Profesionálové

29. 01. 2013 | 22:20
Přečteno 4613 krát
Jako mnohokrát předtím, i tato přímá volba umožnila předání moci v rámci uzavřeného klubu zkostnatělých elit.
foto:tiscali.cz
foto:tiscali.cz


Pravděpodobně nejpovzbudivějším výsledkem nedávných prezidentských voleb je, že více než třetina voličů dala hlas kandidátovi, který se stal ztělesněním jejich touhy po fair play ve veřejném životě. Je příslibem do budoucna, jestliže voliči kladou větší důraz na to, jakým způsobem politik o moc usiluje, než na to, zda ji nakonec získá.

Nejsvětlejším momentem kampaně Karla Schwarzenberga byla jeho neochota snížit se na úroveň svého uštěpačného a velmi často vulgárního protivníka, stejně tak jako šarm a humor, s jakými dokázal přijmout porážku navzdory té kupě urážek, kterou musel před tím strpět od budoucího i současného prezidenta.

Skromnost, zdrženlivost a zdvořilost jsou mnohými považovány za příznaky slabosti. Ve skutečnosti však tyto vlastnosti charakterizují otevřenou mysl i charakter. Schwarzenberg je důkazem toho, že přirozeně pokrytecké politické řemeslo lze vykonávat s grácií vlastní civilizovanému světu, bez dogmatismu a vždy ve snaze o nalezení kompromisu. A skutečnost, že lidé si knížete váží právě pro tyto kvality, je povzbuzující.

Miloš Zeman vyšel ze souboje jako vítěz. Způsob, jakým zvítězil, ovšem vrhá stín na něj samotného i na úřad, jejž vítězstvím dosáhl. Jeho volební výsledek přináší mnohá ponaučení; především však ukazuje, jakého mistrovství jsou příslušníci této vládnoucí třídy schopni dosáhnout v umění udržet se u moci. Jako mnohokrát předtím, i tato přímá volba umožnila předání moci v rámci uzavřeného klubu zkostnatělých elit.

V průběhu voleb se ozvala nejedna potrefená husa. Z Václava Klause znepokojení přímo odkapávalo. Establishment nalil spoustu peněz do Fischerovy kampaně, dost možná proto, aby v něm Zemanovi zajistil věrohodného, avšak snadno porazitelného soupeře pro druhé kolo volby.

Všeobecné nadšení, které nastartoval Schwarzenbergův výsledek po prvním kole, bylo spontánní. Stejně spontánní byly i obavy, postupně přerůstající v paniku, které tento úspěch vyvolal v zemanovském táboře (jenž se brzy názorově prolnul s prezidentskou kanceláří a první rodinou).

Poněkud sofistikovanější elektorát by všechny ty xenofobní splašky, šeptandu, urážky a lži, které se vzápětí vyřinuly, odbyl mávnutím ruky jako vrčení psa, který v koutě cení své zkažené tesáky v naději, že tím odvrátí pozornost od faktu, že už toho jimi moc neskousne.

Jenže právě tak, jako Schwarzenberg rezonuje s nadějemi svých příznivců, zejména s tou na fair play v politickém životě, tak také Zeman a Klaus rozumějí obavám svých voličů a umějí na tyto obavy zahrát s riffem přímo zničujícím.

Pokud by Zemanovy příznivce znepokojovalo, jaký poprask způsobí jeho protiněmecké výpady v zahraničí, sotva by mu dali svůj hlas. Znepokojující je, že mnohé to nejen neznepokojuje, ale Zemanovým slovním invektivám na adresu největšího exportního partnera ČR a nejmocnějšího souseda v EU rovnou aplaudují. A ještě více znepokojující je uspokojení, s jakým Zeman a Klaus tyto destruktivní resentimenty ve svých příznivcích živí a rozdmýchávají.

Samuel Johnson byl, podobně jako Miloš Zeman, mistrem bonmotů. Řekl, že „vlastenectví je posledním útočištěm chátry“. Nebyl asi daleko od pravdy, alespoň do té doby, kdy se nacionalismus stane běžně akceptovanou záležitostí.

Zajímalo by mě, jak dlouho bude muset Zeman ještě předstírat, že jeho chladně prokalkulovaná xenofobie je ve skutečnosti láskou k vlasti? A jsme u toho: Politik, který rozdmýchává nejnižší lidské pudy, je nežádoucí; hlava státu, která se k tomu uchýlí, je nebezpečná.

Pro Zemana a Klause je Schwarzenberg osobou zasluhující nejhlubší opovržení. Za jejich útoky na jeho osobu na veřejnosti se ale skrývá mnohem zlověstnější vlastnost: naprostá neochota dělit se o moc, nejen s cizinci (snad ledaže by to byli Rusové), ale především s příštími generacemi Čechů.

Jak Klaus, tak i Zeman jdou ve své cestě za mocí přes mrtvoly, a jakmile jí dosáhnou, snaží se ji pro sebe zakonzervovat na věčné časy. Využívají a zneužívají k tomu i všechny možné instituce, jak může potvrdit kdokoli z ODS nebo ČSSD.

Neměli bychom podléhat naději, že nově zvolený prezident bude konat tak, aby obnovil důvěru v parlamentní systém založený na skutečné soutěži politických stran. Právě naopak, Zeman těmito stranami nepokrytě pohrdá.

Mnohem pravděpodobněji zužitkuje tuto ztrátu důvěry v politické strany k tomu, aby posílil vliv svůj vlastní, a také elity, k níž se počítá. Tak jako před ním Klaus, i on se bude snažit překonat mantinely prezidentských pravomocí postupným podkopáváním důvěryhodnosti vlády a potažmo Parlamentu, jemuž je vláda odpovědna.

Nová taktika zvoleného prezidenta spočívá v zahalení jeho touhy po moci do rétorického pláštíku technokracie a odmítnutí ‚politického amatérismu‘. Naneštěstí to nebudou jen jeho bodyguardi, koho čeká ‚profesionalizace‘. Jestliže Zeman dostane zelenou, ‚profesionalizaci’ neunikne ani vláda.

Zeman už dal najevo, že by rád viděl příští vládu jako menšinovou, podporovanou nejsilnější opoziční stranou – jinými slovy, čeká nás pokračování opoziční smlouvy.

Pokud chceme nahlédnout, jak se bude Zeman jako prezident chovat, není třeba se příliš domýšlet. Stačí se podívat na jeho prezidentskou kampaň, která, jak se proslýchá, byla financována ruským ropným komplexem, naplánována Miroslavem Šloufem a ve svém závěru se stala více než závislou na podpoře jeho ‚ideologického protivníka‘ Václava Klause. Zeman všechna tato propojení popřel. Problém je v tom, že nemá problém popřít ani zjevnou pravdu, jak jsme se přesvědčili v průběhu uplynulých dvou týdnů, a prosazovat jako pravdu věci, které se později ukážou být pravým opakem.

Klaus and Zeman jsou ve skutečnosti dvěma stranami jedné mince. jsou mezi nimi značné rozdíly, které postupem času budou Zemanovy sklony k autoritářství spíše prohlubovat, nežli zmírňovat.

Prvním rozdílem je, že Klaus jako prezident nikdy nedisponoval takovým mandátem, který Zemanovi dává vítězství v přímé volbě. Proto musel při svých manipulacích ostražitěji a promyšleněji manévrovat. Zeman může svůj přímý mandát využít jako nástroj k prosazení své vůle mnohem přímočařeji.

Druhý rozdíl tkví v tom, že v Zemanovi deset let bublá potlačovaná frustrace z toho, že se octl mimo mocenský mainstream (což je mindrák, se kterým Klaus nikdy bojovat nemusel), a nyní hrozí výbuchem.

Nově zvolený prezident velmi záhy upře svou pozornost k Ústavnímu soudu, v jehož senátu se letos uvolní deset z patnácti křesel.

Zdá se, že Zeman hodlá být klausovštější než Klaus. Jeho nabídku Jiřímu Weiglovi, aby (po deseti letech ‚profesionální služby‘ Václavu Klausovi) setrval v pozici vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, nelze považovat za nic jiného než výsměch.

Pro ODS a ČSSD nebude nijak snadné ukočírovat Zemanovu ‚druhou mízu‘ v prezidentském křesle, právě tak, jako pro ně bylo obtížné postavit se mu jako favorizovanému postupujícímu do druhého kola. Jak jsem už napsal na jiném místě, bylo v jejich výsostném stranickém zájmu odradit voliče od podpory Zemanovi – a přesto nikdo z nich neměl ‚koule‘ na to, aby to udělal.

Jak se teď bude znervóznělá ČSSD snažit o nalezení modu vivendi s novým prezidentem, Jiří Dienstbier se ocitne na vedlejší koleji. ODS je prostě a jednoduše vyděšená, protože si je velmi dobře vědoma toho, že v nejbližších volbách dostane bezprecedentní výprask. A komunisté čekají za bukem a mnou si ruce nadšením z toho, s jakým ajfrem ten Zeman vytáhl ze skříně sudeťáckého kostlivce.

A TOP 09? Nezbývá než doufat, že Karel Schwarzenberg přetaví svůj obrovský mandát (2,3 mil. hlasů se stěží dají odbýt jako mediální bublina, že?) v účinnou taktiku, jak zamezit Zemanovi, aby natahoval ruce, kam nemá.

Předčasné volby by nyní TOP 09 hrály do karet. Méně už Miroslavu Kalouskovi, který přišel o vládní křeslo. Zajímalo by mě, kolik energie Schwarzenbergovi zbylo. Spíš se mi ale zdá, že se zase tak trochu stáhne. Co totiž dělá dobrého prezidenta, nemusí dělat dobrého partajního předsedu.

Pokud jde o Miroslava Kalouska, ten se brzy u nového prezidenta nechá ohlásit na přátelskou návštěvu. Otázka nestojí, jestli si se Zemanem padnou kolem krku, ale jestli si padnou kolem krku dřív, než z ulic zmizí všechny ty děsivé billboardy hlásající „STOP Kalouskovi na Hradě“.

Skutečností sice je, že osobnosti obou kandidátů narýsovaly mezi občany tohoto státu dělící linii; politici ale žádným markantním způsobem rozhodně rozpolceni nejsou.

Pokud s tímto názorem, že totiž politické elity zůstávají v zásadě jednotné a nerozdělené, nesouhlasíte, podívejte se na otázku energie z jádra a ‚debatu‘ kolem Temelína. Poprvé jsme z úst vrcholového politika (tj. Schwarzenberga), že ekonomické hledisko dostavby Temelína může být důležitější, než hledisko politické. Takové rouhání!

Jiří Leschtina (HN) tvrdí, že právě Temelín může být příčinou, proč zvolený prezident chce nechat Nečasův kabinet padnout a jmenovat vládu úřednickou (či spíše technokratickou). No dobrá, ale pravým důvodem je spor o to, kdo má nové dva temelínské bloky stavět, a nikoli mnohem důležitější otázka, zda má dostavba Temelína 3 a 4 vůbec smysl. Takovou otázku si nikdo z politiků vůbec položit neodváží.

Politické elity prostě výstavbu nových jaderných reaktorů potřebují an sich und für sich, bez ohledu na rychle se měnící ekonomické podmínky, které jsou naprosto mimo jejich dosah. Zemanův nástup na Hrad neznamená nic jiného, než že šance Rusů posilují na úkor Američanů. To je důležitá zpráva pro účastníky tendru a hrstku rent-seekerů z řad českých politiků a podnikatelů. Pro občany této země, kteří dostavbu zaplatí, ať už ji realizuje kdokoli, ale žádný význam nemá.

Podobně jsou politické elity víceméně zajedno v přesvědčení, že politické prebendy by měly být nedostupní pro ‚cizáky‘, ať už to jsou Němci nebo kdokoli jiný, bez ohledu na to, že sociální nálady se nezávisle na jejich snahách mění. Zemanův nástup na Hrad znamená pouze střídání jedné ekipy ‚kámošů‘ jinou.

Chápu, že pro tyhle kamarádíčky jsou to podstatné věci (no, zas až ne tak podstatné, uvážíme-li, že každý tu hraje s každým – koneckonců co jiného je ta jejich parta, než kartel). Občany této země to ale nezajímá ani za mák. Budou to oni, kdo to všechno zaplatí, ať už na židli sedí ten či onen, ‚profesionál‘ či ‚amatér‘.

Zkrátka a dobře – čelíme teď důsledkům systematického vyprazdňování institucí svobodné společnosti, které probíhalo pod Klausovou a Zemanovou taktovkou po uplynulá dvě desetiletí.

Takto vzniklé vakuum nyní vyplní prezident Zeman.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy