O peticové pandémii 2

11. 11. 2020 | 09:15
Přečteno 1342 krát
Abych čtenáře přesvědčil, že těch petic skutečně není málo, nabízím v plném znění další, zveřejněnou rovněž na petice.com:

Výzva Vládě ČR k zákazu služeb soukromých psychologů a psychoterapeutů v provozovnách

Adresáti:
Vážený pan
Ing. Andrej BABIŠ
Předseda vlády České republiky
Úřad vlády České republiky

Vážený pan
doc. MUDr. Jan BLATNÝ, Ph.D.
Ministr zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Vážený pan
doc. Ing. Karel HAVLÍČEK, Ph.D., MBA
Ministr průmyslu a obchodu
Ministerstvo průmyslu a obchodu

V Praze dne 10. 11. 2020

Vážený pane premiére, vážení páni ministři,
obracíme se na Vás formou otevřeného dopisu ve věci zákazu služeb v provozovnách dle usnesení vlády č. 1079/2020 a č. 1116/2020, který dopadá také na služby psychologů a psychoterapeutů poskytujících služby na základě živnostenského zákona. Dne 26. 10. 2020, resp. 30. 10. 2020, Vám Unie psychologických asociací ČR zaslala žádost o výjimku z tohoto zákazu pro psychology a psychoterapeuty (znění žádosti je k dispozici na http://upacr.cz/). Dnes bylo Unii psychologických asociací ČR předsedou Vlády ČR zasláno oficiální stanovisko k této žádosti. Dílčí informace jsme již v minulých dnech obdrželi také z médií (např. Seznam Zprávy nebo CNN Prima NEWS). Reagujeme zde tedy na ně a předkládáme níže uvedené argumenty.
1. Současná situace dopadá na duševní zdraví populace, zvyšuje se riziko psychických obtíží i duševních onemocnění (např. zpráva z Rady vlády pro duševní zdraví). Na prevenci a předcházení rozvoje psychických problémů se obvykle podílejí také psychologové a psychoterapeuti mimo zdravotnictví. Dle statistik ministerstva průmyslu a obchodu v ČR působí 3 959 psychologů s vázanou živností Psychologické poradenství a diagnostika. K tomu připočtěme zhruba 1 200 psychoterapeutů působících mimo zdravotnictví, obvykle jako OSVČ, jak uvádí Česká asociace pro psychoterapii v dopise zaslaném dne 22. 10. 2020 ministrovi zdravotnictví. To už je citelný výpadek v oblasti poskytování psychologických a psychoterapeutických služeb klientům v České republice.
2. Soukromí psychologové a psychoterapeuti mohou nadále poskytovat své služby online. A mnozí je také poskytují. Tyto služby však nemusí být pro některé klienty vhodné či dostupné. Například z důvodu nedostatečného vybavení či znalosti jeho obsluhy či absence klidného prostředí doma, které by zaručovalo dostatek soukromí a diskrétní kontakt s psychologem či psychoterapeutem. Problémem může být také například nedoslýchavost klienta, pro kterého jsou pak online služby nevyužitelné.
3. Dle vyjádření tajemnice Rady vlády pro duševní zdraví MUDr. Dity Protopopové, Ph.D. pro CNN Prima NEWS, kdo potřebuje sezení kvůli psychických problémům, může využít krizové podpory, případně podporu mohou poskytnout zdravotničtí psychologové. Souhlasíme, že krizové linky mohou pomoci klientům v akutních situacích. Nemohou ale plně nahradit psychologické a psychoterapeutické služby. Potřeba těchto služeb se v tomto období spíše zvyšuje. Počet klinických psychologů, kteří mohou i nadále poskytovat služby, je ale dlouhodobě poddimenzovaný a čekací lhůty pro mnohé klienty příliš dlouhé. Nejde zároveň pouze o klienty, kteří jsou aktuálně v krizi. Mnozí klienti využívají služeb psychologů a psychoterapeutů dlouhodobě. I pro ně může jít v tomto o období o citelný výpadek potřebné podpory. Dočasné využívání služeb jiného odborníka nebo krizové linky nemusí být klientovi příjemné či ku prospěchu věci.
4. Dalším argumentem je dle MUDr. Dity Protopopové, Ph.D. (CNN Prima NEWS) příliš velké riziko šíření nákazy covidem a obrovského nárůstu úmrtí. Není však zřejmé, z jakých předpokladů zde vychází. Nedomníváme se, že by riziko při poskytování individuálních psychologických a psychoterapeutických služeb dle živnostenského zákona mělo být při dodržování přísných hygienických opatření vyšší než při poskytování služeb psychology ve zdravotnictví.
5. Dle vyjádření Ministerstva zdravotnictví uvedeného v článku Seznam Zprávy nejsou OSVČ psychologové zdravotníci a nemohou poskytovat zdravotnické služby, to mohou pouze kliničtí psychologové, kteří pracují ve zdravotnictví. S tímto konstatováním samozřejmě souhlasíme. Nežádáme o to, aby psychologové mimo zdravotnictví mohli poskytovat zdravotnické služby. Je podstatné si uvědomit, že psychologové ve zdravotnictví a mimo něj neposkytují totožné služby a nikterak si nekonkurují. Vzájemně se ale v práci s klienty doplňují a spolupracují. To bychom rádi zachovali.
Naším cílem není přesunout v tomto období veškeré psychologické a psychoterapeutické služby z online prostředí k osobním setkáním. Považujeme však za důležité, aby tato možnost existovala pro ty klienty, pro které online služby nejsou dostatečně či vůbec využitelné.
Tímto dopisem proto vyzýváme Vládu ČR k doplnění výjimky pro psychology a psychoterapeuty poskytující služby na základě živnostenského zákona.
Unie psychologických asociací ČR, z.s.
Česká asociace pro psychoterapii, z.s.
Nevypusť duši, z. s.
PhDr. Michal Walter, předseda Unie psychologických asociací ČR, z.s.

Co k tomu dodat?
Dotyčných psychologů a psychoterapeutů je docela hodně, a možná mají podle mého odhadu v péči průměrně 20 klientů. Můj odhad se může mýlit. Vrtá mne hlavou, že to jsou právě psychologové a psychoterapeuti, co volají po svých klientech. Měly by to být spíše klientky, co volají po svých milovaných psycholozích a psychoterapeutech a dokazovat, jak moc je potřebují. A měly by volat agresivně. Vysvětluji to tím, že zjistily, kolik ušetřily peněz, když je přestaly (muži své deprese léčí velmi účinně svými specifickými metodami) navštěvovat. Zaradovaly se a vyrazily do lékáren, aby za ušetřené peníze nakoupily homeopatika proti koronaviru a doplnily to potravinovými doplňky na detoxikaci a posílení imunity. A zjistily, že se bez svých psychologů a psychoterapeutů docela obejdou. Tito se tak bojí, že se už nevrátí a budou se muset porozhlížet po jiném živobytí.

Zatím jich 3.959 + 1.200 může nastoupit jako dobrovolníci do boje s koronavirovou pandemií.

Také mne ještě napadá: Ordinace těchto psychologů a psychoterapeutů pracujících na živnostenské listy nejsou zdravotnickým zařízením. V těch je nutné vedle vedení dokumentace také zachovávat povinnou mlčenlivost a porušení se citelně trestá. Peticoví psychologové a psychoterapeuté řeší také jak osobní, tak i pracovní vztahy svých klientů. Při nich se dovídají velmi citlivé osobní údaje cizích osob. Je zabezpečeno jejich zneužití? Jak známo, citlivé osobní údaje jsou ceněným zbožím.

A ještě dodatek: Naše vláda poprosila české lékaře v zahraničí, aby se vrátili a pomohli v nemocnicích. Vrátilo se jich málo a doplní vojenské lékaře, které nám posílá NATO. Přitom v alternativní medicíně jich pracuje spousta a v době, kdy lidem docházejí úspory, budou rovněž naříkat na výpadek příjmů. Možná drze zažádají naši vládu o kompenzace. Přitom si v rámci svého celoživotního vzdělávání mohou tito celostní lékaři oživit znalosti z klasické medicíny a v nemocnicích poznat, že také něco dokáže. Klasická medicína, stejně jako plavání, se nezapomíná.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy