O Aktipu: Jedna dobrá a dvě špatné zprávy

03. 05. 2019 | 21:49
Přečteno 3617 krát
Tou dobrou je, že zprofanované konzultační a terapeutické středisko Aktip formálně skončilo, první špatnou, že policie jeho případ odložila. Druhou špatnou uvedu nakonec. Slušností je začínat dobrými zprávami.

Ohlas televizního dokumentu Infiltrace způsobil odliv klientů Aktipu a to skončilo. Rozhovor z Aktualne.cz uvádí pesimistickou úvahu: "Aktip skončil, ale zřejmě se jen přejmenují a půjdou jinam," říkají nyní režisérka Šárka Maixnerová a herečka Ivana Lokajová ke svému dokumentu Obchod se zdravím, který před rokem zmapoval tamější skandální léčebné praktiky. Uvádí i další zajímavý a závažný postřeh:

Redaktorka: Co říkáte tomu, že za celou dobu nezazněla ze strany paní doktorky Klímové nějaká sebereflexe nebo omluva? Ve většině rozhovorů naopak svůj podnik usilovně hájila.
Š. Maixnerová: Já si jako jedna z mála nemyslím, že to dělala jen pro peníze. Myslím si, že tomu nějakým zvláštním způsobem opravdu věří. Podlehla podle mě přesvědčení, že skutečně dokáže něco víc než ostatní, že přišla na něco nového.

Tady je nutné se zastavit, protože já si to nemyslím také. Nezanedbatelné množství lékařů už “vystoupilo ze systému“ a začali se věnovat pochybným léčebným metodám a celostní medicíně. Tím se z nich stali zrádci a zpronevěřili se promočnímu slibu. Pokud voják poruší vojenskou přísahu, je odsouzen a v krajním případě zastřelen. Česká lékařská komora, v níž jsou povinně všichni lékaři, je na takové, kteří se v podstatě stali léčiteli, krátká.

Kdo a kde těmto padlým lékařům asi vymyl mozky? Motivy lidského jednání jsou často zjednodušovány na moc, sex a peníze. Já přidávám ještě víru. Má žena si dobrovolně nechala vymýt mozek, protože selhala klasická medicína a příbuzní ji přivedli k podobným šarlatánům a přesvědčili ji, že ti její bolesti břicha vyřeší. Vlastní rodině se věří. Než se dopracovala MUDr. Klímová ke svému Aktipu, jistě absolvovala spoustu pochybných seminářů a workshopů, vedených stejnými lidmi, jakými se později sama stala. Absolventi pak uvádějí naučené do praxe a jsou přesvědčeni o správnosti svých postupů. Dál konají automaticky tak, jak je jim doporučeno. Pořídí si živnostenský list na poradenské služby, aby na ně jejich komora ani ministerstvo zdravotnictví nemohly. V případě průšvihu uvádějí, že svéprávní pacienti přicházejí dobrovolně a na své riziko, ceny služeb akceptují a je na jejich rozhodnutí, budou-li se jejich radami řídit. Policii se těžko dokazuje trestní čin. Doputuje-li to k soudu, šikovní advokáti a nerozhodní soudci už dál vykonají své.

Lidé působící v Aktipu pořádali i výjezdní přednášky. Tak třeba ve čtvrtek 22. 9. 2016 proběhla v Rožnově p. Radhoštěm v rámci Týdnů duševního zdraví pod záštitou místostarosty města Rožnov p/R Ing. Jana Kučery s podporou rozpočtu Sdružení Mikroregion Rožnovsko přednáška Psychika - Jak to vidí vaše tělo. Podobné přednášky povětšinou pořádají podivná sdružení, v tomto případě to byla o.p.s. Iskérka. Přednášející Mgr. Lenka Krutilová se představila jako psycholog, terapeut a poradce v oblasti celostní medicíny.

Ve Zlíně zase pořádal přednášku o svých aktivitách MUDr. Michael Kučera a údajně ji měl zaštiťovat sám osobní lékař našeho prezidenta MUDr. Lubomír Nečas. Pořádalo ji o. s. Za sklem, které se stará o autistické děti a vede ho expertka na autismus Marta Pečeňová-Hrůzová. Odborná přednáška jistě přítomným pomohla pochopit problematiku nemocných dětí a možnosti léčby Kardivarem.

Neméně zajímavý a velice závažný postřeh se objevil v další části rozhovoru:

Redaktorka: V dokumentu se také objeví vaše záběry z přednášek paní doktorky Klímové, kde své "psychosomatické" poučky vlévá do desítek dalších lidí, kteří je pak mohou šířit dál. Co říkáte tomuto efektu?
I. Lokajová: Absolvovala jsem víkendové školení doktorky Klímové, kde se můžete za několik víkendů vyškolit v "terapeuta". To, co do nás za dva dny nabouchali, to zas ti terapeuti dál nabouchávají do hlav svých klientů.

Tímto způsobem se vlastně šíří věhlas alternativní medicíny. Důvěryhodnost „terapeuta“ se následně zvýší pověšením orámovaného zdobeného výučního listu na jeho pracovišti, podepsaného mediálně známou představitelkou naší psychosomatiky. O kurzech přednášející pravděpodobně tvrdí, že jsou akreditované. Tuto skutečnost zřejmě nikdo nezjišťoval, a pokud tomu tak je, stálo by investigativním novinářům za námahu zjistit, kdo akreditaci udělil a kdo se pod to rozhodnutí podepsal.

MUDr. Jarmila Klímová je spoluautorkou knihy „Proč (a jak) psychosomatika funguje? Nemoc začíná v hlavě?“ která je dosud běžně v nabídce knihkupectví. Její recenzenti jsou osoby zvučných jmen: Prof. RNDr. Anna Strunecká, Dr.Sc., Bc. Antonín Baudyš, jr., MUDr. Jan Vondráček, PhDr. Jaroslav Simon a MUDr. Marie Balmetová. Jedna z kapitol se jmenuje Energy a pojednává o životních energiích a „informacích“. Je tam jmenován japonský vědec Masaru Emoto, který svým vědeckým výzkumem prokázal, že voda je významným nositelem informací. Zmiňuji se o něm proto, že na jeho knize Skutečná síla vody (Léčení a poznání sebe sama) má na lůžko upoutaná manželka napsala svou závěť. Byla v osobních věcech, vrácených mi po smrti. V přijímacím protokole k hospitalizaci nebyla uvedena žádná kniha a v závěrečném velmi bolestivém stadiu abdominální anginy se populárně vědecká literatura nečte. Dostane-li se vám v knihkupectví kniha MUDr. Klímové do ruky, nalistujte si stranu 164 a začtěte se:

Do hmotného těla vstupuje energie prostřednictvím čaker. Čakry hrají roli bioenergetických akumulátorů. Jestliže jsou rozvinuté a v pořádku, jsou i tak téměř vždy plné energie.
Čakra v překladu znamená kolo, kruh, centrum nebo také lotos. Představuje centrum, do něhož proudí vesmírná energie. Ta potom společně s naší životní energií proudí všemi směry. Celkem máme sedm čaker. A každá z nich je energeticky spojena s příslušnými orgány v těle.
Čakry jsou také spojeny navzájem. Každá z nich vyzařuje energii ven do éterického vibračního pole, které nás obklopuje a zároveň také energii přijímá. Každá čakra má dokonce na chodidlech a dlaních rukou svoji vlastní projekční zónu. (Moje poznámka: Autorka zapomněla na ucho a u Dornovy metody na obratle).
Čakry jsou aktivní u všech lidí – mají však, podle stupně duchovního rozvoje jednotlivce, rozdílně intenzivní barvy i vibrace. U duchovně rozvinutého člověka vyzařují a pulzují živoucím, zářivým světlem a protéká jimi neuvěřitelné množství energie.

Pravidelní čtenáři mých blogů ať si všimnou pojmu „duchovně rozvinutého člověka“, mnohokrát se v dalších svých příspěvcích o něm zmíním. Považuji ho totiž za ubohou bytost s totálně vymytým mozkem věřícímu čemukoli a na základě toho provést cokoli. Doplatí-li na své činy, řekne se, dobře mu tak. Doplatí-li navíc lidé mu nejbližší, nedá se s tím nic dělat. Bude to jednou problémem. Ještě by mne zajímalo, zda je kniha pořád v doporučované literatuře k atestaci z psychosomatiky a zda zkoušející věří v čakry. Málem bych se opomenul zmínit, že předmluvu ke knize napsal náš přední odborník na psychosomatiku MUDr. Radkin Honzák, CSc. Dostanu-li se někdy do jeho těsné blízkosti, nenápadně si prohlédnu jeho hlavu, jestli neobjevím třetí oko, jak se říká šesté čakře, která je určena pro mimosmyslové vnímání a sídlí mezi obočím. Duchovně rozvinutí lidé jejím prostřednictvím skutečně vidí. Autor předmluvy tak potvrzuje, že knihu řádně prostudoval, plně souhlasí s celým jejím obsahem a doporučuje ji laické i odborné veřejnosti.
Bože, ochraňuj naši poctivou medicínu před blábolivými psychology a pomatenými psychosomatiky!

Na závěr tu druhou špatnou zprávu. Zákon O léčitelských službách pořád nemáme.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy