu voličů vítězné ODS. Navíc nemalá část voličů ODS, zejména z velkých měst, ze středních vrstev a mladých lidí, je rovněž silně proevropská. Jenže strana, které dali důvěru, jim nikdy zcela otevřeně neřekla, jaké důsledky pro ně může a bude mít odmítnutí Ústavní smlouvy. Nevěřím, že voliči ODS většinově chtějí posunout naši zemi na okraj Evropy. Nová vláda vedená ODS zatím nebyla schopna formulovat své jednotné stanovisko, pokud jde o další postup vůči Evropské unii a vůči Ústavní smlouvě. Jsem osobně zvědav, kdy a jak se to vládě Mirka Topolánka povede.



Jiří Paroubek

Předseda ČSSD


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy