Švýcarské hodinky po pěti letech

21. 03. 2008 | 11:50
Přečteno 7800 krát
Před pěti lety jsem v zoufalství nad americkou invasí do Iráku napsal tyto dvě glosy. První, „Švýcarské hodinky“ v noci 20.3.2003, druhou, „Tajné služby všech zemí, spojte se“, dne 27.3.2003.
Posílám je svým věrným čtenářům přesně tak, jak byly napsány před pěti lety. Dovolil jsem si opravit pouze několik překlepů.

František Janouch,
20. března 2008, v letadle Praha-Stockholm




Švýcarské hodinky

Po návratu z koncentráku v červnu 1945 dostal táta od jednoho z kamarádů krásné švýcarské hodinky. Záviděl jsem mu je a táta mi je nakonec dal. Byl jsem na ně strašně pyšný.
Trávil jsem první poválečné léto v Kamenném Újezdě, vesnici, která byla na hranici spojenecké demarkační zóny: za rybníkem Štilcem, v malé vesničce Kosově, začínala zóna americká.
Jednou jsem se tam s bratrancem vypravil. Se zájmem jsme pozorovali americké vojáky, jejich stany, jejich vyžehlené a elegantní uniformy i zelené krabice ve voskovaném kartónu, obsahující celý oběd či večeři. Byl to jiný svět a vojáci nám dávali žvýkačky a jiné maličkosti. Zkoušel jsem použít své chabé znalosti angličtiny a rozmlouvat s Američany. Jeden uviděl na mé ruce nové hodinky a chtěl se na ně podívat. Sundal mi je z ruky a prohlížel si je. Potom je strčil do kapsy a odešel. Byl jsem zoufalý a nevěděl co dělat. Nakonec jsem našel nějakého důstojníka, ještě vyžehlenějšího a elegantnějšího, a snažil jsem se mu vysvětlit, že mi jeho podřízený právě ukradl hodinky. Dnes ani přesně nevím, co mě víc pobouřilo: ukradené hodinky či vojákova arogance.
Důstojník nakonec pochopil můj výklad, našli jsme v táboře vojáka s mými hodinkami, následovala velice hlasitá konversace, voják zasalutoval, vytáhl z kapsy mé hodinky a vrátil mi je se slovy: SORRY.
Od té doby uplynulo skoro 60 let. Poznal jsem Ameriku, nesčetněkrát v ní pobýval, spolupracoval s jejími vědci a diplomaty, měl těsné kontakty s americkými hnutími za lidská práva, přednášel na universitách a získal v této velké zemi mnoho dobrých a věrných přátel.
Dnes v noci jsem vyslechl projev presidenta Bushe. Ač je mi již přes sedmdesát, pocítil jsem stejné zoufalství a bezmoc jako tenkrát, v roce 1945, v americkém vojenském táboře v Římově.
Navíc neskonale větší hrůzu při představě, co svět čeká v nejbližších dnech a týdnech. Mluvím dnes anglicky plynně. Obávám se však, že nenajdu důstojníka, který by dokázal postavit presidenta Bushe do pozoru a přinutil ho pronést slovo SORRY: to co hodlám udělat je nepatřičné a neslušné a omluvit se nám, lidem, kteří obývají tuto planetu za aroganci moci, která z presidentovy řeči tryskala jako nafta z nově otevřeného vrtu.

František Janouch
18.3.2003
(uveřejněno v MFdnes, 22.3.03)

PS
Použil jsem výraz arogance moci, který jsem si vypůjčil z knihy senátora W. Fulbrighta Arogance of Power a z citátu presidenta Johna F. Kennedy:

When power leads man toward arrogance, poetry reminds him of his limitations.
When power narrows the area of man's concern, poetry reminds him of the richness and diversity of existence.
When power corrupts, poetry cleanses.
John F. Kennedy

Přibližný překlad:
Když moc vede člověka k aroganci, poezie mu připomíná jeho omezení.
Když moc zúžuje oblast zájmů člověka, poezie mu připomíná bohatství a různorodost života.
Když moc korumpuje, poezie očišťuje.
John F. Kennedy

Tajné služby všech zemí, spojte se

Švýcarské hodinky, uveřejněné při začátku irácké aventýry, vyvolaly nečekanou odezvu. Jeden přítel se mě sarkasticky zeptal, zda snad nechci ty šílence z Al Kajdy pohladit a požádat o odpuštění. BBC se mě dotázala, zda změním svůj názor po případném použití Saddámem zbraní hromadného ničení.
Přirozeně, Saddám Hussejn je darebák a jeho režim představuje nebezpečí nejen pro okolní země, ale i pro obyvatele Iráku a zvláště jeho kurdskou menšinu, na které už chemické zbraně odzkoušel.
Kladu si jen otázku, kam se dostane svět, když se jedna velmoc, která má vojenský rozpočet větší, než deset největších států světa dohromady, rozhodne demokratizovat země, které se ji znelíbí, s pomocí raket, nadzvukových stíhaček a obřích bombardérů. A když to bude navíc dělat bez souhlasu OSN.
Zoufalství, které jsem při tomto nelehkém přemítání pociťoval, vyvolalo dávno zavátou vzpomínku na švýcarské hodinky.
Počátek druhé irácké války mě zastihl ve Vídni. Polyekránový CNN vyvolával schizofrenické pocity: viděl jsem současně bombardování Bagdádu, výroky amerických politiků, vývoj na světových burzách a ještě desítky méně důležitých zpráv.
První den války se ministr obrany USA Donald Rumsfeld nechal slyšet, že bagdádský režim je již věcí minulosti. Z jeho sebejistých slov vyplývalo, že se sesype jako domek z karet. O čtyři dny později, když jsem z Vídně odlétal, byla ministrova sebejistota značně menší.
Během dalších čtyř dnů ve Stockholmu se předpovědi bleskové vítězné války ze zpravodajství potichu vytratily.
4. listopadu 1989 jsem ve Wroclavi, kde se konal festival nezávislé československé kultury, povečeřel s Carlem Schmidtem, presidentem National Endowement for Democracy ve Washingtonu. Přijel právě z Prahy . Před odjezdem ho pozvala na večeři velvyslankyně USA paní Shirley Templeyová. Přesvědčovala pana Schmidta o tom, že pražský režim je velice stabilní a že bude trvat léta, než se nějak výrazně změní. O tři týdny později odstoupil Jakeš a já byl na cestě do Prahy. Velvyslankyně Templeyová měla přitom pro své prognózy k disposici štáby školených analytiků a zpravodajců.
Ačkoliv východní Německo bylo na dosah ruky a mělo by být pro západoněmecké politiky a tajné služby lehce čitelné, vzpomínám na jejich šok v letech devadesátých když zjistili, jaká je skutečná hospodářská situace v NDR a na kolik peněz vlastně sjednocení Německa přijde.
Amerika dodnes zkoumá, proč její tajné služby, disponující závratnými rozpočty, nejmodernějšími technologiemi a armádami agentů, ani náznakem nepředpověděly 11. září 2001.
Není náhodou efektivita těchto služeb nepřímo úměrná jejich rozpočtu, utajení a vybavení? Nebo v čem spočívá problém?
O Afganistanu se dnes ani moc nepíše ani nemluví. Ibn Ladin nebyl polapen, s demokracií je to v této nešťastné zemi všelijaké.
Počátkem šedesátých let má pětaosmdesátiletá babička jednou přišla z Heroldových sadů hrozně rozčílená: „Tolik peněz stál ten Stalinův pomník a teď ho museli vyhodit do povětří.To se na toho Stalina nemohli přeptat, než mu vystavěli takový drahý pomník“, ptala se nás se záviděníhodným selským rozumem.
Neměli by světoví politici pochytit trochu té zdravé selské moudrosti od mé babičky?
Přeji nám všem, aby válka v Iráku co nejdříve skončila a Saddam Hussejn byl odstraněn. Obávám se však, že to nebude ani za týden, ani za měsíc. A že to nebude konec, ale začátek dalších a dalších problémů a těžkostí našeho přeglobalizovaného světa.
P.S.
Tato glosa byla napsána přesně týden po zahájení irácké války a nebyla uveřejněna. Akcelerující skandály kolem tajných služeb ukazují, že vůbec neztratila na aktuálnosti.

František Janouch,
napsáno 27.3.2003

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy