Projev na konferenci o světě bez jaderných zbraní, Astana, Kazachstan, 14.10.2011

15. 10. 2011 | 09:16
Přečteno 4072 krát
Minulý týden se v Astaně, Kazachstánu, konala u příležitosti 25 výročí zakončení pokusů s jadernými zbraněmi, mezinárodní konference. Bohužel mi můj časový program neumožnil do Astany přijet, poslal jsem ale poselství, ve kterém shrnuji své názory na tento důležitý problém.

Dámy a pánové.
Bohužel mi můj časový rozvrh neumožňuje, abych byl dnes ve s vámi ve vaší krásné zemi a přednesl svou zdravici osobně.
Je mi to o to víc líto, že jsem Vaši zemi již dávno nenavštívil. Skutečně dávno: byl jsem v Alma Atě a vydal jsem se pěšky přes horské hřbety Zailijskij Alatau a Kungej Alatau až k jezeru Issyk-kul a do Přževalsku, ležícího v Kyrgyzstánu, v červenci 1954.
Tenkrát jsem věděl o jaderných zbraních jen zcela málo. A vůbec nic jsem nevěděl o tom, že Kreml rozhodl z části vaší země udělat polygon nejen na zkoušení jaderných a vodíkových bomb, ale i kosmodrom pro kosmické rakety.
První pokus se sovětskou jadernou bombou byl uskutečněn v srpnu 1948, přesně měsíc před tím, než jsem poprvé překročil sovětskou hranici cestou do Moskvy a Leningradu, kde jsem v letech 1949-1959 vystudoval teoretickou a jadernou fyziku a obhájil disertaci.
Osud mi dopřál, abych se seznámil a spřátelil se třemi fyziky, kteří sehráli klíčovou úlohu ve výzkumu těchto osudových systémů.
V Leningradu jsem měl dobrého kamaráda Ženju. V lednu 1954 jsem s ním dokonce odjel k jeho rodičům do Kirovsku, na Kolském poloostrově, a strávil s ním týden lyžováním v tundře. Potom můj přítel nadlouho zmizel. Teprve koncem devadesátých let jsem ho „znovuobjevil“: můj kamarád ze studií Ženja se proměnil v akademika Jevgenie Avrorina – byl to šéf sovětského programu vývoje jaderných zbraní.
Vzpomínali jsme spolu nad rozvernostmi osudu počátkem nového tisíciletí na naší dače ve švédském Norrtälje, když mě akademik Jevgenij Avrorin navštívil ve Švédsku, kde jsem ho představil švédským fyzikům a ukázal mu švédské jaderné elektrárny.
Nebyl to jediný z mých známých, kdo přiložil ruku a využil svého nadání k sestrojení a výrobě těchto, používám termín Julese Vernea, vynálezů zkázy.
Druhým byl můj dlouholetý dobrý přítel akademik Vitalij Ginzburg, se kterým jsem se bavil na stejné švédské dače o mnoha problémech, které stojí před lidstvem. Akademik Ginzburg byl jedním z důležitých autorů sovětské vodíkové bomby.
Třetím byl akademik Andrej Sacharov, který se za mne zastoupil, když jsem byl v Československu, v důsledku sovětské okupace mé země v roce 1958, vyhozen z práce a nakonec i zbaven čs. státní občanství. Stalo se tak ve Švédsku, kde mi mí švédští kolegové nabídli profesuru.
Byl to Andrej Sacharov, který mi jako první otevřel oči a upozornil mě m.j. na důsledky atmosférických testů na zdraví obyvatelstva.
Zatím co USA a další západní mocnosti prováděli většinu testů někde v Tichomoří, daleko od větších obydlených center, Sovětský Svaz uskutečnil na svém polygonu nedaleko Semipalatinsku, pokud věřím švédským údajům SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) nejméně 456 pokusných jaderných výbuchů. Každý z nich byl zřejmě mnohonásobně silnější, než byly bomby, které v srpnu 1945 zničily Hirošimu a Nagasaki, a velká část jich zřejmě byla uskutečněna v atmosféře. To je strašné číslo a strašné údaje!
Hluboce cítím s obyvateli Kazachstánu, kteří se proti své vůli stali oběťmi nezodpovědného hazardu: tj. pokusů s atomovými a dokonce i vodíkovými zbraněmi, prováděných na území, které odjakživa sloužilo jejich obydlím. Stejně hluboce cítím i s ostatními národy, které potkal podobný osud.
Pokusy s jadernými zbraněmi v atmosféře byly a jsou velkým zločinem. Chtěl bych připomenout, že můj velký přítel a kolega akademik Andrej Sacharov již před více než padesáti lety, v roce 1958, uveřejnil v sovětském časopisu Atomnaja energija článek, ve kterém jako jeden z prvních varoval před důsledky atmosférických pokusů s jadernými zbraněmi. Akademik Sacharov uvedl, že každý megatunový výbuch, uskutečněný v atmosféře, způsobí dodatečnou smrt přibližně 10.000 lidí. Protože k roku 1957 bylo uskutečněno jaderných či termojaderných pokusů v atmosféře o síle více než 50 megatun, znamenalo to smrt více než půlmilionu lidí. Tedy mnohem více, než bylo dohromady obětí jaderných bomb v Hirošimě a v Nagasaki. Sacharov upozorňoval, že jde o anonymní jedince: v žádném individuálním případě nelze totiž s jistotou tvrdit, že jde o oběť daného sovětského, amerického či jiného výbuchu. Atmosférickým testováním jaderných zbraní se, v menší či větší míře, provinily všechny jaderné velmoci. Žádná z jaderných velmocí si však nedovolila to, co si dovolil Sovětský svaz na území „bratrské“ republiky Kazachstán. Na semipalatinském polygonu byly jaderné zbraně „testovány“ většinou v atmosféře, v průběhu téměř padesáti let – a důsledky, které tyto testy mohly mít a měly pro místní obyvatelstvo, byly po desetiletí zamlčovány.
Zatím co jaderné testy v Tichomoří či na Sahaře jsou již léta veřejně kritizovány a vlády, které za ně nesou zodpovědnost, jsou alespoň morálně pranýřovány, o osudu Kazachstánu a osudech oněch „anonymních“ obětí jaderných testů se dlouho nikdy a nikde nemluvilo.

Připomenutí 25. výročí likvidace semipalatinského polygonu jaderných a vodíkových zbraní je proto důležitým mezníkem.

Jsem rád, že se situace nakonec změnila a že světová veřejnost je nyní informována i o osudu kazašských obětí studené války.

Jsem rád, že se o Semipalatinském jaderném polygonu začalo mluvit nahlas a veřejně.
Podle mého názoru je však též na čase, aby se začala diskutovat i otázka kompenzací těm, komu bylo poškozeno zdraví či zkrácen život v důsledku atmosférických testů jaderných bomb. A protože nelze oběti, (může jít pravděpodobně až o statisíce jedinců) těchto testů jednoznačně identifikovat, domnívám se, že by bylo zcela na místě, aby byli voláni k zodpovědnosti „viníci“ těchto pokusů: tedy politici a jejich ministerstva války či obrany těch zemí, které atmosférické pokusy prováděly.

Tato ministerstva mají velké, biliónové rozpočty. Ruský president i premiér slibují desítky, snad i stovky bilionů rublů na další modernizaci a rozvoj vojenských technologií: např. nových raket Bulava i nových jaderných ponorek. V těchto závratných rozpočtech se zcela jistě najde pár desítek miliard, které by měly být věnovány na výstavbu nemocnic v Kazachstánu, na modernizaci lékařského vybavení i na připlácení k pensím těm, kdo na tyto pokusy doplatil, a dokonce i jejich pozůstalým: vdovám či sirotkům. Myslím, že tlak veřejného mínění může donutit ke značným ústupkům nebo alespoň k nějakým účinným gestům: třeba ruským investicím do zdravotnických zařízení, škol a jiných veřejně prospěšných institucí v nejvíce postižených oblastech Kazachstánu.

Jsem rád, že se mezinárodní atmosféra postupně mění. V roce 1985 strategická filosofie supervelmocí spočívala na doktríně MAD, což anglicky znamená „ŠÍLENSTVÍ“. Stratégové však tato tři písmena chápali jinak. Byla to zkratka pro „MUTUAL ASSURED DESTRUCTION“, tedy VZÁJEMNÉ ZAJIŠTĚNÉ ZNIČENÍ“. Světové arsenály jaderných zbraní sestávaly tenkrát z více než 65.000 jaderných bomb: většina z nich byla mnohonásobně silnější, než bomby, které zničily Hirošimu a Nagasaki. Některé z nich až tisíckrát silnější! O dvacet let později, byly arsenály jaderných zbraní již podstatně menší: v roce 2002 zbylo na světě „pouze“ 20.190 jaderných hlavic!

Redukce jaderných potenciálů velmocí se uskutečnila hlavně díky tlaku veřejného mínění. Tlak veřejného mínění může též donutit vojenské kruhy k účinným gestům, která by svědčila o tom, že si začínají být vědomi své morální odpovědnosti za atmosférické pokusy s jadernými zbraněmi.

Zdravím vaše shromáždění přeji obyvatelstvu postižených oblastí Kazachstánu úspěchů v jejich spravedlivém boji.


František Janouch
Jaderný fysik, zakladatel a předseda SR Nadace Charty 77
t.č. Teplice, Česká republika, 5.10.2011


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy