„V České republice nutí transgender osoby ke sterilizaci!“

28. 11. 2018 | 20:18
Přečteno 3013 krát
Aneb ČR byla žalovaná a odsouzená, aniž nám to naše média řekla. Pokud jste si mysleli, že nás neziskovky nechají na pokoji, když nebudeme dělat potíže jako Maďarsko, spletli jste se.

V neděli jsem si po dlouhé době udělal čas na systematické prohledání osvědčených zdrojů, abych si dělal přehled. Mimo jiné jsem zkontroloval taky zdroje Human Rights Watch a Amnesty International, protože tyto dvě mezinárodní organizace vedou už řadu let regulérní propagandistickou kampaň proti České republice. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že HRW tvrdí světu, že u nás nutíme transgender osoby k nucené sterilizaci a mají to dokonce podpořeno jakýmsi rozsudkem Evropského výboru pro sociální práva z roku 2018.

Sebeidentifikace pohlaví
Po přečtení se ukázalo, že ve skutečnosti se dopouštíme jen toho, že náš aktuální občanský zákoník v §29 uznává za změnu pohlaví jen situaci, kdy skutečně dojde ke změně pohlaví, což se stane chirurgickým zákrokem. Změníte-li si chirurgicky pohlaví, tj necháte-li si odstranit svoje původní reprodukční orgány, ztratíte tím reprodukční orgány. Náš občanský zákoník v §29 jen konstatuje, že změna pohlaví se datuje od tohoto okamžiku.
Podle západních neziskáčů je ale špatně, pokud se za změnu pohlaví považuje skutečná změna pohlaví. Podle nich by měl stát uznávat tzv sebeidentifikaci, kdy někdo na základě vlastního přesvědčení prohlásí, že je jiného pohlaví než dosud. Nemusí nic reálně měnit, ani pohlavní orgány, ani vzhled, ani způsob života, jednoduše začne prohlašovat, že je žena / muž / transgender a stát mu odpovídajícím způsobem musí změnit osobní dokumenty. Získá tím právo chodit na záchody opačného pohlaví.
Že jde pohlaví změnit čistou silou vnitřní vůle tvrdí pan Kyle Knight z Human Rights Watch, absolvent kulturní antropologie z Duke University.

Proces s Českou republikou
Své tvrzení má ale tento šarlatán podepřeno jakýmsi rozsudkem Evropského výboru pro sociální práva. Takže jsem se podíval na to, o co jde. Dvě neziskovky – ILGA Europe z Bruselu a Transgender Europe z Heidelbergu – podaly v roce 2014 stížnost proti České republice, kterou adresovaly Evropskému výboru pro sociální práva ve Štrasburku, jelikož tento orgán má soudit případy porušení Evropské sociální charty. Podmínkou, že změna pohlaví musí být změnou pohlaví totiž prý porušujeme čl. 11, který zaručuje všem nejvyšší dosažitelný zdravotní stav.
Mají to podloženo výše zmíněnu demagogií, kdy podmínku skutečné změny pohlaví parafrázují jako požadavek sterilizace. Obě neziskovky k tomu připojily ještě jeden neuvěřitelně drzý argument. Poukazují na to, že mužům a ženám (tedy jejich terminologií cis-gender osobám) se po narození uznává pohlaví, s jakým se narodili, a nepožaduje se, aby byli po narození sterilizováni. Tím pádem jsou transgender osoby, které chtějí změnit pohlaví, diskriminovány.
Podle této logiky by rovnosti bylo učiněno zadost, buď tehdy, když by pro všechny lidi byla povinná operace pohlaví a sterilizace hned po narození, nebo pokud se uzná, že každý si může změnit pohlaví silou vůle, tedy cestou sebeidentifikace. A teď se podržte: Výbor pro sociální práva jim dal za pravdu, jelikož pokud se prý operace požaduje jen od lidí, kteří si chtějí změnit pohlaví, postrádá tato podmínka objektivní a rozumné zdůvodnění. Jedná se o diskriminaci.

K nuceným sterilizacím u nás nedochází
Česká republika se bránila sdělením, že stát nikoho k sterilizacím nenutí. Naše odpověď byla založena na detailním popisu procesu, kterým u nás podle zákona probíhá úřední změna pohlaví. Samozřejmě tato změna probíhá, jen když daná osoba chce a v kterékoli fázi může proces přerušit a vystoupit z něj.
Nicméně změna pohlaví je vážná věc a má některé nevratné zdravotní důsledky. To není vynález České republiky, to je prostě fakt. Ale neziskáči obracejí věci na hlavu. Náhle si uvědomují všechny neblahé zdravotní důsledky změny pohlaví, které dříve při obdobných debatách v USA zlehčovali, a obviňují z nich Českou republiku. Nejvážnější z těchto změn je, že člověk, který na svém těle dovolí dělat podobné zákroky, už třeba nebude moct mít děti. Přesně tohle namítali odpůrci této perverzní genderové teorie v USA, aby před touto politikou ochránili děti a teenagery. Ti jsou totiž na školách vystaveni tlaku a líbivým řečem o tom, že to nic není a jak je to super. I hormonální fáze změny může mít nevratné důsledky, natož pokud dojde k chirurgickému zákroku. V USA jsou podobné zákroky povoleny už u dětí v pubertě.
Nyní v Evropě neziskovky náhle všechny tyto neblahé důsledky rozeznávají, ale zneužívají je jako argumentu proti státům, které se zdráhají uznat zázračnou sebeidentifikaci a trvají na tom, že pohlaví se změní, jen když dojde ke skutečné tělesné změně.

Co přijde dál?
Navzdory tomu, že u nás stát nucené sterilizace neprovádí, Evropský výbor pro sociální práva (ECSR) nás „rozhodnutím“ z 15. 5. 2018 odsoudil, jako bychom je tu prováděli. Z rozhodnutí, jež bylo zveřejněno 1. 10. 2018, je zřejmé, že cílem není potrestat nějaké konkrétní úředníky, ale přinutit Českou republiku ke změně zákona. V tomto případě se po nás chce, abychom v zákonu připustili možnost změny pohlaví pouhou „sebeidentifikací“. Ale stejnou metodu mohou mezinárodní neziskovky uplatnit i v jiných ideologických kauzách.
Je to podobný případ jako D.H. v Česká republika z roku 2007, cílem je vnutit státu zásadní změnu v právu či ve státních institucích cestou „shora“. Ano, zatím byl rozsudek ECSR vynesen pouze formou „rozhodnutí“ a ne „závěru“. Rozhodnutí sice musíme respektovat, ale není vymahatelné v domácím právu, zatímco závěr by už stát zavazoval vydat nové zákony. Ale už teď asi máme povinnost informovat výbor ministrů Evropské rady o tom, jestli jsme provedli nápravu a pokud ne, můžou se dít další věci.
Na základě kauzy D.H. v Česká republika lze čekat, že tohle není poslední krok neziskáčů. Mohou vyhledat nějaký starší případ změny pohlaví, nebo oslovit aktéra nějakého nového a převyprávět změnu pohlaví jako nucenou sterilizaci. Můžou s tím jít k Evropskému soudu pro lidská práva, který už vynesl rozhodnutí v precedentním případu A.P., Garçon a Nicot versus Francie z 6. 4. 2017. Tady bylo prý rozhodnuto, že za změnu pohlaví stát nesmí považovat jen skutečnou tělesnou změnu. Stát by měl uznávat sebeidentifikaci. Podle neziskáčů už zázračnou sebeidentifikaci pohlaví uznaly ve svém právním řádu Argentina, Dánsko, Malta a Německo.
Za nejhorší ale považuji tento způsob tvoření práva, který obchází dotčený stát i vůli jeho obyvatel. Původní myšlenka jakési právní kontroly státu shora je nyní zneužita k tomu, že se metodou žalob proti státům vnucuje obyvatelstvu úplně jiná právní kultura. Podněty vycházejí od mezinárodních neziskovek, které při tom sledují vlastní ideologickou agendu. Ve volbách podobná uskupení nemají šanci získat podporu většiny společnosti. Jenže oni společnost obcházejí, protože díky těmto nadnárodním soudním aparátům na úrovni Evropské rady, EU nebo OSN mohou státy nutit k tomu, aby přijímaly zákony o věcech, se kterými by většina obyvatelstva vůbec nesouhlasila.

PS: Orgány projednávající tento případ jsou součástí Evropské rady (Council of Europe), ne Evropské unie (EU). To platí i o Evropském soudu pro lidská práva.

Rozhodnutí Evropského výboru pro sociální práva

Ombudsmanka o případu A.P., Garçon a Nicot versus Francie 2017

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy