O podivných akreditacích

11. 07. 2019 | 08:19
Přečteno 2720 krát
Jen málokdy se mi v diskuzích objeví někdo pod svým pravděpodobně pravým jménem a navíc s fotografií. Pokud je to skutečně pravá osoba, potěší mne to, protože pak je to ta poctivá výměna názorů. Jedním takovým byl v mém minulém blogu Dalibor Štys, který se vyznal z víry v analytickou chemii.

Jméno mě zarazilo, protože jsem ho už někdy slyšel. Tak přišel na pomoc vyhledávač a odkaz na wikipedii. Prof. RNDr. Dalibor Štys, CSc., vědec v oboru biochemie a fotografie odpovídala. Ale může také někdo v diskuzi vystupovat pod jeho jménem a fotografii podvrhnout, ale o to teď nejde. Jde o to, že prof. Štys byl ministrem školství a tělovýchovy od července 2013 do ledna 2014 ve vládě Jiřího Rusnoka. Ministerstvo mělo pod správou i Akreditační komisi a ta pořádně řádila i v době jeho působení na ministerstvu.

Pro pochopení si na internetu otevřete webové stránky ministerstva školství a tělovýchovy a následně si otevřete odkaz na Sport. Tam si najděte odkaz na akreditace a můžete si stáhnout přehled vzdělávacích zařízení působících v oblasti sportu, které obdržely akreditace ke dni 27. 03. 2019. Je to zajímavé čtení na delší čas. Až ho pořádně prostudujete, tak ti nejchytřejší čtenáři blogů, nemluvím o většině anonymních diskutujících, pochopí, proč jsou mnohé naše ženy divné, vibrují na vyšších mentálních stupních a do rození dětí se jim moc nechce a kam se nám ztrácejí lékaři. Seznam čtenářům doporučuji stáhnout, možná se později k němu nedostanou.

Akreditační komise, které v té době předsedala prof. Vladimíra Dvořáková, dne 9. 12. 2013 za ministrování Dalibora Štyse udělila akreditaci č. 114-2013-50 České sinobiologické společnosti o.s. pro sportovní a rekondiční masáže. Akreditace měla platnost do roku 2016 a komise ji předtím, než byla konečně rozpuštěna, stihla prodloužit do letošního roku. Chtěl bych vidět alespoň jednoho člověka, kterému společností vyškolený masér sportovní a rekondiční masáž provedl.

Podle mého názoru je Česká sinobiologická společnost sektou pomatenců fanaticky věřících v účinky tradiční čínské medicíny, jejíž součástí jsou i nějaké divné masáže. Založila školu tradiční čínské medicíny, kde se je většinou zájemkyně v placených kurzech naučí, ale nemohou si na ně zřídit živnosti, a oblbovat lidi, jak jim dávají do souladu energii jing a jang. Proto si společnost zařídila akreditaci na sportovní a rekondiční masáže, na něž se živnosti už zřídit dají a ty pak mají formálně v nabídce sportovní a rekondiční masáže. Pokud by si je tam zájemce přál, zřejmě ho zmasírují tak, že už nikdy nepřijde. Nikdo nekontroluje, co se za dveřmi masérny děje, zda vůbec tam kdy byla sportovní a rekondiční masáž provedena a zda ji vůbec masérka umí. Zpravidla na zdech takových maséren vidí různé diplomy a osvědčení a visí tam zřejmě i diplom absolvování masérského kurzu na 1. škole tradiční čínské medicíny a hned vedle toho visí platná akreditace č. 114-2013-50, aby vzbudila důvěryhodnost, že to, co se zde děje, má MŠMT pod kontrolou. Čelnou představitelkou společnosti je MUDr. Alice Bendová a veřejnost ji zná z vystoupení Michaely Jílkové v televizním pořadu Máte slovo, které bylo na téma Tradiční čínská medicína. Z archivu ČT se dá pořad přehrát. Pořad jsem viděl a vyhodnotil, že Česká sinobiologická společnost je sektou pomatenců. Nedivil bych se, kdyby podala na Akademii věd žalobu za nečinnost, protože vědci se loudají s důkazem existence meridiánů.

Moje manželka chodila ještě za života předcházejícího manžela léčit své bolestí břicha na doporučení své sestry do státního (!) zdravotnického zařízení, které jí velmi empatická lékařka na čas odstraňovala akupunkturou. Ministerstvo zdravotnictví zřejmě neví, že se to zde v jeho zařízení asi pětadvacet let provozuje. Protože se později vracela s miničtverečky náplasti v ušních boltcích, byla to ušní akupunktura. Českou akupunkturistickou společnost se skřípením zubů vzala Purkyňova společnost mezi sebe s podmínkou, že se vzdají ušní akupunktury, která nikdy nebyla součástí TČM, tak jako elektroakupunktura dle Volla. Samozřejmě to nedodržují. Česká lékařská společnost JEP brojí proti šarlatánům a na druhé straně pořád nenašla odvahu se s akupunkturisty rozloučit. TČM je léčitelství a akupunkturisté mají být právem degradováni na léčitele. Tito léčitelé šíří víru v neexistující životní energie. Pokud pacient vkročí do státního zdravotnického zařízení, předpokládá, že zde bude kvalitně léčen medicínou založenou na důkazech. Tou akupunktura není.

Dobře placená akreditační komise akreditovala vedle společností i jednotlivce a ten následuje v seznamu hned po České sinobiologické společnosti.

Akreditace 115-2013-50, která byla později prodloužena a stále platí, patří Mgr. Darje Havelkové z Rožmitálu p. Třemšínem. Její současná akreditovaná Darja Shiatsu School se na svých webových stránkách chlubí, že jí od roku 1997 prošlo 1.600 účastníků, neuvádí ale, zda poctivě absolvovaly kurz sportovní a rekondiční masáže. Na tuto odbornost si mnohé absolventky následně otevřely své salony a jistě se jí poctivě živí.

Na webových stánkách její školy vedle vysvětlení, co to shiatsu je, můžeme najít sdělení, že: „V roce 1998 se nám průkopnicky podařilo získat akreditaci od MŠMT k rekvalifikačnímu kurzu masáží shiatsu. (Moje poznámka: Což nelze dohledat.) Poté se připojily i ostatní druhy masáží, které mohly být též legislativně uznávané, ovšem také pouze jako nadstavba Sportovních a rekondičních masáží.“ Pokud má pravdu, akreditační komise musela být v roce 1997 šílená. Shiatsu jsou východoasijské energetické masáže a jak masér, tak jeho oběť musí věřit, že lidským tělem probíhají dráhy, v nichž proudí životní energie. Akreditační komise akreditovala výuku klasických sportovních a rekondičních masáží a ne žádných nadstaveb. Kurz sportovních a rekondičních masáží její škola nenabízí.

A jsme u podstaty věci. Akreditace MŠMT mají vzbudit důvěryhodnost divným masérským školám, kterým vůbec o sportovní a rekondiční masáže nejde, a její absolventi se jimi živit nebudou, tolik sportovců nemáme. Tak se vesele akreditovalo, co se dalo, a nikdo nekontroloval, co za tím vězí.

Mám své víry. Jedna z nich je ta, že MŠMT je Augiášův chlév, který je zapotřebí vymést. Za víru nelze člověka odsoudit, je to základní lidské právo, takže si ji mohu dovolit. Vládl mu od července 2013 do ledna 2014 prof. Štys a měl možnost to udělat. Obor sportu si tam hýčká jógu a jiná „“energetická“ cvičení, která tam vůbec nepatří, protože vymývají lidem mozek východoasijskými nesmysly. Odbor školství pak povoluje činnost různým vzdělávacím zařízením, které „jedou“ v tomtéž.

Pravděpodobně bude premiér Babiš rekonstruovat zřejmě už jednobarevnou vládu a pro funkci ministra školství a tělovýchovy se hodí pouze jeden člověk. Ví to odborná veřejnost a ví to i on sám. Pokud mu na to dotyčný kývne, jeho prvním činem na ministerstvu zřejmě bude zrušení všech udělených akreditací a na prstech jedné ruky se dá spočítat, kolik tam zůstane původních úředníků. Už včera bylo pozdě.

Přidáno 16. 7. 2019:
Dnes je na seznamu.cz reportáž o šamankách odsouzených za podvod, které čerpaly milionovou dotaci na svou Duhovou školku. Zůstávám pevný ve své víře.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy