Energetická krise

21. 03. 2008 | 16:24
Přečteno 6437 krát
Nedávno jsem byl požádán, abych napsal předmluvu ke knize Bruno Comby "Environmentalisté pro jadernou energii".
Předmluva obsahuje mé názory na jadernou energii a energetickou krizi, které zůstávají v zásadě stejné již přes 40 let (v jednotlivostech jsou přirozeně doplňovány a korigovány). Myslím, že můj úvod může zaujmout i čtenáře mých blogů a vyvolat užitečnou diskusi.

Předmluva k českému vydání knize Bruno Comby – „Environmentalisté pro jadernou energii“


Jsem rád, že se kniha Bruno Comby – „Environmentalisté pro jadernou energii“ dostává do rukou českých čtenářů. Najdou v ní nepochybně řadu zajímavých informací a argumentů pro nelehké rozhodování o tom, jakou energetickou koncepci má naše země zvolit a jakou energetickou politiku by měl náš občan preferovat. Ještě více mě těší skutečnost, že ke knize napsali předmluvu dva významní činitelé hnutí Green Peace – Dr. Patrick Moore a dr. James Lovelock. Oba patřili po dlouhá léta k zeleným „fundamentalistům“. Jejich dnešní změněné postoje svědčí o tom, že zelení, pokud jsou poctivými mysliteli, musí svůj postoj k jaderné energii radikálně změnit, nechtějí-li zradit svou původní ideu: totiž zajistit nejen „zelenou“ budoucnost pro naší planetu, ale vůbec přežití naší civilizace pro další staletí a tisíciletí.
V letech 1978-79 jsem tyto a podobné otázky diskutoval s člověkem, kterému budoucnost lidstva ležela hodně na srdci. Bylo to Andrej Sacharov, který se právě pro tyto své postoje stal v roce 1975 laureátem Nobelovy ceny míru. V našich diskuzích – které jsme museli vést na dálku a s překážkami – v dopisech, propašovávaných v kapsách západních kolegů, kteří ještě mohli do Moskvy jezdit (já poté, co mě československé úřady zbavily československého občanství, neměl vůbec žádnou šanci získat visum do SSSR). Z těchto diskuzí vznikl článek, který mi Andrej Sacharov poslal a který jsem měl rozšířit v západních tisku. Článek měl název „Jaderná energie a svoboda Západu“ a byl uveřejněn v roce 1978-1979 ve řadě velkých západních deníků a časopisů.
Dovolím si z článku Andreje Sacharova ocitovat několik řádků:
„Slyším z rozhlasu zprávy a čtu o bouřlivých mnohotisícových demonstracích, o vystoupeních známých i i neznámých politiků i o nejrůznějších kampaních na Západě, namířených proti rozvoji jaderné energetiky, proti výstavbě jaderných elektráren, proti breeder reaktorům atd… Protijaderné nálady jsou samozřejmě vyvolány nedostatečnou informovaností lidí o složitých odborných záležitostech. Tato nedostatečná informovanost způsobuje, že přirozená a oprávněná touha moderního člověka o zachování životního prostředí je vede špatným směrem.
Je těžké vysvětlit laikovi (ač tomu tak je), že reaktor jaderné elektrárny není totéž co atomová bomba, že elektrárna spalující uhlí nebo naftu je mnohem nebezpečnější pro lidské zdraví i vzhledem k životnímu prostředí než jaderné elektrárny nebo breeder-reaktory se stejným výkonem…
Vývoj jaderné technologie kladl mnohem větší důraz na výzkum bezpečnostní techniky a na ochranu životního prostředí než rozvoj metalurgie, hornictví, chemického průmyslu, tepelných elektráren, dopravy, zemědělství atd. Proto z hlediska bezpečnosti a možných vlivů na životní prostředí je současná situace v jaderné energetice relativně dobrá. Perspektivy dalšího zdokonalení bezpečnosti jaderných elektráren jsou též dobré. Jaderná technologie se liší od využití chemických paliv především menším množstvím vedlejších produktů i nižším počtem nebezpečných odpadů. Díky tomu lze snáze řešit bezpečnost a problémy životního prostředí u jaderných elektráren než u elektráren, spalujících uhlí, naftu nebo plyn…
Lidé musí mít příležitost a právo poznat všechny související ekonomické, politické a ekologické problémy jaderné energie, stejně jako problémy alternativních cest ekonomického rozvoje. A musí je posoudit střízlivě, zodpovědně, bez emocí a bez předsudků. Není to jen otázka pohodlnosti nebo ochrany tzv. kvality života, jde také o základní problémy ekonomiky a politické nezávislosti, obhajoby svobody pro budoucí generace…“
Dovolil jsem si uvést obsáhlejší citát z Sacharovova článku , napsaného téměř před třiceti lety proto, že jeho argumentace zůstává plně platná až dodnes a že vhodně, z jiného hlediska a úhlu, doplňuje argumenty, uváděné v této knize. Na Sacharovově argumentaci nezměnily nic ani dvě havárie, které se staly v USA a v bývalém SSSR. Jde o havárii jaderné elektrárny Three Miles Island v roce 1979 a havárii Černobylského reaktoru v roce 1986. První totiž dokázala, že bezpečnostní opatření na jaderných elektrárnách západní provenience jsou v zásadě dostačující aby zabránila nekontrolovanému rozšíření radioaktivních materiálů do okolí. V druhé, černobylské, katastrofě se radioaktivní materiály rozšířily na stovky kilometrů a ohrozily statisíce lidí. Hlavním problémem Černobylu však nebylo technologické selhání, nýbrž selhání politické. Reaktory RBMK nebyly totiž konstruovány pro výrobu elektřiny, ale k výrobě plutonia nutného pro výrobu jaderných zbraní. Rozhodnutí několikanásobně zvýšit jejich výkon bylo rozhodnutím politickým: žádný skutečně nezávislý a kompetentní orgán jaderného dozoru by se pod rozhodnutí stavět podobné reaktory bez kontejmentu s výkonem až 1500 MW(e) nikdy nemohl podepsat. Rozhodnutí zahájit výstavby černobylských reaktorů bylo učiněno proto, že jejich výroba byla jednodušší a levnější a Sovětský svaz nutně potřeboval vyrábět elektřinu. Černobylskou katastrofu můžeme bez nadsázky připsat k dlouhému seznamu zločinů komunismu.
Jako fyzik bych k argumentům autorů této knihy dodal ještě jeden.
Fyzika zná pouze jeden zdroj energie: je to energie jaderná. Energie v přírodě vzniká pouze v důsledku syntézy lehkých jader (tak zvaná fůze) nebo při štěpení jader těžkých (např. uranu).Všechny tak zvané čisté či obnovitelné zdroje energie existují díky těmto dvěma jaderným procesům. Nevěřícím Tomášům to mohu na několika řádcích lehce dokázat:




Sluneční energie: Syntéza lehkých jader
Geotermální energie: Rozpad radioaktivních jader uvnitř Země
Energie větru: Slunce
Vodní energie: Slunce
Fosilní paliva: Konzervovaná a kondenzovaná energie Slunce
Organická paliva: Fotosyntéza - Slunce
Přílivová energie: Gravitace - Velký třesk (Big Bang)

Někteří politici, kteří mají mnoho starostí o budoucnosti naší Planety a jejich obyvatel, se málo zamýšlí či vůbec nepřemýšlí o jedné diskrepanci, která ovlivní budoucnost naší Planety více, než cokoliv jiného:
Lidstvo totiž spotřebovává energii krajně nerovnoměrně:
Zatím co bohatých 20% lidstva spotřebovává kolem 80% energie, musí se chudých 80% spokojit se zbývajícími 20% energie se všemi
sociálně ekonomickými důsledky.

80% používané dnes energie tvoří fosilní paliva, tedy uhlí, nafta, zemní plyn. Tato paliva byla vytvořena před stovkami miliónů let a v průběhu skoro 300 milionů let v podstatě pohlcováním kysličníku uhličitého z atmosféry a s pomocí reakce fotosynthesy: kyslík byl uvolňován zpět do atmosféry, uhlík ukládán do zelené masy.
Při dnešním tempu spotřeby fosilních paliv budou jejich zásoby vyčerpány během stovek let. Při jejich spalování je tedy kysličník uhličitý uvolňován do atmosféry milionkrát rychleji, než byl kdysi z atmosféry odebírán. Tento dramatický zásah do rovnováhy naší planety musíme všichni mít v paměti a podle toho se chovat.
Energii, na rozdíl od všech ostatních „surovin“ navíc nelze ničím nahradit. Přitom ji lidstvo spotřebovává, často velice nerozumně či dokonce nesmyslně, a čím dál tím nezodpovědněji. Denně přibývá na naší planetě skoro čtvrt milionů nových konsumentů, kteří se budou hlásit o svůj podíl na spotřebě energie. Abychom pro ně zajistili alespoň minimální množství energie, řekněme na průměrné úrovni globální spotřeby, museli bychom uvádět do provozu každý druhý den jeden Temelínský reaktor…
Boj proti jaderné energii je jednou z nejnesmyslnějších a nejnebezpečnějších ideologií, které vznikly v minulém století. Energie bude stále vzácnější a stále potřebnější. Například, nedostatek pitné vody, který hrozí lidstvu v mnohých oblastech, je lehce překonatelný při dostatku energie, ale nepřekonatelný při jejím nedostatku.
Jaderná energie – mám nyní na mysli klasické uranové reaktory – nejsou a zřejmě ani nemohou být pro lidstvo panaceou. Tvoří však důležitý instrument v překonávání globální energetické krize, která před lidstvem stojí. Překonání této krize však bude vyžadovat, zvláště ze strany bohatší části populace naší Planety, zamyšlení se nad vlastním způsobem života a zvláště nad používáním (chce se napsat: zneužíváním) našich energetických zdrojů: bez radikální proměny naši filozofie využívání energie lidstvo energetickou krizi nevyřeší. Zatím co konec zásob ropy je již v horizontu části lidského života (kolem 40 let), na ulicích je více a více městských džípů, v horách jsou sjezdovky pokrývány umělým sněhem a luxusní turistické parníky na rovníku nabízí svým cestujícím atrakce jako je bruslení a balet na ledě.
Vysvětlování základů jaderné energie a odstraňovaní zbytečných obav z ní je proto důležitým úkolem, který před námi stojí.
Kniha Bruno Combyho „Pro čistou planetu a lepší svět“ přispívá k překonávání předsudků a zbytečných obav, které brání racionálnímu a efektivnímu využívání jaderné energie.

František Janouch
Duben 2007

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy