TRUMPeta populistů

25. 11. 2016 | 17:25
Přečteno 3618 krát
Vítězství Donalda Trumpa posílilo sebevědomí extremistů, radikálů, populistů, nacionalistů, eurofobů. Po celém světě. Média neustále spekulují nad budoucí Trumpovou politikou, ale nepřátelé liberální demokracie mají jasno už nyní.

Donaldizace nabrala kvapíkové tempo

Viktor Orbán, maďarský xenofob a autokrat, který nedávno odsoudil liberální demokracii coby přežitek, přijal Trumpův úspěch jako skvělou zprávu. „Nechceme měnit charakter své země. Chceme zůstat Maďary, udržet si svou víru a etnické složení,“ řekl u příležitosti oznámení referenda o tzv. kvótách migrantů Orbán, jako kdyby víra či národnost byl uherák, který se dá uzamknout ve spíži.

Trumpa pochopitelně na dálku objímá i Jarosław Kaczyński, který řídí polskou politiku z pozadí. I Polsko kormidluje svou loď do vod, které zapáchají hnilobou dvacátého století. Turecký prezident Recep Erdogan na Trumpovi oceňuje jeho toleranci k represím, které v Turecku zavedl po údajném puči. Tolerance k represím… Ano, my demokraté musíme být tolerantní.

Bojovníci za čisté etnické státy

„Zvítězily síly oponující globalizaci, nelegální migraci a bojující za čisté etnické státy,“ prohlásil mluvčí Zlatého úsvitu Ilias Kasidiaris, což je řecká neonacistická strana, která má v parlamentu své zastoupení. Připomeňme, že před několika lety skončili za mřížemi předseda strany Michaloliakos, tři poslanci a dalších 12 členů ZÚ. Policie obdržela od Nejvyššího soudu celkem asi 30 zatykačů v rámci vyšetřování této strany, jejímž členům a přívržencům se připisují mnohé ze zhruba 300 útoků proti cizincům, které se v Řecku odehrály po říjnu 2011. Řecká policie stranu v roce 2013 vyšetřovala i v souvislosti s vraždou hiphopového zpěváka Pavlose Fisase.

Zlatý úsvit šel do voleb s protiimigrantským heslem „musíme zemi zbavit špíny a jejich zápachu.“ To už jsme kdesi slyšeli a aby ZÚ naše obavy potvrdil, má ve znaku svastiku připomínající hákový kříž a na jeho mítincích se hajluje. Michaloliakos proslul výroky podobnými těm Le Penovým, například: „Nebyly tam žádné pece ani plynové komory, považuji to za lež. Osvětim, jaký Osvětim? Nebyl jsem tam, co se tam stalo? Vy jste tam byli?“

Místopředseda francouzské ultranacionalistické Národní fronty Edouard Ferrand, druhý po Le Penové, se radoval: „Jejich svět se hroutí. Náš právě vzniká.“

Donaldizace po česku

Václav Klaus napřed Trumpovi lál do ubožáků a primitivů, aby ho po jeho zvolení vyzdvihoval do nebes - inu, ani Klaus nikdy nebyl žádný myslitel. O tom svědčí i to, že se dobře shodl s francouzskou Národní frontou, když rozradostněně pronesl: „Byl poražen už čtvrt století dominující politický směr, který má v různých zemích světa různé názvy a představitele, u nás jim říkáme havlisté.“

Miloš Zeman ocenil Trumpovo chování během předvolební kampaně. Zemanovu obdivu se opravdu nelze divit, Trump urazil mnohem více lidí než on. New York Times napočítaly jen na Trumpově twiteru přes šest tisíc urážek namířených téměř na tři stovky terčů.

Podle člena nabubřelé české pseudoelity Jiřího Ovčáčka „lze lež a nenávist porazit - normální Američané nám ukázali, že lze porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelé pseudoelity.“ To už nemůže být čistě Haló novinářský produkt, Ovčáčkovi s tím nejspíš pomáhal sám Lobotomio.

Úsměvné bylo vyjádření oligarchy Andreje Babiše, který coby ministr financí sveřepě bojuje za vlastní zájem, až mu profesionální lobbisti krutě závidí. „Asi je oslovil svým pragmatismem a jasnou řečí. Sociologové i politologové dost podcenili Američany, kteří mají už dost zavedeného systému klientelismu, ze kterého žije úzká skupina politiků a lobbistů,“ sdělil Babiš. Američané podle něj evidentně ocenili Trumpovy plány na zeď s Mexikem a na tvrdší migrační politiku. Mohlo to být snad ještě populističtější? Myslím, že ne.

Podle českých „odborníků“ typu bývalého Klausova dvořana Weigela je Trump běžným demokratickým politikem, který se během kampaně snažil voliče pobavit, ale jeho politika v roli prezidenta USA bude normální. Weigel se v České televizi strašně divil, že někdo o tak skvělém muži říká, že nejde o demokrata, ale o čistokrevného burana.

Tomio Okamura to vzal v dopise Trumpovi z gruntu:
„Je to vítězství zdravého rozumu, lidské upřímnosti a politické „korektnosti“ nad prolhaností a pokrytectvím... Je to vítězství nad mocnou zbrojní lobby. Vážený pane prezidente… naše domovy zaplavují muslimští migranti vyhnaní z domovů americkými bombardéry prezidentů Bushe, Obamy a vaší protikandidátky Hillary. Naše domovy ohrožují teroristé financovaní a stvoření americkými jestřáby. Vaše zvolení pro nás znamená také konec agresivní politiky vůči Rusku a to pro nás znamená opět naději na mír v Evropě.“ Konečně tedy máme okamurovskou naději, že Američané dají světu i něco dobrého - Trumpa a jeho politiku.

Končí demokracie?

Jsme skutečně už tak daleko, že urážky, nadávky, lži a sprostota jsou běžným způsobem, kterak pobavit občanstvo? Viděno z našeho evropského podbřísku, křupanstvím Miloše Zemana a jeho vysokou oblibou, asi ano. Ale ČR je postkomunistická země, která o politické kultuře a demokratických zvyklostech nemá příliš ponětí, Spojené státy jsou zemí se staletou demokratickou tradicí.

Odpovědí by opravdu mohla být hypotéza, že demokracie a s ní i politická kultura, jak ji známe, končí. Posun v tomto směru je na první pohled znát, a to v globálním měřítku. Rusko, které mělo nakročeno k demokracii, se přes autoritářství potupně vrací k totalitě. Turecko je na tom podobně. Sýrie s tzv. Islámským státem a s Asadem (tedy se svými masovými vrahy) je na tom ještě hůře. Afghánistán, Pákistán a Írán patří stále k nejnebezpečnějším neuralgickým bodům planety. Zdá se, že atomové zbraně v rukou teroristů jsou jen otázkou času.

Nástup populistů a extremistů k moci je vidět v celé demokratické Evropě. Krajně pravicové a populistické strany slaví úspěch a vnášejí do politiky prvky, které byly ještě nedávno považovány za hrozivé chyby minulosti. A dosavadní demokratické strany tyto manýry přebírají a legitimizují je tak. Terorismu se v našem civilizačním okruhu daří to, o co usiluje: vzmach emocí, především strachu a nenávisti, a razantní pokles rozumu, ignorování faktů a absence promýšlení věcí, dění a témat. Jak vidíme i na novopečeném americkém prezidentovi, už je zase normální veřejně hlásat xenofobii a rasismus a říkat tomu „pravda“. Posilování extremismu a populismu není náhodné. Je součástí trendu.

Papež František to odmítl s tím, že epidemie nepřátelství vůči náboženským a etnickým menšinám zraňuje nejslabší lidi ve společnosti. Vyjádřil se, že Trump není křesťan, protože chce postavit na hranicích s Mexikem zeď. Trump na oplátku označil Františka za „ostudného“. Kdo ví víc o člověku, Trump nebo papež?

Jestliže tedy vzniká nový svět, skutečně ho chceme přenechat křiklounům, kteří sice o sobě říkají, že jsou realisté, ale ve skutečnosti toho o skutečném životě příliš mnoho nevědí?



Článek vyšel v revue BABYLON.












Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy