07. 04.

Skanska nebyla jedinou korupcí poznamenanou štací ministra Ťoka

Hana Lešenarová Přečteno 4941 krát

Jakkoliv se ministr dopravy Dan Ťok usilovně snaží vyprofilovat se do role největšího antikorupčního bojovníka, ve skříni jeho bohatých profesionálních zkušenosti se vynořil další korupcí poznamenaný kostlivec. Kromě stavební společnosti Skanska, jejíž údajnou korupci popsaly nedávno některá média, se úplatkářství významně dotklo jeho dalšího bývalého zaměstnavatele, francouzského dopravního a energetického gigantu Alstom.

Jmenování Ťoka do vládní funkce loni v prosinci provázely oslavné poznámky o jeho reputaci v oblasti boje proti korupci a za větší transparentnost. V médiích si vysloužil přezdívku Pan Čistý (https://euobserver.com/beyond-brussels/128064). Pyšnil se také bohatými korporátními zkušenostmi – kromě Skansky Ťok pracoval v řídících funkcích místního impéria KKCG Karla Komárka juniora, ale i u nadnárodních průmyslových koncernů jako ABB, RWE či právě Alstom.

A právě francouzský Alstom, jehož české pobočce Ťok šéfoval v letech 2001 až 2005, nedávno získal stříbrnou medaili na žebříčku největších prokázaných korupčních hříšníků z řad firem, seřazených podle celkové výše pokut vládou USA.

Koncem loňského roku Alstom totiž přiznal vinu v přeshraniční korupci a souhlasil se zaplacením pokuty americkému ministerstvu spravedlnosti ve výši 772 milionů dolarů (v přepočtu přes 19 miliard korun) za porušení zákona o přeshraniční korupci (tzv. Foreign Corrupt Practice Act neboli FCPA neboli zákon zakazující všem firmám s obchodními aktivitami v USA uplácet v zahraničí).

Alstom výší své pokuty téměř překonal dosavadního korupčního rekordmana, německý Siemens, který v roce 2008 zaplatil jen o 8 milionů dolarů více, celkem 800 milionů dolarů (a to dohromady americkému ministerstvu spravedlnosti a americké Komisi pro cenné papíry). A odsouzeni za přeshraniční korupci byli také osobně někteří bývalí zaměstnanci firmy.

Alstom měl uplácet státní úředníky po celém světě nejméně od roku 2001 do roku 2010. A ministr Ťok byl ve vedení českých dcer francouzské firmy podle údajů v českém obchodním rejstříku od 7. února 2001 do 29. ledna 2005 (nejdéle konkrétně pro Alstom Power CZ s.r.o.), tedy bezmála čtyři roky.

Uplácení jako byznys model

„Alstom provozoval své korupční praktiky na několika kontinentech a po dobu více než deseti let. Byly ohromující svojí šíří, bezostyšností a celosvětovými následky,“ prohlásil zástupce generálního prokurátora James Cole (http://www.justice.gov/opa/speech/remarks-deputy-attorney-general-james-m-cole-press-conference-regarding-alstom-bribery).

Jak se uvádí ve vyjádření prokurátora, v Alstomu to tehdy většinou probíhalo tak, že firma nebo její místní pobočky uplácely vládní úředníky za účelem získávání státních zakázek a posléze falšovaly účetnictví, aby úplatky schovaly. To se často dělalo tak, že Alstom najímal konzultanty, kteří fungovali jako přestupní můstky k úplatkům pro státní úředníky. Tito konzultanti měli dokonce přezdívky – figuroval tam Pan Paříž, Pan Londýn, Tichý Muž nebo Starý Přítel (například tady http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-12-23/alstom-s-mr-paris-paid-millions-in-bribes-u-s-says).

Alstom za úplatky utratil celkově desítky milionů dolarů, získal díky nim zakázky za 4 miliardy dolarů a vytvořil zisk ve výši nejméně 300 milionů dolarů. Pro firmu bylo uplácení v podstatě způsobem, jakým dělala byznys, uvedl ve své analýze server specializující se na mezinárodní korupční kauzy www.fcpablog.com.

Na seznamu zemí, kde se francouzská firma takto předvedla, už figurují Indonésie, Egypt, Saúdská Arábie, Bahamy a Brazílie. A vyšetřovatelé z britského Serious Fraud Office (volně přeloženo jako Úřad vyšetřování zvláště významných podvodů) vyšetřují Alstom podstatně blíž Praze – konkrétně v Polsku a v Litvě. Další vyšetřování se od nedávna vede také v Maďarsku.

Polské orgány například vyšetřují dodávku vagonů varšavského podzemního transportního systému podepsanou v roce 1998 a na dodávku tramvají pro hlavní město z let 2000 a 2001. Sporné zakázky se týkají také Vratislavi.

Případ korupce Alstomu není zdaleka ukončen a neustále objevují se nové detaily. Nedávno byl například bývalý egyptský úředník odsouzen k 42 měsícům ve vězení za to, že přijal od několika firem včetně Alstomu úplatky ve výši více než 5 milionů dolarů.

V Česku zatím ticho po pěšině

V souvislosti s americkou pokutou se zatím nikde v dostupných zprávách neobjevily žádné náznaky, že by se odhalené korupční chování Alstomu mělo týkat i České republiky nebo jejího tehdejšího vedení, případně že by se firmou v souvislosti s korupcí české orgány jakkoliv zabývaly. Ani Ťok ani nikdo jiný z bývalého či současného vedení firmy se k celé věci nijak nevyjadřovali (aspoň co jsem byla schopna zaznamenat).

Aktivity francouzské firmy se sice v Česku v minulosti neobešly bez zpochybňování, ale to nesouviselo s uvedenou rozsáhlou korupcí. Dodávky Alstomu pro České dráhy na rychlovlak Pendolino vyšetřovala v roce 2006 policie. Měla podezření na trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Vyšetřováni byli bývalí ředitelé ČD Rudolf Mládek a Dalibor Zelený (http://ekonomika.idnes.cz/policie-zahajila-vysetrovani-smluv-na-pendolino-f67-/ekonomika.aspx?c=A060516_111950_ekonomika_plz). Policie však případ už v roce 2007 odložila s nulovým výsledkem.

A ať už si tedy myslíme o českém prostředí a jeho zkorumpovanosti cokoliv, je klidně možné, že české aktivity Alstomu pod tehdejším Ťokovým vedením (i pod vedením jeho nástupců) byly ve skutečnosti oázou čistoty v jinak kalné firemní kultuře Alstomu. Možná, že česká pobočka fungovala nezávisle na globálních strukturách a při vnitropodnikových poradách ředitelů poboček o byznys modelu založeném na korupci nepadlo jediné slovo. A že obraty a zisky čisté české pobočky úspěšně obstávaly ve vnitrofiremních finančních analýzách i ve srovnání s údajně úplatky- nafouknutými zisky Polska či Maďarska. Že neexistoval žádný Pan Praha nebo Pan Brno.

Přesto by určitě nebyl důvod tento globální úplatkářský příběh v souvislosti s ministrem Ťokem nijak rozebírat a vytvářet konspirační teorie o jeho možné či nemožné účasti. Korupční rozsudek a vyšetřování Alstomu však minimálně zpochybňují kredibilitu Alstomu jakožto zaměstnavatele s vysokou firemní a etickou kulturou. A ve světle nedávného odhalení novinářů o možné korupci ve Skansce může náhodnému pozorovateli najednou připadat, že pan ministr se začíná v souvislostech, kde se do práce jeho zaměstnavatelů či jeho podřízených připletlo podezření z korupce, objevovat nějak častěji.

Jen pro připomenutí: jak novináři Českého a švédského rozhlasu zjistili, Skanska spolu s českým Geosanem v roce 2008 vyhrála tendr na dostavbu silnice R7 ve středních Čechách v hodnotě 2,2 miliardy korun. Skanska však posléze snížila svůj podíl v konsorciu ve prospěch Geosanu, který ale následně opět najal na část zakázky Skansku, jen jí zaplatil o 100 milionů korun méně. A podle zdrojů novinářů měl tento rozdíl ve skutečnosti maskovat úplatky úředníkům. Skanska si na celou věc nechala v roce 2011 vypracovat interní audit, ten však přišel se závěrem, že ke korupci nedošlo.

Obezřetnost Skansky byla určitě na místě – nesrovnalosti kolem R7 totiž nebyly prvním škraloupem v její české historii. V roce 2006 (ještě před Ťokových nástupem) Skanska přiznala, že vedení její třinecké pobočky falšovalo účetnictví až do výše půl miliardy korun (jeden z odkazů například tady http://www.csob.cz/WebCsob/Data/tz/2006/NHQ_060410.pdf). Přiznaný podvod stál místo tehdejšího finančního ředitele firmy Miroslava Tvrdého a Ťokův předchůdce, dlouholetý matador Skansky Zdeněk Burda, měl tehdy hodně co vysvětlovat.

Po novém obvinění médií se Skanska staví k záležitosti kolem R7 čelem, jakkoliv korupci striktně odmítá. Najala si dokonce externí poradce z Deloitte, aby celou záležitost kolem ještě jednou nezávisle prošetřili. Škoda, že ten interní audit jen ještě nezveřejnili.

Ťok také jakékoliv provinění odmítá, ale na rozdíl od Skansky se v celé věci odmítá dál vrtat. Prohlásil, že se o úplatky určitě nejednalo, jinak by ho přece dávno vyhodili. A že ono tajuplné snížení výnosů bylo ve skutečnosti způsobené pouhým poklesem cen stavebních prací. A naopak začal útočit na své kritiky. Zpochybnil auditora, který médiím o možnosti korupce řekl, a pustil se i do novinářů, když podal stížnost na Český rozhlas s tím, že jejich původní reportáž nebyla objektivní. A vyhrožuje dokonce i žalobou.

Přitom lze jen těžko věřit, že by centrála Skansky zadávala vnitřní audit, kdyby vysvětlení bylo tak jednoduché a prosté. A i kdyby se opravdu žádné obvinění z korupce nepotvrdilo, tak pořád zůstává otázka, jaktože se tehdejší firemní šéf – obzvlášť ten, který si zakládá na své pověsti protikorupčního bojovníka – v celé věci podstatně víc nešťoural a neřešil, copak jeho zaměstnanci kují v onom zvláštním konsorciu za pikle, že firmu připravili o nemalý výnos 100 milionů.

Protože potom můžeme také spekulovat o tom, že o všem dobře věděl, ale záměrně to nerozmazával, aby si zbytečně nezpůsobil problém, anebo dokonce o tom, že v tom byl nějak způsobem zainteresován.

Ťokovo apriorní odmítání čehokoliv podezřelého ve světle kauzy Skanska vnáší do jeho tolik oslavované pověsti závan nedůvěry. A kauza jeho bývalého francouzského zaměstnavatele tomu jen dodává. Sečteno a podtrženo, ohánět se štítem Pana Čistého vyžaduje o to větší pokoru a otevřenost či detailnější vysvětlování. Své o tom určitě ví i Ťokův předchůdce mezi českými Pány Čistými, bývalý premiér Petr Nečas.

16. 02.

Čína, Rusko, Kazachstán či Uzbekistán -- opravdu investiční ráje?

Hana Lešenarová Přečteno 9387 krát

Čeští politici v současné posthavlovské zahraniční politice (tj. politice ignorování místního přístupu k dodržování lidských práv) si oblíbili východní destinace a snaží se tam propagovat český byznys. Pozlátko zázračného východu však také často skrývá korupci a klientelismus a nemusí vůbec přinést kýžené ovoce.

Více »

05. 01.

Já nic, já sportovec

Hana Lešenarová Přečteno 4115 krát

Vždycky jsem byla pyšná na to, jací jsme my Češi sportovní národ. V zimě válcujeme alpské sjezdovky, v létě nikdo bez kola nedá ani ránu a těch běžců, kteří neustále Facebooku a světu sdělují, kolik toho zase dneska uběhli, taky rok od roku přibývá.

A ve sportovní činnosti se už léta blýskají také čeští politici. Za poslední dvě desetiletí se jim svojí pílí úspěšně podařilo zprofanovat tenis a o golfu to platí obdobně. Přesto se zdá, že i po těch letech sport neustále funguje jako skvělá výmluva na podezřelé obchodní či politické praktiky.

Více »

26. 11.

Není Balkán jako Balkán, aspoň co se vyšetřování korupce a podvodů týče

Hana Lešenarová Přečteno 4189 krát

V Čechách člověk pořád poslouchá, jaké máme problémy s korupcí a podvody a jak je to tady čím dál horší a vlastně nejhorší z celé zeměkoule. Na to jsem většinou vždycky odpovídala, že minimálně v Evropské unii máme naštěstí pro nás ještě Rumunsko a Bulharsko, kde naše české Davidy Rathy, Romany Janoušky a Ivy Rittigy lehce strčí do kapsy.

Více »

15. 11.

Listopadové trochusmutnění

Hana Lešenarová Přečteno 4363 krát

Minulou neděli bylo v Berlíně listopadově sychravo. Takový ten den, kdy by se člověk nejradši zavrtal do peřin s polívkou a nějakým seriálkem z HBO. Ale bylo 9. listopadu 2014, 25 let po pádu berlínské zdi, takže žádné válení nepřipadalo v úvahu. Celé město bylo na nohou. Natěšené chumly turistů i místních se postupně rozprostřely podél celé délky ‘nově postavené zdi‘ z osmi tisíců osvětlených balonků (některým nenechavcům se podařilo několik jich ukrást). Nejvíc rušno bylo kolem Potsdamer Platz a Brandenburské brány, kolem velkoplošných obrazovek, kde se promítaly staré záběry zdi. A měla dorazit i kancléřka Merklová, Michail Gorbačov a Peter Gabriel. Už od dopoledne se tam nedalo projet na kole, natož autem. Ale nikdo nemluvil o ničem jiném.

Více »

01. 01.

O autorovi

Hana Lešenarová Přečteno 2658 krát

Bývalá novinářka, nyní konzultantka firmy Control Risks v oblasti tzv. etických a reputačních rizik ve střední a východní Evropě. To znamená, že pomáhá mezinárodním firmám zjišťovat, co na ně v regionu a u místních podnikatelů číhá, co se týče napojení na organizovaný zločin či terorismus, možné korupce, prorůstání byznysu do politiky, atd.

Více »

01. 01.

Oblíbené

Hana Lešenarová Přečteno 1871 krát

Aktuálně.cz
Centrum.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy