Uprchlická vlna - Němci to zvládli

25. 09. 2020 | 13:35
Přečteno 4097 krát
Německá kancléřka Angela Merkelová je ve všech směrech pozoruhodnou političkou. Zatímco xenofobové jí nemohou přijít na jméno, ona koná jako velká státnička.

Uprchlickou vlnu způsobila válka v Sýrii, které jak státy EU, tak syrští sousedé několik let jen přihlíželi, v mylném domnění, že se sama nějak vyřeší. Varování, že se mnozí lidé kvůli válečnému utrpení přesunou jinam, nestačila k tomu, aby demokraté pomohli syrské opozici.

Stabilizace Evropy

Vědoma si těchto chyb, musela se Merkelová rozhodnout, co udělat s těmi uprchlíky, kteří se již pohybovali po Evropě. Statisíce jich v té době procházelo Balkánem, mnozí již stáli na maďarských hranicích, odkud je premiér Viktor Orbán nechal převážet autobusy na rakouské hranice. České ministerstvo vnitra uprchlíky zavíralo do detence (vězení) a nechalo si za to od nich platit. Když jim došli peníze, posílalo je na německé hranice.

V tom momentu sdělila Merkelová, že tyto uprchlíky Německo přijme, celkem jich bylo kolem jednoho milionu. Velmi tak napomohla ke stabilizaci Evropy, ovšem zároveň přidala na odpovědnosti a starosti svým spoluobčanům. V srpnu 2015 vyřkla onu památnou větu: „Wir schaffen das“ - „zvládneme to“. Byla přesvědčena, že její země uprchlickou krizi ustojí.

Němčina, němčina, němčina

Uprchlíci byli rozprostřeni po celém Německu. Jejich přijetí hodně stálo na práci místních úřadů a ohromujícího množství dobrovolníků. Od roku 2015 zavedla spolková vláda mnoho zákonů, aby integraci urychlila. Například možnost naučit se rychleji německy - žadatelé o azyl jsou denně několik hodin ve škole, kde se učí němčinu a historii své nové země. A mají rovněž oproti předchozím letům lepší přístup ke vzdělání a k pracovnímu trhu.

„Byli jsme několik měsíců v České republice a nedělo se nic, jen jsme na něco pořád čekali, byrokracie tam je opravdu otřesná. Potom jsme odešli do Německa. Během necelého roku jsme v němčině postoupili do kategorie A. I díky tomu jsme okamžitě našli práci. Já pracuji ve svém oboru, IT, má žena prodává a její bratr působí jako odborník ve stavebnictví,“ řekl severu Romea.cz jeden z uprchlíků, který si nepřeje zveřejnit své jméno.

To potvrzuje i profesorka sociologie Cornelia Kristenová z Bamberské univerzity, která vede výzkum na DIW. Poukazuje na to, že „přistěhovalci, kteří patří v rodných zemích ke vzdělanější polovině společnosti, se rychleji učí cizí jazyk, což jim pak pomáhá rychleji najít práci.“

Bydlení, vzdělání, práce

Podle analýzy Deníku N má dnes polovina uprchlíků řádné zaměstnání. Většina z nich už také bydlí ve vlastním pronajatém bytě. Pozitivní integrační trend vyplývá z dat, která průběžně sbírají Německý institut pro výzkum trhu (DIW), Institut pro výzkum pracovního trhu a profesí (IAB) a Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

„Přibližně 50 procent uprchlíků je začleněno do pracovního trhu a z toho dobrá polovina je odborná pracovní síla,“ říká Daniel Terzenbach z německého úřadu práce, podle něhož si Německo ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi stojí v tomto ohledu velmi dobře.

Jak vyplývá z údajů BAMF, ještě v roce 2016 bydlela přibližně polovina běženců ve společných ubytovnách, které jim poskytovaly obce. O dva roky později to byla už jen čtvrtina všech uprchlíků. Zbytek už bydlel ve vlastních pronajatých bytech.

Ve školním roce 2015/2016 chodilo do školy na 400 tisíc dětí z uprchlických rodin, aniž by měly potřebné znalosti němčiny. Z dat z roku 2017 už ale vyplývá, že 90 procent uprchlických dětí ve věku 12 let mluví se svými vrstevníky německy.

Podle ekonomky Kathariny Spießové z DIW ovšem není integrace uprchlíků zdaleka u konce. „Je to dlouhodobý společenský projekt, kterému je třeba se nadále věnovat. Jsme ale na dobré cestě.

Rasismus a xenofobie

Asi nejhorší chvíle přišla se stoupajícími slovními i fyzickými útoky na uprchlíky. Extremisté zapalovali jejich ubytovny, útočili na ně i na veřejných místech. Xenofobní Alternativa pro Německo a další extremistické strany roztočily kolotoč verbálních útoků na uprchlíky i vládu.

Angela Merkelová a další demokraté si to ovšem líbit nenechali. „Jsme svědky agresivního a xenofobního chování, které nemůže být v žádné míře akceptováno. Je odpudivé vidět pravicové extremisty a neonacisty, kteří šíří nenávist. A je ostudné vidět Němce, dokonce i rodiny s dětmi, jak vedle těchto extremistů pochodují a skandují jejich hesla,“ řekla kupříkladu kancléřka.

Navázala tak na politiku, kterou od počátku razil tehdejší německý prezident Jochaim Gauck. Ten neonacistům a dalším násilníkům již během svého prvního projevu v březnu 2012 vzkázal. „Vaše nenávist je naše motivace. Naši zemi nenecháme na holičkách. Nedáme vám ji. Vy patříte do minulosti, naše demokracie bude žít.“

Pozadu nezůstávali ani novináři. Anja Reschke, šéfredaktorka pořadu Panorama německé veřejnoprávní televize ARD se tehdy ve svém komentáři nerozpakovala zařadit rasisty a xenofoby tam, kam patří:

„Když teď veřejně prohlásím, že si myslím, že Německo má přijmout i ekonomické uprchlíky, co myslíte, že by následovalo? Je to jen názor, který přeci smíte vyslovit. Bylo by tedy hezké, kdybychom o něm mohli diskutovat. Ale to se nestane. Obdržela bych záplavu nenávistných komentářů: „Zasraní přistěhovalci, kolik jich ještě chceme přijmout… ať vypadnou, nejlepší by bylo je upálit“… Ještě nedávno se tito autoři schovávali za pseudonymy, ale mezitím se nebojí psát ani pod svými jmény. Zřejmě to už ani není trapné. Naopak. Věty jako „ať se utopí v moři, špíny“ obdrží ještě masivní souhlas a mnoho lajků.

Pokud byl někdo do té doby jen malým rasistickým nýmandem, připadá si nyní samozřejmě velkolepě. Můžeme říci: No dobře, idioti tu byli vždycky, nejlepší bude je ignorovat. Ale nejsou to přeci jen slova. Už tu jsou žhářské útoky na domovy uprchlíků. Projevy nenávisti na internetu už dávno vyvolaly společensko-dynamické procesy. Počet extrémně-pravicových násilností stoupl… Štváči musí pochopit, že je naše společnost nebude tolerovat. Pokud tedy nejste názoru, že jsou všichni uprchlíci vyžírky, kteří by měli být vyhnáni, upáleni či zplynováni, měli byste to dát jasně najevo… Poslední „povstání slušných lidí“ je patnáct let za námi. Věřím, že opět uzrál čas.“


I díky takovému společnému odporu proti „stínům minulosti“ se povedlo násilné tažení proti migrantům ustát. Srovnáme-li to s našimi politiky a některými také novináři, pak slova Merkelové, Gaucka i Anji Reschke patří i Miloši Zemanovi, Jiřímu Ovčáčkovi, Tomio Okamurovi, dalším politikům a jim spřízněným „novinářům“, kteří xenofobii a rasismus pokládají za přijatelnou normu pro vzájemné soužití.

Konzistentní kancléřka

Merkelová by se dnes rozhodla stejně. „Kontrolovat hranice je možné, nelze ale přijmout taková rozhodnutí, která dopadnou na bedra těch, kteří na hranicích stojí,“ uvedla k pětiletému výročí přijetí uprchlíků. „Zvládli jsme toho za ten čas opravdu hodně, mnozí migranti například složili maturitu a zapsali se na vysokoškolské studium,“ dodala Merkelová.

Němcům můžeme takovou státničku jen tiše závidět.


Článek vyšel na serveru Romea.cz.











Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy