Miřte, Kalousku, miřte

01. 08. 2009 | 00:15
Přečteno 11833 krát
Dokonce i mé oblíbené Aktuálně.cz se nechalo bezdůvodně strhnout k nadšenému skandování: „Kalousek a spol. míří do sněmovny, ukázal první průzkum“, mohli jsme tu ve čtvrtek číst na titulní straně.

Proč se o přízeň voličů ani tentokrát neuchází žádná strana, od které bychom si mohli slibovat řešení podstatných otázek od kvality médií, přes míru, v níž se občané mohou podílet na rozhodování o podobě své každodennosti, až po systémová zvýhodnění korporací proti občanům, je velká otázka týkající se podstaty demokracie i její budoucnosti, tentokrát se však budeme zabývat tématem mnohem menším.

Politika, ze které mizí obsah, se totiž, jak se zdá, redukuje na soutěž v preferencích. V pátek zveřejněné výsledky průzkumu předvolebních preferencí agentury Factum Invenio jsou dalším pádným důkazem o tom, že sociometrická měření tohoto druhu v mnohem větší míře společenskou realitu křiví, než v jaké o ní vypovídají. Tvrzení na webových stránkách agentury, že „odhad mandátů je rovněž zatížen určitou výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku až 2 poslaneckých křesel“ je metodologickou drzostí, kterou by v čase mých studií bylo obtížné obhájit u bakalářských zkoušek. Ale mnohem větší ostuda spočívá v tom, jak otrocky závěry agentury Factum Invenio přejímají média, bohužel včetně toho nejsolidnějšího.

Zaměřme se v tuto chvíli na jednu jedinou manipulaci, která ovšem do budoucna má povážlivé důsledky. Předpovídaných 5,2 % pro Kalouskovu stranu ve skutečnosti vůbec neznamená, že kdyby se konaly volby zítra, tolik procent by jeho volební strana získala. Znamená zřejmě jenom to, že citovaného průzkumu (konkrétní přesná čísla na stránkách Factum Invenio dohledat nelze, takže vycházím z uváděného celkového počtu respondentů) se účastnilo i 660 lidí, kteří vyslovili ochotu jít volit, a z nich 34 projevilo názor, že by hlasovali pro TOP 09. Kdyby těch lidí bylo o 3 méně, objevily by se stejně potrhlé palcové titulky ve stylu „TOP 09 zůstane těsně před branami Sněmovny“? Statistická chyba je tu přitom minimálně půldruhého procenta. Takže jediná korektní interpretace zní, že TOP 09 je nyní na hraně, Straně zelených průzkum předpovídá jen minimální naděje a KDU-ČSL přisuzuje prakticky jisté sněmovní zastoupení.

Jenomže výsledky průzkumu budou nyní dál žít svým bouřlivým životem ve smělých interpretacích, jimiž páteční deníky překypují. Takže můžeme počítat s tím, že na základě nekompetentního výkladu předvolebního průzkumu budou nyní pánové Schwarzenberg a Kalousek zváni do diskusí možná i samotným Václavem Moravcem a bude se s nimi zacházet jako se sněmovní stranou in spe, zatímco se Stranou zelených se bude zacházet jako s mumií před nabalzamováním. Ne, že by si takový osud Strana zelených nezasloužila, je konec konců pohřbívána nespravedlivým volebním systémem, který se, dokud mohla, vůbec nepokoušela změnit.

Současné rituální vzývání TOP 09, jehož jsme svědky i mezi kolegy na Aktuálně.cz, tak dostává nový impuls a všichni se budou tvářit, že snad ani není ve veřejném zájmu podotýkat na jak chatrných, nebo přesněji imaginárních, stojí oněch 5,2 % nožkách. Pokud mediálním zbrojnošům TOP 09 nikdo nepřipomíná pokrytectví, s nímž na jedné straně ostouzejí údajnou přeběhlici Olgu Zubovou, a na straně druhé opěvují stranu složenou dle jejich terminologie výhradně z přeběhlíků, těžko lze počítat s tím, že se jich bude někdo ptát, proč chtějí vyvozovat vážné závěry z jednoho vachrlatého výsledku předvolebního průzkumu.

Hlavní otázku ale obejít nelze: Proč se vlastně tak plesá nad bezideovým předvolebním slepencem vedeným dvěma ministry padlé koalice? Protože mezi lidmi, kteří nenávidí Paroubka a málo rozumí záludnostem českého volebního systému (laskavý čtenář si k těmto proměnným příslušené autory sám dosadí), panuje přesvědčení, že se vstupem páté strany do Sněmovny vzroste naděje na pokračování jediné pravé koalice, v níž by odepsanou Stranu zelených, nahradil Kalouskův a Schwarzenbergův politický útvar už vročením v názvu naznačující představu zakladatelů o délce jeho trvání.

Mimochodem touhou udržet naději na tzv. nelevicovou vládu ODS se zdůvodňovala příchylnost k Straně zelených z ničeho nic rašící mezi zavilými odpůrci ekologických ideálů v českých pravicových médiích před volbami v roce 2006. Dnes si oddechli, že už se nemusí přetvařovat. Malé letní štěstí všem komentátorům, kteří se radují, že již nemusí rozumět biomase, ani přemýšlet o tom, kolik kamionů kdy a kam vpustit, ale mohou podporovat přehledně bezprincipiální liberální stranu knížete s jeho náměstkem přejeme o to víc, že je tak krátkozraké. TOP 09 je totiž ve skutečnosti trojským koněm levice. Ze tří prostých důvodů.

Ten první spočívá v tom, že zatímco Strana zelených mohla tzv. pravicové koalici přetáhnout určitou část levicových voličů, což také udělala, TOP 09 takový potenciál nemá: přebírat bude zejména voliče ODS, v omezené míře lidovcům, Straně zelených přebere cyničtější část liberálního voličského segmentu. Sociálním demokratům nesebere nic, a nic už jim nesebere ani Strana zelených. Vtip pravicového triku se Stranou zelených spočíval v tom, že se jednalo o pátou stranu, která oslabovala levici. TOP 09 ale oslabuje pouze své případné pravicové spojence.

Druhý důvod spočívá v předvolební dynamice, která se opakuje před každými sněmovními volbami, a to v čím dál vyhrocenější míře, takže by ji deníky už měly ve svých beztak divokých interpretacích průzkumů předvolebních preferencí brát v potaz. Jedná se o to, že vždy v posledních týdnech před volbami se pozornost voličů upře na rozhodující střet mezi ODS a ČSSD. Ten ovládne všechny debaty veřejné i privátní. Právě z toho důvodu v posledních týdnech, ba dnech před volbami oběma velkým stranám výrazně narůstá voličská podpora, zatímco všem menším stranám, kromě specifickými pravidly se řídících komunistů na poslední chvíli preference relativně poklesnou. Pokud Kalouskova strana nebude mít měsíc před volbami v průzkumech konstantně nad 7 %, bude pravděpodobnější, že nakonec skončí mimo Sněmovnu. 4,5 % hlasů odevzdaných pro Kalouska a 2,5 % hlasů pro Lišku, tyto dva Topolánkovy spojence, jsou snem každého příznivce levice, snem, který se díky úsilí pravicových komentátorů možná stane realitou.

A konečně je tu poslední důvod, proč je podpora TOP 09 ze strany přívrženců pravice kontraproduktivní. Vinou nespravedlivého volebního systému, předpovídaných 5,2 % hlasů, jak ukazuje navzdory veškeré své pochybnosti i propočet Factum Invenio, skýtá zhruba 2 až 3 % mandátů. 32 % hlasů pro ODS znamená 39,5 % mandátů. Čtete správně: antiparoubkovec, který volí ODS, má svůj hlas v přepočtu na mandáty násobený koeficientem 1,25, zatímco při volbě Kalouska, má realistickou šanci na koeficient 0-0,7.

Fakt, že český volební systém skandálně deformuje přání voličů a není vůbec odolný vůči manipulacím sociometrickými průzkumy je sám o sobě povážlivý a zasluhuje vážnou debatu o jeho principiální reformě. Ta by se konečně měla odpoutat od volání po zavedení volebního systému většinového, které zpravidla motivují autoritářské sklony jeho zastánců. To je ovšem téma na někdy příště.

Pro nadcházející volby platí, že za všech pravděpodobných okolností je hlas odevzdaný Kalouskovu TOP 09 hlasem, který celkově pravici oslabí. Ale to, že Kalousek a spol. míří do Sněmovny první průzkum nepochybně ukázal, i když v odlišném smyslu: jen miřte, Kalousku, do Sněmovny, jen dobře miřte. Na mušce máte Topolánka a skoro ho nemůžete minout.

JAKUB PATOČKA

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy