Co přinesou volby v Barmě

09. 11. 2015 | 17:38
Přečteno 6157 krát
Tuto neděli se v Barmě uskutečnily parlamentní volby, které přinesly vítězství opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD). Volby byly relativně svobodné, ale zároveň i velmi neférové. Vládnoucí Strana svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) vedená bývalými generály použila z repertoáru špinavých předvolebních triků, co se dalo.

Uplácela voliče v odlehlých a chudých vesnických oblastech. Jinde zastrašovala obyvatele prostřednictvím prorežimních milicí. Systematicky vytvářela atmosféru nejistoty a strachu ve společnosti. A začala zatýkat aktivisty, které mezi léty 2012 a 2013 propustila. Rok před volbami za peníze půjčené ze zahraničí vláda hekticky opravovala chodníky, stavěla mosty a snažila se prezentovat jako strana rozvoje a modernizace.

Nejcyničtější ze všeho: S pomocí radikálních mnichů rozdmýchala USDP ve společnosti antimuslimskou nenávist a násilí mezi většinovou buddhistickou komunitou a menšinovou muslimskou komunitou. Když se nenávist, strach a vztek dostatečně rozšířily, vládnoucí strana se pasovala do role ochránce ohroženého národa a náboženství. Na opoziční NLD systematicky útočila diskreditačními kampaněmi v tom smyslu, že je NLD „strana Muslimů“ a že vláda NLD zahubí Buddhismus v Barmě podobně, jako Buddhismus kdysi zmizel z Afghánistánu a Indonésie. Přesto demokratická opozice zvítězila a USDP utrpěla drtivou porážku.

Vítězství řidičů rikš

Je to velké vítězství Aun Schan Su Ťij, Maminky Su, jak jí ve Barmě s láskou říkají. Obyčejní lidé volí především ji osobně. Je to zároveň vítězství řidičů rikš. Ve chvíli, kdy nejrůznější politické, občansko-aktivistické a mediální elity a četní zahraniční pozorovatelé pochybovali, jestli Su Ťij a NLD ještě mají dostatečnou podporu občanů, tisíce a tisíce řidičů rikš první den volební kampaně vyvěsili na svá kola vlajky NLD a oblékli rudá trička s pávem útočícím na hvězdu, symbol NLD. Dokud elity ještě váhaly a kalkulovaly, obyčejný, malý, chudý občan Barmy se z vlastní vůle rozhodl k činu občanské statečnosti. Brzy se dlouhé průvody kol a řidičů rikš v rudých tričkách s pávem staly symbolem kampaně NLD.

Podpora Su Ťij a opoziční NLD přicházela zdola a po dvou-třech týdnech kampaně nabrala masový rozměr. Narůstající podpora Su Ťij a NLD je generačním vyjádřením mladých. Více než polovina obyvatel Barmy je mladší než 25 let a drtivá většina těchto mladých se nadšeně zúčastnila předvolebních mítinků NLD.

V nedělních volbách lidé v Barmě odmítli 50 let vojenské diktatury. Je to zároveň i odmítnutí benevolentního rozvojového autoritářství, které jim nabízela vládnoucí pseudo-civilní vláda bývalých generálů. Dřívější represivní vojenský režim se přeměnil ve vládu oficírů v důchodu kteří, poučeni čínským vzorem, slibovali ekonomický rozvoj, modernizaci a stabilitu. Lidé neuvěřili. Věděli, že generálové v civilu povedou zemi jen cestou korupční vlády oligarchů.

Tato volba je také odmítnutím strachu. Když lidé v Barmě minulou neděli odevzdávali volební lístky, neměli a ani dnes nemají jistotu, že armáda přijme výsledek voleb. V roce 1990, kdy NLD podobně drtivě zvítězila ve volbách, armáda podnikla puč, neuznala volby, pozavírala do vězení zvolené poslance a na dvacet let se ujala přímé, velice represivní vlády. Mnozí, hlavně zahraniční aktéři tvrdili, že by pro Barmu byla lepší odložená svoboda a demokracie a pokračování vlády současného prezidenta, bývalého generála Thein Seina. Zajišťuje to stabilitu pro nezbytný hospodářský a sociální rozvoj, tvrdili. Lidé v Barmě nejsou naivní. Dobře vědí, jakou nejistotu jejich volba přináší. Přesto se individuálně, každý pro sebe, a kolektivně, jako celý národ rozhodli podstoupit nemalé riziko a opět svou jednoznačnou volbou ukázat armádě, že si přejí zásadní změnu a ne pokračovaní vlády stejné strany, jenom v jiném, civilním kabátě.

Vstup do velké nejistoty

Nedělní vítězství demokratické opozice je vítězstvím nad stranou, kterou vytvořila barmská armáda v naději, že bude moci skrze ni dále vládnout méně represivně. Není to ale vítězství nad armádou. Armáda i po volbách zůstává mocným, ne-li stále nejmocnějším hráčem v zemi.

Podle ústavy, kterou armáda sama sepsala a v roce 2008 nechala schválit ve zmanipulovaném referendu, armáda není podřízena zvolené vládě. Je to zcela autonomní, sama sebe řídící instituce, mimo politický systém voleb, parlamentu a vlád. Parlament a vláda nemají vůči armádě žádné pravomoci. Naopak, vrchní velitel armády podle ústavy jmenuje ministra obrany, ministra vnitra a ministra pohraničí, tedy ministra velice důležitých etnických oblastí, kde již 60 let probíhá občanská válka. Všechna tři ministerstva jsou obsazena aktivními armádními důstojníky.

Vrchní velitel armády podobným způsobem jmenuje 25 % členů dolní a horní komory parlamentu. Ti všichni jsou armádní důstojníci, kteří mohou být ze dne na den vyměněni, pokud by nehlasovali podle pokynů vrchního velitele armády. Všechny ostatní instituce státu, jednotlivá ministerstva, státní byrokracie, soudnictví, volební komise atd. jsou obsazené na řídících postech bývalými důstojníky. Celá barmská ekonomie je ovládaná buď přímo armádou, nebo rodinami generálů a jim blízkými oligarchy. Po více než padesát let vojenské diktatury a šedesát let občanské války s povstalci z etnických menšin je barmský stát a barmská společnost silně ovládána armádou.

Když v roce 2010 barmská armáda sama rozpustila vojenskou juntu a nastolila pseudo-civilní vládu bývalých generálů, měla v plánu kontrolovanými a postupnými reformami změnit dřívější represivní a velice dysfunkční diktaturu v nový politický systém. Podle plánu měl být více legitimní, ekonomicky úspěšnější a měl se vymanit z čínské dominance posunem do geopolitického středu mezi soupeřící Čínu a USA, Čínu a Japonsko a Čínu a Indii. V zemi se měly pravidelně konat volby, ale v těchto volbách měla vždy, díky hluboké systémové neférovosti, vítězit vládnoucí strana bývalých generálů. Finančně dobře zajištěné vládnoucí straně pro vítězství stačí dosáhnout na pouhých 20 % míst v parlamentu. Dalších 25 % jí zaručuje blok parlamentních míst rezervovaných pro vojáky. Zbylých 6 % do parlamentní většiny by poskytly zkorumpované menší strany, kterých je na politické scéně více než dost.

Co generálové nečekali

Strategicky plán generálů ovšem nepředpokládal, že opozice může takovým způsobem zmobilizovat vlastní sílu a barmský lid, že bude schopna překonat tuto hlubokou systémovou neférovost volebních podmínek. Nepředpokládal také, že opozice může tak drtivě zvítězit a že bude mít většinu v parlamentu. A právě toto se v neděli stalo. Tím politický vývoj v Barmě vstoupil do období velké nejistoty a rizika.

Budoucí vývoj v Barmě záleží na tom, jestli se nyní podaří rozumná dohoda mezi armádou a vítěznou opozicí. Jestli se to stane, Barma může pokračovat ve složitém reformním procesu, který se bude vyvíjet v intervalech tři kroky dopředu, dva kroky zpátky, dva kroky kupředu, dva kroky zpátky, a zas možná jeden krok kupředu.

Jestli se taková dohoda neuskuteční a jestli se armáda rozhodne systematicky obstruovat zvolený parlament a vládu, další vývoj v Barmě bude spojen s velikou mírou nejistoty.

Zvolená vláda má před sebou nesmírně těžké úkoly. Musí znovu zahájit mírový proces, aby ukončila více než šedesát let trvající občanskou válku. Musí nastartovat ekonomiku země. A musí zvládnout dobře zorganizované a vlivné náboženské radikály z řad buddhistických mnichů. Vláda bude také muset nějak ukočírovat přehnaná a netrpělivá očekávaní probuzeného a zaktivizovaného lidu, který se po zvolené vládě bude netrpělivě dožadovat práce, platů, půdy, vzdělání, zdravotnictví, ochrany lidských prav, spravedlnosti u soudu, cest, elektřiny, čisté vody, všeho co jim padesát let vojenské diktatury nedalo nebo vzalo.


(Poznámka: Autor článku strávil posledních pět let v Thajsku a Barmě, kde organizoval politologické semináře pro aktivisty z politických stran a občanských sdružení.)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy