Je Dornova metoda velmi nebezpečnou manipulací?

08. 02. 2019 | 12:25
Přečteno 18669 krát
Tato metoda alternativní medicíny poskytovaná akreditovanými terapeuty cílí především na lidi se sedavým zaměstnáním. Avšak bolavá záda trápí každého. K terapeutovi mohou neteře a synovec přivést i svou vdanou, bezdětnou a bohatou tetičku, je to prima finta jak se dostat k dědictví.

Přestěhoval jsem se k synovi na druhý konec republiky a šel se rozhlédnout po malebném náměstíčku, kam budu chodit nakupovat. Byla tam i prodejna Bylinky. Podobných prodejen je nyní hodně. Dostanete v nich kromě bylin i různé masti, andělíčky v mnoha podobách, originální keramiku a tato nabízela i bezlepkový chleba. Zaujal mne velký nápis napsaný na výloze: Dornova metoda a pod ním Breussova masáž. Došlo mi, že toto v prodejně nedělají, ale informují, ke komu jít. Neoslovilo mne to a pustil jsem to z hlavy. Za pár měsíců jsem společně se snachou čekal na vnučku ve vstupní hale mariánskolázeňského plaveckého bazénu a krátil si dlouhou chvíli prohlížením zasklených nástěnek. Zhodnotil jsem úspěchy místních závodních plavců a postupoval dále. Poslední byla u dveří, kde měla svou živnost masérka. Byl tam výrazný žlutý plakát a na něm napsáno Jemná metoda podle Dorna. Uprostřed od shora dolů byla z profilu zobrazena páteř. Vpravo byly vyjmenovány možné fyzické problémy při posunutí obratlů, vlevo psychické při posunutých obratlech. Dole odkaz na webovou stránku. Pokud se v současné době chci na web dostat, objeví se mi hlášení, že není bezpečný, dostanu se však na něj oklikou.

Zděsil jsem se. Přemýšlel jsem, jak se k plakátu dostat, abych si ho zkopíroval a varoval. Byl však za sklem a tak jsem se úmyslu vzdal. Čas plynul a můj nový kardiolog zjistil, že mé srdce není v pořádku a následovala operace. Na rehabilitaci mě odvezli z nemocnice přímo do Konstantinových Lázní. Měl jsem štěstí, pečovat o mne měl vedoucí lékař. Šel jsem si sednout na lavici k jeho ordinaci a k úžasu jsem viděl, že na protější stěně hned u jeho dveří je nástěnka a na ní visí přišpendlený plakát Jemná metoda podle Dorna. Plakát měl formát A3 a potřebné kopírky mívají na obecních úřadech. Tak jsem plakát tajně sundal, nechal si udělat tři kopie a vrátil ho zpět. Lékaře jsem na to upozornil. Odpověděl, že zbyl po jeho předchůdci a nevšiml si ho. Dornovu metodu zde nenabízeli, v současné době nabízejí baňkování a masáž plosky nohy, která je popisována: „Pomocí této metody můžeme ovlivnit reflexní body na plosce nohy, které pozitivně působí na celé tělo. Obrazy všech orgánů, žláz a ostatních částí těla, včetně páteře kloubů a svalů, se promítají právě na plosku nohy.“ Třicetiminutová masáž stála samoplátce 410 Kč. Až sem jednou přivezou po infarktu sisyfovce a přečte si to, odletí s čerstvým infarktem vrtulníkem zpět. Šokovala ho představa, že tomu lidé začnou věřit. Jinak velké poděkování všemu personálu za péči a ochotu. Měl jsem tři kopie a potřeboval jsem je naskenovat a uložit fotografii v notebooku, aby se dala posílat mailem. Potřebný skener měla místní tiskárna a než mi fotografii ochotní pracovníci uložili na flešku, varoval jsem je, aby si s Dornovou metodou nic nezačínali. I co se nestalo. Za týden byla nabídka Dornovy metody a Breussovy masáže z výlohy smazána. Pokud by měli provozovatelé prodejny čisté svědomí, neudělali by to.

Při objevování krás svého nového krajského města jsem si všiml, že je na Americké třídě rekvalifikační centrum a nabízí rekvalifikaci na poskytování masáží. Vypravil jsem se tam znova zjistit, jak je to s Dornovou metodou. Kurz pod názvem Vybrané techniky Dornovy metody je nabízen jako dvoudenní ve dnech 23. a 24. května 2019 a vede ho Blanka Chválová. Náplň kurzu je popisována následovně: „Na kurzu se naučíte jemně a šetrně vyrovnat délku končetin, srovnat pánev, uvolnit obratle a upravit statiku těla. Chcete-li navíc umět účinně ošetřit klouby a zbavit Vaše klienty bolesti zad, pak je pro Vás kurz tou nejlepší volbou…….Tlakem palce např. na obratle dochází k uvolnění jak fyzických, tak psychických blokád a zlepší se tok energie.“ Energie, energie, už se ti do hlavy lije! Nikde není zmínka o tom, že se jedná o techniku alternativní medicíny. Pro zdůraznění významu kurzu na jiném místě nástěnky o něm píše jedna z věrozvěstů, kteří nám tuto metodu přinesli ze západu: „…..Druhým a bohužel velmi smutným důvodem je to, že se nám nelíbí, jak jsou pacienti a zájemci o kurzy balamuceni a šizeni. Spousta tzv. terapeutů a lektorů se schovává za dobré jméno Dornovy metody, vydávají nějaké své techniky za Dornovu metodu, praktikují a vyučují bez potřebné praxe a znalostí, vnucují lidem permanentky nebo rozdělují základní kurzy do více dílů. Chceme se od těchto praktik zásadně distancovat. Proto mají lidé hledající pomoc na našich stránkách (www.dornova-metoda.com) seznam nejen zkušených, ale i etikudodržujících doporučených terapeutů. Jsou to skuteční terapeuti a jsem na ně hrdá.“

Jedním na seznamu uvedených terapeutů je Andrej Godo z Bratislavy. Se svou ženou vlastní s.r.o. Pramene zdravia a nabízejí Dornovu metodu Plus, baňkování, SM-systém, reflexní terapii, Breussovu masáž, lymfodrenáž, klasickou masáž a numerologii. Vrtá mi hlavou, zda na jednotlivě nabízené služby lze vystavit živnostenský list. Na internetu zveřejnil soubor videí Pramene zdravia. Je doslova lahůdkou si je přehrát a přitom milí čtenáři pochopíte mé zděšení a varování. Budu vám průvodcem. Začneme videem „Aprílová ponuka“, kde za zády terapeuta uvidíte na stěně zarámovaný výše zmiňovaný žlutý plakát.

Představuje v něm svou živnost. Zdržím se komentáře. Video „Dornova metoda“ si ho však zaslouží. Označil bych ho jako video lákavé. Nestejná délka končetin je neomylně diagnostikována. Posadí-li se klient, aby se přesvědčil, je mu sděleno, že nestejná délka se posuzuje jen vleže. Je-li klient šťoural a jde se přesvědčit do veřejného zdravotnictví k přetíženému a vyhořelému ortopédovi, zpravidla se se zlou potáže. Nezbývá, než věřit. Z nestejné délky končetin pramení posunutí páteřních obratlů. To svými jemnými prsty skutečně nakonec terapeut objeví. Posunuté obratle mohou znamenat fyzické a psychické problémy, na které zkušený terapeut skutečně nakonec přijde. Jeho jemné ruce se pak snaží dostat obratle na správné místo, aby na závěr ukládaly peníze do pokladničky. Pacient postupně zjišťuje, že nalezenými problémy skutečně trpí a akreditovaný terapeut mu řekne, že to vyřeší pouze alternativní medicína. Co nezvládne on sám, zvládnou patřiční odborníci. Nejmovitější klienty později jistě doporučí do pražského Aktipu. V tomto okamžiku má klient poslední možnost spasit se útěkem. Pokud jsem čtenáře zaujal, doporučuji postupně zhlédnout videa Dornova metoda PLUS, Dornova metoda part II, Kult bieleho plášťa, Kult televizní obrazovky, Pilulka a další. Ještě musím zmínit video „Novinky oktober 2014“. Zazní v něm pojem „mentální úroveň“. Posunutí oběti na vyšší mentální úroveň ji přijde i na statisíce korun. Přemýšlím, na jaké mentální úrovni byla moje manželka v okamžiku své smrti. Bůh ochraňuj každou oběť, aby nedopadla jako ona! Doporučuji zhlédnout videa co nejdříve, brzy asi z internetu zmizí, jako byla smazána Dornova metoda z výlohy. Chcete-li varovat přátele, pokuste se je zaznamenat a uložit.

Čím je Dornova metoda nebezpečná? Pro poskytovatele patří do skupiny „bezva fint“, jak přijít k penězům. Osud jejich obětí je nezajímá. Smrt mé ženy komentovalo okolí slovy, že si za to může sama, neměla věřit šarlatánům, oni by nikdy nenaletěli. Nikdy neříkej nikdy! Kdyby neselhal praktický lékař a abdominální anginu objevil včas, mohli jsme s manželkou prožívat pěkné stáří. Praktici stárnou a nemá je kdo nahradit. Stojí nejníže mezi lékaři a právě oni jsou schopni zachytit v zárodku příznaky nemoci a včas ji zaléčit, aby později nemusela nastoupit nákladná nemocniční hospitalizace. Jejich zkušenost a kvalita rozhoduje, jak drahé bude naše zdravotnictví. Jaká asi bude kvalita těch mladých dotovaných, kteří nastoupí na jejich místo a budou většinou dojíždět poskytovat zdravotní péči? Kdybych byl vládcem imperiální velmoci a měl zálusk na malý státeček v srdci Evropy, zařídil bych napřed zdevastování školství a zdravotnictví. Zdravotnictví metodou trojského koně, když do sebe vtáhne alternativní medicínu. Konečný osud obětí Dornovy metody? Stanou se z nich ezoterici věřící čínské energetické medicíně, astrologii, numerologii, moudrosti Toltéků i v čakry, přes které lze energii dobíjet a přes které může být energie z těla vysávána. Nejintenzivněji při pohlavním styku. Také s touhou po vyšších mentálních stupních. Ztrácejí schopnost logického myšlení. V zaměstnání jsou stále výkonní, ale začnou se stranit spoluzaměstnanců. Nerozumí si s nimi, protože jsou na nižším stupni mentálního vývoje. Vlastní rodina u nich po čase začne změnu vnímat, ale neví, co se děje a jak jim pomoci. Nešťastná oběť má v hlavě svou víru, kterou jí z ní už nikdo nevytluče. Věří všemu, co jí na masážích či později jinde řeknou její guru. Nakonec po čase skončí v Centru duševního zdraví. Léčba je málo úspěšná.

Představuji si, že zde žiji několik let jako špičkový agent jisté velmoci. Podařilo se mi vytvořit síť spolehlivých spolupracovníků. Dostávám úkol získat utajované dokumenty z BIS, mého člověka poslali do důchodu. Mohu podplatit některého jiného, ale toky peněz jsou zachytitelné. Nejlepší je, když to udělá někdo z přesvědčení zadarmo. Zařídím přes své lidi, aby BIS poskytovala svým děvčatům v administrativě jako benefit poukázky do vybraného wellness centra. Tam pracuje můj člověk jako akreditovaný terapeut Dornovy metody. Pro něj hračka změnit nebohé oběti logické myšlení a ta v dobré víře začne dělat špatné věci. Naštěstí naši kontrarozvědčíci nejsou čučkaři. Administrativní pracovnice pracující s utajovanými informacemi mají jistě zakázáno meditovat, pít ajurvédské čaje, cvičit jógu, chodit na akupunkturu, jezdit za Chobotem a jeho ayahuascou, vytloukat ašramy, mít na nočním stolečku obrázek dalajlámy a problémy se zády řeší pouze v prověřených wellness centrech bez nabídky Dornovy metody či cvičením v Sokole.

Málem bych zapomněl sdělit, co vlastně bylo na plakátě. Takže změny při posunutých obratlech: Začnu hned prvním krčním obratlem C1: Fyzické: Bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, migréna, chronická únava, zapomnětlivost, mdloby, poloviční ochrnutí díky nestejnému prokrvení levé či pravé části mozku. Psychické: Korunní čakra ztrácí „přehled“, problémy se „stvořitelem“, chce všemu rozumět vlastní hlavou. První hrudní obratel Th1: Fyzické: Onemocnění štítné žlázy, nachlazení, deprese, strach, nemoci šlach a vaziva ramenního kloubu. Psychické: Moc si toho nakládá, chce všechno dělat sám, nemá důvěru, ramena musí moc nést. První bederní: L1: Fyzické: Problémy tlustého střeva, v této oblasti poruchy a špatné prokrvení, průjem atd., špatná funkce střev. Psychické: Má strach z nových začátků, ustrašený, nedokáže se oprostit od minulosti, rodičů, partnerů, zvířat, lidí, majetku, práce, bytu... Posunutí křížové kosti přináší fyzické problémy jako ischias, chronická zácpa, bolesti v nohou a chodidlech, problémy v břišní oblasti, ženské potíže. Psychickými problémy jsou: Jak unesu „životní zátěže“?, Problém: rozdílná délka spodních končetin, špatné držení těla při sezení, tráví moc času v autě?, pozice – noha přes nohu, vybočení pánve. A konečně kostrč: Fyzickými problémy jsou hemeroidy, svědivost konečníku, bolesti při sezení, psychickými problémy jsou se základní čakrou; nemá spojení (nebo málo) s „matkou zemí“. Kolik že to má člověk páteřních obratlů?

Pokud včas nezasáhneme proti praktikování této metody alternativní „medicíny“, zaděláváme si na vážné problémy. V doporučovaných videích je i jedno, na kterém se akreditovaný terapeut zmiňuje o svých přednáškách pro veřejnost. Jistě přednáší na Univerzitách třetího věku, dělá besedy v domovech důchodců, jeho přednášky nabízí kulturní střediska měst a obcí a pokouší se dostat do škol, kde přednáší o prevenci. Většina jeho posluchačů je o sobě přesvědčena, že by šarlatánům nikdy nenaletěli.







.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy