Svítání přichází v Babišově případě - tak jako obvykle v jeho životě - z Moskvy

15. 11. 2018 | 11:48
Přečteno 3107 krát
Nečekaná vyjádření syna premiéra Babiše, která přinesl videodokument investigativních novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka na Seznamu.cz (13. 11. 2018), vyvolal bouřlivou reakci premiéra Babiše.

Níže přiložený a přepsaný záznam z tiskové konference* průkazně ilustruje obvyklé emoční a demagogické myšlení premiéra Babiše plné expresivních výrazů. Samotná tiskovka však byla jen Babišovým monologem, v němž jsme neslyšeli odpověď na některé základní otázky, které z vyjádření jeho syna na videodokumentu vyplynuly, a jež zůstávají dál nezodpovězené. Potvrdilo se podle mne jediné, že za jejich neobjasnění nese Andrej Babiš jako bývalý první místopředseda vlády ČR a současný premiér velký, ne-li rozhodující díl politické a bohužel, osobní odpovědnosti.

Proč byl jeho syn odvezen mimo území České republiky na území anektovaného Krymu, když byl již v té době jedním z podezřelých v kauze Čapí hnízdo?

V souvislosti s tvrzením premiéra Babiše na zmíněné tiskovce, že Policie České republiky znala, kde se jeho syn nachází, je nasnadě otázka, zdali byla česká policie informována o jeho pobytu na území anektovaného Krymu?

Proč Policie ČR nekonala, když věděla, kde se syn premiéra nachází, to jest, proč neprovedla výslech syna Andreje v součinnosti s odborným lékařským dohledem?

Místo toho obvinil premiér Babiš opoziční politiky, že byli na pád vlády spolu s novináři připraveni, a že se podíleli na ´hyenismu´, za který Andrej Babiš mimo jiné považuje, že rozhovor s jeho synem a jeho matkou natáčeli zmínění novináři, aniž je o tom výslovně informovali.

Vznesl sugestivní otázky, kdo novináře brýlemi s kamerou, touto natáčecí technikou vybavil a ´kolik to stálo peněz´. Neváhá přitom řečnicky nadhodit další otázku: „Připravovala je rozvědka nebo bývalí zaměstnanci rozvědky?“ Neuvědomuje si, že takovými vážnými, byť nepřímými obviněními by se měla zabývat Bezpečnostní rada státu.

A znovu v emoční rovině a stupňované demagogii slyšíme od premiéra Babiše nic nevysvětlující hrubosti: “Sprosté, odporné lži“, “sprosté konstrukce“, “sprosťáci“, „máme k dispozici dostatok fotodokumentace, které tyto sprosté, odporné lži vyvrátí“.

Zatím Babiš ale jimi jen zakrývá novináři předložené skutečnosti. Do svých výlevů zatáhne také poslance mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny: „Všichni to věděli z mandátového a imunitního výboru, byli ve spisu, četli to a všichni to věděli.“ Co věděli, ale konkrétně a adresně neřekne.

Cíleně roztahuje Babiš své sítě a dobré jsou mu titulky z bulvárního Blesku, které - jak jinak - hodnotí rozhořčeně slovy: „Hnůj. Nic jiného to není“, a přechází do protiútoku: „Takže já nemám problém. A pokud poslanecká sněmovna znovu bude řešit zdraví mých dětí, tak si snad všichni uvědomí, kde to vlastně žijeme. Kde na základě jedný lži se spustí tenhle veřejný lynč.“

Aby opakovaně a bez důkazu zamířil na dva novináře, kteří podle něho připravili puč: „Jo, to není Sarajevo, to je puč Palermo, který si tyto dva připravili.“

Jeden by řekl, kdyby netušil, že jde o premiéra České republiky, že se jedná o pacienta zralého pro blázinec. Ale není tomu tak. Za tímto zdánlivě zmateným a sugestivním, lidově sdělovaným rozhořčením čtu rukopis bývalé Státní bezpečnosti. Ta byla neomylná a nedotknutelná stejně jako nyní reaguje premiér Babiš na každou otázku o jeho trestním stíhání.

A nedej soudruhu, když tě Státní bezpečnost komunistického režimu obvinila ze zločinu. Okamžitě Tě zahnala a postavila do kouta jako svého nepřítele a drtila Tě nejdříve vahou svých nařčení. Když člověk nepovolil, přišla na řadu obvinění, stupňovaná podle toho, na koho člověk ukázal prstem. Čím výše, tím hůře. A člověk skončil v báni.

Jak se říká pod svícnem bývá největší tma. V Babišově případě navíc hrozí, že svítání přichází, tak jako obvykle v jeho životě, z Moskvy. Proto si nedělám vůbec žádné iluze, že s tímto ukřičeným a politicky nezodpovědným premiérem čekají českou demokracii špatné časy. Časy, v nichž se demokracie a právní stát, jak aspoň soudím a vidím dnes, začíná postupně měnit v autoritativní režim.


Záznam přepisu tiskové konference předsedy české vlády Andreje Babiše (14. 4. 2018).

Rád bych se znovu vyjádřil k této kauze, která si myslím, je velice pečlivě organizovaná a připravená. Návštěva novinářů, kteří navštívili bez avíza mou bývalou manželku a mého syna, proběhla 16. října 2018. A dnes máme 14. listopadu, tak je otázka proč, někdo to organizuje, když já jsem v zahraničí, když se blíží 17. listopad a kdy se zase připravují demonstrace, proč nikdo jasně neřekne, že policie prověřovala únos Babišova syna. Závěry vyšetřování podezření nepotvrdily (30. května 2018).

(Premiér ukazuje na kameru složku označenou datem 16. 10. 2018.)

Policie ČR k tomu dala jasné vyjádření, že žádný únos nebyl. Mého syna nikdo neunesl. On byl na Ukrajině, byl i na Krymu, a já myslím, že máme k dispozici dostatok fotodokumentace, které tyto sprosté, odporné lži vyvrátí. Je velká škoda, že naše média převzaly tuto lež, a že už to přinášejí zahraničné média, a je to skutečně sprostá lež.

I ty obvinění paní doktorky Protopopové, já myslím, že dneska se k tomu jasně vyjádřil Národní ústav duševního zdraví. 17. července 2015 mi volala policie České republiky , že našli mého syna v autě na dálnici D, kde vykládal neskutečné věci a na základě toho ho převezli na psychiatrickú léčebnu do Havlíčkova Broda. Já jsem následně poprosil o převoz do Národního ústavu duševního zdraví, kde jsem se seznámil s ošetřující doktorkou Protopopovou.

Takže všechny ty sprosté konstrukce, které tady někdo vymýšlí, jsou znovu lež. A pokud tito novináři vypátrali mého syna, nemuseli pátrat. Policie ČR dobře ví, kde se můj syn nachází. Dobře to ví. Otázka je, odkud měli ti novináři tu adresu. Jak ji získali. Já nevím, jestli si vůbec uvědomujete, že kauza Čapí hnízdo je živý spis. A pokud nikomu nevadí, že z toho spisu unikají stále unikají informace a proč, protože se tady vytváří obrovský tlak, mediální tlak a připravený.

Tito novináři obvolali všechny redakce, aby byli připravený. Přijde pád vlády, připravte se. Opoziční politici byli připravení. A všichni se podílejí na tomto hyenismu. Protože pokud někdo přijde neohlášen do bytu a zneužije člověka, který má schizofrenii, a nastudujte si, co je to schizofrenie, co to znamená, co to je, tak k tomu nemám slov.

Kamera v brýlích, kamera nějaká jiná. A kdo je vybavil, kolik to stálo peněz. To připravovala rozvědka, nebo bývalí zaměstnanci rozvědky? Tak je potřeba říct si tyto otázky.

Takže jasné načasování, sprostá lež. A já to dokážu. I jiný lidi, který byli u toho, to dokážou, že je to vylhaná, sprostá lež. Můj syn nebyl nikdy unesen, je to, bohužel, nemocný člověk, a ty novináři, ještě ho zneužili tak, že on samozřejmě nevěděl, že ho někdo natáčí, ani moje bývalá manželka to nevěděla, a on jim dal ještě mail, oni si s ním mailovali a zveřejnili ty maily a zneužili ho.

Takže to že, to že dnes mají z toho samozřejmě problémy i moje jiné děti, tak v životě jsem nezažil takový hyenismus, jak tahle dvojica takzvaných investigativních novinářů připravila svůj životní deal, že mě odstraní. Není to poprvé. Není to poprvé a je to jenom pokračování toho, aby jsem byl odstraněn z české politické scény.

Takže já jsem se dneska setkal s panem předsedou Hamáčkem, my se teďka setkáme znovu, protože máme jednání o minimální mzdě, pan předseda se mě ptal teda, jestli jsem ochoten navštívit poslanecký klub ČSSD, samozřejmě že jsem. Mluvil jsem s panem Okamurou, celkově o jeho názoru, mluvil jsem s panem Filipem, a všechny tyto informace, všichni už dávno ví.

A to, že tito sprosťáci zpochybňují zdravotní stav mých dětí a dělají ze mě zrůdu, že jsem je zneužil, větší sprosťárnu jsem v životě nezažil. Všichni to věděli z mandátového a imunitního výboru, byli ve spisu, četli to a všichni to věděli.

Stejně jak ví česká policie, kde se můj syn nachází a moji advokáti spolupracují a není tam žádný problém.

Takže velice dobře připravená kauza, neuvěřitelná lež, všechny titulky, tady se dokonce píše, že premiérova syna prý unesli na jeho příkaz. Babiš nechal unést svého syna. Hnůj! Sprosťák. Nic jiného to není.

Takže, já nemám problém. A pokud poslanecká sněmovna znovu bude řešit zdraví mých dětí, tak si snad všichni uvědomí, kde to vlastně žijeme. Kde na základě jedný lži se spustí tenhle veřejný lynč. Dokonce jsem byl kritizován, že jsem se vyjádřil až za 18 hodin, protože jsem letěl z Paříže v 17. hodin, doletěl jsem do Palerma v 19.15, už ve dvacet jsem byl na večeři na konferenci o Libyi. A skončili jsme o půlnoci, ještě jsem měl bilaterální jednání s viceprezidentem Turecka, neměl jsem čas se dívat na ten odporný pořad, připravený právě na tu chvíli, že jsem v zahraničí.

Jo, to není Sarajevo, to je puč Palermo, který si tyto dva připravili. Už demonstrace se připravuje, abych 17. listopadu nešel na Národní, že mi zabráněj, já se těším na příští rok, když si budeme připomínat 30 let od revoluce a bylo by dobré, aby si média konečně řekly, té mladé generaci, jak to tady bylo od revoluce. O tom se v médiích moc nemluví.

Takže by bylo dobré, aby sme se všichni obeznámili, jak to ty první léta tady probíhalo. Takže za mě je to všechno a já vám přeju hezký den a na žádné dotazy odpovídat nebudu. Jo. Děkuju. Nashledanou.

Za odcházejícím premiérem se z auditoria novinářů ozývá hlas jedné novinářky: Můžete aspoň říct, proč Váš syn skončil na Krymu?

Premiér Babiš se otáčí: Všechno se dozvíte, a na Krymu byl taky, ale hlavně byl i na Ukrajině.

Další hlasy několika novinářek: Proč tam byl? A byl tam legálně?

Premiér Babiš: Samozřejmě.

Novinářka: A proč tam byl?

Premiér Babiš: Všechno se dozvíte. Pan Protopopov určitě poskytne nějaké interview, já se k tomu vyjádřím v jedný televizi v neděli večer. Nashledanou.


Psáno pro facebook.


*https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/218411058321114/ 14. 11. 2018, čas 15.37 - 15. 47

PS: Na seznamu.cz se od Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka objevil další email od Babišova syna: Z e-mailu Babišova syna právě přišla zpráva: POMOZTE MI, CHCI VYPOVÍDAT.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/z-mailu-babisova-syna-prave-prisla-zprava-pomozte-mi-chci-vypovidat-60475?dop-ab-variant=3&seq-no=1&source=hp&fbclid=IwAR1QETEEm_Jsdh5i0uZzkvCLJVgkfeDXksreLKzQb1D3rxB8alJ7AsKvN1k


Bez komentáře a bohužel, do jisté, řekl bych velké míry, se potvrzuje obsah mého výše uvedeného příspěvku, to jest hodnocení Babišova monologu na adresu videodokumentu Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka a jejich týmu. A zároveň také pozadí, na kterém se odehrává téměř neuvěřitelný a spíše strašidelný příběh Babišova syna Andreje.

15. 11. 2018, 15.20 hchr

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy