Stát, nedržící se vlastních zákonů, pracuje na svém zániku

09. 01. 2017 | 15:30
Přečteno 4992 krát
Když už toho pronásledování a špiclování bylo přes míru, když zjistil, že má nasazeny štěnice jak do obývacího pokoje, tak i do ložnice, jak se s tím svěřil v jedné své písni, připsal ještě další píseň. Posměšnou. Radil v ní nejvyššímu východoněmeckému estébákovi, pokud chtějí palčivý problém Biermann smést s konečnou platností se stolu, ať ho vyznamenají a chválí a chválí a chválí…

Problém Biermann by byl opravdu vyřešili. Objetí východoněmeckým komunistickým režimem by se bývalo v očích tamější veřejnosti odzrcadlilo jako polibek smrti. Básníka a písničkáře Wolfa Biermanna, Němci hojně poslouchaného, by tak odrovnali. Přetvořili by ho v lokaje režimu a lid by se od něho nejspíš odvrátil.

Východoněmecké úřady básníkovu nabídku nevyužily. S potměšile ukrývanou radostí mu v roce 1976 povolily uskutečnit turné po západním Německu. Po odehrání prvního koncertu v Kolíně se v autě z rozhlasu dozvěděl, že ho východoněmecká vláda zbavila občanství. Pro pomluvy a pobuřování. Měl se jich dopouštět na odehraném koncertě. Návrat do NDR se tak stal nežádoucím. Dopadl stejně jako později český spisovatel Pavel Kohout, který vyjev si se svolením československých úřadů na krátkodobou stáž do Vídně, byl okamžitě po odjezdu zbaven občanství a v návratu do republiky mu úřady zabránily.

Vyhnání Wolfa Biermanna z tehdejší NDR vyvolalo mezi reformními východoněmeckými intelektuály poprask. Hlasitě protestovali. Psali otevřené dopisy. Herec Manfred Krug, známý i u nás, si solidárním postojem k Biermannovi vykoledoval zákaz výkonu povolání. Obsahově nevinný film, jenž právě dotočil, mu zakázali. Neuplynul ani rok a úřady mu s mimořádnou ochotou vyřídily vystěhování do západního Německa.

Proč Biermannovu nabídku komunistické úřady nakonec nevyužily? Zněla přece tak přesvědčivě a účinně? Ani pes by býval od něho, komunisty vyznamenaného a vychvalovaného, kůrku nevzal. Nastal by smutný konec revoltujícího básníka. Vyhnáním ze země režim naopak přiznal, že si s ním neuměl poradit. Povýšil ho na sobě rovného, avšak nezvládnutelného protivníka. Měl to opravdu zapotřebí?

Podle mého soudu měl! Biermannova rada byla pro režim nepřijatelná. Byv tak učinil, přiznal by, že je ve skutečnosti režimem protilidovým, vůči veřejnosti nepřátelským a nenávistným. Vyznamenání by sice Biermanna v očích veřejnosti znectilo, avšak režim by tak bezděky připustil, že veřejností je vnímaný jako režim lidu po výtce nepřátelský.

Něco takového nebylo jednoduše možné. Režim se přece vydával za lidu přívětivý, za sociálně vnímavý a za ztělesnění nejpokrokovějšího a nejhumanističtějšího pokroku. Musel proto podstoupit riziko, že Biermanna v očích lidu promění v mučedníka, ač ho úředně označil za rozvraceče a podvraceče. Zadařilo se. Mnohé východoněmecké intelektuály, k režimu dosud loajální, i když maličko kriticky, si znepřátelil.

Osud Biermanna v roce 1976 mi připomněly nedávné v novinách uveřejňované mnohačetné úvahy o tom, proč v roce 1977 husákovský režim tak zběsile a nenávistně reagoval na prohlášení Charta 77. Na prohlášení veskrze zdvořilé a neútočné. Prohlášení přece pouze požadovalo, aby režim dodržoval vlastní zákony. Tedy i jím ratifikované mezinárodní smlouvy z Helsinek z roku 1975.

Kdyby býval reagoval klidně, kdyby dokonce té „hrstce ztroskotanců“, jak je vzápětí označilo Rudé právo, vzkázal, že své závazky i stran lidských práv bere vážně a že děkuje za vyslovená upozornění, kdoví, zda by do řad chartistů nezasel rozpaky, zda petici nesepisovali nadarmo?

Jenže jako chválit Biermanna bylo proti vnitřní logice lži, o niž se opíral východoněmecký režim, stejně tak shovívavý postoj k Chartě 77 by byl býval proti logice lži, na níž stavěl režim Husákův. Zákony pro komunisty neměly o nic větší hodnotu než ostatní propagandistická šidítka, používaná podle mocenské potřeby. Rozhodně však ne podle zásady: padni, komu padni.

Autoři petice vycházeli z osvícenského pojetí zákonů. Podle něho se jimi ve společnosti nastoluje rovnoprávnost. Rovnost před zákonem, chcete-li. Pokládají se jimi základní kameny spravedlivého lidského společenství.
Komunistický režim byl ale přesným opakem toho, o co usilovali osvícenci. Předstíral sice, že platné zákony dokládají, jak si jsou v socialismu všichni navzájem vůči sobě rovni, ve skutečnosti mu však zákony sloužily jen jako propagandistická šidítka. Byly sice používány, avšak výběrově. Použití se řídilo podle toho, zda byl konkrétní jedinec komunistickou vrchností obdařen výsadou či jinak výlučným postavením, anebo jím byl naopak pro nepoddajnost stižen prokletím a zavržením. Jestliže kupříkladu tehdejší ústava zaručovala svobodu slova, neznamenalo to volnost veřejně hlásat své názory, ale výlučně svobodně zjevovat nezpochybnitelnou pravdu komunistické ideologie. Avšak právo tuto pravdu zjevovat nebylo dáno každému. Jen vyvoleným. Jakékoli jiné použití svobody slova bylo vykládáno jako „zneužití ústavou zaručené svobody“ a tvrdě trestáno.

Nedávno se mi dostala do ruky Rukověť vnitřní státní správy z roku 1792 z pera Josefa von Sonnenfels, českého humanisty, rodáka z Mikulova, na vídeňské univerzitě prvního profesora politických věd a dvorního rady císařovny Marie Terezie i císaře Josefa II. Rukověť mladým úřednickým adeptům objasňovala, na co vše je třeba klást důraz při řádném výkonu práce státního úředníka, jaký má dobrá státní správa pro společnost význam, řídí-li se a respektuje-li obecně platné zákony, a jakou roli má zde sehrávat stát, který podle autora není ničím jiným než jen institucionalizovanou podobou společnosti jako takové. Sonnenfels tu vyložil, že je to zákon, jímž společnost uvnitř sebe nastoluje spravedlnost. A že základním úkolem státu je proto zajistit bezvýjimečné vymáhání zákona, má-li si společnost udržet ráz společnosti spravedlivé a má-li i stát být státem spravedlivým.
Pokud tomu tak není, pokud sám stát vlastní zákony nerespektuje, pokud je sám porušuje, píše před dvěma sty lety Sonnenfels, pak pracuje na svém zániku. Patrně by se mnou nesouhlasil, můj výklad jeho slov by mu možná byl příliš radikální, nepřímo to ale řekl:

Stát, který nedodržuje vlastní zákony, který je užívá výběrově podle politické objednávky, nejen že pracuje na vlastním zániku, ale ani nemá nárok na existenci. A občanskou povinností jeho obyvatel je dávat najevo připravenost k občanské neposlušnosti.

Občanskou neposlušností rozhodně nebyl případ Charty 77. Varovala se toho, aby její kroky mohly být takto vykládány. Nicméně husákovský režim musel, byť nepřiznaně, tušit, že nastolil a nadále nastoluje nespravedlivou společnost, tudíž že představuje stát, usilovně pracující na svém zániku. Proto ta nepřátelská, zlostná a zarputile nenávistná reakce. Charta 77 v duchu Sonnenfelsově mu totiž zdvořile oznámila. „Tak, hochu, končíme…!“ A také za několik let skončil.

Mimochodem: V roce 2006 německý spolkový prezident Horst Köhler Wolfa Biermanna vyznamenal spolkovým záslužným křížem.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy