Televize Prima patří před listopad 89

03. 11. 2016 | 12:36
Přečteno 3110 krát
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nikoli poprvé vyčítá televizi Prima manipulaci se zpravodajstvím. Prohřešky FTV Prima proti novinařině i proti demokratickým zvyklostem bobtnají, její zpravodajství a další vysílání nemá s novinařinou mnoho společného, spíše s úmyslnou manipulací, propagandou, ba dokonce cenzurou.

Manipulace diváky

RRTV ve své analýze z období od 28. března do 17. dubna letošního roku Primu nikterak nešetří. Některé zpravodajské příspěvky jsou podle ní komentované či jinak manipulované. (Shrnutí informací z této analýzy naleznete zde).

„V příspěvcích docházelo k prolínání zpravodajského obsahu a hodnotících komentářů moderátorů a redaktorů relace, přičemž názorová stanoviska provozovatele byla divákům prezentována jako fakta. Diváci si tak na základě odvysílaného obsahu nemohli utvořit vlastní nezávislý názor, jelikož zaujaté redakční komentáře je naváděly k jediné možné interpretaci medializovaného,“ stojí v analýze.

Podle analýzy je dále zjevné, že Prima podává o migraci a uprchlících obraz výhradně negativní:

„Migrace byla, ve shodě s výsledky předchozí analýzy, prezentována jako administrativně-bezpečnostní problém, kdy migrující vystupovali jakožto ohrožení stability a zátěž pro dotčené země. Provozovatel stále operoval s „katastrofickými“ scénáři očekávaného „náporu“ migrantů na Evropu… Přítomnost migrantů v „ilegálních“ táborech byla líčena jako nežádoucí a obtěžující místní obyvatele. Jindy byli migrující popisováni jako agresivní narušitelé či alespoň nevděční příjemci pomoci...

Ve zpravodajství se, s výjimkou krátké čtené zprávy o návštěvě papeže Františka na ostrově Lesbos, prakticky nevyskytovaly humanitárně laděné příspěvky. Může přitom jít o setrvalý trend, protože provozovatel danou rovinu pomíjel i v předchozím sledovaném období. Už vůbec pak diváci nebyli prostřednictvím zpravodajství ani publicistiky seznámeni s osobními příběhy, které by migrující přiblížily např. jako vzdělané, kompetentní a potenciálně přínosné, nikoli pouze jako trpící oběti okolností. Zpravodajské příspěvky, které mapovaly dění okolo odchodu části iráckých uprchlíků z ČR a pozastavení projektu přesídlování, inklinovaly k tomu, aby situaci interpretovaly jako obecné selhání integračního procesu...“

Podtrženo a sečteno: Tyto závěry analýzy jsou ve shodně s počínáním vedení FTV Prima, které nařídilo redaktorům zpravodajství, že tématiku uprchlíků mají prezentovat jako hrozbu, problém a krizi. Primu usvědčuje nahrávka z porady, kde toto rozhodnutí padlo, kterou zveřejnil server Hlídací pes.org:

„Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání… Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní,“ říká na záznamu z porady ze 7. září loňského roku mimo jiné šéfredaktorka zpravodajství FTV Prima Jitka Obzinová. Na nahrávce zdůvodňuje svůj úmysl informovat o migrantech a uprchlících výhradně negativně i Luboš Jetmar, místopředseda představenstva FTV Prima Holding, a dodává: „Pracujete ve zpravodajství televize, která je poměrně silný vlivový médium a ovlivňujeme většinový názor v této zemi“.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání kupodivu odmítla na tuto nahrávku jakkoli reagovat, s tím, že bude sledovat pouze konkrétní zpravodajské a publicistické příspěvky Primy. Výzva ke zkreslování zpravodajství ve prospěch osobních názorů firemního vedení je přitom jednoznačným porušením zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. To klade otázku, nakolik je RRTV politickým orgánem (namísto správním) a jestli svou politiku zaměřuje v něčí prospěch.

Další nepřátelé: Romové a Klinika

Vedle migrantů a uprchlíků si jako své nepřátele vybrala FTV Prima i Romy a sociální centrum Klinika. Krom mnoha jiného podala o Romech lživou zprávu, že se budou po brexitu houfně vracet z Británie do České republiky a formulovala to jako hrozbu.

Tisková zpráva RRTV popisuje reportáž Primy o Klinice těmito slovy: „Dotyčná zpravodajská reportáž se zpronevěřila zásadě důsledného oddělování hodnotících komentářů od zpravodajských informací. Reportáž byla zpracována manipulativním způsobem. Divákovi podsouvala již konkrétní předdefinovaný názor na pojednávanou problematiku.“ Rada kvůli tomu zahájila s FTV Prima správní řízení. (Podrobnosti o zpravodajství Primy o Klinice.)

Normalizační TV Prima

Televize Prima tíhne i jinak k době před listopadem 89 než "jen" manipulací s diváky a cílenou propagandou. Zalíbila se jí i cenzura. Neodvysílala Show Jana Krause jen proto, že v něm různé osobnosti říkají, co si myslí o Milošovi Zemanovi. To Primě nevyhovuje, protože Zemana a jeho protimigrační tažení podporuje. (Podle některých odborníků to cenzura nebyla, protože s vystřihováním některých pasáží v pořadu údajně souhlasil i Jan Kraus. Prima ovšem mohla odvysílat celý pořad bez jakýchkoli úprav hned - neudělala to a namísto toho se vymlouvala, že pořad nedostala od výrobce včas - i proto je její postup více než podezřelý.)

Ministr kultury Daniel Herman na to reagoval na twitteru: „Znamená neodvysílání pořadu Jana Krause na TV Prima začátek 'stabilizace společnosti´ podle čínského střihu? To by bylo nepřijatelné!" To je přesné.

Tento způsob propagandy u nás před listopadem 89 používali komunisté, respektive tehdejší politici, redakce a novináři, obzvláště ti televizní. Politika a žurnalistika tehdy srostly v jeden propagandistický obušek. Média musela ve svém informování o politice dodržovat příkazy Ústředního výboru Komunistické strany Československa. Režim měl k dohlížení nad dodržováním těchto příkazů členy strany na vedoucích pozicích v médiích, cenzurní úřad, Veřejnou bezpečnost (policii) a Státní bezpečnost. Ke způsobu tehdejší propagandy patřilo i určování toho, co si o tom kterém dění mají čtenáři, posluchači a diváci myslet - tedy i komentované zpravodajství a další manipulace.

Dnes, ve svobodnější době, to vše soukromá televize Prima dělá dobrovolně, leckdy i proto, že její „novinařina“ srůstá s politikou v jeden xenofobní obušek, především s politikou Zemanovou, ale i dalších populistů a xenofobů. Uvidíme, jak dopadnou analýzy zpravodajství Primy za další období. Nic radostného asi očekávat nemůžeme.

Kdo nechápe, z kola ven

Komentované zpravodajství a další manipulace s divákem ve zpravodajských a zpravodajsko-publicistických pořadech jsou proti zákonu - zákon o rozhlasovém a televizním vysílání přikazuje veřejnoprávním i soukromým televizím a rádiím zachovávat ve zpravodajství a zpravodajské publicistice objektivitu a vyváženost. Je to také proti profesní etice - seriozní média mají svůj etický kodex právě proto, aby nedocházelo ve zpravodajství k překračování hranic přípustnosti. Takové chování redakcí a novinářů je samozřejmě i porušením obecně sdílených hodnot - lhát se nemá.

Každé médium samozřejmě může mít svoji „redakční politiku,“ která vyhovuje jeho záměrům. Ve všech pořadech - kromě zpravodajství a zpravodajské publicistiky - se své strategie může držet, jak je mu jen libo. Ve zpravodajství však bez ohledu na to musí ctít objektivitu a vyváženost. Pokud chce sdělovat své názory, musí tak činit v jiném svém pořadu, který je určen názorům a komentářům (například Česká televize k tomu má Události, komentáře, Český rozhlas Názory a argumenty).

Kdo tohle nechápe, nemá v novinařině či dokonce jako pedagog na žurnalistice co pohledávat.







Článek vyšel na serveru Romea.cz.









Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy