Česko má v nominacích na Nobelovu cenu horké želízko: čínského disidenta

07. 10. 2010 | 16:51
Přečteno 4912 krát
V pátek 8. října 2010 bude vyhlášen letošní laureát Nobelovy ceny míru. Jedním z nominovaných je i čínský lidskoprávní aktivista, profesor a disident Liou Siao-po, jeden z hlavních autorů čínského prohlášení Charta 08. Tato iniciativa, volající po větších občanských svobodách, se odkazuje na československou Chartu 77 a sám Liou Siao-po byl na Vánoce 2009 za autorství a své články odsouzen k jedenácti letům vězení. V roce 2009 Liou obdržel ocenění Homo Homini, každoročně udělované Člověkem v tísni osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv a nenásilného řešení politických konfliktů. Nominaci Siao-pa podpořilo také 40 českých zákonodárců.

Čína se aktivně snaží udělení letošní Nobelovy ceny Liou Siao-po zabránit. Ředitel Nobelova institutu Geir Lundestad nedávno oznámil médiím, že ho ve věci kontaktoval i náměstěk čínského ministra zahraničí.

Liou Siao-po se objevil mezi nominovanými i zásluhou českých a slovenských zákonodárců. Čtyřicet českých a padesát slovenských poslanců a senátorů začátkem roku 2010 podalo nominaci, podporu vyjádřil i bývalý prezident Václav Havel a několik desítek signatářů Charty 77.

Iniciativa českých zákonodárců se setkala se širokou podporou napříč politickým spektrem. Připoili se k ní i dva místopředsedové Poslanecké sněmovny - Lucie Talmanová (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD) a tři místopředsedové Senátu - Petr Pithart (KDU-ČSL), Alena Gajdůšková a Mr. Milan Štěch (oba ČSSD). Plný text nominace a seznam podepsaných naleznete níže.

Iniciativu zákonodárců podpořilo i několik desítek signatářů Charty 77. Ve spolupráci s českými kolegy podala nominaci i skupina 51 poslanců (z celkového počtu 151) slovenského Národního shromáždění spolu se skupinou slovenských akademiků, bývalých disidentů, spisovatelů a občanských aktivistů. Nominaci podepsali současnmý i bývalý předseda parlamentního výboru pro lidská práva, menšiny a práva žen, József Berényi a László Nagy. Mezi signatáři jsou i dva bývalí předsedové parlamentu František Mikloško a Pavol Hrušovský.

Bývalý prezident Václav Havel a skupina prominentních mezinárodních osobností také adresovali Nobelovu výboru otevřený dopis navrhující nominaci Liou Siao-po. V dopisu mimo jiné stojí:

V propagaci lidských práv, politické reformy a demokratizace v Číně Liou výrazně přispěl k hodnotám míru a bratrství mezi národy, které měl na mysli Alfred Nobel při ustavení ceny před více než sto lety. Demokratizace samozřejmě neznamená automaticky lepší vystupování na mezinárodní úrovni. Ale umožňuje veřejnou debatu o klíčových otázkách mezinárodní i vnitřní politiky. Tato aktivní a hledající konverzace, tento projev demokratické plurality, je nejlepší nadějí na lepší rozhodování vlád doma i za hranicemi. Celý text dopisu si můžete přečíst níže.

K dopisu se připojili i biskup Tutu, Jeho svátost Dalajláma, filosof André Glucksmann, prezident Carnegie Corporation Vartan Gregorian, bývalý ředitel Světové obchodní organizace Mike Moore, bývalý ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg a bývalý předseda ruské demokratické strany Jabloko Gregorij Javlinský.

Jan Tore Sanner, člen norského parlamentu a viceprezident Norské konzervativní strany (Høyre) se inspirován otevřeným dopisem Václava Havla rozhodl podat svou vlastní nominaci Liou Siao-po na Nobelovu cenu míru, ve které napsal:

“Osobní odvaha pana Liou, jeho zásady a jeho dlouhodobý boj proti represivnímu státu ho stavějí do hrdé linie odhodlaných obránců lidských práv, kteří ztělesňují ducha Nobelova úmyslu. Udělení ceny Liou Siao-po by navíc vyslalo silný signál, že žádná vláda, žádný stát, nemůže otevřeně ignorovat základní lidská práva jako svobodu slova. Takové ocenění by sloužilo i jako inspirace jiným, kteří bojují za svobodu v jiných zemích”


Liou Siao-po (* 28. 12. 1955) je renomovaný čínský literární kritik, esejista a obhájce lidských práv. V letech 2003-2008 byl předsedou Nezávislého čínského PEN klubu a nejvíc pozornosti věnoval pronásledování spisovatelů a žurnalistů. Za svoje nenásilné politické úsilí byl vícekrát zatknut, vězněn a odsouzen. Naposledy byl zatčen 8. prosince 2008, a po roce, v prosinci 2009 na základě paragrafu o „podvracení státní moci“ byl za zavřenými dveřmi odsouzen na 11 let žaláře a 2 roky odejmutí politických práv.

Liou Siao-po je spoluautorem a jedním z prvních signatářů Charty 08, zveřejněné 10. prosince 2008, v den 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

Charta 08 se inspirovala Chartou 77, a podobně jako její československá předchůdkyně usiluje o dodržování základních lidských práv a svobod a vyzývá komunistickou stranu Číny k dialogu s nezávislými intelektuály. Zároveň Charta 08 vyzývá komunistickou stranu, která ve svých rukách drží veškerou moc v zemi, aby iniciovala zásadní politické a ekonomické reformy systému a tím pomohla předejít vážným společenským otřesům.

Liou Siao-po získal za své aktivity v oblasti lidských práv ocenění organizace Reportéři bez hranic za svobodu tisku (2004) a cenu Homo Homini (2009), udělenou společností Člověk v tísni.

V prosinci 2009 vydala Evropská Unie i Spojené státy formální prohášení požadující propuštění Liou Siao-po. Vlády Kanady, Austrálie, Švýcarska a několika dalších evropských zemí včetně České republiky se přidaly se svými výzvami. Václav Havel, Pavel Landovský a Václav Malý se 6. ledna 2010, v den výročí pokusu o doručení Charty 77, pokusili předat čínskému velvyslanectví v Praze otevřený dopis s požadavkem na ukončení perzekuce Liou Siao-po a ostatních signatářů Charty 08.



Dopis adresovaný výboru Nobelovy ceny míru:


V Praze, dne 26. ledna 2010

Vážení členové Nobelova výboru,

obracíme se na vás s formální nominací čínského aktivisty a intelektuála Liou Sia-paa na Nobelovu cenu míru za rok 2010. Liou je neúnavným a statečným bojovníkem za lidská práva a demokracii v Číně a na Štědrý den roku 2009 byl odsouzen k jedenácti letům vězení za svoji roli při tvorbě demokratického manifestu Charta 08 a za další pro-demokratické spisy. Jeho obhajoba lidských práv v Číně, která trvá již více než dvacet let, má na jeho zemi trvalý vliv.

V minulosti jsme bojovali za svobodu a lidská práva i v naší zemi. Někteří z nás byli signatáři Charty 77, československého dokumentu, kterým se Liou Sia-pao a jeho kolegové při tvorbě Charty 08 inspirovali. Jsme dojati odkazy našich čínských kolegů na naši Chartu. Věříme, že vědomé prosazování i účast Liou Sia-paa a jeho kolegů na celosvětové tradici obrany lidských práv a demokracie si zaslouží zvláštní pozornost Výboru.

Myšlenky putují zcela nevyzpytatelně. Když byla v Praze sepsána Charta 77, na Čínu jsme vůbec nemysleli. Pokud jsme svými myšlenkami směřovali někam za hranice, mysleli jsme na své sousedy ve Východním bloku, a v Rusku. Ve svých myšlenkách jsme se ani nevěnovali toku času: přemýšleli jsme v přítomnosti. To, že i po tolika letech jsou myšlenky Charty 77 stále živé, je potěšující, i když velmi překvapivé.

Mezi Chartou 77 a Chartou 08 existuje mnoho podobností. Hlavním hnacím motorem Charty 77 byla ochrana základních lidských práv zakotvená v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech a v Mezinárodním paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech, ke kterým československá vláda přistoupila méně než jeden rok předtím. Signatáři Charty 08 si také za hlavní cíl kladou ochranu lidských práv, ale začlenili do ní konkrétnější výzvu k politickým reformám.

Oba dokumenty neodkazují na formální organizaci, ale (slovy Charty 77) na „volné, neformální, otevřené společenství lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování občanských a lidských práv v naší zemi i ve světě.“ Je možné, že síla takové neformální skupiny lidí z různých profesí a různých společenských postavení nebyla v době jejího sepsání v roce 1977 zcela rozpoznána. V Československu se ukázalo, že jde o zcela zásadní krok, který prokázal, že (slovy mluvčího Charty 77 Václava Havla) „nejsme nadále rozděleni na několik nenapravitelných disidentů a zbytek populace.“ Zdá se, že v Číně dochází k podobnému prolínání hranic. Chartu 08 podepsaly tisíce čínských občanů, mnoho z nich se vůbec poprvé odhodlalo k podobnému politickému kroku.

Je smutné, že mezi reakcí československé vlády z roku 1977 a dnešní reakcí čínské vlády je mnoho paralel. Po zveřejnění obou dokumentů ihned následovala šikana a zneužívání moci ze strany policie. V Československu byli signatáři předvedeni k výslechu, hrozili jim agenti státní bezpečnosti a pravidelně docházelo k jejich sledování. Jejich majetek byl zkonfiskován a v jednom nebo dvou případech dokonce zničen. Čínští občané, kteří podepsali Chartu 08, zažívají podobnou šikanu a zneužívání moci. V případě některých je šikana trvalá a nejeví známky polevení.

V Číně i v Československu nakonec zneužívání moci vedlo k soudním řízením a k dlouhým trestům odnětí svobody. V říjnu 1979 bylo šest signatářů Charty 77 souzeno pro podvracení republiky. Všichni byli uznáni vinnými a odsouzeni k odnětí svobody v délce od tří do pěti let. V tomto smyslu měli více štěstí než Liou Sia-pao, který v případě, že si odsedí celý trest, bude propuštěn až v roce 2020. Byl odsouzen za podněcování k převratu.

Samozřejmě jsou zde zásadní rozdíly. Organizátoři Charty 77, kteří neměli k dispozici moderní prostředky jako Internet a elektronickou poštu a nevěřili telefonům, museli navštívit všech původních 243 signatářů Charty a požádat je o podpis. Organizátoři Charty 08 se mohli při formulování návrhu dokumentu a shromažďování původních více než 300 podpisů spoléhat na elektronickou poštu. Charta 77 byla světu oznámena prostřednictvím novin, její text byl zveřejněn na prvních stranách tisku v celé Evropě a Spojených státech amerických. Charta 08 byla naproti tomu díky Internetu ihned k dispozici všem, ať se nacházeli kdekoliv, včetně mnoha lidí v samotné Číně.

Je zajímavé, že vánoční svátky hrály v Československu a v Číně různou úlohu. V Československu organizátoři Charty 77 věděli, že státní kontrola bude s blížícími se svátky slabší a že shromažďování podpisů bude pod záminkou svátečních návštěv starých přátel snazší. V Číně naopak svátků využil právě stát, když zahájil soudní řízení proti Liou Sia-paovi v době, kdy je mnoho zahraničních diplomatů mimo Peking a pozornost světa se nesoustředí na politické záležitosti.

Bohužel podobností je ale mnohem více než rozdílů. Tyto paralely zdůrazňujeme, protože se obáváme, že svět se nyní zaměřuje na řešení krizí, které jsou pro náš věk symbolické, včetně celosvětového terorismu, obecně rozšířené chudoby a smrtelné choroby. Jedenáctiletý trest odnětí svobody za rozvracení státu možná někomu připadne jako zvláštní pozůstatek dávno zašlé éry, přičemž i samotná rétorika působí anachronicky a obstarožně. Přesto byl tento trest vyměřen Liou Sia-paovi před méně než jedním měsícem.

Nemůžeme pochopit, proč taktika tzv. lidově demokratické diktatury zůstává stejná napříč dvěma kontinenty a více než třemi desetiletími. Je obzvláště zarážející, že kriminalizace svobodného projevu ve jménu státní bezpečnosti je stále zde. Použití tohoto surového nástroje se musí setkat s ráznou mezinárodní odezvou. A lidé, kteří se rozhodnou žít v pravdě i přes tvrdé následky, jako Liou Sia-pao, musejí být za svoji odvahu a službu lidskosti uznáváni.

Jestliže váš Výbor vybere Liou Sia-paa jako nositele Nobelovy ceny míru, připomene tím světu, že hodnoty lidských práv a lidské důstojnosti zůstávají klíčovou součástí toho, kdo jsme, i přes reálné hrozby vlád, které žijí v obavách z vlastních lidí. Předání ceny Liou Sia-paovi navíc bude aktuálním signálem pro příslušníky ostatních národů, které také bojují za svobodu – opět pod hrozbou zneužívání moci, násilí a ještě horších postihů – že jejich úsilí není marné.

Členové českého parlamentu (Poslanecká sněmovna, Senát), kteří podpořili nominaci:
Miroslav Antl, senátor (ČSSD)
Jan Bauer, poslanec (ODS)
Marek Benda, poslanec (ODS)
Petr Bratský, poslanec (ODS)
Martin Bursík, poslanec (Strana zelených)
František Bublan, poslanec (ČSSD)
Pavel Čáslava, senátor (ODS)
Jiří Dienstbier, senátor (ČSSD)
Tomáš Dub, poslanec (ODS)
Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu (ČSSD)
Petr Gandalovič, poslanec (ODS)
Tomáš Grulich, senátor (ODS)
Kateřina Jacques, poslankyně (Strana zelených)
Zdeněk Jičínský, poslanec (ČSSD)
Miroslav Krejča, senátor (ČSSD)
Petr Krill, poslanec (ODS)
Pavel Lebeda, senátor (ČSSD)
Helena Mallotová, poslankyně (ODS)
Václav Mencl, poslanec (ODS)
Bedřich Moldan, poslanec (ODS)
Jiří Oberfalzer, senátor (ODS)
Alena Palečková, senátorka (ODS)
Vlasta Parkanová, poslankyně (TOP 09)
Petr Pithart, místopředseda Senátu (KDU-ČSL)
Jiřina Rippelová, senátorka (ČSSD)
Karel Schwarzenberg, senátor (TOP 09)
Luděk Sefzig, senátor (ODS)
Vlastimil Sehnal, senátor (ODS)
Cyril Svoboda, poslanec (KDU-ČSL)
Karel Šebek, senátor (ODS)
David Šeich, poslanec (ODS)
Miroslav Škaloud, senátor (ODS)
Milan Štěch, místopředseda Senátu (ČSSD)
Jaromír Štětina, senátor (Strana zelených)
Lucie Talmanová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny (ODS)
Petr Tluchoř, poslanec (ODS)
Alena Venhodová, senátorka (ODS)
Alexandr Vondra, senátor (ODS)
Jan Zahradil, poslanec Evropského parlamentu (ODS)
Luboš Zaorálek, místopředseda Poslanecké sněmovny (ČSSD)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy