O reflexních masážích, terapii a diagnostice

15. 07. 2020 | 07:00
Přečteno 1928 krát
Reflexní diagnostika by mohla patřit mezi rychlé metody zjišťování nemoci covid-19. Kdyby fungovala. Zatím patří mezi zhovadilosti alternativní medicíny a státní orgány to přehlíží.

Druhá vlna koronavirové epidemie může přivodit kontroly zdravotního stavu na hranicích státu. Při nich by se lidem neměřila jen tělesná teplota, ale museli by předkládat bosou nohu a zdravotník by kolíčkem zatlačil na určité místo na chodidle. Pokud by člověk následně suše zakašlal, byl by nasměrován na podrobnější vyšetření k vyloučení nemoci.

Začnu ze široka. Bydlel jsem s manželkou v jejím domě blízko základní školy a ráno se kolem trousily skupiny dětí. Mezi nimi vynikal blonďatý urostlý výrostek, který bavil celou skupinu. Byl výřečný, drzý a velmi podnikavý. Často jsem na něj později narážel při práci externího redaktora Jesenického týdeníku. Exceloval v dramatickém kroužku základní školy a rozloučil se s ním přemluvením místních ochotníků k nastudování Sluhy dvou pánů a přivlastnil si hlavní roli. Plné divadlo se dobře bavilo. Odešel na konzervatoř do Ostravy a já věděl, že má talent a prorazí. Po smrti ženy už nedokážu poslouchat vážnou hudbu, ani číst romány. Nedokážu se soustředit a stále mi utíkají myšlenky. Soustředěně se leda dodívám na televizní detektivky. Tak jsem Štěpána Kozuba sledoval v seriálu Místo činu Ostrava. Jedna z epizod se odehrávala ve Státních lázních Karlova Studánka. Znám to tam. Když jsme se ženou jeli autem do Olomouce, byly na výběr tři trasy: Přes Ramzovou, Červenohorské sedlo a Karlovu Studánku, která byla nejhezčí a nejklidnější. Zastavili jsme se v ní, prošli se lázeňským centrem, do PET láhve si načepovali léčivou vodu, dali si kafe a jeli dál. Žena Karlovu Studánku znala dobře, jezdívala tam za manželem, který si zde často léčil těžkou silikózu plic.

Detektivka se úspěšně rozvíjela a objevil se záběr pracoviště fyzioterapeutky, kde na zdi visel plakát dvou plosek noh s jejich reflexními zónami. Iritoval mne stejně, jako když jsem po prvé zahlédl plakát Dornovy metody.

Z veřejně dostupných zdrojů se na internetu můžeme dovědět o reflexních masážích a terapii následující informace:
Víte, že všechny orgány ve Vašem těle jsou zobrazeny na malých ploškách na plosce nohy? A věříte, že masáží těchto malých plošek lze harmonizovat naše vnitřní prostředí, detoxikovat naše tělo a dokonce diagnostikovat stav našich orgánů? Metodou, která se nazývá reflexní terapie toto skutečně lze. Reflexní terapie je přibližně 5000 let stará léčebná metoda, která vznikla ve východní Asii. Reflexní body, s kterými tato staletími ověřená metoda pracuje, se nacházejí na celém těle. Nejčastěji se ale využívají reflexní plošky nohou. Původním cílem reflexní terapie byla prevence - pokud císař korejské dynastie onemocněl, jeho terapeut byl okamžitě propuštěn, ne-li přímo sťat. Dnes se reflexní terapie využívá hojně především k léčbě. Jednou z nejlepších reflexních terapií, kterou nevědomky využívali především naši předci, je chůze naboso venku. Kromě prevence lze využít reflexní terapii k napomáhání řešení akutních i chronických problémů nebo jako doplněk jiné léčby či k urychlení rekonvalescence.

Reflexními masážemi a terapií se dobře živí spousta terapeutů s chabými zdravotními vědomostmi. Namátkou vybírám jednoho z nich a není to lékař:
V Centru přírodní medicíny nabízím reflexní terapie a reflexní masáže ve spojení s metodami jako jsou čínská masáž tuina, čínská medicína - akupunktura a diagnostika z jazyka, iridologie, Breussova masáž, práce s dotykem. Propojení metod není náhodné, doplňují se tak, aby byla práce co nejcílenější. Vycházím ze své více než desetileté praxe reflexního terapeuta. Uvedenými metodami úspěšně pomáhám při bolestech hlavy včetně migrén, vyhřezlých ploténkách, ischiasu, bolesti ramenou, loktů, kolen, kyčlí včetně artróz, otocích včetně těch, které jsou vyvolány revmatismem, při gynekologických potížích jako je bolestivá menstruace, premenstruační syndrom, problémy s početím. Urychluju rekonvalescenci po úrazech pohybového aparátu. Využívám i velmi specifickou masáž pro jemnou práci s psychickými bloky. Lze jí použít i jako doplnění psychoterapie.
Jeho vzdělání vzbuzuje důvěru:
v letech 1999/ 2000 jsem absolvoval Školu reflexní terapie Juliuse Patakyho
od roku 2000 mám vlastní praxi reflexní terapie
v roce 2001 jsem absolvoval Kurz sportovních a rekondičních masáží s akreditací Ministerstva školství
od roku 2002 po absolvování kurzu využívám při práci Reiki
od roku 2003 se věnuji samostudiu čínské medicíny
v roce 2004 jsem absolvoval kurz masáže dle Breusse v letech 2005-2008 jsem navštěvoval přednášky a praxi z akupunktury u České sinobiologické společnosti
v březnu 2006 jsem absolvoval masérský kurz Horké kameny - Hot Stones v Centru rehabilitačního vzdělávání Praha
na podzim 2006 jsem pod vedením Prof. MUDr. BAI Yunqiao absolvoval kurz čínské masáže QIGONG TUINA. Kurz pořádala Československá SinoBiologická společnost
od roku 2008 učím reflexní terapii, baňky, moxování, masáže ve Škole přírodní medicíny, jíž jsem zakladatelem
v roce 2011 jsem absolvoval kurz Kinezio-taping u pana Stanislava Flandery
v roce 2012 jsem absolvoval kurz Biodynamické masáže v psychoterapii

Zde si všimněte taktiky léčitelů pro zvýšení důvěryhodnosti: Absolvují kurz sportovních a rekondičních masáží s akreditací Ministerstva školství a tělovýchovy a pak vystupují jako by ostatní jejich činnost byla akreditována.
Jen tak na okraj podotýkám, že akupunkturu smí provádět pouze lékaři.
Ještě podotýkám, že tento samouk také diagnostikuje nemoci.
A nakonec varuji: Začnou-li se vám tito lidé hrabat v psychice, jste ztraceni. Skončí to vymytím mozku.
Na konci jeho ne zrovna levného kurzu obdrží absolventi mapu reflexních zón plosek noh, kterou si pověsí ve své ordinaci. Stálo by za námahu zjistit, u kolika fyzioterapeutů tyto mapy visí.

O reflexní diagnostice se na internetu píše a v praxi se také provádí:
Je to velice rychlá a účinná diagnostika, dává základní informace o zdravotním stavu hned a jasně nejen terapeutovi, ale i samotnému klientovi. Klient při této diagnostice musí spolupracovat a podle citlivosti té které plošky i sám cítí, jak na tom který orgán v jeho těle zrovna je. Podle speciálního formuláře se poté vyhodnocuje klientův zdravotní stav. Tato metoda je založena na neurologickém základu, který je vědecky ověřen.

Nyní vyhlašuji soutěž čtenářů tohoto blogu: Kdo první zjistí, které vědecké pracoviště tuto zhovadilost vědecky ověřilo, sklidí mé uznání.

Speciální formulář jsem našel v pozůstalosti své ženy. Je od průkopníků a největších propagátorů této metody u nás. Nese datum 16. března 2004. Již v té době trpěla žena bolestmi břicha po jídle a přičítala to žaludku. Její praktický lékař neshledal žádnou nemoc. Patakyovi měli zřejmě dlouhé objednací doby, takže se na ženu dostalo v době, kdy ji umíral manžel v nemocnici a zbývaly mu ještě dva dny života. Já jsem se v jejím životě objevil až po půl roce. Ženina skutečná nemoc zjištěná při pitvě byla skoro ucpaná horní břišní tepna. Výzva nejen k Patakyovým: Učit se, učit se, učit se (Lenin).

Manželka byla nevěřící Tomáš a reflexní diagnostiku si 11. června ještě s podobným výsledkem ověřila v ordinaci Štefana Vexlera v Jeseníku. Kolik asi reflexních diagnostiků u nás provozuje svou praxi a kolik důvěřivých a platících klientů prošlo jejich ordinacemi?

Studium fyzioterapie u nás probíhá v Praze na 3. lékařské fakultě. Pokud tam reflexní masáže vyučují podle výše uvedeného, to rovnou můžou otevřít katedru alternativní medicíny s metodami léčení sibiřských a amazonských šamanů, afrických kouzelníků a filipínských léčitelů. Vidím tam doc. Petra Chobota. Doménou by byla samozřejmě tradiční čínská medicína. Při ní by se studenti třeba dověděli, jak se připravuje polévka z netopýrů jako skvělý prostředek na posílení imunity a detoxikaci organizmu v době chřipek.

Možná jednou vládě dojde trpělivost se šarlatány a vydá nařízení, že nemoci se smí diagnostikovat pouze ve zdravotnických zařízeních. Kde to vázne?
















Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy