Stát chtěl prodat rychle pod cenou luxusní hotel. Díky tlaku novinářů akci zastavil

04. 08. 2015 | 11:15
Přečteno 4998 krát
Zdravotní ústav v Ostravě chtěl prodat v tichosti během prázdnin lukrativní státní majetek – hotelový komplex Čeladenka. Plánovaný prodej vzbudil řadu otazníků. Poté, co se o věc začala zajímat redakce Medical Tribune, ministerstvo zdravotnictví v pondělí celou transakci zastavilo.

„MZ o tomto záměru nebylo informováno. Po zjištění této skutečnosti dostalo vedení zdravotního ústavu příkaz výběrové řízení okamžitě zrušit. Postup zdravotního ústavu bude předmětem kontroly.“

Luxusní rekreační komplex Čeladenka provází již delší dobu řada kontroverzí. Firma Kovotour plus, která je dlouholetým organizátorem pobytů Mořský koník placených z veřejného zdravotního pojištění – si v roce 2012 tento objekt pronajala od státu hluboko pod tržní cenou – viz Čeladenka: lukrativní byznys firmy Kovotour a reportáž České televize.

V hotelovém komplexu pořádal Kovotour plus také ozdravné pobyty pro děti, za které zdravotní pojišťovny platily přemrštěné částky – viz Čeladenka: pojišťovny vyslaly děti na vzduch tam, kde bývá smog

Jak potvrdilo vedení Regionální rady Moravskoslezsko, na rekonstrukci objektu firma Kovotour získala téměř 30 milionů dotace z fondů Evropské unie. Jednatel firmy Kovotour Jiří Hájek byl v době rozhodování o přidělení evropské dotace členem řídícího výboru IPRÚ, který doporučil svůj vlastní objekt k čerpání dotací z EU. Jednatel společnosti Kovotoru plus Jiří Hájek se však domnívá, že o žádný střet zájmů nejde - více ZDE.

Ačkoliv firma Kovotour má nájemní smlouvu se státním ústavem nejméně do roku 2020, letos v létě se pronajímatel - Zdravotní ústav v Ostravě rozhodl objekt náhle prodat. Ředitelem Zdravotního ústavu je RNDr. Petr Hapala, někdejší obchodní společník Marka Šnajdra ve firmě HP Construct.

Plánovaná transakce vzbudila řadu otazníků. Nejsou podmínky výběrového řízení ušité na míru současnému nájemci – firmě Kovotour? Proč byla cena, kterou by z prodeje nemovitosti získal stát, stanovena hluboko pod tržní cenou? Proč zdravotní ústav chvátal na prodej nemovitosti v létě v průběhu jednoho měsíce? Proč byl komplex nemovitostí nabízen s tak vysokým finančním břemenem ve výši několikanásobně přesahující minimální kupní cenu celého komplexu? Nebyl prodej připraven tak, aby byl počet zájemců minimální?

Makléř: 53 milionů je podhodnocená cena


Soudní znalec ing. Miroslav Balcar ohodnotil letos v červnu minimální kupní cenu prodávaných nemovitých věcí, které tvoří hotelový komplex Čeladenka pouze na 53,8 milionů korun. Jak k takové částce odhadce došel, když samotná firma Kovotour plus tvrdí, že do rozsáhlé rekonstrukce nemovitosti, která skončila v roce 2014, investovala přes sto milionů korun? „Obecně platí, že pokud investujete do nemovitosti částku peněz, nikdy se tato částka v plné výši nepromítne do zhodnocení objektu nebo do její obvyklé ceny,“ uvedl pro MT autor posudku ing. Miroslav Balcar.

Podle vyjádření realitního makléře, který se v této oblasti pohybuje, však tato částka neodpovídá tržním cenám v lukrativní obci Čeladná. „Nevím, z čeho vycházel soudní znalec, ale dle mého názoru je cena 53 milionů dost podhodnocena. Jenom z veřejně dostupných informací a z toho co lze na místě vidět, je zřejmé, že hotelový komplex Čeladenka, je postaven ve vysokém standardu a náklady na vybudování takového komplexu, výrazně převyšují odhad nemovitost, nemluvě o výnosu z provozování, který by tuhle cenu měl pozitivně ovlivnit. Dovolím si tvrdit, že tržní cena by se mohla pohybovat ve stamilionech korun,“ uvedl Marek Ivaniš, regionální manažer realitní kanceláře Sting pro Medical Tribune.

Z podmínek výběrového řízení na prodej Čeladenky vyplývá, že pokud by výběrové řízení vyhrála firma Kovotour plus, mohla by ji získat za tuto podhodnocenou cenu. Kdyby však měl získat nemovitost jiný zájemce, než firma Kovotour plus, muset by zaplatit k uvedené ceně ještě částku 107 milionů korun poníženou o odpisy firmě Kovotour plus jako kompenzaci za investice.

Uprostřed léta bez dostatečné propagace

Státní Zdravotní ústav v Ostravě vyhlásil výběrové řízení na prodej Horského hotelu Čeladenka uprostřed léta, konkrétně 14. července letošního roku. Termín pro podání nabídek byl pouze necelý měsíc – do 12. srpna. Oznámení o chystaném prodeji přitom zveřejnil Zdravotní ústav pouze v rubrice Prodej nepotřebného majetku, dále na Centrální adrese a v malém inzerátu v Hospodářských novinách. Zdravotní ústav ani v jednom případě, kdy tento prodej inzeruje, neuvedl oficiální název komplexu tedy Horský hotel Čeladenka. Namísto toho uvádí pouze nic neříkající seznam parcel a nemovitostí patřící zdravotnímu ústavu. V inzerátu v Hospodářských novinách dokonce není uvedeno ani to, že jde o nemovitosti v Čeladné.

Na svých webových stránkách se přitom Čeladenka předvádí „v plné parádě“ - exkluzivní hotelový resort klasifikovaný v kategorii 4****, který v roce 2014 získal 1. místo od odborné poroty v soutěži Best of Reality.

Prodej Čeladenky přitom zajišťovala advokátní kancelář Pyšný, Srba & Partneři v.o.s, ve které je společníkem Pavel Drobil (ODS). Ten byl v roce 2010 odvolán z funkce ministra životního prostředí kvůli korupční aféře Státního fondu životního prostředí.

Zvýhodnění stávajícího nájemce?


Pokud si nenápadné nabídky na prodej lukrativní nemovitosti nějaký zájemce přeci jen všiml, musel by zaplatit téměř trojnásobek toho, co popř. stávající nájemce – firma Kovotour plus. Z podmínek výběrového řízení na prodej Čeladenky vyplývá, že minimální kupní cena celého areálu Čeladenky je 53,8 milionů korun. Kterýkoliv jiný zájemce než firma Kovotour plus, musí stávajícímu nájemci zaplatit jeho investice do nemovitosti, které údajně činí 107 milionů korun.

„Je objektivní skutečností, že prodávané nemovité věci byly zhodnoceny či nově zhotoveny do vlastnictví ČR stávajícím nájemcem, který vynaložil náklady ve výši 107 305 648 Kč a tato skutečnost musela být vzata v úvahu při prodeji nemovitých věcí tak, že zájemce o jejich koupi musí vstoupit do práv a závazků Zdravotního ústavu založených smlouvou o nájmu,“ potvrzuje advokátní kancelář Pyšný, Srba & Partneři, která Zdravotní ústav při prodeji Čeladenky zastupuje. Původní znění podmínek výběrového řízení čtěte ZDE.

Evropské peníze v Čeladence

Firma Kovotour plus získala na rekonstrukci areálu hotelu Čeladenka v rámci regionálního operačního programu 29,7 milionů korun. Redakce MT se snažila zjistit, zda do investice 107 milionů korun, kterou vyčíslila firma Kovotour plus jako náklady rekonstrukce, je také započítáno téměř 30 milionů korun z evropských peněz. Zástupce Regionální rady Regionu soudržnosti Moravskoslezsko kraje ani Zdravotního ústavu v Ostravě ovšem odmítli tuto nejasnost upřesnit. „Celkovou hodnotu investice společnosti Kovotour Plus do rekonstrukce areálu Čeladenka neznáme,“ odpovídá na dotaz MT administrátor dotace – Regionální rada Moravskoslezsko.

Odpověď na tento klíčový dotaz nedal ani samotný majitel objektu: “Zdravotní ústav v Ostravě nemá podrobné informace o tom, jaká byla struktura investice u projektu rekonstrukce Čeladenky. Relevantní informace, týkající se Vašeho dotazu by tedy měla poskytnout společnost Kovotour plus,“ odpovídá na dotaz MT mluvčí Zdravotního ústavu v Ostravě Daniel Rojan, navzdory tomu, že podle nájemní smlouvy měl být ústav seznámen s projektovou dokumentací rekonstrukce a podle vyjádření advokátní kanceláře Pyšný, Srba & Partneři má k dispozici doklady osvědčující výši nákladů vynaložených nájemcem na rekonstrukci.

Od samotné firmy Kovotour plus, klíčového aktéra celé této transakce, který by mohl mnoho věcí uvést na pravou míru, nepřišla ani po opakovaných urgencích vůbec žádná odpověď. „Otázky jsme dostali, ale nebudeme se k této věci vyjadřovat,“ uvedla asistentka vedení firmy.

Ministerstvo financí: posíláme dotazy na ministra

Redakce MT oslovila také ministerstvo financí jako „správce státní kasy“. Je takto naplánovaný prodej státního majetku výhodný pro stát? „Z hlediska dodržení zákonných povinností pro uskutečnění prodeje Zdravotnický ústav v Ostravě nejspíše nepochybil, přestože je otázkou, proč se rozhodl nyní pro prodej, když ještě v roce 2012 zvolil variantu nemovitosti pronajmout. Budoucí vlastník tak bude zatížen povinnostmi, které z nájemní smlouvy vyplývají, a to za měsíční nájem 26 tisíc korun, pokud tedy tímto vlastníkem nebude současný nájemce. Na to, o jak lukrativní nemovitost se jedná, je navíc samotný prodej prováděn velmi formálním způsobem tak, aby byly splněny zákonné povinnosti, ale nic víc. Že to jde dělat i jinak, ukazuje například Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který chystá prodej budov v centru Prahy na náměstí Republiky a poskytuje na svých internetových stránkách kompletní dokumentaci, včetně fotografií či plánů nemovitostí,“ říká Adam Vojtěch, tajemník ministra financí, který se věnuje oblasti zdravotnictví a dodává: „Na základě upozornění redakce Medical Tribune jsme zaslali dotazy na ministerstvo zdravotnictví, ve kterém žádáme o vysvětlení chystané transakce.“

Několik hodin poté, co ministerstvo financí tuto informaci redakci zaslalo, přišla zpráva z ministerstva zdravotnictví o zrušení plánovaného prodeje Čeladenky.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy