Recenze: Slepé skvrny Daniela Prokopa jsou manifest levicové politiky, který má potenciál přesvědčit i pravičáky

22. 04. 2020 | 20:54
Přečteno 4815 krát
Sociolog a publicista Daniel Prokop napsal knihu, která upozorňuje na slabá místa české sociální a daňové politiky a navrhuje jejich řešení. Činí tak přitom bez dogmatismu a s respektem k protinázoru: lépe propracované politiky zkrátka představuje jako pragmatický návod, jak budovat nejen spravedlivější, ale i lépe fungující Česko.

Vyhnout se odvrácené straně Česka není těžké. Tedy pokud bydlíte v lepších čtvrtích velkých měst a cestou na nákupní rauš do drážďanského Primarku či na berlínské letiště se nestavíte třeba v ústeckých Předlicích či na sídlišti Mojžíř, kam polistopadová prosperita příliš nedosáhla.

Lehce přehlédnutelným tématům, ať už se týkají chudších regionů či neefektivní politiky, která komplikuje život i střední třídě, se ve své knize Slepé skvrny věnuje Daniel Prokop. Publikace českého sociologa a odborníka na průzkumy veřejného mínění částečně vychází z jeho textů pro deník Právo a pozorovatel české politiky a společnosti by si ji neměl nechat ujít. A to ani v případě, že ho chudoba příliš nedojímá. Na zhruba 256 stranách ostatně autor nepíše jen o odvrácené straně společnosti, ale i o sklonech k populismu, nevhodně nastavených daních, složité cestě ze dna na vrchol či volebních průzkumech.

Sociální politika jako efektivnější řešení

Hlavní část knihy, která se věnuje školství, exekucím či sociální a daňové politice, lze číst jako jakýsi manifest levicového reformismu pro Česko: jako návod na to, jak zemi posunout směrem ke spravedlivější, solidárnější, ale v mnohém zkrátka lépe fungující společnosti.

V tomto ohledu je nutné podotknout, že i když kniha vychází z jasně levicových pozic, nečiní tak dogmaticky. Zaprvé, autor své návrhy obhajuje často spíše pragmaticky než idealisticky: například sociální bydlení představuje nikoliv jako zajištění „základního lidského práva“, jak má občas tendenci argumentovat soudobá liberální levice, ale jako zkrátka levnější a úspěšnější řešení. Z jeho perspektivy je to zkrátka efektivnější a rozumnější než nechávat chudé propadnout až na dno skrze síto zanedbaných ubytoven a drahých azylových domů či kojeneckých ústavů.

Zadruhé pak autor argumenty druhé strany automaticky neshazuje, ale snaží se s nimi polemizovat a nemá potíž i část argumentů uznat či alespoň neshazovat jejich legitimitu. To platí nejen u ekonomických, ale i kulturních témat. „Podle mého část liberálů přehání, když odpůrce (manželství gayů a leseb) označuje za homofoby,“ píše například v jedné pasáži autor, byť sám okamžitě dodává, že s „manželstvím pro všechny“ jednoznačně souhlasí.

Díky respektování protinázoru a pragmatické argumentaci tak mají Slepé skvrny (podobně jako Lid versus demokracie Yaschy Mounka, o níž jsem psal před časem) potenciál zaujmout čtenáře i mimo svou přirozenou cílovou skupinu. Pokud jste velkoměstský liberál, který se u voleb rozhoduje mezi Zelenými a Piráty, zatímco vaši rodiče od hlubokých devadesátých let volí ODS, jsou Slepé skvrny přesně tou knihou, kterou jim chcete dát jako dárek k narozeninám či Vánocům. Můžete je díky tomu bezpečně vyvést z jejich intelektuální konformní zóny, aniž byste riskovali, že vás přestanou zvát na nedělní oběd. Tedy samozřejmě za předpokladu, že ukončení víkendových setkání není váš cíl: pak bych doporučil jiný titul.

Slepé skvrny v oku pozorovatele chudoby

Fakt, že je kniha poměrně obsahově rozrůzněná, má za následek mimo jiné i to, že některé kapitoly do dominantního zaměrení úplně nepasují. To se paradoxně týká jinak velmi silných kapitol, jako je ta o fungování volebních průzkumů či ta o populismu, která hodně vychází z amerických reálií. (Malá poznámka stranou: teze o tom, jak kulturní války v USA odvádějí pozornost od prorůstání vlivu lobbistických skupin na státní správu, je nicméně velmi relevantní i pro Česko. Měl by ji mít na paměti každý rozhořčený uživatel sociálních sítí, když ve snaze bránit liberálně-demokratické zřízení svými kliky a lajky reaguje na provokativní tweety hradního mluvčího. Ano, mám na mysli toho bývalého redaktora Haló novin, jenž si bez rozpaků do své pracovny umístil fotografii pravicové ikony Margaret Thatcher, aby těm vnímavějším naznačil, že si z nich skutečně dělá celou dobu jen dobrý den.)

Jsou pak i pasáže, kde je autorova argumentace vyztužená méně. Když jako argument pro progresivní zdanění zmiňuje fakt, že bohatí více tyjí ze služeb státu, stojí to rozhodně za zamyšlenou. Jako příklad ale zmiňuje třeba to, že bohatí častěji chodí za (státem podporovanou) kulturou. Logicky se pak nabízí otázka, jestli přeci jen není rozumnější argument libertariánů, že není třeba podporovat něco, co jsou lidé schopni si zaplatit sami. Daňovou progresi také podpírá tvrzením, že úspěch (a tedy i příjem) závisí i na místě, kde se člověk narodí, protože v některých regionech jsou zkrátka šance na úspěch nižší třeba i kvůli horšímu školství. Je ale pak na místě oponovat, zdali by tento problém nemělo řešit třeba spíše přerozdělení daňových příjmů mezi jednotlivými regiony.

Rezervy knihy nicméně spočívají spíše v tom, co v ní není, než v tom, co v ní je. Jistě nelze očekávat, že kniha obejme všechny společenské otázky od změny klimatu po rizika vyplývající z umělé inteligence. Ale vzhledem k jejímu zaměření je trochu škoda, že se autor prakticky vyhýbá otázce udržitelnosti penzijního a zdravotního systému. Právě ty budou přitom klíčové pro budoucí směřování veřejných rozpočtů, jehož se autor dotýká v pasáži o zdrojích a zdanění, kde je mimochodem na můj vkus až příliš optimistický.

Velkoměstského čtenáře, jenž si v záchvatech duševního sadomasochismu občas prohlíží nabídky realitních portálů či statistiky cen bytů, taky zamrzí ještě jedna věc. Tedy že autor více nerozvíjí to, jak moc v Česku bohatství nezáleží na příjmu, ale na (často zděděném či darovaném) nemovitém majetku. Přitom z některých pasáží v knize i autorových rozhovorů v médiích je patrné, že si tuto skutečnost uvědomuje.

Občasné drobné “zadrhnutí” při četbě pak může způsobit to, že autor místy zmiňuje některé osoby a pojmy, aniž by je blíže vysvětlil (příkladem budiž proxy válka). Absolventa mezinárodních vztahů to do očí nejspíš netrkne, méně znalého čtenáře to ale může zbytečně odrazovat. Na čísla bohatým pasážím by pak čtenářsky prospělo, kdyby je občas proložil sem tam nějaký konkrétní lidský příběh, jak je to běžné například v řadě publicistických knih napsaných americkými autory. (Nutno dodat, že mikropříběhy umí využívat nejen tamní publicistický odpad, ale i velmi podnětní spisovatelé jako například Nicholas G. Carr.) Obzvláště kapitoly věnované těžkostem života samoživitelek si o příběh nějaké konkrétní ženy vysloveně říkaly.

Navzdory tomu jsou nicméně Slepé skvrny bezesporu jednou z nejzajímavějších knih o současné společnosti a politice, které v poslední době v Česku vyšly. Až odezní současná opatření kvůli koronaviru, budeme se muset vypořádat s citlivým hospodářským propadem (byť dosud nevíme, jak moc hluboký a dlouhodobý bude). A právě ve slepých místech české společnosti, na něž Prokop ve své knize upozorňuje, může mít tento dopad obzvlášť kruté následky. Nápravná opatření, která autor v knize zmiňuje, tak nabudou na důležitosti — a mohou opět dostat příležitost.

Sledovat autora můžete na Twitteru, Facebooku a facebookové stránce Slova & algoritmy či na blogovací platformě Medium, která má samozřejmě i RSS feed.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy