Stane se karanténa ohniskem nového právního řádu?

18. 03. 2020 | 16:26
Přečteno 7574 krát
Babišova nouzová opatření mohou být začátkem nového právního řádu. Opozice a právníci promluvili, ale Česká televize jim nedává slovo.

Dlouho jsem zvažoval, o čem mám napsat. Chtěl jsem napsat o tom, co doopravdy říká virolog Christian Drosten, u nás krajně dezinterpretovaný, nebo o tom, že Babišova brutální opatření víc škodí než pomáhají a opozice k tomu mlčí. Ve znechucení nad Babišovou mediální sebechválou jsme ovšem včera 17. 3. přepnuli z veřejnoprávních Událostí ČT na komerční TV Nova a s překvapením jsme zjistili, že opozice nemlčí. Veřejnoprávní ČT jí jen nedává slovo. Navíc jsem po bleskovém průzkumu webů demokratických stran a právnické www.ceska-justice.cz zjistil, že kritických vyjádření už je víc. Tak jsem se rozhodl napsat o tomhle.

Logika mediálních vystoupení
Ale začněme přeci jen popořadě. Už brutální zavření vysokých škol, muzeí, kulturních akcí a badatelen archivů v úterý 10. 3. 2020 ve mně vyvolalo nedůvěru. Proč bylo nutné po týdnech nečinnosti najednou zavřít badatelnu Archivu ministerstva zahraničí a přitom nechat v provozu nákupní centra? V badatelně je asi 12 míst a běžně se zde sejde jen asi 5 lidí, v nákupních centrech se sejdou stovky cizích lidí z široké oblasti, kteří pak mohou nákazu roznášet dál. Zavření badatelen je brutálním porušením svobody vědeckého bádání. Zabraňuje mi to v získání důležitých informací. Proč se na začátku zavíraly instituce z hlediska obsahu činnosti (kultura, vzdělání) a ne podle početní kapacity? Proč se nehledí na to, že jde o nastavení pravidel pro dlouhodobé fungování? Budeme v tom muset žít zřejmě až do léta, možná déle, proč se vše jednorázově ruší, místo, aby se hledaly cesty, jak v tomto režimu moct dál žít? (Např. místo zrušení zkoušek rozdělit je na turnusy menších skupin, atp.) Navíc mě znepokojovalo, že ministr zdravotnictví i ministr školství líčili poměry lživě tak, jako by tato opatření nikomu nevadila. Přes skype se prý na VŠ dávno vyučuje…. To nevěstilo nic dobrého do budoucna.
Dobře, říkal jsem si, možná jsem zaujatý. Ale postupem času mi došlo, že rytmus a obsah Babišových zásahů se neřídí tím, co je nutné pro zastavení koronaviru, ale tím, co je marketingově vhodné pro každodenní vystupování v televizi. Veřejnoprávní ČT. Musí to být každý druhý den něco a zároveň to musí být opatření tvrdá, aby to vypadalo, že Babiš „maká“, ale zároveň to po něm samotném ani jeho ministrech nevyžadovalo skutečně něco udělat. Zavírat instituce je snadné, sehnat roušky a respirátory ne. Babiš má každý druhý den záminku pro zásadní vystoupení, při kterém předvádí i své spolustraníky: už 10.3. zavřeli školy – údajně na 2 týdny, druhý den to rozšířili na měsíc, 12. 3. vyhlásili nouzový stav, 14.3. přijali krizová opatření, uzavřeli obchody, 16.3. omezili volný pohyb osob, hranice zavřeli úplně, další den zavřeli školky, teď 18. 3. vydali absurdní zákaz vycházení bez roušky… Mezi 10 a 12h smějí nakupovat jen důchodci. To si dělá legraci?
Obsah jeho opatření slepě napodobuje Itálii, nikdy nečeká, zda se projeví účinnost, musí totiž mít téma pro další vystoupení. Mediální logika zároveň ukazuje, že Babiš bude muset opatření pořád stupňovat. Kam ale zajde, když už došel k zákazu vycházení? Něco nám naznačují momentální lživé výkruty pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který vinu za své selhání a lhaní přenesl na nemocnice! Prý jim (dle prohlášení z 17. 3. 2020) nařídil včas, aby měly zásoby roušek na 4 měsíce dopředu. Podobným směrem jde Babiš, který začal obviňovat ředitele nemocnice na Bulovce.

Umlčení médií a opozice
Opozice promeškala příležitost ozvat se s kritikou zameškaných opatření a místo toho 10. 3. podpořila Babišovy represe. Už tenkrát se mohlo poukázat na to, že Babiš promeškal konec jarních prázdnin, nezavedl kontroly na hranicích, aby předešel návratu lidí z lyžovaček v Itálii, ani na letištích, odkud k nám přilétali turisté. Veřejnoprávní ČT, která se ještě před pár dny stavěla do role pronásledované instituce, poskytla Babišovi volné pole pro sebechvalná vystoupení.
Teprve v sobotu 14.3. se na tiskovce zeptal Babiše nějaký novinář na nedostatek roušek v nemocnicích a Babiš to v přímém přenosu označil za nepravdu. „Tak mi řekněte kde, a já jim to osobně přivezu,“ pokračoval Babiš v nevkusné roli makajícího hospodáře. Na internetu se připomnělo, že ministr zdravotnictví Vojtěch byl už 28. 1. 2020 dotázán v parlamentu poslancem ODS Bohuslavem Svobodou, zda je roušek dostatek. Odpověděl tehdy, že jich máme milion. Nyní je vidět, že ministr lhal. Vývoj lhaní dua Babiš – Vojtěch hezky shrnuje článek „Jak šel čas s rouškami.“
Reakcí na to byla Babišova „karanténa médií“, kdy 15.3. zakázal přístup na tiskovky všem, kromě ČT, Novy, TV Prima, ČRo a agentury ČTK. Kritické otázky se nepřipouštějí. Mezitím vycházejí najevo těžko uvěřitelné chyby vyplývající z „mediální logiky“. V touze přivlastnit si zásluhy Babiš bránil ministrovi vnitra až do soboty, aby organizoval nákup roušek a respirátorů, teprve po vlastním selhání ustoupil. ČT o tom mlčí. Kellnerova PPF získala v Číně 120 tun zdravotního materiálu včetně respirátorů, ale vláda ČR je nedokáže dopravit do Čech. Ani o tom ČT včera neinformovala. Babiš zdržoval vznik Ústředního krizového štábu, aby ho nezastínil ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD. Ani to ČT neuvedla.
Tehdy se ozvaly i opoziční strany a předseda Hospodářské komory, ale veřejnoprávní ČT jim prostě nedala slovo. V pondělí 16. 3. 2020 vydaly demokratické opoziční strany (ODS, TOP09, STAN, KDU-ČSL) a Piráti společné prohlášení: Poukazují v něm na premiérovo lhaní a požadují pravdivé informace. O dlouhodobém plánu nic neříkají.
O den později vydala ODS (17.3.2020) prohlášení v podobném znění. Předseda ODS Petr Fiala výstižně pro TV Nova řekl, že Babiš přirovnává situaci k válce, ale zároveň nechce mít žádnou dlouhodobou strategii. Neříká nic o tom, k čemu nedomyšlené zákroky směřují, co bude dělat dál. Tentýž den vzniklo těžko dohledatelné společné prohlášení ODS a Pirátů, kde navrhli odklad závěrečných vln EET.
Na omezování osobních svobod poukázalo ve svém prohlášení z 16. 3. 2020 STAN. Zde konečně zkritizovali Babišovu organizační neschopnost. Plošný zákaz vycházení je jen důsledek Babišovy nepřipravenosti.
Za KDU ČSL se ozval v prohlášení z 16. 3. místopředseda Petr Halík. Kritizuje Babiše za to, že dává i hasičům a nemocnicím nepravdivé informace a nedokáže zajistit dostatek ochranných pomůcek.
Mezi běžnými občany ale stále převládá dojem, že vše má na starosti Babiš, že má ohromné zásluhy a že opozice nic nedělá. ČT o jejich činech, ani prohlášeních neinformuje, Kellnerovy respirátory se budou vydávat za Babišův úspěch. Do čela Ústředního krizového štábu postavil Babiš protiprávně „svého“ náměstka zdravotnictví Prymulu.
A ještě o jednom důležitém prohlášení včera ČT neinformovala. O drsném projevu presidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého z 17. 3. 2020, kde poukázal na katastrofální hospodářské škody a na to, že vláda nemá ani pro ekonomickou obnovu žádný plán. Na nápravu škod by měla vláda vyčlenit aspoň 40 mld Kč. To je Babišovi jedno, stejně by to nešlo z jeho peněz. Tiskovou konferenci Vladimíra Dlouhého přenášela ČTK zde.

Ohnisko nového právního řádu?
Činí se i právníci , taky něco říkají. Nejprve se ozval v blogu advokát Václav Vlk, který poukázal na amatérský způsob vyhlašování nouzových opatření, nedostatečné formulace a porušování ústavních svobod. Následovalo souhrnné vyjádření expertů 17. 3. 2020 na webu ceska-justice.cz. Co vadí právníkům? Došlo k seberozpuštění poslanecké sněmovny, která se dle usnesení z 11. 3. sejde až 14. 4. 2020. V čele Ústředního krizového štábu nestojí ministr vnitra, jak by měl (Statut ÚKŠ z r. 2008, čl. 4/2), ale v souladu s mediální marketingovou logikou zde stojí nevolený náměstek ministra zdravotnictví. Aby ANO mělo reklamu. Nařízení vlády nejsou často dostupná v celkové verzi, ačkoliv platí od vyhlášení, navíc bývají vzápětí chaoticky měněna. Jsou pochyby o tom, zda vláda směla zrušit doplňkové volby do senátu na Teplicku, protože krizový zákon povoluje jen omezit pohyb osob, ale ne zasáhnout do volebního práva.
Během dneška 18. 3. 2020 přednesli kritiku premiéra na svém briefingu zástupci senátu – předseda Miloš Vystrčil a předsedové klubů. Ale písemné verze se člověk na webu Senátu nedohledá… Nejúplnější verzi Vystrčilova projevu přinesly Parlamentní listy! Na IDnes.cz je usnesení v bodech.
Když už na to poukázali právníci, tak si dovolím vyjádřit i svoji domněnku. Naše parlamentní demokracie je už od krize let 2010-2013 ve stavu klinické smrti, která jen ještě nebyla „potvrzena“ změnou právního řádu. Nikdo parlamentní demokracii nechce, řadu let nám oficiálně vládne „hnutí“, protestují proti němu také jen další „hnutí“. Tato změna se jen ještě nepřelila do změny právního řádu. Teď jsme ve stavu suspenze svobody pohybu, faktického omezení svobody projevu (To má obdobu v opatřeních EU v době migrační a klimatické krize. Nezapomeňme, že ministr zdravotnictví Vojtěch inicioval propuštění dětského psychiatra Jaroslava Matýse kvůli vyjádření k aktivistce Gretě Thunbergové). Weyrovsky řečeno: Je možné, že současné změny vyvolané epidemií jsou ohniskem nového právního řádu. Je to možná konec polistopadové republiky.
Zajímavé je, že Milion chvilek pro demokracii mlčí. Jak výstižně řekl Zdeněk Koudelka: „Kde začíná ohrožení demokracie, tam končí Milion chvilek.“


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy