Jak se prosazuje populismus: Zeman, Vodička, Rataj, Panenka z Parlamentních listů

14. 09. 2016 | 15:00
Přečteno 4139 krát
Je to jen pár dní, kdy se na stránkách Českého svazu bojovníků za svobodu objevil odkaz maskovaný titulkem: Přečetli jsme Parlamentní listy. Po rozliknutí se objeví rozhovor, v němž profesor Jan Rataj tvrdí, že v Letech u Písku nebyl koncentrační tábor pro Romy. Rozhovor s ním dělal někdejší člen extremistické Národní strany Radim Panenka, který je redaktorem bulvárních a proputinovských Parlamentních listů. Předsedou ČSBS je xenofobně zaměřený Jaroslav Vodička. „Sešli se“ tak tři muži, jejichž představy o světě jsou si podobné.

Vodička: Za KSČ, za svobodu, proti uprchlíkům

Asi jediné, čím Vodička jako bojovník kdy proslul, je jeho protiuprchlický výrok během Terezínské tryzny letos v květnu, vůči němuž se ostře ohradili někteří politici, společenské osobnosti nebo Židovská obec v Praze a Federace židovských obcí v ČR ve svém společném prohlášení.

Věren svým názorům, kandiduje Vodička v letošních krajských volbách za Okamurovce a Zemanovce, kteří se spojili v jeden xenofobně-populistický šik. A to pod heslem: Migranty k nám nepustíme!

Před listopadem 89 byl Vodička, narozený až po válce, tuctovým komunistickým lampasákem, kterého ze strany vyhodili při prověrkách v roce 1970 a z armády až v roce 1974. Poté nebyl nijak diskriminován, působil jako mistr dílen, vedoucí Střediska těžké mechanizace, nákupčí a vedoucí MTZ. V roce 1984 byl jmenován hlavní mechanizátorem a 1988 začal studovat Vysokou školu. Podle serveru Echo 24 je Vodička veden jako tajný agent (udavač) ve složkách Veřejné bezpečnosti a dříve tajil své členství v KSČ.

Rataj: 5 minut Hitlerovi, pět minut Židovi

Vysokoškolský učitel Jan Rataj na první pohled do jmenované trojice nepatří. Pohled druhý proto musí být vyfutrovaný dalšími informacemi. Rataj tvrdí, že v Letech u Písku koncentrák nebyl, odkazuje přitom na to, jak tyto pojmy užívali sami nacisté. Nejen o tom s ním polemizuje Dušan Slačka, historik Muzea romské kultury, který je jistě k tématu romského holocaustu povolanější než Rataj.

Dušan Slačka k tomu říká: Často se objevují názory, že protektorátní ,cikánské tábory´ nebyly tábory koncentračními. Nejnověji Jan Rataj uvádí: „Z odborného pohledu tábor v Letech nebyl koncentračním táborem, ale pracovním vězeňským, později specifickým sběrným táborem.“ Dále Rataj tvrdí, že: „Koncentrační vyhlazovací tábor (…) na území protektorátu nebyl ani jeden.“ Obě tvrzení jsou uvedena v rámci jednoho odstavce a profesor Rataj se v jejich rámci velmi rychle přesunul od termínu „koncentrační tábor“ k termínu „koncentrační vyhlazovací tábor“. Dále v textu se zmiňuje o koncentračních táborech v Dachau, Bucehnwaldu, Mauthausenu, Sachsenhausenu, Ravensbrücku, Osvětimi a dalších.

„Pokud ale za příslovečnou bernou minci při posuzování toho, zda se v určitých konkrétních případech jedná o koncentrační tábor či nikoliv, vezmeme definici koncentračního vyhlazovacího tábora - tak, jak to činí v případě tábora v Letech - dojdeme k závěru, že ne všechny jím vyjmenované tábory byly koncentračními vyhlazovacími tábory… Rataj při zvažování vhodnosti termínu koncentrační tábor v souvislosti s tzv. cikánským táborem v Letech u Písku zjevně používá přísnější kritéria, než jsou ta, podle kterých označuje jiné tábory za koncentrační,“ říká Slačka. Podle něj je důležité si uvědomit, že termín koncentrační tábor je možné používat i mimo kontext vyhlazovacích táborů nacistické třetí říše.

„V památníku Lety jsem byl několikrát. Žádný nesnesitelný zápach ze vzdáleného zemědělského zařízení jsem necítil,“ řekl Rataj také. I on má zajisté dostatek inteligence, aby věděl, že pach z vepřína jde směrem na památník tehdy, kdy vítr vane jeho směrem. Byl jsem v Letech jistě víckrát než on a většinou byl zápach cítit, někdy nesnesitelně. Vepřín navíc není vzdálen, pomník stojí na místě tehdejšího pohřebiště a od koncentračního tábora je téměř na dosah ruky. Rataj se též nezmínil, že prasečák stojí zčásti na území bývalého tábora.

Jaký zájem by mohl mít vysokoškolský profesor na zkreslování faktů? Jan Rataj svého času legitimizoval extremistické názory na Vysoké škole ekonomické v Praze. Na své semináře zval různé extremisty, fašisty i neonacisty. V předmětu Česká radikální a antisystémová pravice přednášeli a debatovali: krajně pravicový ideolog Jan Skácel, David Macháček z Vlastenecké fronty, František Červenka z Akce národní obnovy, Jan Kopal z Českého hnutí za národní jednotu; předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová a její straničtí kolegové či Petr Kalinovský, mluvčí neonacistického Národního odporu a další (informace o některých z nich najdete v tomto článku).

Ratajovi jsem to během senátního slyšení k neonacismu koncem roku 2009 vytkl, on ovšem tvrdil, že nejde o legitimizaci extremistů a jejich názorů, protože jindy zve jejich odpůrce. Rataj asi nepokládá nacismus či fašismus za zločin. V diskusi dá prostě slovo panu Hitlerovi i panu Židovi, ať se mohou studenti rozhodnout, který názor je ten správný. Nutno podotknout, že s tímto zvrhlým uvažováním není Rataj sám, dnes je poměrně rozšířené. Nicméně dá se jím vysvětlit Ratajovo tíhnutí k tomu, jak vidí problematiku označovaní nacistických lágrů ti pánové, kteří nejsou Židy.

Panenka: Extremista ve službách extremistů

Dlouholetý redaktor Parlamentních listů Radim Panenka byl aktivním členem dnes již neexistující Národní strany. Byl předsedou NS v Hradci Králové a vedl její volební kampaň do Evropského parlamentu v roce 2009. Národní strana navazovala na tzv. druhou republiku a český předválečný fašismus. Nacionalistický šovinismus, rasismus a xenofobie byly součástí její ideologie. Tomu odpovídají i Panenkovy některé články a veřejné výroky, například:

- „Když se jim tu nelíbí ať táhnou PRYČ!! Jestliže mají cikáni pocit že je tady utlačujeme, tak ať odjedou třeba do Indie, do jejich pravlasti, nikdo je tu nedrží!! Alespoň Národní strana jim to řekla veřejně!“
- „Jsme jedinými, kdo má odvahu vystoupit z šedivé masy a říct, že nebylo jen mrtvých z řady skinheads, zavražděných Cikány či jejich bílými přáteli, můžeme říct, že vrahy, násilníky, pedofily, devianty a sadisty bohužel najdeme mezi všemi migrujícími skupinami.“ (Podrobnosti o Panenkovi a dalších extremistech najdete v článku Parlamentní listy jsou platformou krajní pravice. Působí zde další extremisté včetně významného člena Národní strany.)

V Parlamentních listech působilo či působí více extremistů. Server Romea.cz například před lety odhalil zcela vymyšlenou protiromsky zaměřenou zprávu, kterou napsal známý podvodník a tehdejší člen neonacistické Dělnické strany Prokůpek.

Tato země je Zemana, Ovčáčka a Panenky

O takových propojeních a vazbách je podle mě důležité informovat. Krajní pravice, včetně tvrdého antisemitského a rasistického jádra, má svůj vliv v nejvyšší politice již od dob Klausova prezidentování a pokračuje dodnes. Například Radim Panenka je spoluautorem knihy Tato země je naše (25 rozhovorů s prezidentem Milošem Zemanem.) Druhým autorem je pochopitelně Jiří Ovčáček.

Jedním z důvodů, kterak vzniká a prosazuje se hrubý populismus a proč mu podléhají i dřívější demokraté, jsou bezesporu i tyto vazby a kontakty.




Článek byl psán pro server Romea.cz.









Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy