Glosář: Babiš na Slovensko? Mao a Miloš. Vrátíme se k Rusům? Proč tomu říkat lynč? Slivovicová úhona. Dětem nábojnice

10. 09. 2016 | 20:00
Přečteno 3582 krát
Milí čtenáři, je tu opět váš oblíbeny glosář. Na vaše jako vždy milé, vstřícné, znalé a moudré reakce se těším. Přeji vám krásné dny do dalšího glosáře.

Bílá lilie a znalec romského holocaustu

Poslanec Kotlebovy Lidové strany Naše Slovensko Milan Mazurek nebude stíhán za svůj výrok, že holokaust jsou lži. „Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napsal Mazurek na facebooku. Výrokem se zabývala policie v Prešově pro podezření z popírání a schvalování holokaustu. Vyšetřovatel Mazurka stíhat odmítl. Jeho závěr následně prověřila krajská prokuratura v Prešově i slovenská generální prokuratura. Došly ke stejnému názoru: Mazurek je čistý jako lilie.

Kotleba je županem Banskobystrického kraje, jeho strana LSNS navazuje na slovenské fašisty, kteří za války spolupracovali s Hitlerem. Teď ještě vědět, z které strany jsou vyšetřovatelé a prokurátoři. Na Slovensku se evidentně před soud nedostane ani fašoun, který holocaust popírá zcela otevřeně. Fašizace společnosti postupuje i zde rychleji, než jsme očekávali. Vzato kolem a kolem, tato země by byla takovým malým rájem pro Andreje Babiše, slovutného znalce romského holocaustu, tam by mohl v klidu vykřikovat svá nejostřejší populistická hesla nebo citovat z estébáckých protokolů pasáže prokazující jeho andělskou nevinnost, aniž by mu cokoli hrozilo. Slovensko, nechceš si ho vzít nazpátek?

Bojoval za Československo

Slovensko však nejsou jen Kotlebovci a podobně smýšlející zaměstnanci státních institucí. Svědčí o tom příběh československého hrdiny generála Imricha Gablecha, který loni oslavil své sté narozeniny. Když počátkem září 1939 napadli Němci Polsko, působil pan Gablech na jednom z polských letišť - tři měsíce předtím uletěl s přáteli ze slovenského fašistického státu. Dostal se do Ruska, kde ho bolševici zavřeli na dva roky do gulagu. Zde přišel o své zdraví. Poté se s různými peripetiemi dostal do Anglie, kde vstoupil do Královského letectva (RAF). Létat však už kvůli špatnému zdraví nemohl, dělal na letišti návodčího.

Po válce ho komunisté vyhodili z československé armády a rehabilitace se dočkal až po roce 1989. I pan generál Gablech však říká: „Jsem vlastenec a bojoval jsem za Československo, ne za Slováky. Ze Slovenska jsem utekl, protože polovička Slováků byla fašistická. Kdybych se měl narodit podruhé, tak bych šel znovu ve starých šlépějích.“

Nebezpečí slivovicové úhony

Červené trenýrky, které členové umělecké skupiny Ztohoven vyvěsili loni v září na Pražském hradě namísto prezidentské standarty, jsou nyní součástí trestního spisu. Podle umělců měly skončit v Národní galerii, jako předmět doličný však mohou propadnout státu. Je dobře, že se o tuto relikvii může postarat stát. V žádném případě bych ji nevystavoval, dokud je prezidentem její pomyslný majitel. Mohlo by se stát, že by při výstavě trpěl virózou a relikvie by přišla ke slivovicové úhoně.

Mao Ce-tung, dnešní Čína a Zeman

Před čtyřiceti lety zemřel Mao Ce-tung (9. září 1976), v Číně dodnes uctívaný dlouholetý vládce a ideologický vůdce tamní odnože komunismu. Čína mu staví sochy, je vyobrazen na bankovkách, je připomínán a citován při různých výročích a oslavách. Přestože Čína změnila přístup k ekonomice a praktikuje státní kapitalismus, z politického hlediska Maa pořád uznává, minimálně jako symbol, ale hlavně se po jeho vzoru nebojí užívat násilí. Mao se mimo jiné proslavil i svým výrokem „moc pochází z pušky“, a tím se také řídil. Bezohledně vyvolal hladomor či nařídil kulturní revoluci, což nepřežily miliony nevinných lidí. V dnešní Číně pořád existují koncentrační tábory, otrocká práce, pronásledování a diskriminace politických odpůrců, křesťanů a vyznavačů dalších náboženství, dlouholeté tresty v těžkých kriminálech. S představiteli tohoto režimu navázal soudružské kontakty prezident Miloš Zeman i česká vláda.

Mao Ce-tung je jedním z nejkrvavějších masových vrahů v dějinách, ve dvacátém století se v tomto ohledu přiřadil ke Stalinovi a Hitlerovi. Odhady počtu jeho obětí se pohybují mezi třiceti osmi a sedmdesáti miliony.

Proč tomu říkat lynč?

Vesnickou oslavu v obci Nule na Sardinii přerušil v noci na pátek podnapilý řidič, který vjel do zástupu lidí a zranil nejméně 32 z nich. Naštvaný dav pak muže vytáhl z auta a začal ho lynčovat. Policie ale muže zadržela a vzala do vazby. V poutech skončil i muž, který řidiče pobodal nožem. I takto to komentovali čtenáři idnes.cz:

- Andrea Dekanová: To mi připomíná chování jisté menšiny…
- Radim Zeher: Lynčovali ho? tradice předků je třeba dodržovat. Škoda, že foklór všude ustupuje. Pro některý lidi je pár facek účinnějších než týdenní vysvětlování...
- Matěj Vácha: Na Sardinii je zjevně svět ještě v pořádku...
- Tomáš Křížek: Policie měla nechat dokonat spravedlnost.
- Vit Otahal: Proč tomu říkat lynč? Správnější je potrestali jej dle svých kulturních a náboženských zvyklostí. Měli bychom je pochopit a třeba se jejich kulturou i nechat obohatit. Výrazně by to omezilo i recidivu. Navíc, u jiné kultury to máme dokonce „kvotálně“ nařízeno.

Rusové: stejně se k nám vrátíte

Řada Rusů považuje příklon České republiky k Západu za zradu. Z českých politiků vnímají jen názory Miloše Zemana. V Interview ČT24 to uvedl končící zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas, který se přesouvá do Polska. O kremelské propagandě v Rusku i u nás by se dalo psát donekonečna. A není náhodou, že právě Zeman je favoritem těch médií, které proruskou propagandu hlásají, v prve řadě bulvárních Parlamentních listů. Ale nechejme to tentokrát komentovat Miroslava Karase, člověka, který v Rusku dlouho žil:

„Zaskočen a zklamán jsem tím, kam se pohnul odraz ruské propagandy a vnímání ruské propagandy například v řadě českých médií, v řadě listů či portálů, kde se shromažďují nenávistné, štvavé, mnohdy agresivní a arogantní komentáře vůči jakémukoli zpravodajství..., které je jiné, než si oni představují, že by mělo být. Nejsmutnější je, že se propaganda chytá především u lidí, kteří v Rusku nikdy nebyli... Divím se, že to zvláště v Česku zapadlo, jako kdyby lidé zapomínali, co se v minulosti dělo. Rusové vnímají naši zemi (díky propagandě) jako zemi, která je zradila, která se dala na stranu Evropské unie a NATO. Sami běžní Rusové říkají: ,Vy se k nám stejně jednou vrátíte´. Nevnímají českou vládu a českou zahraniční politiku, vnímají pouze Hrad.“

Dětem dáme nábojnice

Na světě žije 28 milionů dětí, které musely kvůli válečným konfliktům opustit domovy. Oznámil to Dětský fond OSN (UNICEF). Podle něj 45 procent dětských běženců pochází ze z Afghánistánu a Sýrie. Roste i počet nezletilých bez doprovodu, kteří žádají v zahraničí o azyl, v roce 2015 jich bylo 100 000. To je třikrát více než rok předtím. Dětští běženci a migranti čelí řadě rizik včetně utonutí během cest přes moře, podvýživě, dehydrataci, únosům, znásilněním či vraždám. Po příjezdu do jiné země jsou navíc často terčem diskriminace a xenofobních nálad.

Přijímat uprchlíky nechceme. Je třeba pomáhat TAM, na místě, říká většina politiků, aniž by TAM nějak skutečně pomáhala. Celé dlouhé roky se nekonečným vražděním Syřanů nikdo účinně nezabýval. Co naopak děláme vydatně, včetně českých firem, je prodej zbraní do regionu, kde probíhá válka - ať se děti mají dobře, mohou si hrát s vystřelenými nábojnicemi. Tedy alespoň ty, které přežijí. Naši humanitární pomoc musí obdivovat i UNICEF. No ne?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy