Z dolní komory: O veřejné telce na pozadí operety Kampaň za hubičku

12. 03. 2020 | 15:29
Přečteno 3448 krát
Poslanecká sněmovna – volba členů Rady České televize (11. 3. 2020).*

Zatímco šňůra operetních koronavirových vystoupení hlavního sólisty Babiše v jeho posledním trháku Kampaň za hubičku pokračovala v babišovském kvapíku:

tu na Karlštejně s pořádným neuro-kladívkem, 1/
či z videokonference hlav a premiérů Unie s nejrychlejším nej - babišo-vÍrusem, 2/
onde zas v úloze ministra zdravotnictví number one, 3/
u čau lidí jako doma, 4/
v nemocnici Motol s lekcí v roli šéfa primářů, 5/
na Homolce s otazníkem, kdo že koho přijímá, 6/
ve fakultce v Hradci s šťastnou plavbou a půllitrem na paži, 7/
v Náchodě se online fotilo a pak směrem Starkoč frčelo, 8-9/
v Příbrami pro změnu pak s hasiči, hlásili to Babišovi paliči, 10/
před babyboxem narváno, sirotci maj vyhráno, 11/
od rána až do noci s firmou stát se řítí přes hory a doly, než se zřítí, 12/
nevadí, že přitom chrníme, s vizitátorem svou noc prosníme, 13-14/

a tak dále v centru Hnutí, v dolní komoře je pnutí
nad veřejnou telkou, zdali jednat s touhle holkou.


Někteří z aktérů:

Poslanec Zbyněk Stanjura: „...zákon o České televizi jasně stanoví předpoklady pro výkon funkce člena Rady České televize a současně jasně stanoví kompetence Rady České televize. Ani v jednom jsem se nedočetl, že předpokladem pro tuto funkci je, že bude fandit hnutí ANO a Andreji Babišovi, či naopak, že stopkou pro výkon této funkce je to, pokud někdo kritizuje hnutí ANO, nebo přímo, jak píše pan předseda Berkovec...

...Ty metody, pane poslanče Berkovče, jsou naprosto nepřijatelné. Mně to přišlo jako zpráva předsedy uliční organizace KSČ, kde hodnotil a udával své sousedy, kdo s kým chodí, kdo s kým žije, kdo je s kým kamarád, co řekl jeho kamarád, že se dostatečně nedistancoval od toho, co řekl kamarád. Nevím, jak jste si něco takového vůbec mohl dovolit.

...Mnozí kolegové poctivě absolvovali tady to martyrium veřejného slyšení. Tam jste se na to neptal. Proč jste se jich neptal veřejně, zda mají něco proti ANO a Andreji Babišovi? Tam jste si hrál na superkorektního předsedu výboru - Ano, máte slovo. Děkuji, pane doktore. Ne, paní doktorko. To jsme rádi, že jste přišli. Na shledanou. - abyste pak skandálně hledal kompro na jednotlivé kandidáty. ...Pane poslanče, rezignujte na svoji funkci dnes a teď a rychle.“

Poslanec Pavel Plzák: „Pane kolego Stanjuro ... Byl to soukromý mail. Já nevím, co vy si s kým dopisujete. Nikdo vám do toho nešťourá. Nedej bože, aby se třeba vaše maily nedostaly na veřejnost. ... A já si píši co chci a jak chci. Je to mezi námi. Doufám, že to respektujete.“

Poslanec Václav Klaus: „Dámy a pánové. Já jsem doufal, že provedeme volbu a odebereme se zajišťovat péči o naše prarodiče a další v situaci, která je. Tady jsem zaslechl nějaké takové svatouškovské útoky, tak nezlobte se, pane kolego Stanjuro, já jsem kdysi býval členem klubu ODS a na každé schůzi, před každou volbou bylo: volte tohohle, to je náš člověk. Nebo dokonce (Bouřlivý potlesk a hlasité výkřiky z řad ANO.)

Dokonce mi chodila SMS. Anebo dneska je to jedno, dneska tam nikoho nemáme, volte, jak chcete. (Potlesk, výkřiky z řad ANO.) Tak nechte těchto debat, pojďme volit, a pojďme domů!“ (Ohlasy, potlesk trvají.)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: „Tak já tedy nevím, jestli dobře čtu nebo nečtu Ústavu. Ústava ČR v článku 5 říká, že český politický systém je založen na svobodném vzniku a soutěži politických stran. Co proti těm politickým stranám máte? Já to tedy opravdu nechápu. Kde jsme se to ocitli? Jaký chcete politický systém? Jestli chce někdo prosím království, tak ať to prosazuje v rámci Ústavy ČR. Jestli chce někdo jaksi jakousi občanskou společnost bez politickým stran, tak ať zruší článek 5 Ústavy ČR. Co jsou to za řeči, vždyť to je totální demagogie! Proč by politické strany neměly mít právo určovat, kdo bude, jestli jim občané vyhoví, tak je to jejich věc. A ty politické strany, politická hnutí jsou součástí našeho politického režimu a takhle je to založeno. Jestli si nectíte Ústavu, je to váš problém, ne můj.“ (Potlesk z řad ANO.)

Poslanec Zbyněk Stanjura: „... když zazní lež na mikrofon, je třeba reagovat. Pan Václav Klaus mladší ...to, co říkal, není pravda.“

„Je pravda“ (Nesouhlasný postoj z řad ANO.)

Pokračuje poslanec Stanjura: „Jsme jistě poslanci, ano, kterým nevadí například tento text: Nevolte toho kandidáta, protože na něj má vliv jistá mladá dáma, s kterou má vztah člen naší vlády.

To vám nevadí! To vám přijde normální. A ještě se tomu smějete jak děti. Dobře vám tak. To je obrázek o vašich hodnotách a o vašem přístupu. Já jsem ten mail nepsal. Psal to předseda volebního výboru. Ani se nestydí. Je úplně v pohodě. To jsou ty komunistické metody.

Kdyby napsal: tento kandidát není profesionál, nemá dostatečné vzdělání, nemá dostatečné zkušenosti - to dělá každý klub podle mě. To je normální. Ale tyhlety osobní nechutnosti.... Pan poslanec Klaus prostě nemá pravdu. Ano, je doporučení jako u jiných zákonů, kde nám naši zpravodajové říkají: doporučujeme podpořit, nepodpořit tento pozměňovací návrh. Nikdy jsme neříkali, že to je náš člověk. ...Nikdy jsem nehodnotil, jestli ten člověk kritizuje premiéra nebo nekritizuje. ...To je ten problém. Tak to neschovávejte za nic jiného. Já jsem nemluvil o tom, jak kdo bude volit. Já vím, že volby jsou tajné. Já jsem vyzval pana předsedu volebního výboru, aby rezignoval! A to snad můžu, když píše takové nechutnosti.“ (Potlesk zprava.)

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: „...Zároveň tady zaznělo srovnání s tím, že se tady vracíme k praktikám, které byly běžné za minulého totalitního režimu, za kádrování a tak dále. Já jsem se v té době sice narodila, ale příliš si z ní nepamatuji, a proto jsem se podívala do těch archivů, jak tehdy takové posudky vypadaly. A dovolím si vám také z jednoho z nich zacitovat. Myslím si, že ta paralela k tomu materiálu je natolik zřejmá, že netřeba dalšího komentáře.

Kádrový posudek je z 25. 2. roku 1952, takže ještě to bylo dříve, než v normalizaci. Konkrétně byl na Bernarda Bednáře. Cituji: "Při dobrém vedení a vzhledem k tomu, že je kritický a sebekritický, je u něho předpoklad, že se se svými nežádoucími vlastnostmi vypořádá. Jmenovaný je povahy průbojné, v práci obětavý, projevují se u něho náznaky ješitnosti, které by mohly vyvrcholit v nezdravou ctižádost."

A teď namátkou cituji ze dvou posudků, které pan Berkovec vytvořil a poslal: "Mediálně je mírně kontroverzní postava, avšak svými komunikačními schopnostmi by byl pravděpodobně schopen zmíněný hendikep rychle překonat."

Z jiného: "Odborně zdatná ekonomka, velmi svéhlavá sólistka, obtížně pracující v týmu. Mediálně kontroverzní osoba, jejíž chování v Radě České televize bude vždy nepředvídatelné."

Záměrně jsem vybrala jak tedy posudek, který je doporučující a neutrální, pak tedy už samozřejmě zmíněný negativní.“


Piráti: Když hlasujeme o veřejnoprávní televizi, tak proč tajně a ne veřejně?

Poslanec Ivan Bartoš: „... Tady už zaznělo od některých mých předřečníků, zejména od hnutí ANO, že ta volba je potom dle toho vědomí a svědomí a že se ten člověk bude rozhodovat, a že toto je nějaké doporučení, kterým se nikdo nemusí zabývat. Já to beru, je to vaše odůvodnění, spousta lidí vydrží hodně i ten tlak třeba veřejný. Tam se nabízí to přirovnání k hroší kůži. Ale budiž. Pojďme tedy tou cestou, a mně vadí, že při každém hlasování, kde my někoho volíme, se tady věší bulíky na nos občanů. Jednací řád předjímá veřejnou volbu. Veřejnou volbu, nikoli tajnou. (Zvýraznil hchr.)

Pan Andrej Babiš v souvislosti s volbou pana Křečka na pozici ombudsmana, pak říkal: No, a voni mu to ty lidi naházeli, a nejlepší by bylo kdybysme předešli těm spekulacím - cituji volně pana premiéra - ať jsou tyto volby veřejné. Ony jsou volby veřejné, ale vždy tady vystoupí pan předseda Kolovratník a dá návrh pro tu volbu tajnou. A pak všichni zahlasují, většina podpoří volbu tajnou, my hlasujeme pro volbu veřejnou, tudíž proti tomu návrhu tajné volby.

Pak se jde hlasovat a pak se tady hraje ten betl, jestli náhodou někdo v té opozici nezklamal, jestli to naházeli ti nebo oni, jestli to podpořil ten člověk. Takže když tady zaznělo, že člověk, který volí, protože si za tím stojí a nějaký takový pamflet, nebo řekněme soupis vlastností kandidáta, ať kladných či záporných, to nemůže ovlivnit, pojďme tedy si říct nahlas, a já bych tím chtěl vlastně navázat na to, co řekl pan premiér Babiš v souvislosti s panem Křečkem - pojďme tedy hlasovat proti návrhu komise na volbu tajnou, tím pádem to bude volba veřejná, a my se můžeme podívat, jestli ta doporučení, která byla v dopise pana poslance Berkovce, jestli platí, nebo ne, jestli se volí ti lidé podle kompetencí, nebo podle toho kritéria - je vstřícný k hnutí ANO, popřípadě k premiérovi České republiky. Děkuji. (Potlesk z řad Pirátů.)


Demokratická opozice prokázala opět pouze roztříštěnost

Nepřekvapilo, že válcovací mašina vládní koalice spolu s SPD, KSČM a nezařazenými poslanci prohlasovala, co bylo třeba. V diskusi zaznělo sice mnoho kritických slov na adresu Hnutí ANO. Ve skutečnosti šlo však spíše o vzletná a nabubřelá cvičení, včetně vystoupení stran KDU-ČSL a STAN, jejichž příspěvky jsem necitoval. Výsledek hlasování o tajné volbě vyzněl totiž pro opoziční strany až na Piráty a TOP 09, s tím co bylo výše řečeno, doslova schizofrenicky.

Zejména u ODS se slova minula s výsledky jejich hlasování. Z 23 hlasů jich 17 bylo pro tajnou volbu, hlasování se zdrželi 3 poslanci, omluveni byli tři, proti tajné volbě nehlasoval nikdo. (Zvýraznil hchr.)

Basu s Piráty tak drželi jen Topkaři, a to i v počtu hlasů, které se zdržely. U každé strany po dvou hlasech. Opozice tak se svými 38 hlasy pro tajnou volbu a 25 hlasy proti demonstrovala roztříštěnost než skutečnou politickou vůli oproti 40 hlasům SPD, KSČM a Nezařazených. Pro tajnou volbu jich bylo 31. Proti ní z tohoto tria nehlasoval nikdo, zdrželi se 4 poslanci, 6 z nich bylo omluveno. (Zvýraznil hchr.)

Jak premiér Babiš nakládá s koronavirem se v těchto dnech v jeho podání stalo další ukázkou bohapustého populismu, nekompetentnosti, žvanivosti a vychloubání se. A také bezostyšně pokračující a nekončící kampaní. Kampaní za hubičku, jak se marně asi snažím vidět odlehčeně Babišova cirkusová zakopnutí a proudy řinoucích a opakujících se dokola stejných slov a informací. Celé takové zmatečné, ale rozchechtané na celé kolo. Kdopak by pana Babiše nemohl mít rád.

To vše dobře posloužilo jako kouřová clona ve Sněmovně pro zmíněnou zatím neúplnou volbu členů do Rady České televize, po které se Sněmovna odpískáním předsedy Vondráčka odebrala do nouzového stavu, ještě dřív než jej premiér Babiš na druhý den
(12. 3. 2020) oddeklamoval. Nezapomněl upozornit, že vláda to je Babiš, pak pauza, po které nastupují ministři za ANO, a nakonec dlouhé nic, trvající v těchto dnech minimálně deset i více hodin, než se objevovali jen tak roztroušeně ministryně a ministři
z koaliční ČSSD.

Smutné je, že tomuto tyátru přispěla svou velkou trochou do mlýna část demokratické opozice. Především ODS, která v otázce tajné volby členů Rady veřejnoprávní televize táhla za stejný provaz jako vládní koalice. Pravděpodobně aby upatlala s předsedou klubu ANO Faltýnkem nějaký ten budoucí handl. Stačí si jen rozkliknout hlasování o této otázce, aby vyniklo, že s takovou opozicí si vládní poslanci poradí levou zadní a pravičkou ji budou přitom uznale poklepávat po ramenech.

Psáno pro facebook.


*https://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/041schuz/s041183.htm#r2 až 194

www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/? 1/

www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1815786411891328/?typ 2/

www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1815786411891328/?typ 2/

www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1812867505516552/? 3/

https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1807317042738265/?type=3&theater 4/

www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1804232126380090/?type=3&theater 5/

https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1804115816391721/? 6

https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1803317693138200/?type=3&theater 7/

www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1803105806492722/?
/https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1802891993180770/?type=3&theater 8-9/

https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1802369233233046/?type=3&theater 10/

https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1802288629907773/? 11/

https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1801830879953548/? 12/

https://www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1803317693138200/?type=3&theater
www.facebook.com/AndrejBabis/photos/a.324695871000397/1803430266460276/? 13-14/

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy