Ještě k ústavní žalobě: protiústavní spolčení pokračuje

10. 10. 2019 | 22:18
Přečteno 2849 krát
(Předneseno při akci Protest proti rozpadu právního státu na Hradčanském náměstí, 8. 10. 2019) A velký dík zejména těm účastníkům Protestu, co vážili cestu z Ostravy, Liberce, České Lípy, Nové Vsi, Slaného, Rakovníka, Mělníka a Tmáně u Berouna. Pod hradními báněmi jste nám všem svítili na cestě za demokracií. Děkujeme.

Hlasitá ozvěna komunistické minulosti

V těchto posledních dnech, kdy se společnost v Česku opět dramaticky rozdělila, jakoby se znovu
s jakousi až panoptikální děsivostí znovu pootevřela nedávná minulost takzvané normální doby komunistického teroru a totalitně budované normalizace. Normalizace, která nás stále provází a znovu připomíná své zkrvavené rohy, bohužel už ne jako přízrak, ale jako hlasitá ozvěna minulosti komunistického Československa.

A toto stále živé historické zrcadlo ne a ne nás opustit. Ani po třiceti letech. Místo pokory, sebereflexe a narovnání se, přinášející naději, odpuštění, místo skutečné radosti ze života ve chvílích samoty, samoty prosté od lží a výčitek svědomí, nás pohlcují nové další lži, masky. Potlačované sebevědomí začíná opět vyjevovat svou starou bázlivou tvář, se kterou se nevracíme do sebe, ale od sebe. Dál, abychom si z nedávné minulosti oživili její masky, maskoty, symboly, které jsme nevnímali, podřizovali se jim a absurdně je často oslavovali jako “zázrak“ života, který však v jeho zrcadle byl ponižujícím popíráním.

Proto jsme se tu sešli, abychom svou účastí vyjádřili svůj nesouhlas s takovou perspektivou života, v níž má čím dále víc navrch ignorace, porušování zákonů a Ústavy. Řadí se k tomu také i pohrdání Ústavním soudem, které vyvrcholilo jednáním Parlamentu (26. 9. 2019) o návrhu ústavní žaloby proti prezidentu Miloši Zemanovi, kterou předtím schválil Senát, a kterou nás ten den na Malostranské náměstí přišlo podpořit 10 občanů.

Co nám vadí

Vadí nám, že toto podání Senátu odmítla schválit Poslanecká sněmovna 62 hlasy.

Vadí nám, že dalších 70 členů Poslanecké sněmovny se jednání neúčastnilo.

Vadí nám, že ČSSD přes vzletná slova se zdržela hlasování, k čemuž se propůjčili i někteří poslanci z ODS a KDU ČSL.

Vadí nám, že semináře k této žalobě, který se konal den před jejím projednáním (25. 9. 2019)
za účasti předních ústavních právníků, jmenuji za všechny nejznámější, pány Kyselu a Wintra, se zúčastnili čtyři poslanci. Čtyři poslanci!


Ignorace a pohrdání

Ignorace a neúčast více než jedné třetiny poslankyň a poslanců na projednávání této ojedinělé ústavní záležitosti jakou je ústavní žaloba proti prezidentovi Zemanovi završily nedůstojné projevy některých poslanců. Zejména pak v proslovech poslance pana Faltýnka a poslankyně, místopředsedkyně vlády a ministryně financí paní Schillerové jejich pohrdání Ústavním soudem nechutně eskalovalo.

Ignorace názorů ústavních právníků, kteří se zdaleka nevyslovili jednoznačně proti tomu, aby ústavní žalobu projednal Ústavní soud, byla další zlověstnou skvrnou na důvěryhodnosti Poslanecké sněmovny. Její čest zachraňovali poslankyně a poslanci Pirátské strany, STANu a TOP 09. A abychom nebyli skromní, také nás deset občanů, kteří je přišli podpořit na Malostranské náměstí.

Spojitost mezi případy prezidenta Zemana a premiéra Babiše

Měli jsme k tomu pádné důvody. Seznámili jsme se s celou žalobou a pokusili jsme se upozornit na několika demonstracích na její závažné důvody, pro které byla podána. Veřejnost jsme informovali prostřednictvím připravené zkrácené rešerše ústavních deliktů, kterých se dopustil prezident Miloš Zeman.

Proto také v souvislosti s Babišovou kauzou a ústavní žalobou vidíme mezi oběma případy spojitost. Považujeme za přehnaná a pokrytecká tvrzení politiků, kteří apelují na to, že je třeba respektovat rozhodnutí městského státního zastupitelství jako součást právního státu, přestože jeho součástí je přece ale také soudní moc. Státní žalobce v ní má své nezastupitelné místo při soudním líčení. Státní zastupitelství sice spadá do výkonné moci, ale je také jedním z článků justice pro trestné činy jako součást přípravného řízení. Završuje v něm, respektive mimo jiné schvaluje nebo zastavuje trestní stíhání.

Uvažuje se, aby státní zastupitelství bylo vyňato z výkonné moci a stalo se nezávislým, tak jako tomu je v případě soudní moci. A tak se omezily politické tlaky výkonné moci, prodloužené ruky politiků. A rozhodnutí o vině či nevině se ponechalo na moci soudní, která může případné nepřípustné politické tlaky ve prospěch obžalovaného nebo proti němu eliminovat, vyloučit, to znamená, odsoudit jej nebo osvobodit, zprostit viny. Nesmí se rovněž zapomínat, že v případě protizákonného politického ovlivňování soudního rozhodnutí ve prospěch obžalovaného má státní zástupce možnost uplatnit kasaci a její opravné prostředky.

Jak již bylo řečeno, v případě Babišovy kauzy se až přehnaně ze strany politiků hovoří o respektování rozhodnutí státního zastupitelství jako nezbytné součásti právního státu. A to v politicky absurdní a ve fungující demokracii nemyslitelné situaci, kdy představitel výkonné moci, tedy předseda vlády Andrej Babiš byl a je stále ještě trestně stíhaným, a čeká se na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce.

Důvěryhodnost státního zastupitelství je navíc silně zpochybněna skutečností, že předseda vlády za Hnutí ANO svým člověkem obsadil ministerský resort spravedlnosti, v jehož pravomoci je možnost odvolat nejvyššího státního zástupce. Otázka vyjmutí státního zastupitelství z výkonné moci se tak stala politickou rozbuškou a je stále v této situaci nanejvýš naléhavá.

Sněmovna sama proti sobě

V parlamentní rovině jsme v případě ústavní žaloby proti prezidentovi Zemanovi svědky potlačení role Ústavního soudu. Místo něho však posouzení ústavnosti či neústavnosti jednání prezidenta Zemana, které oslabovalo výkonnou moc předsedy vlády, ignorovalo Ústavu, posilovalo postavení prezidenta, ovlivňující českou zahraniční politiku dokonce proti duchu mezinárodních závazků České republiky vzala na sebe Poslanecká sněmovna, a to přestože i ji prezident Zeman téměř po dobu téměř šesti měsíců udržoval v prezidentském systému, ve kterém nemohla Poslanecká sněmovna vykonávat kontrolní funkci.

A za této politické situace dvou nedemokraticky jednajících a konajících autoritářů poslankyně a poslanci vládní koalice Hnutí ANO a ČSSD za pomoci tichých spojenců KSČM a SPD žalobu schválenou Senátem odmítli. S neustále omílaným argumentem, že opozice neuznává volební výsledky. A s jednoduchým zdůvodněním, že i přes celou řadu proti argumentů ze strany ústavních právníků, dalších zjevných rozporů a pochybností, jim volební výsledky daly mandát, aby žalobu nejenže odmítly, ale aby tu s jejich podporou vzniklo, etablovalo se a pokračovalo ve své často nelegitimní protiústavní činnosti politické duo: spojenectví prezidenta Zemana a předsedy Babiše. Toto spojenectví de facto představuje pokračující protiústavní spolčení.

Čeho se ještě nadějeme? Jakého dalšího politického divadla, za jehož oponou se mezitím připravuje demontáž ústavních principů demokracie jako zbytné a překážející dekorace při upevňování moci této dvojice českého politického jánabráchismu.

Psáno pro facebook.

PS: Náš upřímný dík patří policistům České republiky, kteří při všech našich vystoupeních zajišťovali pořádek a svou přítomností odrazovali některé případné provokatéry. Toho si jako bývalý vězeň, mnohokráte zadržený tehdejší komunistickou policií před rokem 1989, vysoce cením. Dík proto patří i vedoucím složkám Ministerstva vnitra České republiky, že touto demokratickou službou podstatně přispívají ke kultivaci a upevnění demokracie, o kterou se snažíme i my, někdy více zdařile, někdy méně jako jedna z jejích mnoha tváří občanské společnosti, objevující se v zrcadle české společnosti.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy